TeleKap – po vodi prideta smrt in življenje

Neznačilno turoben zgodnjeavgustovski večer se preveša v noč. Še eno od preštevilnih neprekinjenih zdravstvenih varstev v zadnjih devetih letih je tokrat drugačno, saj je ravno prejšnjo noč preobilno deževje v zelo kratkem času prenapolnilo vodotoke, ki so se z manično ihto pognali v doline, s seboj prinašali kataklizmično uničenje, odnašali premoženje, pa tudi – gola življenja.

Preberi več

Če bi bilo potrebno samo znanje, bi bilo zelo lahko

Tajda Košir Božič je zdravnica in specializantka gastroenterologije, ki jo zaznamuje malce ekstravaganten slog z osebno noto. Zelo rada prisluhne starejšim kolegom, Facebooka pa nima že od gimnazije. Študij medicine ji ni prinesel samo poklica, ampak tudi moža, s katerim sta skupaj prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Preberi več

Na kritični točki?

Kako dobro se spopadamo z mikrobno odpornostjo? So še možnosti za izboljšanje nadzorovane rabe antibiotikov v klinični praksi? So morebitne rešitve nove terapevtske tarče ali obvladovanje nekaterih okoljskih dejavnikov? Odgovarjali so prof. dr. Bojana Beović, dr. med., prof. dr. Lucija Peterlin Mašič, mag. farm., prof. dr. Marko Anderluh, mag. farm., in doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin.

Preberi več

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

Zdravljenje primarnih glavobolov, zlasti migrene, je z odkritjem nove farmakološke tarče izjemno napredovalo. A izzivov pri obravnavi še ni konec. Podatki kažejo, da le eden od treh bolnikov z migreno, ki izpolnjujejo kriterije za uvedbo preventivnega zdravljenja, to tudi prejme. Pomemben dejavnik za neuvedbo profilaktičnega zdravila v našem okolju je otežen dostop do strokovnjakov za glavobole.

Preberi več
VIDEO

Gaucherjeva bolezen včeraj, danes in jutri

Za bolnike z redkimi boleznimi je v Sloveniji odlično poskrbljeno. Na voljo imajo praktično vse, kar obstaja. Ob dnevu redkih bolezni se o tem premalo govori, veliko pa je negodovanja, ki je pogosto neupravičeno, je kritičen prof. dr. Samo Zver, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in klinične farmakologije z UKC Ljubljana, ki pri nas skrbi za bolnike z Gaucherjevo boleznijo.

28. 9. 2023
VIDEO

Možnosti odpredpisovanja zaviralcev protonske črpalke

Zaviralci protonske črpalke so zelo učinkovita in varna zdravila, a so dostikrat predpisana neskladno s smernicami, brez veljavne indikacije in za predolga obdobja. Kako pogosto bi jih bilo mogoče odpredpisati ali znižati odmerek? Raziskavo in presenetljive izsledke predstavlja doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm. s Klinike Golnik.

28. 9. 2023

V smeri odpravljanja vzroka bolezni

Življenjska doba bolnikov z Duchennovo mišično distrofijo se je zahvaljujoč naprednejši obravnavi in zdravljenju pomembno izboljšala in danes presega 40 let. O sodobni obravnavi bolnikov in o prihodnosti, ki jo prinašajo nove terapije, je spregovorila asist. dr. Tanja Golli, dr. med., spec. pediatrije in spec. otroške nevrologije, s KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

26. 9. 2023

DMD: pot bolnika

Bolnikov z redko boleznijo, med katere sodi tudi Duchennova mišična distrofija, v ambulantah ne srečujemo dnevno. (Pre)poznate značilne znake in simptome? Strnjen pregled uporabnih informacij od diagnoze do zdravljenja je pripravila asist. dr. Tanja Golli, dr. med.

26. 9. 2023

Kako dobro poznate DMD?

Kakšne so genetske značilnosti DMD? Kakšni so koraki diagnoze? Kateri so tipični zapleti bolezni?
Poglobljeno poznavanje DMD preverite v kvizu, ki ga je recenzirala Tanja Loboda, dr. med., spec. pediatrije, s KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

26. 9. 2023
HITRI TEST

Skrb vzbujajoča rast primerov RDČD pri mladih bolnikih

V primerjavi s starejšimi bolniki raka debelega črevesa in danke (RDČD) pri mlajših pogosteje diagnosticiramo v napredovalih stadijih, agresivna biologija tumorja pa prispeva k slabšemu preživetju. V sodelovanju z Urško Kogovšek, dr. med., spec. kirurgije s KO za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana, smo pripravili kviz, ki usmerja k zgodnejšim diagnozam.

25. 9. 2023

Kateri programi dosegajo najboljše rezultate?

Program Svit se uvršča med najboljše nacionalne programe RDČD v Evropi, obenem pa še vedno zasedamo tretje mesto po incidenci te bolezni. Prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije, poziva k ohranjanju kakovostne izvedbe programa in spodbujanju neodzivnih posameznikov k vključevanju.

25. 9. 2023

Statistika ali umetna inteligenca?

Uporaba metod umetne inteligence (UI) in strojnega učenja (SU) je tudi v medicinskih raziskavah vse bolj razširjena, saj ti napredni pristopi omogočajo analizo kompleksnejših podatkov in imajo veliko napovedno moč.
V čem pa se te metode razlikujejo od klasičnih statističnih pristopov?

25. 9. 2023
VIDEO

Pomen kontaktnih telefonskih številk na izvidih

Kaj so glavni aduti družinske medicine pri zgodnji diagnostiki rakov prebavil in pri obravnavi neželenih učinkov onkološkega zdravljenja teh bolnikov? Kako se v praksi dopolnjujejo specialnosti, ki so vključene v obravnavo? Odgovarja asist. Žan Trontelj, dr. med., spec. družinske medicine.

25. 9. 2023
Združenje EuropaColon Slovenija

Svojim bolnikom zastavite tri vprašanja

Od prepoznave simptomov in znakov bolezni je odvisno celotno zdravljenje bolnikov z raki prebavil, poudarjajo v Združenju EuropaColon Slovenija in dodajajo, da imajo pri tem izjemno pomembno vlogo specialisti družinske medicine. V združenju si želijo aktivnejšega sodelovanja s stroko.

25. 9. 2023

Povezava med dolžino spanja in visceralnim maščevjem

Sočasno z manjšim številom ur spanja v zahodni družbi narašča število oseb z debelostjo. Zato so se raziskovalci vprašali, ali obstaja povezava med trajanjem spanja in telesnim maščevjem, in vprašanje proučili pri odraslih Američanih.

15. 9. 2023

Iskanje in zdravljenje okužbe, ki povzroča tuberkulozo

Po podatkih, predstavljenih na 6. mednarodnem simpoziju o tuberkulozi na Golniku, je v covidnem letu 2021 zaradi tuberkuloze (TB) na svetu umrlo 1,6 milijona ljudi. V Sloveniji je bilo leta 2021 prijavljenih 80 primerov TB, incidenca pa je bila 3,8 primera TB na 100.000 prebivalcev. Uspeh zdravljenja TB je bil v Sloveniji 84,2-odstoten (2020).

28. 6. 2023

Tri ločene pandemije

Pri srčnem popuščanju se srečujemo z veliko inercijo tako pri predpisovanju kot titraciji zdravil in posledično tudi pri komplianci bolnikov, opozarja asist. mag. Anja Zupan Mežnar, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana. Kateri so najpogostejši razlogi za nezadostno rabo zdravil? Kako premostiti morebitne dileme?

28. 6. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Možnosti odpredpisovanja zaviralcev protonske črpalke

28. 9. 2023

Povezava med dolžino spanja in visceralnim maščevjem

15. 9. 2023

Renesansa v zdravljenju

28. 6. 2023

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

28. 6. 2023

Vse Parkinsonove bolezni

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas