Onkologija z radioterapijo

PREGLEDNICA

Druge bolezni prostate in sečil

EAU 2021 novosti s področja drugih bolezni prostate in sečil.

25. 7. 2021
EAU 2021

Rak ledvic

EAU 2021 novosti o vlogi lokacije tumorja, 3D modelu za spremljanje tumorja ledvic, vlogi PSMA PET-CT in citoreduktivni terapiji.

23. 7. 2021
EAU 2021

Rak mehurja in zgornjega urotrakta

EAU 2021 novosti o genskih mutacijah pri refraktarnih tumorjih mehurja, genski terapiji, biomarkerjih, diagnostiki in neoadjuvantni kemoterapiji.

23. 7. 2021
EAU 2021

Metastatski rak prostate

EAU 2021 novosti o sistemski terapiji v zgodnjih stadijih, citoredukciji pri oligometastatski lokalno razširjeni bolezni in genetskem testiranju.

23. 7. 2021
EAU 2021

Rak prostate

Specialist urologije Borut Gubina, dr. med., je pripravil podroben pregled letošnjega kongresa EAU. V videu o raku prostate je predstavil študijo IMPACT, zakaj in kako zmanjšati diagnostiko in zdravljenje, vlogo genomskih markerjev, novosti pri biopsiji, biokemični recidiv po radikalni prostatektomiji in kaj je novega na področju presejanja.

23. 7. 2021
EAU 2021

Kakšne spremembe v klinično prakso prinaša letošnji kongres EAU?

Medtem ko smo bili v zadnjih letih priča predvsem novostim pri zdravljenju napredovale oblike raka prostate, se je letos dosti govorilo tudi o začetnih oblikah, o trenutnem pogledu mednarodne urološke skupnosti na zgodnje odkrivanje in diagnostiki. Splošen pregled novosti, tudi na področju benignih bolezni, je prispeval prim. doc. dr. Dejan Bratuš, dr. med.

23. 7. 2021

ASCO 2021 in rak prostate: izpostavljeni rezultati

Dodatek abiraterona k zdravljenju z odtegnitvijo androgenov in standardnemu zdravljenju z docetakselom je statistično značilno izboljšal izide zdravljenja pri bolnikih z novoodkritim rHORP ob minimalni dodatni kratkoročni toksičnosti. Podrobnosti prelomne raziskave faze III PEACE-1 je strnila specialistka internistične onkologije dr. Mojca Humar, dr. med., iz SB Nova Gorica.

19. 7. 2021
ASCO 2021

Novosti v sistemskem zdravljenju raka ledvičnih celic in raka sečnega mehurja

V sistemskem zdravljenju napredovalega raka ledvičnih celic smo bili v zadnjem desetletju priča velikemu preboju. Temelj sistemskega zdravljenja sta danes tako imenovano tarčno zdravljenje z zaviralci tirozin kinaz in imunoterapija z zdravili iz skupine zaviralcev nadzornih kontrolnih točk. O napredku piše Tanja Ovčariček, dr. med.

2. 7. 2021
INFOGRAFIKA

Posodobljeni podatki raziskav ACIS in TITAN

2. 7. 2021
ASCO 2021

Ciljano obsevanje rakavih celic

Na letošnjem kongresu ASCO je bila predstavljena prva tarčna radioterapija za zdravljenje raka prostate, ki lahko pomembno izboljša prognozo bolnikov z razsejanim proti kastraciji odpornim rakom prostate, pri katerih je bolezen napredovala kljub kemoterapiji in antiandrogenskemu zdravljenju.

2. 7. 2021
VIDEO

Za sladkorno boleznijo je lahko skrit tudi rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke lahko ostaja skrit za novo diagnosticirano sladkorno boleznijo ali akutnim pankreatitisom, sum nanj lahko zbudi tudi pojav venske tromboze, opozarja prim. Zdenko Kikec, dr. med., iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Specialist interne medicine je predstavil razloge za velikokrat predolgo pot do diagnoze.

23. 6. 2021
pHARMONIA + Ewopharma

Zdravilo lenvatinib za zdravljenje raka ščitnice

Od letošnjega leta je na listo zdravil uvrščeno tarčno zdravilo lenvatinib1 za zdravljenje bolnikov z diferenciranim proti radiojodu odpornim rakom ščitnice. Doslej smo bolnike s tovrstno diagnozo lahko zdravili le z zdravilom sorafenib.2 Lenvatinib je multitarčno zdravilo. Deluje na receptorje VEGRF1-3, FGRF 1-4, PDGFRα, RET in KIT.

23. 6. 2021

Etika v zdravljenju onkološkega bolnika

Ko zdravljenje postane medicinsko in etično neutemeljeno, sta opustitev (ne začeti zdravljenja) in odtegnitev (prekinitev že uvedenega zdravljenja) etično enakovredni možnosti. V obeh primerih je namen preprečevanje nesorazmernih bremen za bolnika, pravi magister bioetike asist. Miha Oražem, dr. med., član etične komisije Onkološkega inštituta Ljubljana.

23. 6. 2021

Rak pljuč ali covid-19?

Kašelj, težko dihanje, utrujenost in bolečine v prsnem košu so simptomi, ki se pojavljajo tako pri covidu-19 kot pljučnem raku. Kljub epidemiji covida-19 je pomembno, da ohranjamo diagnostiko pljučnega raka in pomislimo na to hudo bolezen, ki ima neprimerno večjo umrljivost. Klinično sliko raka pljuč podrobno razlaga pnevmologinja Katja Mohorčič, dr. med.

23. 6. 2021

Tarčno zdravljenje v klinični praksi obravnave raka pljuč

»V obdobju precizne medicine postajajo podatki, zbrani v klinični praksi, vse bolj pomembni, saj se z analiziranjem teh podatkov veliko naučimo o izidih diagnostike in zdravljenja rutinsko zdravljenih skupin bolnikov,« pravi specialistka pnevmologije Katja Mohorčič, dr. med., vodja enote za internistično onkologijo na Kliniki Golnik.

23. 6. 2021
ASCO in ESMO 2021

Novosti v zdravljenju raka dojk

Nedavna kongresa ESMO Breast Cancer in ASCO sta prispevala kar nekaj za onkološko klinično prakso uporabnih informacij. Strnili smo dve izstopajoči raziskavi. Prva postavlja pod vprašaj smiselnost dihotomne delitve na HER2-pozitivni in HER2-negativni status, druga pa predstavlja uspeh zdravila iz skupine zaviralcev CDK 4/6.

23. 6. 2021
ASCO 2021

Izpostavljeno na ASCO 2021

Tudi na letošnjem virtualnem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO) so mednarodno priznani strokovnjaki predstavili nova dognanja na področju zdravljenja raka. Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav.

23. 6. 2021

Natančno spremljanje in obvladovanje neželenih učinkov

Kako zagotoviti obvladovanje neželenih učinkov ob zdravljenju z zaviralci CDK 4/6? Ali prilagoditev odmerka vpliva na slabšo učinkovitost zdravljenja? V nedavnem prispevku publikacije The Oncologist so podrobneje opisani najpogostejši neželeni učinki zdravljenja z abemaciklibom, prav tako ukrepi za njihovo obvladovanje.

29. 5. 2021
VIDEO

Izzivi zdravljenja HR+/HER2- metastatskega raka dojk

V dobi hitrega naraščanja terapevtskih možnosti so cilji zdravljenja metastatske bolezni najbolj optimalni takrat, ko je algoritem zdravljenja prilagojen vsakemu posameznemu bolniku. Katera stanja in zapleti lahko otežijo pot do cilja, v prispevku predstavlja Marina Čakš, dr. med., iz UKC Maribor.

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Kaj upoštevati pri izbiri zdravljenja visceralne bolezni?

Strnili smo napotke, kako hitreje ločevati visceralno krizo od visceralne bolezni in kako opredelitev narekuje potek zdravljenja.

29. 5. 2021
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas