Nefrologija

SLOVENSKA STROKA

Ustno zdravje hemodializnih bolnikov

Strokovnjaki Katedre za ustno zdravje in parodontologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so v presečni raziskavi ugotavljali ustno zdravje slovenskih bolnikov na hemodializi ter njegovo povezanost s serumskimi kazalniki vnetja in srčno-žilnih bolezni.

13. 12. 2017

Oralne spremembe pri bolnikih s kroničnim ledvičnim obolenjem

Število bolnikov s kroničnim ledvičnim obolenjem drastično narašča, pri teh bolnikih pa se oralne spremembe pojavijo kar v 90 odstotkih. Znaki in simptomi večinoma zajemajo spremembe na mehkem in trdem nebu in so lahko posledica samega obolenja ali pa zdravljenja ledvične bolezni, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

13. 10. 2016

Ledvice in staranje

Znano je, da se hitrost glomerulne filtracije (GF) po 40. letu zmanjšuje približno za en mililiter na minuto v letu dni, tako da lahko okvirno ocenimo pričakovani upad hitrosti GF s staranjem. Žal pa so enačbe iz več razlogov pri starosti nad 75 let nezanesljive in nam služijo zgolj kot opora pri oceni ledvične funkcije, piše prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., z UKC Maribor.

12. 10. 2016

Rak ledvic ostaja izziv

Preteklo desetletje je z zaviralci angiogeneze (ZA) v zdravljenje napredovalega raka ledvičnih celic (RCC) prineslo pomemben napredek. Srednje skupno preživetje (OS) se je s slabega leta podaljšalo na več kot dve leti, na terapijo z ZA se odzove bistveno večji delež bolnikov kot na imunsko zdravljenje s citokini (IFα in IL-II), s katerimi smo te bolnike zdravili predhodno (75 odstotkov vs. pet do deset odstotkov), piše dr. Breda Škrbinc, dr. med., z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

12. 10. 2016
Uvodnik

Dializa – bolnikom desetletja polnega življenja

Nadomestno zdravljenje akutne (začasne) ali končne ledvične odpovedi je med največjimi dosežki medicine 20. stoletja. Mnogim bolnikom, ki bi bili brez tega zdravljenja obsojeni na gotovo smrt, je omogočilo ne samo preživeti, ampak jim je podarilo desetletja polnega življenja. Na Japonskem poročajo o najdaljšem zdravljenju s hemodializo 45 let in 7 mesecev, v UKC Ljubljana zdravimo gospo že skoraj 44 let.

12. 10. 2016

Potrebujemo celovitejšo obravnavo bolnikov s kronično ledvično boleznijo

Pojavnost kronične ledvične boleznije večja kot pojavnost sladkorne bolezni. Na področju njene obravnave je skrajni čas za prepoznavo pomembnega izziva pri ohranjanju javnega zdravja, piše doc. dr. Jelka Lindič, dr. med., vodja KO za nefrologijo UKC Ljubljana.

12. 10. 2016
SRCE

SGLT2 za zaščito ledvic?

Ob ugotovitvah, da zdravljenje sladkornih bolnikov z zaviralcem natrijevega glukoznega kotransporterja (SGLT2) empagliflozinom ugodno vpliva na delovanje njihovih ledvic, so se med drugim začele razprave o tem, ali lahko tako ledvice ščitimo tudi dolgotrajno.

21. 6. 2016

Sistemsko zdravljenje raka pri bolnikih z ledvično odpovedjo

Za sistemsko zdravljenje raka je pomembno, da je funkcija organov čim bolj ohranjena, še posebej tistih, ki so neposredno udeleženi pri farmakokinetiki zdravljenja, kot so ledvice. Pri opolnomočenih bolnikih z ledvično odpovedjo lahko z učinkovitim podpornim zdravljenjem in sočasnim dobrim obvladovanjem pridruženih bolezni optimalno uvajamo in vodimo sistemsko zdravljenje raka.

22. 12. 2015
VELIKI 4 - NEJM

Presaditev HCV-pozitivne ledvice

Presaditev ledvice podaljša življenje in zniža stroške v primerjavi s kroničnim dializnim zdravljenjem. Žal je neravnovesje med bolniki kandidati in organi, ki so na voljo, veliko. Zaradi pomanjkanja ledvic za presaditev in velike umrljivosti med čakajočimi se nekateri bolniki odločajo za ledvice, ki jih spremlja večje tveganje za okužbe ali raka. S kakšnimi dilemami se pri tem srečujejo, pišejo v reviji New England Journal of Medicine.

19. 10. 2015

Za žive presaditve potrebujemo kakovostnejše organe

Trenutno je naša prednostna naloga na področju presaditev ledvic spodbuditi presaditve od živih darovalcev, ker imamo težave z zagotavljanjem kakovostnih organov predvsem za mlajše bolnike, pravi izr. prof. dr. Miha Arnol, dr. med., vodja Centra za transplantacijo ledvic v UKC Ljubljana.

29. 6. 2015
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

23. 5. 2023

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

24. 3. 2023

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

28. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas