Nefrologija

Zdravila za črpalko, cevi in filter

Kdo bi lahko predvidel, da bodo zdravila proti sladkorni bolezni postala tako učinkovita strategija zdravljenja srca in ledvic pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali brez nje, se je v spletnem predavanju vprašal prof. dr. Subodth Verma, dr. med., priznani srčni kirurg in strokovnjak iz Bolnišnice St. Michael v Torontu, in nakazal, da zgodbe, ki se je pred petimi leti začela z raziskavo EMPA-REG OUTCOME, še ni konec.

16. 6. 2020

Digitalna rešitev za kronične ledvične bolnike

Pomemben korak k personaliziranemu zdravljenju, torej takemu, ki je za posameznega bolnika najbolj ustrezno, je tudi digitalizacija. Predstavljamo primer dobre prakse iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer so oblikovali digitalno rešitev za ambulanto za kronične ledvične bolnike. Vodenje bolnikov v taki obliki prinaša manj zapletov in manj hospitalizacij, če pa bolniki vendarle morajo v bolnišnico, tam v povprečju ostanejo krajši čas.

10. 12. 2019

Proaktivna obravnava za manj zapletov in hospitalizacij

V SB Slovenj Gradec so razvili uspešen ambulantni način obravnave kroničnega ledvičnega bolnika. S sodelovanjem zdravstvenih strokovnjakov različnih profilov so vpeljali regijske smernice, ki se razlikujejo od nacionalnih. V čem je bistvo njihovega uspeha, nam je razložil prim. asist. Bojan Vujkovac, dr. med.

9. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019

Terapevtska afereza v klinični praksi

V UKC Ljubljana poleg kronične in akutne hemodialize opravljamo tudi terapevtsko aferezo, in sicer dve obliki tega zdravljenja – membransko plazmaferezo in imunsko adsorpcijo, piše doc. dr. Andreja Marn Pernat, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo.

29. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Povrnjeno antikoagulacijsko delovanje pri ledvičnih bolnikih kljub uporabi antidota

Slovenski strokovnjaki s kliničnih oddelkov za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter žilne bolezni UKC Ljubljana so v European Journal of Anaesthesiology (EJA) prikazali dva klinična primera uporabe idarucizumaba pri bolnikih z ledvično odpovedjo na antikoagulacijskem zdravljenju z dabigatranom.

20. 6. 2018

Izkušnje ledvične bolnice: naporno prehajanje med dietami

Ledvice imajo pomembno vlogo pri presnovi kalija, natrija, kalcija, vitamina D, fosforja, presnovnih kislin, in če delujejo slabše oziroma nehajo delovati, se ta ravnovesja v telesu porušijo. Zato morajo ledvični bolniki pri prehrani paziti predvsem na vnos beljakovin, kalija, fosforja, soli in tekočine, piše Mojca Lorenčič iz Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

20. 6. 2018
POBUDA

Optimalna prehranska preskrba bolnikov

Predstavniki številnih društev kroničnih bolnikov smo se konec marca srečali z namenom podpreti evropsko pobudo ONCA (Optimal Nutrition Care for All), ki se zavzema za dostop do optimalne prehrane za vse prebivalce EU. V razpravi smo se strinjali, da na podlagi Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 zahtevamo, da se tudi v Sloveniji poskrbi za optimalno prehransko oskrbo bolnikov na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

18. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Ustno zdravje hemodializnih bolnikov

Strokovnjaki Katedre za ustno zdravje in parodontologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so v presečni raziskavi ugotavljali ustno zdravje slovenskih bolnikov na hemodializi ter njegovo povezanost s serumskimi kazalniki vnetja in srčno-žilnih bolezni.

13. 12. 2017

Oralne spremembe pri bolnikih s kroničnim ledvičnim obolenjem

Število bolnikov s kroničnim ledvičnim obolenjem drastično narašča, pri teh bolnikih pa se oralne spremembe pojavijo kar v 90 odstotkih. Znaki in simptomi večinoma zajemajo spremembe na mehkem in trdem nebu in so lahko posledica samega obolenja ali pa zdravljenja ledvične bolezni, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

13. 10. 2016
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.