Onkologija z radioterapijo

KOMORBIDNOSTI

Ena diagnoza, eno zdravilo?

Bolniki, ki imajo po definiciji vsaj dve sočasni kronični bolezni ali bolezenski stanji, preplavljajo zdravstveni sistem. Tradicionalni model medicine, ki temelji na ideologiji ene bolezni, takim bolnikom ne zadošča. Na kaj se lahko naslonimo pri obravnavi, če literatura in klinične študije pogosto ne predvidevajo tolikšne kompleksnosti, pišemo v glavni temi decembrske številke pHARMONIA.

14. 12. 2022
Intervju

Rak požiralnika: preživetje se podaljšuje

Rak požiralnika je eden od rakov z najslabšo prognozo. Glede na nove rezultate in obetavne raziskave v teku pa lahko upravičeno pričakujemo, da se bo njegova prognoza v prihodnje izboljšala. Nežka Hribernik, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana, je v pogovoru predstavila novosti.

14. 12. 2022

Še bolj učinkoviti v zdravljenju

Nova priporočila za obravnavo bolnikov s karcinomom požiralnika so bila eno od izstopajočih poglavij 12. Šole tumorjev prebavil. Rdeča nit strokovnega dogodka je bila imunoterapija, ki vstopa v zdravljenje vseh vrst rakov prebavil. Podrobnosti je predstavila predstojnica sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., specialistka internistične onkologije.

14. 12. 2022

Prelomnica tudi v zdravljenju pljučnega raka

Maximilian J. Hochmair, dr. med., vodja pulmoonkološke enote v bolnišnici Otto-Wagner na Dunaju, je na nedavnem Golniškem simpoziju ponazoril, kako poteka precizno zdravljenje pri pljučnem raku in kaj bolnikom prinaša še en pomemben napredek v tarčnem zdravljenju.

14. 12. 2022

Posebnosti v ukrepanju pri zdravljenju z ZINT

Kako naj ukrepa družinski zdravnik, ko ga bolnik obišče zaradi neželenih učinkov zdravljenja z zaviralci imunskih nadzornih točk (ZINT)? Bi lahko še kako izboljšali prehajanje informacij o zdravljenju do družinskih zdravnikov? Odgovarjata vodja Enote za internistično onkologijo Katja Mohorčič, dr. med., spec. pulmologije, in Urška Janžič, dr. med., spec. internistične onkologije, obe s Klinike Golnik.

1. 12. 2022

Od diagnostike do terapije

Kako naj ukrepa specialist družinske medicine pri blagih in zmernih neželenih učinkih zdravljenja z ZINT? Predstavljamo ključne korake obvladovanja od diagnostike do terapije pri kožnih izpuščajih, driski in kolitisu ter pnevmonitisu. Preglednica je nastala v sodelovanju z Marijo Ivanović, dr. med., spec. internistične onkologije z UKC Maribor.

1. 12. 2022

Nesklenjen krog komunikacije bremeni osebne zdravnike

Centralni register podatkov ne omogoča ažurnega in kontinuiranega sledenja bolnikov s strani njihovega osebnega zdravnika. Problematiko vrzeli v pretoku informacij med različnimi specialisti in zdravstvenimi ustanovami izpostavlja asist. Mateja Kokalj Kokot, dr. med., spec. družinske medicine iz Zdravstvenega doma Grosuplje. Ena od rešitev je aktivnejša vloga bolnikov.

1. 12. 2022
ESMO 2022

Nova spoznanja o intenzifikaciji zdravljenja

Kaj so zadnje ugotovitve, usmerjene v iskanje optimalnih terapevtskih kombinacij glede na volumen bolezni? Oglejte si preglednico, ki ponazarja rezultate pregledne analize in olajšuje izbiro zdravljenja. Sklepne misli so zaznamovale tudi letošnji kongres ESMO.

27. 10. 2022
ESMO 2022

Dvojno ali trojno zdravljenje glede na volumen bolezni?

Kaj je pokazala primerjava učinkovitosti med dvojnim in trojnim zdravljenjem pri razsejanem hormonsko občutljivem raku prostate glede na volumen bolezni? Odgovor na to vprašanje prinaša sistematična pregledna študija, v kateri so primerjali izsledke desetih raziskav s skupno kar 11.043 vključenimi bolniki.

27. 10. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

Kako v slovenski klinični praksi živi personalizirana medicina? Kako najbolj tarčno zajamemo vse dejavnike, pomembne za razumevanje kompleksnosti pojava, kot je bolezen? Kdaj bodo potenciali precizne medicine in dokončni odgovori, ki jih prinaša, pripeljali do razbremenitve zdravstvenega sistema?

12. 10. 2022
ESMO 2022

Kaj je odmevalo na ESMO?

Tudi letošnji kongres Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO), ki je potekal v začetku septembra v Parizu, je prinesel mnogo novosti. Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav.

12. 10. 2022

Novosti v obravnavi tumorjev jeter na HPB-konziliju

V UKC Ljubljana že vrsto let redno poteka hepato-pankreatiko-biliarni konzilij (HPB-konzilij), na katerem se vsak teden obravnavajo bolniki z rakavimi obolenji jeter, trebušne slinavke in žolčnih vodov ter tudi številno drugo patologijo tega področja. Odslej je za kakovostnejšo obravnavo na voljo spletni obrazec za prijavljanje bolnikov na konzilij.

12. 10. 2022

Premiki v zdravljenju ne-Hodgkinovih limfomov

Pri zdravljenju ne-Hodgkinovih limfomov (NHL) smo v tem letu glede na izsledke raziskav dočakali več novosti, ki pomenijo tudi premik v klinični praksi. Kaj prinašajo spremembe za slovenske bolnike in kateri izzivi v zdravljenju ostajajo še neodgovorjeni?

12. 10. 2022
PREGLEDNICA

Strategija intenziviranja zdravljenja: kaj pravijo raziskave?

Prihodnost zdravljenja rHORP temelji na terapevtskih kombinacijah. V tabeli smo zbrali klinične raziskave, ki ponazarjajo celokupno preživetje bolnikov z napredovalo boleznijo po uvedbi dvojne in trojne terapije. Podatki so bili predstavljeni tudi na EAU22.

26. 8. 2022
VIDEO

Novejše hormonsko zdravljenje bi lahko predpisovali tudi urologi

Celotnega bremena zdravljenja napredovalega raka prostate internistični onkologi najverjetneje ne morejo (več) nositi sami, zato jim lahko pri predpisovanju novejše hormonske terapije nasproti pridejo urologi, je dejal prim. doc. dr. Dejan Bratuš, dr. med., spec. urologije. Julija se je v Amsterdamu udeležil kongresa EAU in povzel še nekaj pomembnejših sporočil.

26. 8. 2022

Kaj je odmevalo na kongresu EAU22?

Ste v začetku julija morda zamudili največji evropski urološki kongres? Eden izmed slovenskih udeležencev dogajanja v Amsterdamu je za domače kolege povzel kongresne poudarke, ki se dotikajo tako onkoloških obolenj kot tudi ostalih najpogostejših uroloških izzivov. Kateri trendi bodo krojili vsakodnevno prakso?

24. 8. 2022
ASCO 2022

Kaj so letošnje glavne novosti?

Tudi na letošnjem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO) so mednarodno priznani strokovnjaki predstavili nova dognanja na področju zdravljenja raka. Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav.

22. 6. 2022

Kdaj pomisliti na policitemijo vero?

Pri nastanku policitemije vere (PV), ki sodi med kronične mieloproliferativne novotvorbe, ima ključno vlogo genetska sprememba matičnih celic, usmerjenih v mielopoezo. Več kot 90 % bolnikov ima ob tem mutacijo JAK2. Kdaj pomisliti na to bolezen in kakšno zdravljenje je pri nas na voljo, je razložila spec. interne medicine in hematologije prim. Nataša Fikfak, dr. med.

22. 6. 2022

Povezanost cepljenja proti HPV s pojavnostjo karcinomov

Devetvalentno cepivo danes učinkovito ščiti pred okužbo s humanimi papilomavirusi (HPV), vendar pa je povezava med cepljenjem proti HPV in pojavnostjo karcinomov, ki jih povzročajo HPV, v splošni populaciji neraziskana. To povezavo so raziskovali ameriški raziskovalci v marčni številki revije JAMA.

22. 6. 2022
Preglednica

Kako do pravilne diagnoze rakave bolezni v ADM?

22. 6. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas