Farmacija

Zadržanosti do PBZ je konec

Izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm., predstojnik Katedre za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, poudarja, da glede na razpoložljive podatke učinkovitost in varnost podobnih bioloških zdravil (PBZ) stojita na trdnih znanstvenih temeljih. Kako torej poteka njihovo vrednotenje?

27. 3. 2024

Kdaj pomislimo na odpredpisovanje zdravil?

Možnost deeskalacije zdravljenja pri bolnikih s komorbidnostmi je aktualna in pereča tema. Pri katerih bolnikih naj pomislimo na odpredpisovanje zdravil in katera zdravila je smiselno odpredpisovati? Zakaj pri tem sledimo trem fazam in kako spremljamo bolnika po opustitvi zdravil? Razlaga Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm. iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica.

27. 3. 2024
Diagnoza

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

Pogoste spremembe v genih, ki kodirajo presnovne encime, prenašalce zdravilnih učinkovin in njihove tarče, prispevajo približno 20 do 30 % variabilnosti k interindividualnim razlikam v odgovoru na zdravljenje. Dosedanje farmakogenetske raziskave so pokazale smiselnost prenosa ugotovitev v praktična farmakogenetska priporočila za prilagajanje zdravljenja genetskim značilnostim posameznika v klinični praksi.

27. 3. 2024

Trendi uvajanja podobnih bioloških zdravil v Evropi

Biološka zdravila sodijo med najdražja zdravila na trgu, zanje gre približno tretjina vseh stroškov za zdravila.(1) Z namenom zmanjšanja izdatkov spodbujajo plačniki uporabo cenejših podobnih bioloških zdravil (PBZ, angl. biosimilars) in ena izmed analiz je pokazala, da bi lahko s prehodom na PBZ do leta 2025 globalno privarčevali kar 300 milijard dolarjev.(2)

27. 3. 2024

(Ne)poročanje o neželenih učinkih zdravil

Spontana poročila o domnevnih neželenih učinkih zdravil (dNUZ) lahko ključno prispevajo k spremljanju varnosti zdravil po pridobitvi dovoljenja za promet (DzP) in prihodu na trg. Kljub temu je poročanje zdravstvenih delavcev pogosto nezadostno, pojasnjuje Jasmina Klopčič, dr. med., z Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

27. 3. 2024
SLOVENSKA STROKA

Izidi farmakogenetsko vodenega predpisovanja zdravil

Pogoste spremembe v genih, ki kodirajo presnovne encime, prenašalce zdravilnih učinkovin in njihove tarče, so odgovorne za razlike v odgovoru na zdravljenje in pojavu neželenih učinkov med posamezniki. Je zdravljenje, ki upošteva farmakogenetske značilnosti bolnika, varnejše in učinkovitejše? Rezultati raziskave so bili objavljeni februarja v reviji Lancet.

20. 12. 2023
Diagnoza

Eno zdravilo, dvojna previdnost

Nosečnost v telesu povzroča spremembe, ki vodijo na spremenjeno farmakokinetiko določenih zdravil in posledično v spremenjeno delovanje. Kako zagotoviti varno zdravljenje nosečnic in zmanjšati (ne)upravičen strah pred posledicami zdravil za plod in otroka? Zbrali smo nekaj najpomembnejših informacij iz medicine in klinične farmacije, ki se lahko na tem področju dragoceno dopolnjujeta.

20. 12. 2023

Placebo in nocebo učinki v dermatologiji

V zadnjih desetletjih se v dermatologiji nabirajo zanimivi znanstveni izsledki o placebo učinku. To ne preseneča, saj je koža ključna stična površina posameznika z okoljem, prek katere doživljamo velik del prijetnih in neprijetnih dražljajev, in obenem stičišče nevralnih, hormonskih in imunskih povezav, ki vplivajo na zaznavanje dražljajev, njihovo interpretacijo in naše odzivanje nanje.

20. 12. 2023
Diagnoza

Brezšivna skrb že v polnem zagonu

V Sloveniji smo si farmacevti že več let prizadevali za uvedbo brezšivne skrbi v bolnišnicah in lekarnah, kar pomeni zagotavljanje farmacevtske obravnave in neprekinjene preskrbe pacienta z zdravili pri prehajanju med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva, piše doc. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

23. 10. 2023
Diagnoza

Na kritični točki?

Kako dobro se spopadamo z mikrobno odpornostjo? So še možnosti za izboljšanje nadzorovane rabe antibiotikov v klinični praksi? So morebitne rešitve nove terapevtske tarče ali obvladovanje nekaterih okoljskih dejavnikov? Odgovarjali so prof. dr. Bojana Beović, dr. med., prof. dr. Lucija Peterlin Mašič, mag. farm., prof. dr. Marko Anderluh, mag. farm., in doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin.

28. 6. 2023
VIDEO

Možnosti psihoterapevtske obravnave pri kožnih boleznih

Psihološka stiska je pogosto dejavnik, ki sproži ali poslabša kožno bolezen, in je pomembna determinanta v izidu zdravljenja. Kako prepoznavati bolnike s psihološko stisko in jim zagotoviti čim boljšo oziroma celostno obravnavo, razlaga klinična psihologinja mag. Darja Škrila Čuš, univ. dipl. psih., spec. klin. psih.

21. 4. 2023

Obeti in učinkovitost podobnih bioloških zdravil

Kakšna sta varnost in učinkovitost ob preklopih med referenčnim in podobnim biološkim zdravilom ter med podobnimi biološkimi zdravili? Kdaj se pojavljajo izolirani primeri neželenih učinkov in kakšni so obeti zdravljenja? Pojasnjuje asist. dr. Jurij Hanžel, dr. med., specialist gastroenterologije, s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

14. 4. 2023

Pregled bioloških zdravil

S katerimi referenčnimi in podobnimi biološkimi zdravili lahko zdravimo avtoimune gastroenterološke, revmatološke dermatološke bolezni? Predstavljamo jih z mehanizmom delovanja, farmacevtsko obliko ter indikacijami.

14. 4. 2023
HITRI TEST

Glivične okužbe nohtov: štiri najpogostejša vprašanja

Vprašalnik o onihomikozah je pripravila dr. Marjetka Korpar, mag. farm. in spec. klin. farm., vodja Lekarne Ptuj. Z reševanjem kviza boste poglobili znanje o tem, zakaj pot do ozdravitve nohtov nog s topikalnim zdravljenjem ne more biti krajša od devetih mesecev in kateri so najpogostejši neželeni učinki oziroma interakcije z drugimi zdravili pri sistemski terapiji.

29. 3. 2023

Uporaba cepiva PPV23 je stroškovno učinkovita

Okužba s pnevmokokom Streptococcus pneumoniae lahko povzroči resne bolezni, vključno s sepso, meningitisom in pljučnico z bakteriemijo (invazivno) ali brez bakteriemije (neinvazivno). Dobro je znano, da pnevmokokna cepiva učinkovito preprečujejo invazivne in neinvazivne pnevmokokne bolezni ter z njimi povezano smrtnost in obolevnost. Kaj pa je pokazala farmakoekonomska analiza uporabe cepiva PPV23 pri odraslih v Sloveniji?

28. 3. 2023

Imunoterapija v onkologiji: premik v zgodnje stadije

Od prihoda zaviralcev imunskih kontrolnih točk (ZIKT) se je zdravljenje napredovalih vrst raka močno spremenilo. Rezultati raziskav pa kažejo prepričljiv premik zdravljenja z ZIKT v zgodnje stadije solidnih rakov, pri katerih imamo vse več dokazov o učinkovitosti tako adjuvantnega kot neoadjuvantnega zdravljenja.

28. 3. 2023
VELIKI 4 - Lancet

Zdravljenje okužbe s H. pylori kot zaščita ob uporabi aspirina

Aspirin se pogosto predpisuje za preprečevanje trombotičnih srčno-žilnih dogodkov, ob čemer pa se poveča tveganje za krvavitve. Randomizirana, dvojno slepa, s placebom nadzorovana raziskava, objavljena v reviji Lancet, ki je zajela starejše bolnike, zdravljene z aspirinom, je pokazala, da izkoreninjenje okužbe s H. pylori preprečuje krvavitve iz peptične razjede.

28. 3. 2023

Kako zdravimo onihomikoze?

Z glivicami okužen noht je stalen vir okužbe, ki se lahko širi na druge dele telesa in druge nohte, zato je to stanje treba zdraviti, poudarja doc. dr. Katarina Trčko, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor. Na katerih dokazih temelji sodobno (samo)zdravljenje onihomikoz? Kako izberemo optimalen antimikotik?

27. 3. 2023

Preboj v zdravljenju KLB

Zaviralci SGLT2 imajo izjemno ugodne učinke na zmanjševanje pojavnosti kronične ledvične okvare, omilijo albuminurijo, upočasnijo nadaljnje slabšanje ledvičnega delovanja in napredovanje kronične ledvične bolezni (KLB) do končne odpovedi ledvic, vse to ne glede na vzrok ledvične bolezni in sočasna druga obolenja. To je resnično mejnik v obravnavi KLB, saj istega bolnika lahko prizadeneta dve ali celo več ledvičnih bolezni, zdravilo pa je pri vseh isto.

23. 3. 2023

Zdravilne rastline s pomembno vlogo pri BHP

Benigna hiperplazija prostate (BHP) se pojavi pri več kot 50 % moških, starih od 60 do 70 let, in kar pri 90 % moških po 70. letu. Zaradi staranja prebivalstva število obolelih strmo raste, vse več raziskovalcev pa išče nove odgovore na vprašanja o učinkovitosti in varnosti (naravnih) zdravil, ki so na voljo za lajšanje te motnje. Med njimi je izr. prof. dr. Nina Kočevar Glavač, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

22. 3. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.