Želela bi si, da bi se bolniki pritožili že prej

Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije, je odprta oseba, ki se ji nič ne zdi nenavadno. Razumljivo. V življenju je počela marsikaj. Fotografirala koncerte, vodila radijske oddaje, bila natakarica in hostesa. In kot vodja projekta Imuno ime tedna na Valu 202. Morda zato, ker je trmasta – vsaj tako meni sama. Danes je zdravnica, ki se ji zdi, da kolegi res ne skrbijo dovolj zase in za svoje duševno zdravje.

Preberi več

Quo vadis, družinska medicina?

Prim. asist. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., spec. splošne medicine, predsednik Združenja družinskih zdravnikov Slovenije in prim. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine, oba s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, sta predstavila pogled na trenutne izzive družinske medicine pri nas in orisala delček njene možne poti v prihodnosti.

Preberi več

Svoboda in meje v zdravniškem okolju

»V preteklosti so bile mehke teme, komunikacija in postavljanje meja, v medicinskem okolju zapostavljene. Tega se na medicinski fakulteti do nedavnega nismo učili, zato je bilo iz omenjenega naslova precej težav, zapletov in tožb, saj zdravniki nismo bili usposobljeni za veščo komunikacijo z bolniki, svojci in kolegi. Bili smo prepuščeni sami sebi,« je povedal Damijan Perne, dr. med.

Preberi več
SLOVENSKA STROKA

Statini in inzulinska rezistenca med otroki s hiperholesterolemijo

Pri odraslih je terapija s statini povezana s povečano inzulinsko rezistenco, sekrecijo inzulina in tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Podatki o učinkih statinov na homeostazo glukoze pri otrocih in mladostnikih, ki potrebujejo vseživljenjsko zdravljenje hiperholesterolemije, pa so pomanjkljivi.

6. 2. 2023
VIDEO

Velika prelomnica v obravnavi slovenskih bolnikov s KVČB

Vključitev Slovenije v Evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE predstavlja pomemben napredek v obravnavi bolnikov. Zakaj je v dobi rastoče incidence in spreminjanja fenotipa te bolezni sistematično, prospektivno spremljanje bolnikov nujnost, je razložil doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije iz UKC Ljubljana.

23. 1. 2023

CRVO: ključni koraki diagnostike in zdravljenja

V infografiki predstavljamo strnjene informacije o tem, kaj vpliva na nastanek CRVO, kakšna je klinična slika in kakšne terapevtske možnosti so na voljo bolnikom.

9. 1. 2023
VIDEO

Izzivi v obravnavi bolnikov z zaporo mrežničnih ven (RVO)

Kako uspešni smo pri nas v obravnavi bolnikov z RVO? Odgovarja dr. Ivana Gardašević Topčić, dr. med., spec. oftalmologije s SB Novo mesto, ki v videu predstavi sodobne metode zdravljenja. Izpostavi tudi ključne izzive v obravnavi, ki bodo v prihodnosti postali še bolj pomembni.

9. 1. 2023

BRVO: od pojavnosti do terapije

Kljub ne povsem pojasnjeni patogenezi BRVO poznamo dejavnike, ki prispevajo k njenemu nastanku. Kateri so ti dejavniki, kako se bolezen klinično izraža in kako poteka zdravljenje?

9. 1. 2023

Ali (pre)poznate spinalno mišično atrofijo?

Kaj omogoča sodobno zdravljenje in katere terapije so na voljo? Kakšna je klinična slika in kaj bo prinesel program presejanja? Kaj vpliva na klinični izid bolezni? Kratek kviz o spinalni mišični atrofiji je recenzirala Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije iz UKC Ljubljana.

22. 12. 2022

Oligometastatski rak prostate

Oligometastatski rak predstavlja v zdravljenju onkoloških bolnikov posebno entiteto. Čeprav gre v osnovi za metastatsko bolezen, pa novejši pristopi in novi načini zdravljenja omogočajo izboljšanje kontrole bolezni in preživetja. Doc. dr. Helena Barbara Zobec Logar, dr. med., je na strokovnem dogodku Oligometastatski rak predstavila najnovejša spoznanja.

22. 12. 2022

Boljše obvladovanje febrilne nevtropenije

Letošnje Dneve internistične onkologije so posvetili obravnavi neželenih učinkov sistemskega zdravljenja. Eden izmed pogostejših in resnejših zapletov zdravljenja s kemoterapijo je febrilna nevtropenija, ki je tudi pogost razlog nepotrebnih napotitev specialistov družinske medicine in drugih specialistov. Strnili smo indikacije za primarno profilakso z G-CSF.

22. 12. 2022
ATTR-CM

Najpomembnejši premiki leta 2022 pri zdravljenju raka prostate

Letošnje leto je bilo izjemno, meni dr. Jason Hafron, dr. med., spec. urologije iz Kliničnega centra Beaumont Royal Oak v Michiganu, ZDA. Naredili smo težko pričakovane korake naprej pri preživetju bolnikov z napredovalim rakom prostate. Katere raziskave so spremenile klinično prakso in kako optimistični so načrti za leto, ki sledi?

22. 12. 2022
ATTR-CM

Ko postavimo sum, je pot do diagnoze enostavna

Neredko imajo bolniki z amiloidno transtiretinsko kardiomiopatijo (ATTR-CM) več let postavljeno napačno diagnozo in so zato tudi neustrezno zdravljeni. Dr. Sabina Frljak, dr. med., s KO za kardiologijo UKC Ljubljana meni, da lahko zdravniki različnih specialnosti danes to spremenijo in bolnikom omogočijo pravočasno, učinkovito zdravljenje.

20. 12. 2022

Polovica prebivalcev ima težave z zdravstveno pismenostjo

Rezultati prve slovenske raziskave zdravstvene pismenosti niso vzpodbudni. Kaj lahko naredimo za bolj informirane zdravstvene odločitve posameznikov? Kakšen učinek bi imelo izboljšanje stanja na izide zdravljenja kroničnih bolezni? Kakšna je danes raven cepilne pismenosti? Domače ugotovitve smo postavili ob bok odmevnejšim tujim raziskavam.

20. 12. 2022
Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija

Zgodnja diagnoza omogoča učinkovito zdravljenje

Koliko različnih specialistov obišče bolnik, pri katerem še ni postavljen sum na ATTR-CM? Katere so najpogostejše in pogosto neustrezne diagnoze teh bolnikov? Zakaj je treba diagnostiko ATTR-CM še posebej pospešiti? Infografika prispeva kratek pregled ključnih informacij.

19. 12. 2022
REM

Vsakdo nosi v sebi odstotek neandertalca

Nobelova nagrada za medicino je bila lani podeljena švedskemu genetiku Svantu Pääbu predvsem zaradi odkritij na področju genomov tako imenovanih izumrlih človečnjakov in tudi evolucije človeka, kar je dalo nekatere dolgo iskane odgovore. Te je predstavila doc. dr. Luca Lovrečić, dr. med., specialistka klinične in laboratorijske medicinske genetike iz UKC Ljubljana.

14. 12. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Obposteljni ultrazvok v ambulanti družinske medicine

28. 3. 2023

Imunski odgovor pri vulvovaginalni kandidozi

29. 3. 2023

Quo vadis, družinska medicina?

21. 3. 2023

Družinska medicina z vizijo

28. 3. 2023

Kako lahko umetna inteligenca pomaga pri odločanju o zdravstvenih vprašanjih?

22. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas