Gastroenterologija

POBUDA

Optimalna prehranska preskrba bolnikov

Predstavniki številnih društev kroničnih bolnikov smo se konec marca srečali z namenom podpreti evropsko pobudo ONCA (Optimal Nutrition Care for All), ki se zavzema za dostop do optimalne prehrane za vse prebivalce EU. V razpravi smo se strinjali, da na podlagi Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 zahtevamo, da se tudi v Sloveniji poskrbi za optimalno prehransko oskrbo bolnikov na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

18. 6. 2018

Ali KVČB prepoznamo dovolj zgodaj?

Postavitev diagnoze KVČB še vedno pomeni izziv za zdravnike, ker so simptomi pogosto nespecifični, ugotavlja asist. Gregor Novak, dr. med., z UKC Ljubljana. »Še posebno Crohnovo bolezen pogosto diagnosticiramo šele po nekaj letih, ko so se že pojavili zapleti.«

30. 5. 2018

Ko se srečata KVČB in HS

Vsakega bolnika vprašamo, kako je z njegovimi sklepi in kožo, pa kljub temu imamo zelo majhno število odkritih bolnikov s HS.»Verjetno je to povezano tudi s tem, da je veliko bolnikov s KVČB na bioloških zdravilih in je s tem umirjen tudi HS,« meni prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., z UKC Ljubljana.

24. 4. 2018

Duh je ušel iz steklenice

Celice v črevesju imajo veliko kanabinoidnih receptorjev, zato ne preseneča, da pripravki iz konoplje zbujajo upanje tudi bolnikom s kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi. Vendar prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., ocenjuje, da je to še precej neraziskano področje..

20. 3. 2018
SREČANJE ZDRUŽENJA ZA GASTROENTEROLOGIJO IN HEPATOLOGIJO

Napredek pri zdravljenju Crohnove bolezni

Pri zdravljenju KVČB so se standardni terapiji z zaviralci TNF-alfa v zadnjih letih pridružile nove učinkovine, poleg selektivnega integrinskega zaviralca vedolizumaba še zaviralec interlevkinov 12/23 ustekinumab. Prof. dr. Jan Wehkamp, dr. med., iz UKC v nemškem Tübingenu ima veliko izkušenj pri zdravljenju z ustekinumabom, sicer pa je njegovo raziskovalno delo med drugim usmerjeno v iskanje vzrokov razvoja KVČB.

12. 12. 2017

Optimalno za bolnike in zavarovalnico

Program pomoči bolnikom zagotavlja, da bolniki jemljejo zdravila pravilno in je zato zdravljenje učinkovitejše, zavarovalnica pa je lahko prepričana, da so stroški za zdravila optimalno nadzorovani in izkoriščeni, meni doc. dr. Rado Janša, dr. med.

12. 12. 2017
Uvodnik

Za boljšo kakovost življenja bolnikov

Za boljšo kakovost življenja bolnikov je najpomembnejše uspešno zdravljenje. Za uspešnost predvsem dolgotrajnega zdravljenja pa je pomembno, da se bolniki držijo navodil, da zdravila redno jemljejo in da se ob pojavu neželenih učinkov takoj posvetujejo s svojim zdravnikom.

12. 12. 2017

Zunajjetrni zapleti okužbe s HCV

Vse bolj se začenjamo zavedati, da je okužba s HCV povezana tudi s številnimi zapleti zunaj jeter. Ocenjujejo, da ima te tako imenovane zunajjetrne manifestacije okoli 74 odstotkov bolnikov z okužbo s HCV.

24. 10. 2017
PREGLEDNICA

Zdravila za zdravljenje kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB)

19. 10. 2017

Prava mala epidemija kronične vnetne črevesne bolezni

Vsak osebni zdravnik, ki ima dva tisoč opredeljenih pacientov, ima v povprečju sedem do osem bolnikov s KVČB. Ključna pri diagnosticiranju in uspešnem nadaljnjem zdravljenju je komunikacija, poudarjata prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., spec. gastroenterolog, in Dušan Baraga, dr. med., spec. druž. med.

16. 10. 2017

KVČB in spremembe na ustni sluznici

Ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen sta najpogostejši kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB). Etiologija obeh je neznana, kronične vnetne spremembe pa se izražajo tudi na ustni sluznici, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

15. 10. 2017
KVČB

90 odstotkov dela z 10 odstotki bolnikov

»Glavna novost pri zdravljenju KVČB je dogovor, da se kot cilj zdravljenja KVČB sprejme koncept globoke remisije, ki poleg odsotnosti simptomov vključuje tudi popolno biokemično normalizacijo vnetja in zaceljeno črevesno sluznico,« poudarja dr. David Drobne, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

13. 10. 2017

Sindrom razdražljivega črevesa

Sindrom razdražljivega črevesa (SRČ) je kronična funkcionalna črevesna motnja, ki bolnika omejuje v njegovih aktivnostih in mu zmanjšuje kakovost življenja. Lani so bili zanj sprejeti prenovljeni kriteriji (»Rim IV«), piše mag. Dejan Urlep, dr. med., iz Diagnostičnega centra Bled.

11. 10. 2017

Črevesje – novo vesolje za raziskovanje

Na področju metod, ki omogočajo proučevanje kompleksnih mikrobnih združb in mikrobiomov, se dogajajo izjemne spremembe, ki odpirajo pot k odkrivanju vpliva črevesnih mikroorganizmov na nas, njihove gostitelje, piše prof. dr. Gorazd Avguštin z Biotehniške fakultete UL.

11. 10. 2017

Ljubezen gre skozi želodec

O prebivalcih črevesja in njihovem vplivu na naše življenje vemo manj kot o črnih luknjah, a se področje skokovito razvija, piše doc. dr. Miha Skvarč, dr. med., z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo MF v Ljubljani.

11. 10. 2017
Uvodnik

Znižujemo incidenco raka debelega črevesa

Kolegica Jožica Maučec Zakotnik je pred časom po slabih petih letih programa SVIT v reviji pHARMONIA na istem mestu, v uvodniku, še pojasnjevala, da je rak debelega črevesa in danke v Sloveniji resen JZ problem in da število novoodkritih primerov iz leta v leto narašča.

11. 10. 2017

Prvi cilj zdravljenja KVČB: globoka remisija

»Šele popolna odsotnost vnetja na biokemični in na endoskopski ravni sta garancija dolgoročnega uspeha pri zdravljenju kronične vnetne črevesne bolezni,« poudarja asist. dr. David Drobne, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

21. 9. 2017

Cunami biosimilarjev

Prvo podobno biološko zdravilo – biosimilar – iz skupine monoklonskih protiteles, ki ga je za trženje odobrila EMA, je bil zaviralec TNF-alfa infliksimab. Kasneje je na evropski trg prišlo še precejšnje število biosimilarjev, ki dopolnjujejo terapevtske možnosti tudi zunaj področja kroničnih vnetnih bolezni. Dinamika razvoja biosimilarjev nekako sledi vzorcu razvoja originalnih protivnetnih bioloških zdravil, vse bolj pa so pod drobnogledom terapevtska monoklonska protitelesa za onkološko zdravljenje.

20. 3. 2017
Uvodnik

Strahovi pred podobnimi biološkimi zdravili se razblinjajo

V Sloveniji smo začeli s prvimi preklopi bolnikov z originalnih na biološko podobna zdravila iz nemedicinskih razlogov. V novi številki revije pHARMONIA o tem razmišljajo različni strokovnjaki. V uvodniku pa prim. izr. prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., ugotavlja, da je strahov glede menjav vse manj.

1. 3. 2017

Zdravila in jetrna okvara

Spremenjeno delovanje jeter lahko vpliva na povečanje ali zmanjšanje (ne)želenega učinka zdravila, piše asist. Alenka Premuš Marušič, mag. farm., specialistka klinične farmacije iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

9. 12. 2016
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.