Nevrologija

pHARMONIA + BIOGEN

Preboj v zdravljenju otrok s SMA

Klinični znaki SMA se lahko pojavijo v katerikoli starosti od rojstva pa vse do poznih odraslih let, se pa pri manj kot 5 % bolnikov bolezen začne po 18. letu starosti. Kakšni so simptomi SMA pri odraslih bolnikih? Kdaj naj na to bolezen pomisli specialist družinske medicine? Kakšna je pot bolnika do diagnoze in kako učinkovito je zdravljenje?

27. 11. 2023
pHARMONIA + BIOGEN

Kaj lahko od zdravljenja pričakujemo pri odraslih bolnikih s SMA?

Klinični znaki SMA se lahko pojavijo v katerikoli starosti od rojstva pa vse do poznih odraslih let, se pa pri manj kot 5 % bolnikov bolezen začne po 18. letu starosti. Kakšni so simptomi SMA pri odraslih bolnikih? Kdaj naj na to bolezen pomisli specialist družinske medicine? Kakšna je pot bolnika do diagnoze in kako učinkovito je zdravljenje?

24. 11. 2023
VIDEO

Kaj bolnika z napredovalo Parkinsonovo boleznijo najbolj bremeni?

Napredovala Parkinsonova bolezen se manifestira z raznolikimi simptomi in znaki, zato moramo pri obravnavi izhajati iz tistih, ki so bolniku najbolj problematični. Doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrologije iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana je povzela načela ustrezne komunikacije in prednosti individualizacije zdravljenja.

3. 11. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Donanemab pri Alzheimerjevi bolezni v zgodnjem stadiju

Glede na to, da imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo zelo omejene možnosti učinkovitega zdravljenja, so razveseljivi spodbudni rezultati raziskave o zdravljenju zgodnjega simptomatskega stadija te bolezni z donanemabom. Raziskava je bila pred kratkim objavljena v reviji JAMA.

23. 10. 2023

Vse lažje odločitve

S kontinuiranim zdravljenjem Parkinsonova bolezen poteka počasneje in z manj zapleti, a nekateri bolniki možnost njegove uvedbe vseeno odklonijo. Nina Zupančič Križnar, dr. med., spec. nevrologije, in Lidija Ocepek, dipl. med. sestra, specializirana za Parkinsonovo bolezen, pravita, da je teh bolnikov na srečo vse manj. Kakšen pristop se obrestuje?

23. 10. 2023

Precepljenost proti KME še vedno precej nizka

Slovenija je država z eno najvišjih obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom (KME) v Evropi. Kljub naraščajočemu številu cepljenih proti KME je delež cepljenih v Sloveniji še vedno zelo majhen. Kako bi še lahko izboljšali ozaveščenost in precepljenost, odgovarja Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., spec. epidemiologije s Centra za nalezljive bolezni NIJZ.

23. 10. 2023
HITRI TEST

Bolnika vprašajte tudi o hiperseksualnosti in prenajedanju

Doc. dr. Rok Berlot, dr. med., spec. nevrologije iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana, je pripravil kviz, ki družinskega zdravnika in nevrologa usmerja k postavljanju pravih vprašanj bolnikom s Parkinsonovo boleznijo, k optimizaciji njihovega peroralnega zdravljenja in k hitrejši prepoznavi znakov napredovanja Parkinsonove bolezni.

10. 10. 2023

Kako dobro poznate DMD?

Kakšne so genetske značilnosti DMD? Kakšni so koraki diagnoze? Kateri so tipični zapleti bolezni?
Poglobljeno poznavanje DMD preverite v kvizu, ki ga je recenzirala Tanja Loboda, dr. med., spec. pediatrije, s KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

26. 9. 2023

TeleKap – po vodi prideta smrt in življenje

Neznačilno turoben zgodnjeavgustovski večer se preveša v noč. Še eno od preštevilnih neprekinjenih zdravstvenih varstev v zadnjih devetih letih je tokrat drugačno, saj je ravno prejšnjo noč preobilno deževje v zelo kratkem času prenapolnilo vodotoke, ki so se z manično ihto pognali v doline, s seboj prinašali kataklizmično uničenje, odnašali premoženje, pa tudi – gola življenja.

16. 8. 2023
Uvodnik

Renesansa v zdravljenju

V zadnjih letih imamo na voljo učinkovita zdravljenja za primarne glavobole, med katerimi prednjači migrena. Tehnološki napredek je omogočil razvoj monoklonskih protiteles in malih molekul za zdravljenje migrene. Dosežek temelji na spoznanju, da je peptid, povezan s kalcitoninom (CGRP), pomemben za pojav migrenske epizode. Piše dr. Marjan Zaletel, dr. med., spec. nevrologije z UKC Ljubljana.

28. 6. 2023
VELIKI 4 - British Medical Journal

Zdrav slog življenja in upad spominskih funkcij

Nedavne raziskave so pokazale, da dejavniki, ki lahko vplivajo na spomin, vključujejo prisotnost gena ε4 za apolipoprotein E (ApoE), kronične bolezni in tudi življenjski slog. Zadnjemu se sicer namenja vse večja pozornost, a čeprav lahko zdrav življenjski slog zmanjša številna zdravstvena tveganja, se je le malo študij osredotočilo na njegov učinek na spomin.

28. 6. 2023

Personalizirana medicina za najpogostejšo bolečino

Zdravljenje primarnih glavobolov, zlasti migrene, je z odkritjem nove farmakološke tarče izjemno napredovalo. A izzivov pri obravnavi še ni konec. Podatki kažejo, da le eden od treh bolnikov z migreno, ki izpolnjujejo kriterije za uvedbo preventivnega zdravljenja, to tudi prejme. Pomemben dejavnik za neuvedbo profilaktičnega zdravila v našem okolju je otežen dostop do strokovnjakov za glavobole.

28. 6. 2023

Vse Parkinsonove bolezni

Je napočil čas za redefinicijo Parkinsonove bolezni? Bi njeno heterogenost bolje ponazorilo drugo ime, morda Parkinsonov sindrom? Kako bi jasnejša terminologija lahko stroki pomagala do lažje prepoznave in pravočasnega zdravljenja bolnikov? Razmišlja spec. nevrologije s KO za bolezni živčevja UKC Ljubljana prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med.

28. 6. 2023

Obrat antikoagulacijske aktivnosti pri akutni IMK

Kako ukrepati pri zdravljenju bolnikov na dabigatranu z akutno ishemično možgansko kapjo (IMK) in pri bolnikih z znotrajlobanjsko krvavitvijo (ZLK), smo predlagali v algoritmu, ki smo ga objavili v publikaciji Journal of Thrombosis and Thrombolysis.

28. 6. 2023

Kje smo in kam gremo v obravnavi multiple skleroze

Za bolnike z multiplo sklerozo (MS) je pri nas dovolj dobro poskrbljeno, meni izr. prof. dr. Uroš Rot, dr. med., spec. nevrologije, predstojnik KO za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Pri recidivno-remitentni MS so na voljo številne terapevtske možnosti, več prostora za izboljšavo je še pri napredujočih oblikah te bolezni.

28. 6. 2023

Je napočil čas za redefinicijo Parkinsonove bolezni?

Bi njeno heterogenost bolje ponazorilo drugo ime, morda Parkinsonov sindrom? Kako bi jasnejša terminologija lahko stroki pomagala do lažje prepoznave in pravočasnega zdravljenja bolnikov? Razmišlja prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., spec. nevrologije z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

13. 6. 2023
HITRI TEST

Kam naj stroka usmeri pogled?

Osvežite svoje znanje in spoznajte glavne izzive zdravljenja napredovale Parkinsonove bolezni (PB). Pomembne možnosti za izboljšavo obravnave prinaša ugotovitev, da se za kontinuirano zdravljenje bolniki z napredovalo PB odločijo redkeje, kot bi pričakovali.

7. 6. 2023
VIDEO

Pomembno je prepoznati napredovanje Parkinsonove bolezni

Kako naprej ob izzvenevanju učinka levodope, motoričnih nihanjih in diskinezijah pri bolniku s Parkinsonovo boleznijo? Izr. prof. dr. Maja Trošt, dr. med., spec. nevrologije z Nevrološke klinike UKC Ljubljana predstavlja orodja za prepoznavo napredovale faze bolezni, ki narekuje uvedbo kontinuiranega zdravljenja.

7. 6. 2023
VIDEO

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

Sekcija za glavobol pri Slovenskem zdravniškem društvu je nedavno predstavila nov algoritem akutnega zdravljenja migrene. Kot je povedal dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik, spec. nevrologije z UKC Ljubljana, model olajšuje izbor analgetikov in njihovih kombinacij ter ponuja optimalnejši izbor terapije za bolnike s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

24. 5. 2023

Obravnava multiple skleroze: kje smo in kam gremo?

Obravnava bolnikov z multiplo sklerozo je v zadnjih desetletjih zelo napredovala, poudarja izr. prof. dr. Uroš Rot, dr. med., spec. nevrologije, predstojnik KO za bolezni živčevja Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Kateri so ključni izzivi v zdravljenju? Bomo v prihodnosti lahko celo preprečevali nastanek te bolezni?

26. 4. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Kako je s HIV/aidsom pri nas in v svetu?

22. 11. 2023

Brezšivna skrb že v polnem zagonu

23. 10. 2023

Razpolovitev trajanja zdravljenja

23. 10. 2023

Uspeh, če se bolečina zmanjša za polovico

23. 10. 2023

Pomanjkanje vitamina D kot epidemija

22. 11. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.