TeleKap – po vodi prideta smrt in življenje

Neznačilno turoben zgodnjeavgustovski večer se preveša v noč. Še eno od preštevilnih neprekinjenih zdravstvenih varstev v zadnjih devetih letih je tokrat drugačno, saj je ravno prejšnjo noč preobilno deževje v zelo kratkem času prenapolnilo vodotoke, ki so se z manično ihto pognali v doline, s seboj prinašali kataklizmično uničenje, odnašali premoženje, pa tudi – gola življenja.

Preberi več

Če bi bilo potrebno samo znanje, bi bilo zelo lahko

Tajda Košir Božič je zdravnica in specializantka gastroenterologije, ki jo zaznamuje malce ekstravaganten slog z osebno noto. Zelo rada prisluhne starejšim kolegom, Facebooka pa nima že od gimnazije. Študij medicine ji ni prinesel samo poklica, ampak tudi moža, s katerim sta skupaj prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Preberi več

Na kritični točki?

Kako dobro se spopadamo z mikrobno odpornostjo? So še možnosti za izboljšanje nadzorovane rabe antibiotikov v klinični praksi? So morebitne rešitve nove terapevtske tarče ali obvladovanje nekaterih okoljskih dejavnikov? Odgovarjali so prof. dr. Bojana Beović, dr. med., prof. dr. Lucija Peterlin Mašič, mag. farm., prof. dr. Marko Anderluh, mag. farm., in doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin.

Preberi več

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

Zdravljenje primarnih glavobolov, zlasti migrene, je z odkritjem nove farmakološke tarče izjemno napredovalo. A izzivov pri obravnavi še ni konec. Podatki kažejo, da le eden od treh bolnikov z migreno, ki izpolnjujejo kriterije za uvedbo preventivnega zdravljenja, to tudi prejme. Pomemben dejavnik za neuvedbo profilaktičnega zdravila v našem okolju je otežen dostop do strokovnjakov za glavobole.

Preberi več

Usmeritev v nekirurško zdravljenje miomov

Z miomi, ki so najpogostejši čvrsti tumorji rodil, se sreča do 40 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Medikamentozno zdravljenje v zadnjih letih močno napreduje in presega nekatere omejitve oziroma zmanjšuje možne zaplete kirurškega zdravljenja miomov. Neinvazivni terapevtski pristop je še posebej pomemben za ženske, ki načrtujejo nosečnost.

28. 6. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Reverzija prediabetesa v normoglikemijo in tveganje za smrt

V kohortni raziskavi, objavljeni v publikaciji JAMA, so iskali povezavo med spremembami v statusu prediabetesa in tveganjem za umrljivost iz vseh razlogov, umrljivost, povezano z rakastimi obolenji, in umrljivost, povezano s srčno-žilnimi boleznimi, ter proučevali vlogo spremenljivih dejavnikov tveganja pri osebah, ki so v treh letih dosegle normoglikemijo.

28. 6. 2023

Izpostavljeno na ASCO 2023

Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav o zdravljenju rakavih bolezni, ki so bile predstavljene na letošnjem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO). Pod drobnogled smo vzeli napredek v obravnavi raka pljuč, dojk, prostate in danke ter malignega melanoma.

28. 6. 2023

Kje je še 15 bolnikov z AHP?

Zaradi nespecifičnih simptomov akutno hepatično porfirijo pogosto napačno opredelimo. Bolnikom, ki »tavajo« po urgencah in od specialista do specialista, pripisujemo sindrom razdražljivega črevesja, Crohnovo bolezen, endometriozo, dismenorejo, polinevropatijo ... Izčrpavajoči akutni napadi, ki so lahko smrtno nevarni, so neredko neustrezno zdravljeni, tudi kirurško.

28. 6. 2023

Vsak trezen dan šteje

»Zdravljenje sindroma odvisnosti od alkohola (SOA) je tek na dolge proge. Dalj časa traja abstinenca, večja je verjetnost, da se ohrani. In vredno se je boriti za vsak trezen dan,« poudarja asist. dr. Mirjana Radovanović, dr. med., spec. psihiatrije, predstojnica Enote za odvisnost od alkohola Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

28. 6. 2023
Diagnoza

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

Vsakoletne spremembe smernic EUCAST, ki izvirajo iz napredka klinične mikrobiološke znanosti, se kopičijo. Na spletni strani Slovenske komisije za ugotavljanje občutljivosti za protimikrobna zdravila (SKUOPZ) so na voljo praktična pojasnila za klinične zdravnike.

28. 6. 2023

Bolniki se pogosto izmuznejo

Orodja, ki jih imamo na voljo, da se bolnik s problematičnim potekom astme pri družinskem zdravniku ne izmuzne, sta na Spomladanskem sestanku Združenja pnevmologov Slovenije predstavili Maja Arzenšek, dr. med., in Katja Krajnc, dr. med., obe specialistki družinske medicine in iz ZD Maribor.

28. 6. 2023

Potenciali obravnave srčnega popuščanja v ADM

Bolniki s srčnim popuščanjem so z novimi skupinami zdravil v zadnjih letih verjetno napredovali bolj kot katerakoli druga skupina kroničnih bolnikov. Česa pa v ambulantah družinske medicine (ADM) ne smemo spregledati, da bi napredek še pospešili? Tanja Masnik, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Celje, je na Kokaljevih dneh poudarila prepoznavo netipičnih vzrokov ter netipičnih simptomov in znakov srčnega popuščanja.

28. 6. 2023

Vse Parkinsonove bolezni

Je napočil čas za redefinicijo Parkinsonove bolezni? Bi njeno heterogenost bolje ponazorilo drugo ime, morda Parkinsonov sindrom? Kako bi jasnejša terminologija lahko stroki pomagala do lažje prepoznave in pravočasnega zdravljenja bolnikov? Razmišlja spec. nevrologije s KO za bolezni živčevja UKC Ljubljana prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med.

28. 6. 2023

Na kaj opozarja nizka raven serumskega fosfata?

»Pri vseh odraslih, ki imajo bolečine v kosteh ali pogoste zlome, moramo določiti tudi serumski fosfat,« poudarja endokrinolog prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. S tem močno skrajšamo pot do diagnosticiranja redke dedne bolezni kosti.

28. 6. 2023

Popolna adherenca za novo raven zdravljenja

V kardioloških smernicah priporočajo pomembno nižje serumske vrednosti LDL kot doslej. Nove možnosti zdravljenja hiperlipidemij, ki te optimistične cilje po zaslugi naprednih tehnologij in načina aplikacije lahko dosežejo, je asist. dr. Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana predstavil na Kokaljevih dneh.

28. 6. 2023

Obrat antikoagulacijske aktivnosti pri akutni IMK

Kako ukrepati pri zdravljenju bolnikov na dabigatranu z akutno ishemično možgansko kapjo (IMK) in pri bolnikih z znotrajlobanjsko krvavitvijo (ZLK), smo predlagali v algoritmu, ki smo ga objavili v publikaciji Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

28. 6. 2023
SLOVENSKA STROKA

Opredelili dva nova možna biološka označevalca endometrioze

Ker patogeneza endometrioze, pogoste benigne ginekološke bolezni, ki ima velik vpliv na kakovost življenja in je pomemben sodejavnik pri težavah z zanositvijo, še ni povsem pojasnjena, so v študiji raziskovali proteinsko sestavo tekočine v trebušni votlini (peritonealno tekočino).

28. 6. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Možnosti odpredpisovanja zaviralcev protonske črpalke

28. 9. 2023

Povezava med dolžino spanja in visceralnim maščevjem

15. 9. 2023

Renesansa v zdravljenju

28. 6. 2023

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

28. 6. 2023

Vse Parkinsonove bolezni

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas