Farmacija

DIAGNOZA

Polifarmakoterapija: Preveč dobrega škoduje

Zdravnik družinske medicine ima v povprečju skoraj 500 pacientov, ki prejemajo več kot pet učinkovin. Kdaj je čas, da njihovo farmakoterapijo ponovno vzamemo pod drobnogled in kako, svetuje dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farm., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

20. 10. 2019
PREGLEDNICA ZDRAVIL

KOPB in astma

1. 7. 2019
INTERVJU

Farmakogenetsko testiranje za učinkovitejše zdravljenje

Za več kot 100 zdravil že obstajajo priporočila, kako zdravljenje prilagoditi osebam, ki imajo spremembe v farmakogenih. Je smiselno bolnike testirati?

27. 6. 2019
NA KRATKO

Primerjalna študija dveh rFVIII

Na letnem kongresu Evropskega združenja za hemofilijo in sorodne motnje (EAHAD) so bili objavljeni rezultati prve študije, v kateri so neposredno primerjali dva rekombinant­na faktorja VIII (rFVIII) s podaljšanim razpolovnim časom in pokazali farmakokinetične razlike med njima.

21. 3. 2019
NA KRATKO

Najboljši farmacevtski izdelek leta 2018

Zaviralec SGLT2 farmacevtskega podjetja Boehringrer Ingelheim – Jardiance (empagliflozin) je dobil mednarodno priznanje Prix Galien v kategoriji za najboljši farmacevtski izdelek v letu 2018.

21. 3. 2019
NA KRATKO

Novo podobno biološko zdravilo za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni

Na voljo je novo podobno biološko zdravilo rituksimab, ki je namenjeno zdravljenju nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni, kot je revmatoidni artritis.

21. 3. 2019
7. STROKOVNO SREČANJE KLINIČNA PREHRANA V PRAKSI

HMB kot pomemben dejavnik pri ohranjanju mišične mase

Dobro delovanje mišic je za zdravje in premagovanje bolezenskih stanj ključnega pomena, je med drugim poudarila prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., na 7. strokovnem srečanju Slovenskega združenja za klinično prehrano. Pri tem ima veliko vlogo tudi farmakonutricija s prehranskimi smernicami.

20. 3. 2019
5. NACIONALNA KONFERENCA OB DNEVU REDKIH BOLEZNI

Novo zdravilo tudi za odrasle s spinalno mišično atrofijo

Nova zdravila in njihova učinkovitost ter nov evropski register za redke bolezni so bili med drugim v središču 5. nacionalne konference ob dnevu redkih bolezni, katerega geslo je letos »Pokažite svojo redkost, pokažite svojo skrb«. V Sloveniji naj bi imelo po nekaterih ocenah eno od redkih bolezni 120.000 ljudi.

20. 3. 2019
pHARMONIA + MEDNARODNI FORUM ZNANSTVENORAZISKOVALNIH FARMACEVTSKIH DRUŽB

Nad kronične bolezni s preventivo in vlaganjem v inovacije

Zaradi napredka znanosti živimo bistveno dlje, življenje naših potomcev pa bo po demografskih napovedih še daljše in kakovostnejše. Dolgoživa družba in posledično naraščajoči stroški kroničnih nenalezljivih bolezni pa prinašajo številne družbenoekonomske izzive.

20. 3. 2019

Vrtoglavica in zdravila

Pri motnjah ravnotežja se priporoča čim prejšnji začetek zdravljenja z antivertiginoznimi zdravili. Kot poudarja asist. dr. Alenka Kravos, dr. med. z UKC Maribor, je ob terapiji okrevanje precej hitrejše. Za obvladovanje simptomov motenj ravnotežja imamo v Sloveniji več zdravil.

12. 2. 2019
NA KRATKO

O zgodnjem zdravljenju multiple skleroze

V novembru so priredili strokovno srečanje z naslovom Z zaupanjem v prihodnost, namen katerega je bilo ozaveščanje o pomenu zgodnjega zdravljenja bolnikov z multiplo sklerozo in predstavitev novega zdravila okrelizumab (Ocrevus), ki bo po besedah direktorja farmacevtske družbe Roche Ezata Azema v kratkem na voljo tudi slovenskim bolnikom.

20. 12. 2018

Doslej največja in najdaljša raziskava z zaviralcem SGLT

Dapagliflozin se izkazuje za varno zdravilo glede pojava skupnega izida – akutnega miokardnega infarkta, možganske kapi in srčno-žilne smrti. Zdravljenje z njim je pomembno zmanjšalo skupni izid hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja in srčno-žilne smrti v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo, je pokazala raziskava DECLARE-TIMI 58.

17. 12. 2018

Farmakogenomsko testiranje za manj neželenih učinkov

Študija PREPARE je del projekta UPGx, ki preverja hipotezo, da lahko farmakogenomsko podprta izbira zdravila oziroma odmerka zdravila v klinični praksi zmanjša pogostost klinično pomembnih neželenih učinkov zdravil pri bolnikih za 30 % (s 4 % na 2,8 %). V Sloveniji jo koordinira prof. dr. Vita Dolžan, dr. med.

17. 12. 2018

Do boljšega zdravljenja s kliničnim farmacevtom

Zdravnik je v tim na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva dobil kliničnega farmacevta, na primarni ravni zdravstvenega varstva pa farmacevta svetovalca. Kaj si lahko od tega obeta, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farmacije.

17. 12. 2018

Personalizirano zdravljenje – med pravico bolnika in možnostmi

Farmakogenomsko testiranje in individualizacija zdravljenja glede na genetske značilnosti bolnika, ki sta ključna stebra personalizirane medicine, si vztrajno utirata pot v klinično prakso.

17. 12. 2018
NA KRATKO

Zdravilo za preprečevanje migrene pri odraslih

Evropska komisija je odobrila erenumab za preprečevanje migrene pri odraslih, ki imajo štiri ali več migrenskih dni na mesec. V obsežnem kliničnem programu, v katerem je sodelovalo 2.600 bolnikov, so tisti, ki so se zdravili z erenumabom, izkusili pomembno zmanjšanje števila migrenskih dni v mesecu, pri čemer sta bili varnost in prenosljivost zdravila podobni kot pri placebu.

1. 11. 2018
NA KRATKO

Nobelova nagrada za razvoj zaviralcev imunskih stikal

Letošnja Nobelova nagrada za medicino je šla v roke imunologov Američana Jamesa P. Allisona in Japonca Tasukuja Hondžeza prispevek k razvoju zdravil, ki jim rečemo zaviralci imunskih stikal (angl. checkpoint inhibitors). Ta zdravila na Onkološkem inštitutu v Ljubljani uporabljajo že vsaj dve leti.

22. 10. 2018
VELIKI 4 - NEJM

Aspirin znova brez zelene luči v primarni preventivi

V New England Journal of Medicine so predstavili rezultate nove velike randomizirane raziskave ASCEND, v kateri so proučevali vlogo aspirina v primarni preventivi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

18. 10. 2018

Kako terapevtske skupine zdravil delujejo v praksi

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je leta 2003 uvedel sistem najvišjih priznanih vrednosti za medsebojno zamenljiva zdravila, leta 2013 pa še terapevtske skupine zdravil. Čeprav je sistem utečen, pa to ne pomeni, da v praksi ni težav.

26. 6. 2018
PREGLEDNICA ZDRAVIL

Zdravila za zdravljenje simptomov spodnjih sečil pri benignem povečanju prostate

21. 6. 2018
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas