Farmacija

Preglednica

Predpisovanje zdravil za KOPB

1. 10. 2015
Preglednica

Zdravljenje hiperglikemije

1. 10. 2015

Terapevtske skupine, element za obvladovanje javnih izdatkov za zdravila

Trend naraščanja javnih izdatkov za zdravila, splošna ekonomska kriza in finančna stiska, v kateri se je znašel slovenski zdravstvenih sistem, nas spodbujajo k uvajanju elementov za obvladovanje stroškov zdravil. Eden izmed pristopov je tudi sistem najvišje priznane vrednosti za terapevtske skupine zdravil.

30. 9. 2015

Farmakoekonomika v zdravstvu

Malokdo se ne bi strinjal s trditvijo, da imajo inovacije velik pomen za razvoj zdravstva – ogromen uspeh pri zdravljenju okuženih z virusom HIV je odličen primer za to. Po drugi strani pa razmeroma veliko število »jaz-tudi« zdravil na trgu kliče po robustnih orodjih, ki bi lahko na eni strani določila »prebojna« zdravila, ki prinašajo resnični tehnološki napredek in visoko dodano vrednost, ali pa na drugi strani ustrezno razvrstila »jaz-tudi« zdravila.

30. 9. 2015

Klinični farmacevt, najboljši zdravnikov sogovornik o zdravilih

V preteklem desetletju so klinični farmacevti v 16 slovenskih bolnišnicah napisali več kot štiri tisoč farmakoterapijskih pregledov. To so izvidi, ki jih prejmejo zdravniki na oddelkih kot pomoč pri optimiziranju terapij z zdravili pri bolnikih.

9. 6. 2015

Zdravila, ki redijo

Le osem odstotkov bolnikov z več zdravili, lani pregledanih pri farmacevtskem svetovalcu, je imelo normalno telesno maso. Pripravili smo kratek pregled skupin zdravil, ki redijo.

30. 3. 2015
Preglednica

Statini in druga zdravila za znižanje ravni holesterola in drugih krvnih maščob ter kombinacije

1. 3. 2015

S farmakoterapijskimi pregledi prihranili približno 450 tisoč evrov

Razvojna naloga z naslovom »Skupine kakovostnega predpisovanja zdravil in farmacevt svetovalec« naj bi omogočila boljše obvladovanje neželenih učinkov medsebojnega delovanja zdravil in zlasti varnejšo polifarmakoterapijo, ocenjujejo pa, da so zaradi varnejše rabe zdravil preprečili veliko hospitalizacij in tako predvidoma v dveh letih prihranili okoli 450 tisoč evrov.

2. 1. 2015
VELIKI 4 - BMJ

Pokroviteljstvo industrije in pristranskost raziskav

Vprašanja o vplivu farmacevtskega sponzorstva na morebitno pristranskost izsledkov medicinskih raziskav se je dotaknila metaanaliza, objavljena v reviji British Medical Journal.

28. 12. 2014

Interakcije in neželeni učinki antidementivov

Poraba zdravil za zdravljenje demence v Sloveniji narašča. Ker ta zdravila prejemajo večinoma starejši bolniki, ki imajo pogosto sočasno predpisanih veliko zdravil, je potrebna posebna pozornost pri upoštevanju interakcij, saj se pri starejših zaradi spremenjene presnove te tudi hitreje izrazijo.

1. 9. 2014
ŽENSKE BOLEZNI

Kljub učinkoviti kontracepciji so neželene nosečnosti še vedno izziv

Neželena nosečnost je v sodobnem svetu kljub temu še vedno težava, saj je bilo na primer leta 2006 49 odstotkov vseh nosečnosti v ZDA nenačrtovanih.

1. 6. 2014

Interakcije zdravil s hrano

Ustrezno jemanje zdravil s hrano ali brez nje je zelo pomemben dejavnik pri zagotavljanju varnosti in učinkovitosti zdravil.

1. 6. 2014

Zdravnik med interesi bolnikov in javne blagajne

Ob uvajanju terapevtskih skupin vedno bolj v ospredje prihaja zdravnikova odgovornost pri pisanju receptov za zdravila. Na eni strani gre za njegovo odgovornost do razpolaganja z javnim denarjem, na drugi strani pa do bolnikov in njihovega zdravja.

1. 6. 2014

Interakcije zdravil z zdravilnimi rastlinami

V interakcije z zdravili vstopajo tudi rastlinski pripravki, vitamini, minerali in zdravila, ki se izdajajo brez recepta, zato je poznavanje tega področja v vsakdanji praksi družinskega zdravnika in farmacevtov vse bolj pomembno. Predstavljamo devet zdravilnih rastlin in njihov učinek ob hkratni uporabi z zdravili. Najprej ameriški slamnik.

14. 3. 2014
BIOLOŠKA ZDRAVILA

Najbolj rastoče področje novih zdravil

Biološkim zdravilom se v javnosti namenja veliko pozornosti tako s stališča novih terapevtskih možnosti kot (ne)varnosti za bolnika in z vidika farmakoekonomike. Zadnja generacija rekombinantnih monoklonskih protiteles je največ novosti prinesla predvsem na področje revmatologije in onkologije.

14. 3. 2014
BIOLOŠKA ZDRAVILA

Podobnost da, zamenljivost ne

Kljub nekaterim strokovnim dilemam o učinkovitosti in varnosti podobnih bioloških zdravil, ta prihajajo na trg v vedno večjem številu. Zdravniki, s katerimi smo se pogovarjali, so si enotni: o zamenljivosti ne moremo govoriti, uporabljali jih bodo pri novih bolnikih. Na drugi strani predstavnik EMA, Christian Schneider, zatrjuje, da ni razlogov za dvom o tako imenovanih biosimilarjih.

14. 3. 2014

Interakcije med zdravili za bolezni prebavil in presnove

Zdravila za bolezni prebavil in presnove se zelo pogosto predpisujejo in uporabljajo. Zato je pomembno dobro poznati interakcije z učinkovinami iz te skupine. Interakcije med zdravili lahko namreč povzročijo neučinkovitost ali toksičnost terapije.

26. 9. 2013
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas