Farmacija

Doslej največja in najdaljša raziskava z zaviralcem SGLT

Dapagliflozin se izkazuje za varno zdravilo glede pojava skupnega izida – akutnega miokardnega infarkta, možganske kapi in srčno-žilne smrti. Zdravljenje z njim je pomembno zmanjšalo skupni izid hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja in srčno-žilne smrti v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo, je pokazala raziskava DECLARE-TIMI 58.

17. 12. 2018

Farmakogenomsko testiranje za manj neželenih učinkov

Študija PREPARE je del projekta UPGx, ki preverja hipotezo, da lahko farmakogenomsko podprta izbira zdravila oziroma odmerka zdravila v klinični praksi zmanjša pogostost klinično pomembnih neželenih učinkov zdravil pri bolnikih za 30 % (s 4 % na 2,8 %). V Sloveniji jo koordinira prof. dr. Vita Dolžan, dr. med.

17. 12. 2018

Do boljšega zdravljenja s kliničnim farmacevtom

Zdravnik je v tim na sekundarni in terciarni ravni zdravstvenega varstva dobil kliničnega farmacevta, na primarni ravni zdravstvenega varstva pa farmacevta svetovalca. Kaj si lahko od tega obeta, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farmacije.

17. 12. 2018

Personalizirano zdravljenje – med pravico bolnika in možnostmi

Farmakogenomsko testiranje in individualizacija zdravljenja glede na genetske značilnosti bolnika, ki sta ključna stebra personalizirane medicine, si vztrajno utirata pot v klinično prakso.

17. 12. 2018
NA KRATKO

Zdravilo za preprečevanje migrene pri odraslih

Evropska komisija je odobrila erenumab za preprečevanje migrene pri odraslih, ki imajo štiri ali več migrenskih dni na mesec. V obsežnem kliničnem programu, v katerem je sodelovalo 2.600 bolnikov, so tisti, ki so se zdravili z erenumabom, izkusili pomembno zmanjšanje števila migrenskih dni v mesecu, pri čemer sta bili varnost in prenosljivost zdravila podobni kot pri placebu.

1. 11. 2018
NA KRATKO

Nobelova nagrada za razvoj zaviralcev imunskih stikal

Letošnja Nobelova nagrada za medicino je šla v roke imunologov Američana Jamesa P. Allisona in Japonca Tasukuja Hondžeza prispevek k razvoju zdravil, ki jim rečemo zaviralci imunskih stikal (angl. checkpoint inhibitors). Ta zdravila na Onkološkem inštitutu v Ljubljani uporabljajo že vsaj dve leti.

22. 10. 2018
VELIKI 4 - NEJM

Aspirin znova brez zelene luči v primarni preventivi

V New England Journal of Medicine so predstavili rezultate nove velike randomizirane raziskave ASCEND, v kateri so proučevali vlogo aspirina v primarni preventivi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.

18. 10. 2018

Kako terapevtske skupine zdravil delujejo v praksi

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je leta 2003 uvedel sistem najvišjih priznanih vrednosti za medsebojno zamenljiva zdravila, leta 2013 pa še terapevtske skupine zdravil. Čeprav je sistem utečen, pa to ne pomeni, da v praksi ni težav.

26. 6. 2018
PREGLEDNICA ZDRAVIL

Zdravila za zdravljenje simptomov spodnjih sečil pri benignem povečanju prostate

21. 6. 2018
PREGLEDNICA ZDRAVIL

Peroralni analgetiki

21. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Neopioidni in opioidni analgetiki primerljivo učinkoviti

Raziskovalci so ugotovili, da je pri bolnikih, ki obiščejo urgentni oddelek zaradi poškodbe okončin, kratkotrajno lajšanje bolečine z ibuprofenom in paracetamolom enako učinkovito kot zdravljenje z opioidnimi analgetiki. To je pokazala raziskava, ki je bila nedavno objavljena v reviji JAMA.

21. 3. 2018

Najpogosteje uporabljana zdravila v zobozdravstvu

Zobozdravniki svojim pacientom največkrat predpisujemo antibiotike (32,6 odstotka), sledijo nesteroidna protivnetna zdravila (23,2 odstotka), vitamini (3,6 odstotka) in antiseptiki, kot sta klorheksidin in listerin, i, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

21. 3. 2018
Uporabna kardiologija 2018

Venska trombembolija in polifarmakoterapija

Verjetnost za pojav venske trombembolije (VTE) je večja, če preventivna terapija za njeno preprečevanje ni v skladu s smernicami. S povečanim tveganjem za VTE pa je povezana tudi polifarmakoterapija, je rezultate raziskave, ki so jo izvedli v Splošni bolnišnici Murska Sobota, predstavila asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farm.

21. 3. 2018
pHARMONIA + MEDNARODNI FORUM ZNANSTVENORAZISKOVALNIH FARMACEVTSKIH DRUŽB

Vrednost inovacij in trajno vzdržen zdravstveni sistem

Nova zdravila, cepiva, terapije in tehnologije brez dvoma podaljšujejo in rešujejo življenja, vprašanje pa je, kako dolgo si jih bomo lahko brez korenitih sprememb zdravstvenega sistema še privoščili.

12. 12. 2017
Preglednica

Zdravljenje stabilne koronarne bolezni

12. 12. 2017

Najdražje je zdravilo, ki ga bolnik ne jemlje

Neadherenca pri zdravljenju z zdravili lahko negativno vpliva na bolnikovo zdravje in posledično nesmotrno porablja vire zdravstvenega sistema. Raziskana je bila pri več kroničnih boleznih in v številnih primerih se je potrdilo, da velik delež bolnikov zdravljenje opusti že po prvi izdaji zdravil. In prav na tem mestu je vloga farmacevtov bistvena, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farm., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

12. 12. 2017

Tretjina kroničnih bolnikov zdravil sploh ne začne jemati

Devet desetin slovenskih zdravnikov, ki so sodelovali v spletni anketi, meni, da več kot tretjina bolnikov s kroničnimi boleznimi v Sloveniji sploh ne začne jemati predpisanih zdravil. Uporabo različnih ukrepov za spodbujanje adherence ovira predvsem pomanjkanje časa.

12. 12. 2017

Adherenca je izziv za sistem

Že dalj časa velja splošna ocena, da je približno 40 odstotkov bolnikov neadherentnih. Posamezne raziskave, tudi v Sloveniji, kažejo, da so številke verjetno še večje. Pojav je posebej skrb zbujajoč pri kroničnih bolnikih.Kaj lahko storimo?

12. 12. 2017
PREGLEDNICA

Zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB)

19. 10. 2017
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.