Farmacija

HITRI TEST

Miti in resnice o bioloških zdravilih

Ali je pri podobnih bioloških zdravilih sprejemljiva ekstrapolacija terapevtskih indikacij? Izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pripravil kratek kviz, ki poglablja uporabno znanje.

6. 3. 2023

Preden se omikron spet spremeni v kaj drugega

Zgodnje protivirusno zdravljenje je učinkovito, zdravilom pa je treba bolj zaupati, je na spletnem dogodku z naslovom Covid-19 tri leta kasneje poudarila doc. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec. klin. farm. iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

14. 12. 2022
KOMORBIDNOSTI

Ena diagnoza, eno zdravilo?

Bolniki, ki imajo po definiciji vsaj dve sočasni kronični bolezni ali bolezenski stanji, preplavljajo zdravstveni sistem. Tradicionalni model medicine, ki temelji na ideologiji ene bolezni, takim bolnikom ne zadošča. Na kaj se lahko naslonimo pri obravnavi, če literatura in klinične študije pogosto ne predvidevajo tolikšne kompleksnosti, pišemo v glavni temi decembrske številke pHARMONIA.

14. 12. 2022

Napredek pri diagnostiki nevrodegenerativnih bolezni

Ocena mrežne aktivnosti možganov pri nevrodegenerativnih boleznih bo prispevala pomemben korak k diagnozi, še bolj pa k natančnejši prognozi teh bolnikov. Dodatne dokaze je prinesla nedavna objava v publikaciji Nature Reviews Neurology, kjer vidno avtorsko vlogo nosi slovenska nevrologija.

14. 12. 2022
Uvodnik

Komorbidnost: skovanka in naša realnost

Kakšni so ključni izzivi obravnave bolnikov s sočasnimi kroničnimi boleznimi? Kaj nam danes vrača optimizem pri reševanju morebitnih ovir? O obravnavi komorbidnosti v uvodniku decembrske številke pHARMONIA razmišlja prof. dr. Sebastjan Bevc, dr. med., predstojnik Oddelka za nefrologijo UKC Maribor.

14. 12. 2022

Še bolj učinkoviti v zdravljenju

Nova priporočila za obravnavo bolnikov s karcinomom požiralnika so bila eno od izstopajočih poglavij 12. Šole tumorjev prebavil. Rdeča nit strokovnega dogodka je bila imunoterapija, ki vstopa v zdravljenje vseh vrst rakov prebavil. Podrobnosti je predstavila predstojnica sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., specialistka internistične onkologije.

14. 12. 2022
SLOVENSKA STROKA

Intervencije kliničnega farmacevta pri zdravljenju

Potencialno neustrezna zdravila (PNZ) so tista, pri katerih tveganje uporabe presega pričakovane koristi v zdravljenju ter lahko v večji meri povzročajo težave, povezane z zdravili, kot bolj primerne alternative. Predpisovanje PNZ je pri starejših bolnikih z duševnimi motnjami pogosto, zato obstaja potreba po racionalnejši farmakoterapiji.

14. 12. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

Kako v slovenski klinični praksi živi personalizirana medicina? Kako najbolj tarčno zajamemo vse dejavnike, pomembne za razumevanje kompleksnosti pojava, kot je bolezen? Kdaj bodo potenciali precizne medicine in dokončni odgovori, ki jih prinaša, pripeljali do razbremenitve zdravstvenega sistema?

12. 10. 2022
Diagnoza

Veliko potencialnih interakcij, malo zanesljivih podatkov

Številni bolniki sočasno z zdravili uporabljajo pripravke za samozdravljenje (SZ). Snovi, ki so v različnih pripravkih za SZ, lahko pomembno vplivajo tudi na delovanje zdravil in v interakcijah z zdravili povzročajo neželene učinke.

12. 10. 2022
HITRI TEST

Bolečina: kateri izzivi ostajajo?

Ste vedeli, da lahko prevalenca nepopolnega sodelovanja pri zdravljenju z analgetiki dosega tudi 60 odstotkov? Predsednica Sekcije kliničnih farmacevtov pri Slovenskem farmacevtskem društvu Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm., je pripravila kviz, ki razkriva še nekaj izstopajočih vprašanj.

28. 9. 2022
VELIKI 4 - Lancet

Koristi in škodljivosti zdravil za zmanjševanje telesne teže

Skupina znanstvenikov je izvedla obsežen sistematični pregled in mrežno metaanalizo randomiziranih kontroliranih raziskav ter pripravila povzetek dokazov o koristih in škodljivostih zdravil za zmanjševanje telesne teže. Članek je bil objavljen v publikaciji Lancet januarja letos.

22. 6. 2022
VELIKI 4 - British Medical Journal

Tromboprofilaksa pri pacientih z nesrčnimi operativnimi posegi

Raziskovalci so opravili metaanalizo randomiziranih raziskav o koristih in tveganjih uporabe neposrednih peroralnih antikoagulantov (NOAK) in nizkomolekularnih heparinov (NMH) kot trom­bo­profilakse pri pacientih z nesrčnimi operativnimi posegi in objavili izsledke v publikaciji BMJ.

22. 6. 2022

Klinično pomembne interakcije zdravil z živili

Učinek zdravila je lahko odvisen od medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, hrano, pijačo ali prehranskimi dopolnili. Živila lahko povečajo ali zmanjšajo učinkovitost zdravila. Večina klinično pomembnih interakcij med hrano in zdravili je posledica spremembe biološke uporabnosti zdravila. Najpomembnejše so interakcije, pri katerih obstaja veliko tveganje za neuspešno zdravljenje ...

21. 6. 2022

Koristi farmakovigilance?

Poročanje o neželenih učinkih zdravil (NUZ) se v Sloveniji v zadnjih letih izboljšuje, a v praksi še vedno velja, da je tako imenovana kultura poročanja pri nas slaba. Zakaj je slaba in kakšne so na drugi strani prednosti doslednega zbiranja in poročanja? Piše asist. Mina Kovačevič, mag. farm., spec. klin. farm.

16. 3. 2022

Učinkoviteje lajšati kronično bolečino

»Za bolj učinkovito lajšanje bolečine bi bilo treba bolnike poučiti o pomembnosti jemanja analgetikov v skladu z navodili. Premalo izkoriščen je multimodalni pristop, zdravljenje s kombinacijo različnih zdravil, ki lahko delujejo sinergično, in to pri manjšem odmerku,« je sklenil specialist družinske medicine prim. dr. Aleksander Stepanović, dr. med.

15. 12. 2021

Kompleksni in mnogoteri učinki

Pri melatoninu opažamo cirkadiani ritem sinteze in izločanja, ki ga v glavnem povezujemo z osvetlitvijo mrežnice; biosinteza in izločanje se namreč začneta, ko se začne temniti. A dejstvo je, da se ritem sproščanja melatonina iz češerike ohrani še vsaj nekaj časa tudi pri ljudeh, ki so nekaj dni preživeli v temnici.

29. 3. 2021

Dva odmerka letno za nadzor nad holesterolom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je decembra lani odobrila novo zdravilo za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo ali mešano dislipidemijo – inklisiran, ki vrednost holesterola LDL znižuje na povsem nov način.

17. 3. 2021

Dodati ali opustiti zdravilo?

Starejši imajo veliko bolezni in zdravstvenih težav, zato bi jim lahko predpisali veliko zdravil. Opustitev zdravil pa zahteva večji premislek, pogum in odgovornost zdravnika. Kot pravi klinični farmacevt mag. Rok Antolič, zaposlen v Lekarni UKC Ljubljana, ki deluje na Centru za geriatrično medicino, je starejšim smiselno predpisovati predvsem zdravila, ki vodijo k višji kakovosti življenja.

17. 3. 2021

Moški prihajajo po informacije, ne po pomoč

Čas je, da se strokovna javnost poglobi v prilagojen pristop za optimizacijo zdravstvene obravnave moških. Moška populacija ni homogena, njeno delovanje in razmišljanje zelo zaznamuje testosteron, še posebej v aktivnem obdobju - med 20. in 59. letom moški drugače zaznavajo svoje zdravstvene težave, poudarja spec. psihiatrije in psihoterapevtka Darja Škraba Krmelj, dr. med. Kako čim bolj učinkovito komunicirati z moškimi bolniki?

16. 12. 2020

S kliničnimi farmacevti proti iracionalni polifarmaciji

Eno najmočnejših orodij za zmanjšanje iracionalne polifarmacije je ambulanta farmacevta svetovalca – te ambulante so na voljo bolnikom po vsej Sloveniji. Vsak bolnik, ki ima izbranega osebnega zdravnika, ima namreč možnost pregleda pri farmacevtu svetovalcu v zdravstvenem domu. Potrebuje le delovni nalog osebnega zdravnika.

16. 12. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Zdravila brez recepta in prehranska dopolnila v menopavzi

27. 3. 2024

Presejalni program novorojencev se vnovič širi

6. 3. 2024

Diabetična retinopatija skozi vprašanja

25. 3. 2024

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Vrzeli v zdravljenju osteoporoze

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.