Farmacija

Cunami biosimilarjev

Prvo podobno biološko zdravilo – biosimilar – iz skupine monoklonskih protiteles, ki ga je za trženje odobrila EMA, je bil zaviralec TNF-alfa infliksimab. Kasneje je na evropski trg prišlo še precejšnje število biosimilarjev, ki dopolnjujejo terapevtske možnosti tudi zunaj področja kroničnih vnetnih bolezni. Dinamika razvoja biosimilarjev nekako sledi vzorcu razvoja originalnih protivnetnih bioloških zdravil, vse bolj pa so pod drobnogledom terapevtska monoklonska protitelesa za onkološko zdravljenje.

20. 3. 2017
Preglednica

Kombiniranje inhalacijskih zdravil

15. 3. 2017

Zdravila in jetrna okvara

Spremenjeno delovanje jeter lahko vpliva na povečanje ali zmanjšanje (ne)želenega učinka zdravila, piše asist. Alenka Premuš Marušič, mag. farm., specialistka klinične farmacije iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

9. 12. 2016

Vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil

Pri praktičnem delu se velikokrat srečamo z bolnicami, pri katerih je lahko vaginalna okužba posledica neželenih učinkov drugih zdravil. V tem prispevku so navedene skupine zdravil, pri uporabi katerih so bile opisane vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil.

18. 10. 2016

ADHERENCA – člen do uspešnega zdravljenja

Ko bolnik bolezen zanika, zdravljenja ne bo sprejel. In če ne razume bolezni, verjetno ne bo razumel niti tega, zakaj bi jemal zdravila. Še celo takrat, ko bolnik ve, da je bolan in kaj to pomeni, ni vedno samoumevno, da bo sledil zdravnikovim navodilom.

29. 3. 2016

Družinski zdravniki, farmacevti in aplikacije so pomembna pomoč za boljšo adherenco

Kar velik delež bolnikov z RA ne jemlje zdravil po navodilih. Eden od razlogov je, da ko nimajo več težav, »kemija« postane odveč. Ali pa enostavno pozabijo. Z ustrezno aplikacijo za pametni telefon bi morda lahko adherenco izboljšali.

26. 2. 2016

Zamenljivost bioloških zdravil še ni dovolj raziskana

Ob vse večji razširjenosti podobnih bioloških zdravil si strokovnjaki še vedno niso povsem enotni o tem, kakšne spremembe v postopkih zdravljenja bo to v resnici prineslo. Večinoma ne zagovarjajo upravičenosti menjave originalnega zdravila s podobnim pri bolniku, ki se že uspešno zdravi.

15. 12. 2015

Vključevanje zdravil sirot v zdravstveni sistem

Zdravila sirote imajo z namenom spodbujanja njihovega razvoja poseben status, ki v grobem pomeni enostavnejšo registracijo in posebna pravila pri presojanju o uvrščanju teh zdravil med tista, katerih stroške pokrivajo javne zdravstvene blagajne.

9. 10. 2015

Stroškovna učinkovitost zdravstvenih tehnologij

Zdravstvena tehnologija je izraz, ki je prevod angleškega termina »health technology«. Ta ne označuje samo tehnologij, kot so zdravila in medicinski pripomočki, temveč tudi programe, postopke in organizacijske sisteme, ki se lahko uporabljajo v zdravstvu.

9. 10. 2015
Preglednica

Predpisovanje zdravil za KOPB

1. 10. 2015
Preglednica

Zdravljenje hiperglikemije

1. 10. 2015

Terapevtske skupine, element za obvladovanje javnih izdatkov za zdravila

Trend naraščanja javnih izdatkov za zdravila, splošna ekonomska kriza in finančna stiska, v kateri se je znašel slovenski zdravstvenih sistem, nas spodbujajo k uvajanju elementov za obvladovanje stroškov zdravil. Eden izmed pristopov je tudi sistem najvišje priznane vrednosti za terapevtske skupine zdravil.

30. 9. 2015

Farmakoekonomika v zdravstvu

Malokdo se ne bi strinjal s trditvijo, da imajo inovacije velik pomen za razvoj zdravstva – ogromen uspeh pri zdravljenju okuženih z virusom HIV je odličen primer za to. Po drugi strani pa razmeroma veliko število »jaz-tudi« zdravil na trgu kliče po robustnih orodjih, ki bi lahko na eni strani določila »prebojna« zdravila, ki prinašajo resnični tehnološki napredek in visoko dodano vrednost, ali pa na drugi strani ustrezno razvrstila »jaz-tudi« zdravila.

30. 9. 2015

Klinični farmacevt, najboljši zdravnikov sogovornik o zdravilih

V preteklem desetletju so klinični farmacevti v 16 slovenskih bolnišnicah napisali več kot štiri tisoč farmakoterapijskih pregledov. To so izvidi, ki jih prejmejo zdravniki na oddelkih kot pomoč pri optimiziranju terapij z zdravili pri bolnikih.

9. 6. 2015

Zdravila, ki redijo

Le osem odstotkov bolnikov z več zdravili, lani pregledanih pri farmacevtskem svetovalcu, je imelo normalno telesno maso. Pripravili smo kratek pregled skupin zdravil, ki redijo.

30. 3. 2015
Preglednica

Statini in druga zdravila za znižanje ravni holesterola in drugih krvnih maščob ter kombinacije

1. 3. 2015

S farmakoterapijskimi pregledi prihranili približno 450 tisoč evrov

Razvojna naloga z naslovom »Skupine kakovostnega predpisovanja zdravil in farmacevt svetovalec« naj bi omogočila boljše obvladovanje neželenih učinkov medsebojnega delovanja zdravil in zlasti varnejšo polifarmakoterapijo, ocenjujejo pa, da so zaradi varnejše rabe zdravil preprečili veliko hospitalizacij in tako predvidoma v dveh letih prihranili okoli 450 tisoč evrov.

2. 1. 2015
VELIKI 4 - BMJ

Pokroviteljstvo industrije in pristranskost raziskav

Vprašanja o vplivu farmacevtskega sponzorstva na morebitno pristranskost izsledkov medicinskih raziskav se je dotaknila metaanaliza, objavljena v reviji British Medical Journal.

28. 12. 2014

Interakcije in neželeni učinki antidementivov

Poraba zdravil za zdravljenje demence v Sloveniji narašča. Ker ta zdravila prejemajo večinoma starejši bolniki, ki imajo pogosto sočasno predpisanih veliko zdravil, je potrebna posebna pozornost pri upoštevanju interakcij, saj se pri starejših zaradi spremenjene presnove te tudi hitreje izrazijo.

1. 9. 2014
ŽENSKE BOLEZNI

Kljub učinkoviti kontracepciji so neželene nosečnosti še vedno izziv

Neželena nosečnost je v sodobnem svetu kljub temu še vedno težava, saj je bilo na primer leta 2006 49 odstotkov vseh nosečnosti v ZDA nenačrtovanih.

1. 6. 2014
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Zdravila brez recepta in prehranska dopolnila v menopavzi

27. 3. 2024

Presejalni program novorojencev se vnovič širi

6. 3. 2024

Diabetična retinopatija skozi vprašanja

25. 3. 2024

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Vrzeli v zdravljenju osteoporoze

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.