Nefrologija

Terapevtska afereza v klinični praksi

V UKC Ljubljana poleg kronične in akutne hemodialize opravljamo tudi terapevtsko aferezo, in sicer dve obliki tega zdravljenja – membransko plazmaferezo in imunsko adsorpcijo, piše doc. dr. Andreja Marn Pernat, dr. med., s Kliničnega oddelka za nefrologijo.

29. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Povrnjeno antikoagulacijsko delovanje pri ledvičnih bolnikih kljub uporabi antidota

Slovenski strokovnjaki s kliničnih oddelkov za anesteziologijo in intenzivno terapijo ter žilne bolezni UKC Ljubljana so v European Journal of Anaesthesiology (EJA) prikazali dva klinična primera uporabe idarucizumaba pri bolnikih z ledvično odpovedjo na antikoagulacijskem zdravljenju z dabigatranom.

20. 6. 2018

Izkušnje ledvične bolnice: naporno prehajanje med dietami

Ledvice imajo pomembno vlogo pri presnovi kalija, natrija, kalcija, vitamina D, fosforja, presnovnih kislin, in če delujejo slabše oziroma nehajo delovati, se ta ravnovesja v telesu porušijo. Zato morajo ledvični bolniki pri prehrani paziti predvsem na vnos beljakovin, kalija, fosforja, soli in tekočine, piše Mojca Lorenčič iz Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

20. 6. 2018
POBUDA

Optimalna prehranska preskrba bolnikov

Predstavniki številnih društev kroničnih bolnikov smo se konec marca srečali z namenom podpreti evropsko pobudo ONCA (Optimal Nutrition Care for All), ki se zavzema za dostop do optimalne prehrane za vse prebivalce EU. V razpravi smo se strinjali, da na podlagi Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 zahtevamo, da se tudi v Sloveniji poskrbi za optimalno prehransko oskrbo bolnikov na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

18. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Ustno zdravje hemodializnih bolnikov

Strokovnjaki Katedre za ustno zdravje in parodontologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so v presečni raziskavi ugotavljali ustno zdravje slovenskih bolnikov na hemodializi ter njegovo povezanost s serumskimi kazalniki vnetja in srčno-žilnih bolezni.

13. 12. 2017

Oralne spremembe pri bolnikih s kroničnim ledvičnim obolenjem

Število bolnikov s kroničnim ledvičnim obolenjem drastično narašča, pri teh bolnikih pa se oralne spremembe pojavijo kar v 90 odstotkih. Znaki in simptomi večinoma zajemajo spremembe na mehkem in trdem nebu in so lahko posledica samega obolenja ali pa zdravljenja ledvične bolezni, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

13. 10. 2016

Ledvice in staranje

Znano je, da se hitrost glomerulne filtracije (GF) po 40. letu zmanjšuje približno za en mililiter na minuto v letu dni, tako da lahko okvirno ocenimo pričakovani upad hitrosti GF s staranjem. Žal pa so enačbe iz več razlogov pri starosti nad 75 let nezanesljive in nam služijo zgolj kot opora pri oceni ledvične funkcije, piše prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., z UKC Maribor.

12. 10. 2016

Rak ledvic ostaja izziv

Preteklo desetletje je z zaviralci angiogeneze (ZA) v zdravljenje napredovalega raka ledvičnih celic (RCC) prineslo pomemben napredek. Srednje skupno preživetje (OS) se je s slabega leta podaljšalo na več kot dve leti, na terapijo z ZA se odzove bistveno večji delež bolnikov kot na imunsko zdravljenje s citokini (IFα in IL-II), s katerimi smo te bolnike zdravili predhodno (75 odstotkov vs. pet do deset odstotkov), piše dr. Breda Škrbinc, dr. med., z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

12. 10. 2016
Uvodnik

Dializa – bolnikom desetletja polnega življenja

Nadomestno zdravljenje akutne (začasne) ali končne ledvične odpovedi je med največjimi dosežki medicine 20. stoletja. Mnogim bolnikom, ki bi bili brez tega zdravljenja obsojeni na gotovo smrt, je omogočilo ne samo preživeti, ampak jim je podarilo desetletja polnega življenja. Na Japonskem poročajo o najdaljšem zdravljenju s hemodializo 45 let in 7 mesecev, v UKC Ljubljana zdravimo gospo že skoraj 44 let.

12. 10. 2016

Potrebujemo celovitejšo obravnavo bolnikov s kronično ledvično boleznijo

Pojavnost kronične ledvične boleznije večja kot pojavnost sladkorne bolezni. Na področju njene obravnave je skrajni čas za prepoznavo pomembnega izziva pri ohranjanju javnega zdravja, piše doc. dr. Jelka Lindič, dr. med., vodja KO za nefrologijo UKC Ljubljana.

12. 10. 2016
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Prelomno leto za kronično ledvično bolezen

26. 11. 2021

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

13. 10. 2021

Kaj prinaša druga širitev presejalnega programa?

13. 10. 2021

Kaj je zares pomembno?

13. 10. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.