Nefrologija

SRCE

SGLT2 za zaščito ledvic?

Ob ugotovitvah, da zdravljenje sladkornih bolnikov z zaviralcem natrijevega glukoznega kotransporterja (SGLT2) empagliflozinom ugodno vpliva na delovanje njihovih ledvic, so se med drugim začele razprave o tem, ali lahko tako ledvice ščitimo tudi dolgotrajno.

21. 6. 2016

Sistemsko zdravljenje raka pri bolnikih z ledvično odpovedjo

Za sistemsko zdravljenje raka je pomembno, da je funkcija organov čim bolj ohranjena, še posebej tistih, ki so neposredno udeleženi pri farmakokinetiki zdravljenja, kot so ledvice. Pri opolnomočenih bolnikih z ledvično odpovedjo lahko z učinkovitim podpornim zdravljenjem in sočasnim dobrim obvladovanjem pridruženih bolezni optimalno uvajamo in vodimo sistemsko zdravljenje raka.

22. 12. 2015
VELIKI 4 - NEJM

Presaditev HCV-pozitivne ledvice

Presaditev ledvice podaljša življenje in zniža stroške v primerjavi s kroničnim dializnim zdravljenjem. Žal je neravnovesje med bolniki kandidati in organi, ki so na voljo, veliko. Zaradi pomanjkanja ledvic za presaditev in velike umrljivosti med čakajočimi se nekateri bolniki odločajo za ledvice, ki jih spremlja večje tveganje za okužbe ali raka. S kakšnimi dilemami se pri tem srečujejo, pišejo v reviji New England Journal of Medicine.

19. 10. 2015

Za žive presaditve potrebujemo kakovostnejše organe

Trenutno je naša prednostna naloga na področju presaditev ledvic spodbuditi presaditve od živih darovalcev, ker imamo težave z zagotavljanjem kakovostnih organov predvsem za mlajše bolnike, pravi izr. prof. dr. Miha Arnol, dr. med., vodja Centra za transplantacijo ledvic v UKC Ljubljana.

29. 6. 2015

Ledvice in krvni tlak: neločljivo povezani

Za velik delež okvar ledvic je kriva nezdravljena ali slabo zdravljena arterijska hipertenzija, ugotavlja mag. Jana Brguljan-Hitij, dr. med., s KO za hipertenzijo Interne klinike UKC Ljubljana. A povezava deluje tudi v drugo smer – včasih je v ozadju povišanega krvnega tlaka bolezen ledvic.

29. 6. 2015
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Prelomno leto za kronično ledvično bolezen

26. 11. 2021

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

13. 10. 2021

Kaj prinaša druga širitev presejalnega programa?

13. 10. 2021

Kaj je zares pomembno?

13. 10. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.