Pnevmologija in alergologija

NAVODILA

Enominutni test vstajanja s stola

Test vstajanja s stola je enostavnejši od pogosto težko izvedljivega šestminutnega testa hoje. Z njim ugotavljamo, kako se spreminja telesna zmogljivost bolnikov s KOPB.

17. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Telemedicinska obravnava kroničnih bolnikov

Na UKC Ljubljana, Kliniki Golnik in v ZD Trebnje so izvedli klinično raziskavo telemedicinske obravnave 144 pacientov s kroničnimi boleznimi, ki naj bi bila podlaga za uvedbo take oskrbe na nacionalni ravni. Preliminarni rezultati so pozitivni, je povedala strokovna vodja projekta Dominika Oroszy, dr. med. iz UKC Ljubljana.

16. 3. 2020
VELIKI 4 - THE LANCET

99 primerov pljučnice, povzročene s koronavirusom

V članku, objavljenem v spletni izdaji revije Lancet, so opisali epidemiološke in klinične značilnosti 99 primerov bolnikov s potrjeno pljučnico, povzročeno z SARS-CoV-2. Vsi bolniki so bili sprejeti v bolnišnico Džinjintan v Vuhanu, ki je tudi poročala o prvih bolnikih z okužbo.

16. 3. 2020

Presejanje za raka pljuč – kako in kdaj?

Med najpomembnejšimi temami zadnjega srečanja Združenja pnevmologov Slovenije je bilo presejanje za raka pljuč, ki so ga ponekod po svetu že začeli izvajati. Doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., s Klinike Golnik in ugledni belgijski pulmolog dr. Christoph Dooms sta na srečanju predstavila podatke, ki potrjujejo, da presejanje z nizkoodmernim CT pomembno zmanjša umrljivost (v belgijskem programu NELSON za 26 % pri moških in kar 39 % pri ženskah).

16. 3. 2020

Onkološki bolniki in tveganje za VTE

Venska trombembolija (VTE) je bolezen z možnimi hudimi posledicami. Klinično se kaže kot venska tromboza (VT) in/ali pljučna embolija (PE).1 Nezdravljena proksimalna VT v spodnjih udih v kar 50 % privede do PE, okoli 10 % bolnikov s PE umre.

16. 3. 2020

Politike na področju raka pljuč precej razdrobljene

Rezultati, ki so jih predstavili na Evropskem forumu o raku, kažejo, da so politike na področju raka pljuč po Evropi razdrobljene. ■ Z. M.

16. 3. 2020
Intervju: doc. dr. Aleš Rozman, dr. med.

Kako lahko pljučnega raka diagnosticiramo prej

20. 12. 2019
Doc. dr. Martina Vrankar, dr. med.:

Nove slovenske smernice za obravnavo pljučnega raka

V zadnjih 15 letih se je zgodilo veliko novosti v zdravljenju pljučnega raka, zato so bile nove slovenske smernice že težko pričakovane. Na Tavčarjevih dnevih jih je predstavila doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana in povedala, da gre za pomemben korak k poenotenju obravnave bolnikov.

16. 12. 2019

So mladi astmatiki s pomočjo aplikacije lahko bolj urejeni?

Adolescenti imajo v primerjavi z odraslimi slabšo urejenost astme in se manj verjetno posvečajo ukrepom za optimizacijo zdravljenja, kot so izogibanje sprožilcem, obisk pri pulmologu in redno jemanje zdravil. Ali se lahko to izboljša z uporabo mobilne aplikacije, so preverjali v pilotnem testiranju aplikacije Kiss myAsthma.

11. 12. 2019

Pljučna periferija v središču pozornosti

Zaznava bolezni malih dihalnih poti je precejšen izziv. Doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., spec. int. med. s Klinike Golnik, pa dodaja še skrb zbujajoč podatek, da se vsaj tretjina bolnikov ne zdravi tako, kot jim je bilo predpisano.

11. 12. 2019
KONGRES ESVM – IUA – CEVF 2019

Se trombolize ob pljučni emboliji (preveč) bojimo?

POtem ko so na letošnjem kongresu ESC objavili posodobljene smernice obravnave pljučne embolije, so se le-teh dotaknili tudi na skupnem mednarodnem kongresu treh strokovnih združenj za žilno medicino v Ljubljani. V Sloveniji akutno pljučno embolijo doživi 700 do 1.300 bolnikov na leto. Venski trombembolizmi, še posebno pljučni, so tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi srčno-žilnih bolezni.

11. 12. 2019

Ne zastrupljajmo bolnikov

Prof. dr. Omar S. Usmani z Imperial Collegea v Londonu poudarja, da je ob številnih novih zdravilih in kombinacijah, ki vsaka pride s svojim vdihovalnikom, zanj prav vdihovalnik glavni dejavnik, na podlagi katerega se odloča za predpisovanje zdravljenja.

10. 12. 2019

Vpliv vrste dela na KOPB

Ocenjuje se, da je pri okoli 15 % bolnikov s KOPB razvoj bolezni povezan s poklicno izpostavitvijo tveganjem, ki bi jo lahko preprečili. Velika britanska raziskava je pokazala na večje tveganje med slikarji, kiparji, kmeti in različnimi delavci v proizvodnji. Mag. Irena Šarc, dr. med., s Klinike Golnik pravi, da so tovrstne raziskave dobrodošle, opozarja pa tudi, da se ogroženost v nekaterih poklicih dodatno prepleta s slabšim socialnim položajem delavcev.

10. 12. 2019
Uvodnik

Pulmologija – to je to!

Pulmologija je v zadnjih dveh, treh desetletjih doživela izjemen razvoj. Temu pritrjujejo tudi kolegi iz tujine. Tehnološki napredek je prinesel izboljšanje slikovne in endoskopske diagnostike, podprte z računalniško tehnologijo. Napredek v laboratorijski medicini, ki gre vse do nivoja molekul in genov, ima velik vpliv. Temu seveda sledi tudi zdravljenje, piše prim. mag. Matjaž Turel, dr. med.

10. 12. 2019
FAJDIGOVI DNEVI

Obetavne novosti zdravljenja pljučnega raka

V nobeni od evropskih držav še ne izvajajo sistematičnega presejalnega programa za pljučnega raka. Nedavno objavljeni rezultati evropske raziskave pa so nedvoumno pokazali zmanjšanje umrljivosti s presejanjem za pljučnega raka, česar se med novostmi obravnave tega raka veseli tudi doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., z OI Ljubljana.

10. 12. 2019
TAVČARJEVI DNEVI

Športniki brez sape

Sedem do 20 % tekačev je ob ljubljanskem maratonu najverjetneje imelo dihalne težave zaradi z naporom sprožene bronhokonstrikcije, takšna je namreč njena pogostnost med prebivalstvom, je v svojem predavanju na Tavčarjevih dnevih razložil doc. dr. Robert Marčun, dr. med., s Klinike Golnik. Doživijo jo lahko astmatiki ali neastmatiki.

10. 12. 2019

Kajenje vs. onesnaženost zraka – kaj je slabše?

Onesnaženost naj bi v svetu povzročila že 29 % vseh smrti in bolezni zaradi pljučnega raka in kar 42 % zaradi KOPB. A še vedno je najučinkovitejši ukrep v preventivi in zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni opustitev kajenja (in to kljub prihodu elektronskih cigaret). Zakaj?

10. 12. 2019
GOLNIŠKI SIMPOZIJ

Citokinska nevihta ogroža pljučne bolnike

Na Golniškem simpoziju 2019 so strokovnjakinje s Klinike Golnik predstavile podatke o obolevanju in smrtnosti njihovih bolnikov za gripo. V lanski sezoni je za akutno okužbo na kliniki umrlo 20 ljudi. Ob tem so pozvale k aktivnemu nagovarjanju bolnikov (in zdravstvenega osebja) k cepljenju.

9. 12. 2019
Intervju

Zakaj e-cigareta ni rešitev za opuščanje kajenja?

3. 12. 2019

Presejanje raka pljuč kmalu v redni klinični praksi?

Presejanje raka pljuč je bilo na nedavnem svetovnem kongresu o pljučnem raku ena najbolj vročih tem. Metoda presejanja – nizkoodmerni CT prsnih organov enkrat na leto – ni več vprašanje, meni mag. Mojca Unk, dr. med., z OI Ljubljana, težava pa je določanje, kdo je ogrožena populacija.

20. 10. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas