Hospitalizacija kot mejnik v zdravljenju

Preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem se je v zadnjih letih bistveno izboljšalo, vendar smrtnost še vedno ostaja zelo velika. Bolnike s srčnim popuščanjem lahko v tem pogledu primerjamo z bolniki z rakom debelega črevesa. Pri tem morda preseneti dejstvo, da je prognoza bolnikov s srčnim popuščanjem slabša.

Preberi več

Sopranistka z izostrenim posluhom za sveder

Nadia Ternifi, dr. dent. med., specializantka zobne in čeljustne ortopedije, ni samo zobozdravnica, ampak tudi sopranistka, diplomantka solopetja na Akademiji za glasbo. Obožuje francosko kulturo, njene korenine pa segajo tudi v severno Afriko. Govori in poje v francoščini in nemščini. Najboljše darilo, ki ga je dobila od staršev, je bil električni klavir, še danes pa skupaj spremljajo Tour de France.

Preberi več

Kdo postavlja (pre) visoka pričakovanja?

Sindrom vsiljivca ali prevaranta (ang. Impostor syndrome) je notranji mehanizem, ki ga poganjajo protislovja. Občutijo ga namreč tudi zelo uspešni posamezniki, ki jih lastni dosežki in presežki nikoli zares ne razveselijo in zadovoljijo. Verjamejo, da je njihov uspeh posledica naključij, da si ga niso zaslužili, pogosto se počutijo kot prevaranti.

Preberi več

Kdaj dopolnilno zdravljenje pljučnega raka?

Dopolnilno zdravljenje z zaviralci imunskih nadzornih točk pri pljučnem raku zgodnjih stadijev pomembno podaljša preživetja bolnikov. Dr. Dragan Trivanović, dr. med., spec. internistične onkologije, predstojnik Oddelka za onkologijo Splošne bolnišnice Pulj, je na kongresu REKONIO predstavil ključne raziskave, ki spreminjajo paradigmo zdravljenja.

23. 10. 2023

Bolniki po diagnozi ne morejo čakati 56 tednov

»Zdravljenje bolnikov s srčnim popuščanjem z zmanjšanim iztisnim deležem podpirajo štirje stebri. Stroka naj pri njihovem simultanem uvajanju in pospešenem titriranju ne okleva,« je v predavanju na BRMS 2023 poudarila Danijela Oikonomidis, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine z Oddelka za kardiologijo in angiologijo Klinike za interno medicino UKC Maribor.

23. 10. 2023

Kako cepljenje vpliva na dolgi covid?

Kakšen je potek dolgega covida pri tistih, ki se za cepljenje odločijo po preboleli okužbi s SARS- CoV-2? Ali cepljenje zmanjša sistemsko vnetje in dolgoročnost virusne prisotnosti? Odgovore je prinesla nova raziskava, septembra objavljena v reviji International Journal of Infectious Diseases.

23. 10. 2023

Razpolovitev trajanja zdravljenja

»Problema protimikrobne odpornosti ne bomo rešili z novimi antibiotiki. Ključna je ustrezna raba, ki pa ne pomeni zgolj omejevanja, ampak predvsem izbiro pravega antibiotika za pravo indikacijo, v pravem odmerku in trajanju,« poudarja doc. dr. Mateja Logar, dr. med., spec. infektologije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

Zdravljenje debelosti za preprečevanje SB tipa 2

Med najbolj zastopanimi temami 83. kongresa Ameriškega diabetološkega združenja (American Diabetes Association) so bile zdravljenje sladkorne bolezni (SB) ter nove možnosti zdravljenja debelosti. Debelost namreč močno poveča tveganje za pojav SB tipa 2, zato so nove možnosti zdravljenja debelosti v klinični praksi izrednega pomena tudi za preprečevanje SB tipa 2.

23. 10. 2023

Napredne terapije naj ne bodo ekskluzivne

Pomembno je povezovanje in kombiniranje novejših terapevtskih možnosti z dosedanjim naborom zdravil za zdravljenje hiperlipidemije, poudarja Mateja Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz kardiološke ambulante Splošne bolnišnice Jesenice. Pri tem stopi v bran statinom kot eni najbolj podcenjenih skupin zdravil, ki so neupravičeno na slabem glasu.

23. 10. 2023

Precepljenost proti KME še vedno precej nizka

Slovenija je država z eno najvišjih obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom (KME) v Evropi. Kljub naraščajočemu številu cepljenih proti KME je delež cepljenih v Sloveniji še vedno zelo majhen. Kako bi še lahko izboljšali ozaveščenost in precepljenost, odgovarja Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., spec. epidemiologije s Centra za nalezljive bolezni NIJZ.

23. 10. 2023
Preglednica

Kdaj pomislimo na Gaucherjevo bolezen?

Gaucherjeva bolezen se lahko izrazi že v otroštvu ali pozneje v odrasli dobi – odvisno od hitrosti kopičenja glukocerebrozida v makrofagih in nalaganja v tkiva. Zgodnejši pojav navadno napoveduje težjo obliko bolezni.

23. 10. 2023

Obrat antikoagulacije z andeksanetom alfa

Andeksanet alfa (AA), modificirana neaktivna oblika humanega faktorja Xa, je specifičen antidot za obrat antikoagulacijske aktivnosti tako direktnih kot indirektnih inhibitorjev faktorja Xa (rivaroksaban, apiksaban in edoksaban). Kakšen je idealen profil bolnika za obrat antikoagulacije z andeksanetom alfa?

23. 10. 2023

Lahko obsevanje možganskih zasevkov počaka?

Rak dojk je drugi najpogostejši vzrok možganskih zasevkov. Njihova incidenca narašča, sočasno napredujejo možnosti zdravljenja v centralni živčni sistem razsejane maligne bolezni. Nova spoznanja, ki se postavljajo ob bok dosedanjemu zlatemu standardu zdravljenja zlasti skupine bolnikov z napredovalim HER2-pozitivnim rakom dojk, navdajajo z optimizmom.

23. 10. 2023

Kdaj je antikoagulacijsko zdravljenje še posebej težavno?

Kam usmeriti pozornost pri kompleksnih bolnikih, ki imajo povečano tveganje za trombembolične zaplete in obenem tudi povečano tveganje za krvavitve? Kako zagotoviti, da bo zdravljenje starostnikov s komorbidnostmi varno in učinkovito? Strnili smo ključna sporočila.

18. 10. 2023
VIDEO

Kljub poenostavitvam izzivi pri zdravljenju ostajajo

Antikoagulacijsko zdravljenje je v zadnjem desetletju pomembno napredovalo, pri kompleksnejših bolnikih pa se še vedno soočamo z omejitvami. Marko Miklič, dr. med., specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana prepoznava družinsko medicino kot pomemben del te zgodbe, ki bi v prihodnje lahko imel še vidnejšo vlogo.

17. 10. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Kako je s HIV/aidsom pri nas in v svetu?

22. 11. 2023

Brezšivna skrb že v polnem zagonu

23. 10. 2023

Razpolovitev trajanja zdravljenja

23. 10. 2023

Uspeh, če se bolečina zmanjša za polovico

23. 10. 2023

Pomanjkanje vitamina D kot epidemija

22. 11. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.