Farmacija

PREGLEDNICA ZDRAVIL

Peroralni analgetiki

21. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Neopioidni in opioidni analgetiki primerljivo učinkoviti

Raziskovalci so ugotovili, da je pri bolnikih, ki obiščejo urgentni oddelek zaradi poškodbe okončin, kratkotrajno lajšanje bolečine z ibuprofenom in paracetamolom enako učinkovito kot zdravljenje z opioidnimi analgetiki. To je pokazala raziskava, ki je bila nedavno objavljena v reviji JAMA.

21. 3. 2018

Najpogosteje uporabljana zdravila v zobozdravstvu

Zobozdravniki svojim pacientom največkrat predpisujemo antibiotike (32,6 odstotka), sledijo nesteroidna protivnetna zdravila (23,2 odstotka), vitamini (3,6 odstotka) in antiseptiki, kot sta klorheksidin in listerin, i, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

21. 3. 2018
Uporabna kardiologija 2018

Venska trombembolija in polifarmakoterapija

Verjetnost za pojav venske trombembolije (VTE) je večja, če preventivna terapija za njeno preprečevanje ni v skladu s smernicami. S povečanim tveganjem za VTE pa je povezana tudi polifarmakoterapija, je rezultate raziskave, ki so jo izvedli v Splošni bolnišnici Murska Sobota, predstavila asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farm.

21. 3. 2018
pHARMONIA + MEDNARODNI FORUM ZNANSTVENORAZISKOVALNIH FARMACEVTSKIH DRUŽB

Vrednost inovacij in trajno vzdržen zdravstveni sistem

Nova zdravila, cepiva, terapije in tehnologije brez dvoma podaljšujejo in rešujejo življenja, vprašanje pa je, kako dolgo si jih bomo lahko brez korenitih sprememb zdravstvenega sistema še privoščili.

12. 12. 2017
Preglednica

Zdravljenje stabilne koronarne bolezni

12. 12. 2017

Najdražje je zdravilo, ki ga bolnik ne jemlje

Neadherenca pri zdravljenju z zdravili lahko negativno vpliva na bolnikovo zdravje in posledično nesmotrno porablja vire zdravstvenega sistema. Raziskana je bila pri več kroničnih boleznih in v številnih primerih se je potrdilo, da velik delež bolnikov zdravljenje opusti že po prvi izdaji zdravil. In prav na tem mestu je vloga farmacevtov bistvena, piše asist. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farm., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

12. 12. 2017

Tretjina kroničnih bolnikov zdravil sploh ne začne jemati

Devet desetin slovenskih zdravnikov, ki so sodelovali v spletni anketi, meni, da več kot tretjina bolnikov s kroničnimi boleznimi v Sloveniji sploh ne začne jemati predpisanih zdravil. Uporabo različnih ukrepov za spodbujanje adherence ovira predvsem pomanjkanje časa.

12. 12. 2017

Adherenca je izziv za sistem

Že dalj časa velja splošna ocena, da je približno 40 odstotkov bolnikov neadherentnih. Posamezne raziskave, tudi v Sloveniji, kažejo, da so številke verjetno še večje. Pojav je posebej skrb zbujajoč pri kroničnih bolnikih.Kaj lahko storimo?

12. 12. 2017
PREGLEDNICA

Zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB)

19. 10. 2017

Cunami biosimilarjev

Prvo podobno biološko zdravilo – biosimilar – iz skupine monoklonskih protiteles, ki ga je za trženje odobrila EMA, je bil zaviralec TNF-alfa infliksimab. Kasneje je na evropski trg prišlo še precejšnje število biosimilarjev, ki dopolnjujejo terapevtske možnosti tudi zunaj področja kroničnih vnetnih bolezni. Dinamika razvoja biosimilarjev nekako sledi vzorcu razvoja originalnih protivnetnih bioloških zdravil, vse bolj pa so pod drobnogledom terapevtska monoklonska protitelesa za onkološko zdravljenje.

20. 3. 2017
Preglednica

Kombiniranje inhalacijskih zdravil

15. 3. 2017

Zdravila in jetrna okvara

Spremenjeno delovanje jeter lahko vpliva na povečanje ali zmanjšanje (ne)želenega učinka zdravila, piše asist. Alenka Premuš Marušič, mag. farm., specialistka klinične farmacije iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

9. 12. 2016

Vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil

Pri praktičnem delu se velikokrat srečamo z bolnicami, pri katerih je lahko vaginalna okužba posledica neželenih učinkov drugih zdravil. V tem prispevku so navedene skupine zdravil, pri uporabi katerih so bile opisane vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil.

18. 10. 2016

ADHERENCA – člen do uspešnega zdravljenja

Ko bolnik bolezen zanika, zdravljenja ne bo sprejel. In če ne razume bolezni, verjetno ne bo razumel niti tega, zakaj bi jemal zdravila. Še celo takrat, ko bolnik ve, da je bolan in kaj to pomeni, ni vedno samoumevno, da bo sledil zdravnikovim navodilom.

29. 3. 2016

Družinski zdravniki, farmacevti in aplikacije so pomembna pomoč za boljšo adherenco

Kar velik delež bolnikov z RA ne jemlje zdravil po navodilih. Eden od razlogov je, da ko nimajo več težav, »kemija« postane odveč. Ali pa enostavno pozabijo. Z ustrezno aplikacijo za pametni telefon bi morda lahko adherenco izboljšali.

26. 2. 2016

Zamenljivost bioloških zdravil še ni dovolj raziskana

Ob vse večji razširjenosti podobnih bioloških zdravil si strokovnjaki še vedno niso povsem enotni o tem, kakšne spremembe v postopkih zdravljenja bo to v resnici prineslo. Večinoma ne zagovarjajo upravičenosti menjave originalnega zdravila s podobnim pri bolniku, ki se že uspešno zdravi.

15. 12. 2015

Vključevanje zdravil sirot v zdravstveni sistem

Zdravila sirote imajo z namenom spodbujanja njihovega razvoja poseben status, ki v grobem pomeni enostavnejšo registracijo in posebna pravila pri presojanju o uvrščanju teh zdravil med tista, katerih stroške pokrivajo javne zdravstvene blagajne.

9. 10. 2015

Stroškovna učinkovitost zdravstvenih tehnologij

Zdravstvena tehnologija je izraz, ki je prevod angleškega termina »health technology«. Ta ne označuje samo tehnologij, kot so zdravila in medicinski pripomočki, temveč tudi programe, postopke in organizacijske sisteme, ki se lahko uporabljajo v zdravstvu.

9. 10. 2015
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas