Gastroenterologija

Iz jeter prihaja glavni sovražnik žil

V procesu uravnavanja ravni holesterola v krvi imajo jetra najpomembnejšo vlogo. V njih se holesterol tvori in izloča. Čeprav je ta v telesu nepogrešljiv in v prehrani v zmernih količinah ni nevaren, za prim. Matijo Cevca, dr. med., z Interne klinike UKC Ljubljana ni nobenega dvoma, da so njegove povišane vrednosti v krvi škodljive. »Vse več je dokazov, da ni le dejavnik tveganja, ampak celo vzročni dejavnik ateroskleroze.«

9. 12. 2016
NA KRATKO

Ustekinumab tudi pri Crohnovi bolezni

Evropska agencija za zdravila (EMA) je novembra odobrila uporabo prvega zaviralca interlevkinov 12 in 23 za zdravljenje Crohnove bolezni, kronične vnetne bolezni prebavil, za katero trpi skoraj 250.000 Evropejcev.

9. 12. 2016

Presnovna zamaščenost jeter med najbolj razširjenimi boleznimi

Nealkoholna zamaščenost jeter postaja velik javnozdravstveni problem, piše prim. mag. Matjaž Hafner, dr. med., z UKC Ljubljana. Raziskave kažejo, da fizična aktivnost bolj vpliva na zmanjšanje količine maščob v jetrih kot zgolj zmanjšanje telesne teže.

8. 12. 2016

Crohnova bolezen za otroka pomeni izgubo normalnega življenja

Za Crohnovo boleznijo 15 do 20 odstotkov bolnikov zboli že pred 18. letom starosti. Prej ko se bolezen pojavi, težja je, nam je povedala mag. Darja Urlep Žužej, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Še posebno pubertetniki jo pogosto dojemajo kot izgubo normalnega načina življenja.

28. 11. 2016
NA KRATKO

Odobreno podobno biološko zdravilo za adalimumab

Ameriška agencija za zdravila FDA je odobrila podobno biološko zdravilo adalimumab-atto, in sicer za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriaze, psoriatičnega artritisa, ankilozirajočega spondilitisa, Chronove bolezni in ulcerativnega kolitisa ter juvenilnega idiopatskega artritisa. Najbolj resni zabeleženi neželeni učinki zdravila, ki se bo tržilo pod imenom Amjevita, so okužbe in maligne bolezni.

12. 10. 2016
Intervju

Zdravnik s Klinike za cinike

Prof. dr. Rok Orel, dr. med., v intervjuju razkriva recept za pravo moškost: »Pravi moški je napisal vsaj eno knjigo, ima svoj bend in svojo znamko piva.« Njegovo pivo je Dr. Orel, njegov bend Klinika za cinike in njegova knjiga o probiotikih je tako rekoč mednarodna uspešnica.

12. 10. 2016

Cenejša zdravila lahko dobi več bolnikov

S prihodom podobnih bioloških zdravil na trg se je vzporedno s številnimi dilemami o njihovi zamenljivosti odprlo tudi vprašanje, ali lahko s cenovno ugodnejšimi zdravili tako zdravljenje omogočimo večjemu številu bolnikov kot doslej. Tudi o tem so razpravljali na letošnjem kongresu o farmakoekonomskih raziskavah in izidih na Bledu.

21. 6. 2016

Biološka zdravila in cepljenje

Pri prejemnikih bioloških zdravil, so priporočila glede cepljenja podobna kot za vse imunsko oslabljene bolnike. Nataša Smrekar, dr. med.,s KO za gastroenterologijo v UKC Ljubljana, svetuje, da družinski zdravniki bolnike spodbujajo k cepljenju in jih ozavestijo, da so neživa cepiva varna.

30. 5. 2016

Okužba ali poslabšanje KVČB?

Ob poslabšanju simptomov bolnika s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB) je družinski zdravnik lahko v dilemi, ali gre za okužbo ali za napredovanje osnovne bolezni, ugotavlja asist. Andreja Ocepek, dr. med., gastroenterologinja iz UKC Maribor.

20. 4. 2016

Biološka zdravila in kirurški posegi – ni jasnih in enotnih pravil

Prekinitev zdravljenja z biološkimi zdravili (zaviralci TNF-alfa) pred kirurškim posegom kljub nekaterim priporočilom ni vedno mogoča, nam je povedal asist. mag. David Drobne, dr. med., s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

26. 2. 2016

Nezdravljena Crohnova vodi v irreverzibilne poškodbe prebavne cevi

»Zgodnje odkrivanje kronične vnetne črevesne bolezni, predvsem Crohnove bolezni, je ključno za uspešno nadaljnje zdravljenje,« poudarja David Drobne, dr. med., specialist gastroenterologije s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC v Ljubljani.

22. 4. 2015
VELIKI 4 - NEJM

Folfoxiri izboljša izide pri metastatskem raku debelega črevesa in danke

Pravočasna prepoznava in začetek zdravljenja ostajata v boju s kolorektalnim rakom na prvem mestu. A marsikdaj se bolniki ne odzovejo na uvodno terapijo in bolezen napreduje. Oblikovanje uspešnih shem za zdravljenje napredovale bolezni tako ostaja zapleten vozel, ki so ga poskušali razvozlati raziskovalci študije TRIBE.

28. 12. 2014

Probiotiki kot preventiva na poplavljenih območjih

Zdravstvene ustanove po katastrofalnih poplavah na Balkanu prebivalcem svetujejo preventivno uporabo probiotikov, da preprečijo ali omilijo nalezljive črevesne bolezni. Ukrep je ustrezen.

1. 6. 2014
VELIKI 4 - JAMA

Uživanje zdravil proti zgagi in ulkusom povezano s pomanjkanjem vitamina B12

Dolgotrajno zdravljenje z nekaterimi zdravili na recept proti zgagi in ulkusom je povezano z večjim tveganjem za pomanjkanje vitamina B12, poročajo raziskovalci v reviji ameriškega medicinskega združenja JAMA.

14. 3. 2014
BIOLOŠKA ZDRAVILA

Jasna merila izboljšujejo dostopnost dragih zdravil

Dostopnost dragih bioloških zdravil v Sloveniji omogočajo predvsem jasna merila ter dober sistem nadzora pri predpisovanju in zdravljenju, piše doc. dr. Iztok Holc, dr. med., specialist interne medicine, predstojnik oddelka za revmatologijo na Kliniki za interno medicino UKC Maribor.

14. 3. 2014
BIOLOŠKA ZDRAVILA

Podobnost da, zamenljivost ne

Kljub nekaterim strokovnim dilemam o učinkovitosti in varnosti podobnih bioloških zdravil, ta prihajajo na trg v vedno večjem številu. Zdravniki, s katerimi smo se pogovarjali, so si enotni: o zamenljivosti ne moremo govoriti, uporabljali jih bodo pri novih bolnikih. Na drugi strani predstavnik EMA, Christian Schneider, zatrjuje, da ni razlogov za dvom o tako imenovanih biosimilarjih.

14. 3. 2014
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas