Nefrologija

Metabolični vidik nealkoholne zamaščenosti jeter

Nealkoholna zamaščenost jeter (NAFLD) je slabo prepoznana oziroma ji ne pripisujemo zadostnega pomena, čeprav je znano, da imajo napredovale oblike te bolezni pomembne posledice, poudarja diabetologinja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

23. 6. 2021
INFOGRAFIKA

Najpomembnejša je edukacija

S pravočasno prepoznavo in zdravljenjem Fabryjeve bolezni (FB) se lahko preprečijo ireverzibilne okvare organov več organskih sistemov, zgodnja obolevnost in umrljivost.

23. 9. 2020

Učinkovita zdravila so, treba je poiskati manjkajoče bolnike

Zakaj je pomembno poiskati neodkrite bolnike s Fabryjevo boleznijo? Ker se z zgodnjim zdravljenjem preprečujejo nepovratne okvare na tarčnih organih: na srcu, ledvicah in centralnem živčnem sistemu.

22. 9. 2020

Zdravila za črpalko, cevi in filter

Kdo bi lahko predvidel, da bodo zdravila proti sladkorni bolezni postala tako učinkovita strategija zdravljenja srca in ledvic pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali brez nje, se je v spletnem predavanju vprašal prof. dr. Subodth Verma, dr. med., priznani srčni kirurg in strokovnjak iz Bolnišnice St. Michael v Torontu, in nakazal, da zgodbe, ki se je pred petimi leti začela z raziskavo EMPA-REG OUTCOME, še ni konec.

16. 6. 2020

Digitalna rešitev za kronične ledvične bolnike

Pomemben korak k personaliziranemu zdravljenju, torej takemu, ki je za posameznega bolnika najbolj ustrezno, je tudi digitalizacija. Predstavljamo primer dobre prakse iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, kjer so oblikovali digitalno rešitev za ambulanto za kronične ledvične bolnike. Vodenje bolnikov v taki obliki prinaša manj zapletov in manj hospitalizacij, če pa bolniki vendarle morajo v bolnišnico, tam v povprečju ostanejo krajši čas.

10. 12. 2019

Proaktivna obravnava za manj zapletov in hospitalizacij

V SB Slovenj Gradec so razvili uspešen ambulantni način obravnave kroničnega ledvičnega bolnika. S sodelovanjem zdravstvenih strokovnjakov različnih profilov so vpeljali regijske smernice, ki se razlikujejo od nacionalnih. V čem je bistvo njihovega uspeha, nam je razložil prim. asist. Bojan Vujkovac, dr. med.

9. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019

Terapevtska afereza v klinični praksi

V UKC Ljubljana poleg kronične in akutne hemodialize opravljamo tudi terapevtsko aferezo, in sicer dve obliki tega zdravljenja – membransko plazmaferezo in imunsko adsorpcijo, piše doc. dr. Andreja Marn Pernat, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo.

29. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Povrnjeno antikoagulacijsko delovanje pri ledvičnih bolnikih kljub uporabi antidota

Slovenski strokovnjaki s kliničnih oddelkov za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter žilne bolezni UKC Ljubljana so v European Journal of Anaesthesiology (EJA) prikazali dva klinična primera uporabe idarucizumaba pri bolnikih z ledvično odpovedjo na antikoagulacijskem zdravljenju z dabigatranom.

20. 6. 2018

Izkušnje ledvične bolnice: naporno prehajanje med dietami

Ledvice imajo pomembno vlogo pri presnovi kalija, natrija, kalcija, vitamina D, fosforja, presnovnih kislin, in če delujejo slabše oziroma nehajo delovati, se ta ravnovesja v telesu porušijo. Zato morajo ledvični bolniki pri prehrani paziti predvsem na vnos beljakovin, kalija, fosforja, soli in tekočine, piše Mojca Lorenčič iz Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

20. 6. 2018
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas