Pnevmologija in alergologija

Novosti v zdravljenju raka pljuč z imunoterapijo

Era zdravljenja z imunoterapijo je drastično spremenila preživetje bolnikov z razsejanim in lokalno napredovalim rakom pljuč. O spremembah klinične prakse glede na sveže podatke raziskav in nove smernice ter o zdravljenju v prihodnosti smo se pogovarjali z internistično onkologinjo asist. dr. Nino Turnšek, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

17. 3. 2021

Pozorno pri angioedemu, ki se ne odziva na antihistaminike

Dokler ni bilo zdravila, je zaradi hereditarnega angioedema umrla kar tretjina bolnikov. Zaradi ozaveščanja zdravnikov in bolnikov v zadnjih 20 letih v Sloveniji ni umrl noben bolnik z diagnosticirano boleznijo. Glede na pojavnost v Evropi pri nas niso odkriti vsi bolniki, vendar je pomembno, da jih odkrijemo, saj je otekanje brez zdravljenja lahko življenje ogrožajoče.

23. 2. 2021

Živeti dobro s KOPB?

Če bolnika izobrazimo o njegovi bolezni, mu razložimo, kako živeti z njo, bo lažje spremenil pričakovanja o svojih sposobnostih, zmožnostih in si zastavil nove cilje, pri katerih ga moramo spodbujati, razmišlja o kakovosti življenja bolnikov s KOPB pnevmolog mag. Jurij Regvat, dr. med., z Oddelka za pljučne bolezni UKC Maribor.

16. 12. 2020

Zdravila na dosegu roke in znanje

To je po besedah internista in pulmologa izr. prof. dr. Matjaža Fležarja, dr. med., najpomembnejša »oprema«, ko se običajno pojavlja več poslabšanj, potrebujejo bolniki z astmo. Za te bolnike sicer novi koronavirus ne pomeni povečanega tveganja, tako kot denimo za bolnike s KOPB, pri katerih lahko okužba osnovno bolezen izrazito poslabša.

16. 12. 2020
Veliki 4 - JAMA

Vztrajajoči simptomi po akutnem COVID-19

V raziskovalnem prispevku, julija letos objavljenem v spletnem časopisu JAMA, raziskovalna skupina iz Italije poroča, da je bil pri 87,4 % pacientov, ki so bili hospitalizirani zaradi COVID-19 in nato odpuščeni domov, dva meseca po odpustu prisoten vsaj še en simptom bolezni.

14. 10. 2020

Naj »ostani doma« ne vzame davka

Da pljučni bolniki v strahu pred okužbami ne bi obmirovali in dodatno izgubljali mišične mase, je priporočljivo, da jim hkrati s predpisom zdravila damo zelo jasna navodila, kakšna naj bo njihova telesna dejavnost, vadba dihanja, usedanje na stol in sobno kolo.

14. 10. 2020
ERS 2020

Nadzor nad okrevanjem po težki obliki COVID-19

Evropski pulmološki kongres je v celoti potekal v spletni obliki, COVID-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Na njem so povzeli trenutne podatke o bolezni ter predstavili pričakovani razvoj zdravil in cepiv. Raziskave kažejo, da je po prebolevanju težke oblike bolezni rehabilitacija pomembna, saj so spremembe na pljučih in v zmogljivosti bolnikov dolgotrajne.

14. 10. 2020
Veliki 4 - BMJ

Onesnaženost zraka z ozonom je povezana z večjo umrljivostjo

Rezultati obsežne raziskave, objavljeni v reviji British Medical Journal, so pokazali, da bi z upoštevanjem strožjih standardov kakovosti zraka vsako leto lahko ohranili na tisoče življenj. Raziskava podpira iniciativo Svetovne zdravstvene organizacije za sprejetje strožjih standardov kakovosti zraka v posameznih državah.

16. 6. 2020

Tisti vključeni v študije so olimpijski tekmovalci

Na vsa področja medicine intenzivno pronica personalizacija, ki pa ne pomeni le preciznih terapevtskih možnosti, temveč zdravnikovo razumevanje zgodbe bolnika, sta si enotni Maja Ravnik, dr. med., predstojnica Oddelka za internistično onkologijo, in asist. Dušanka Vidovič, dr. med., predstojnica Oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor.

4. 6. 2020

Imunoterapija tudi v UKC Maribor

Od februarja letos v UKC Maribor izvajajo kombinacijo imunoterapije in klasične kemoterapije. Največja razlika, ki jo opaža specialistka internistične onkologije Marija Ivanović, dr. med., z UKC Maribor, glede na ljubljanske podatke, je ta, da bolniki na Štajerskem zdravnika obiščejo bistveno kasneje, velikokrat prepozno.

1. 6. 2020

COVID-19 zasenčil sum na pljučni karcinom

Simptomi pljučnega raka in bolezni COVID-19 se v marsičem prekrivajo, kar lahko privede do odložene pravilne diagnoze raka. »Glede na epidemiološko situacijo v Sloveniji je veliko bolj verjetno, da ima bolnik raka pljuč kot pa bolezen COVID-19,« je opozorila Katja Mohorčič, dr. med., s Klinike Golnik.

1. 6. 2020

Registracijska kartica za bolnika s problematično astmo

8. 5. 2020

Že ko prvič predpišemo sistemski glukokortikoid, je to znak za alarm

Tako se pri obravnavi astme glasi ključno sporočilo doc. dr. Mihaele Zidarn, dr. med., specialistke interne medicine in pnevmologije s Klinike Golnik. Sogovornica poudarja, da je treba ob potrebi po sistemskem glukokortikoidu ukrepati takoj in raziskati vzroke slabega obvladovanja bolezni ter pri določenih bolnikih razmisliti o uvedbi biološke terapije.

8. 5. 2020
Intervju

Zdravljenje (težke) astme poteka nespremenjeno

Pacienti z astmo niso bolj ogroženi za težji potek okužbe s SARS-CoV-2. Pacienti s težko astmo, sploh tisti, ki potrebujejo sistemski steroid za obvladovanje njenih simptomov, pa sodijo v to ogroženo skupino. Priporočila je strnil asist. Peter Kopač, dr. med., specialist interne medicine ter alergologije in klinične imunologije iz Klinike Golnik.

7. 5. 2020
INFOGRAFIKA

Atopijski marš

Prisotnost ene alergijske bolezni poveča tveganje za razvoj drugih. Atopijski marš je razvoj alergijskih bolezni, ki imajo skupne nekatere dejavnike tveganja in imunološke značilnosti.

6. 5. 2020
Intervju

Kihanje je ta hip izjemno neželeno

Dr. Tanja Soklič Košak z ORL klinike, UKC Ljubljana nam je povedala: kakšne so možnosti zdravljenje alergijskega rinitisa, zakaj je v času COVID-19 to še bolj pomembno, ali zdravila pomagajo dovolj hitro in kako pomaga aplikacija MASK-air.

6. 5. 2020

Pogosta poslabšanja astme?

Strokovnjaki ugotavljajo, da kljub dobrim terapevtskim možnostim okoli polovica obolelih za astmo bolezni nima pod dobrim nadzorom. "Mnogo bolnikov ima stranske učinke zaradi zdravljenja s sistemskimi glukokortikoidi – govorimo o bremenu zdravljenja z glukokortikoidi,« nam je povedala doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med.

26. 3. 2020
NAVODILA

Enominutni test vstajanja s stola

Test vstajanja s stola je enostavnejši od pogosto težko izvedljivega šestminutnega testa hoje. Z njim ugotavljamo, kako se spreminja telesna zmogljivost bolnikov s KOPB.

17. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Telemedicinska obravnava kroničnih bolnikov

Na UKC Ljubljana, Kliniki Golnik in v ZD Trebnje so izvedli klinično raziskavo telemedicinske obravnave 144 pacientov s kroničnimi boleznimi, ki naj bi bila podlaga za uvedbo take oskrbe na nacionalni ravni. Preliminarni rezultati so pozitivni, je povedala strokovna vodja projekta Dominika Oroszy, dr. med. iz UKC Ljubljana.

16. 3. 2020
VELIKI 4 - THE LANCET

99 primerov pljučnice, povzročene s koronavirusom

V članku, objavljenem v spletni izdaji revije Lancet, so opisali epidemiološke in klinične značilnosti 99 primerov bolnikov s potrjeno pljučnico, povzročeno z SARS-CoV-2. Vsi bolniki so bili sprejeti v bolnišnico Džinjintan v Vuhanu, ki je tudi poročala o prvih bolnikih z okužbo.

16. 3. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.