Gastroenterologija

INFOGRAFIKA

Kriteriji za zdravljenje perianalne Crohnove bolezni z alogenimi matičnimi celicami

Učinkovitost in varnost zdravljenja z alogenimi mezenhimskimi matičnimi celicami je dokazana s kliničnimi študijami. Od leta 2019 je to zdravljenje uvrščeno v smernice evropskega združenja ECCO (European Crohn´s and Colitis Organisation). V Sloveniji ga lahko odobri konzilij z UKC Ljubljana, ki je za zdaj edini center v Sloveniji, kjer izvajajo zdravljenje perianalnih fistul z alogenimi matičnimi celicami.

10. 12. 2020
INTERVJU

Kaj prinaša novo zdravljenje v klinično prakso?

Učinkovitost zdravljenja z alogenimi mezenhimskimi matičnimi celicami je dokazano s kliničnimi študijami. Gre za registrirano in predpripravljeno zdravilo, ki ima še eno pomembno prednost - je manj agresivno in ne ogroža mišice zapiralke. Letos so s tem zdravilom začeli zdraviti tudi na KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana, prve izkušnje in pričakovanja nam je zaupal specialist abdominalne kirurgije doc. dr. Gregor Norčič, dr. med.

9. 12. 2020
INTERVJU

Upanje za dolgoročno učinkovitost polagajo v matične celice

Bolniki s Crohnovo boleznijo, ki imajo perianalne fistule, veljajo za najbolj ogrožene. Zdravljenje z biološkimi zdravili ni optimalno, zacelitev fistul se doseže v največ 50 %, poleg tega se fistule pogosto (v skoraj 70 %) ponovijo. Upanje, da bodo dosegli zacelitev fistul, ki se ne bodo ponovile, polagajo v zdravljenje z (alogenimi) mezenhimskimi matičnimi celicami, pravi specialistka gastroenterologije dr. Nataša Smrekar, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

9. 12. 2020
Preglednica

Rak trebušne slinavke – kdaj pomisliti nanj

14. 10. 2020
Veliki 4 - Lancet

Vpliv traneksamične kisline pri akutni gastrointestinalni krvavitvi

V reviji Lancet je bil junija letos objavljen članek, ki je predstavil rezultate študije HALT-IT. Traneksamična kislina zmanjšuje krvavitve ob kirurških posegih in smrtnost pri osebah s poškodbami. Rezultati študije predstavljajo izide pri zdravljenju akutnih gastrointestinalnih krvavitev.

14. 10. 2020

Presejanje za raka trebušne slinavke

Večino rakov trebušne slinavke odkrijejo v napredovali fazi. Kljub napredku v diagnostiki in onkološkem zdravljenju je petletno preživetje okoli treh odstotkov, kar se v zadnjih 20 letih ni spremenilo. Zdaj v ospredje stopa presejanje, pravi prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., višji svetnik, predstojnik KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

14. 10. 2020
Intervju: dr. David Drobne, dr. med.

Biološka zdravila nimajo negativnega učinka na COVID-19

Ni dokaza, da bi biološko zdravljenje negativno vplivalo na zdravljenje bolezni COVID-19 pri bolnikih s kronično črevesno boleznijo. Celo nasprotno. Svetovno priznana ekspertna mnenja govorijo o tem, da lahko nekatera biološka zdravila prispevajo k zdravljenju težkih oblik te okužbe.

2. 5. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Nove smernice za diagnozo celiakije

Izšle so prenovljene smernice za diagnozo celiakije Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Glavna novost je enostavnejša določitev bolnikov, pri katerih smernice omogočajo diagnozo brez uporabe biopsije. Pri pripravi novih usmeritev je sodeloval tudi doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., z UKC Maribor.

10. 12. 2019
NA KRATKO

Ustekinumab z novo indikacijo

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v začetku septembra odobrila razširitev uporabe ustekinumaba na zdravljenje zmerno do močno aktivnega ulceroznega kolitisa pri odraslih bolnikih, ki se niso ustrezno odzvali, so izgubili odziv na zdravljenje, ali niso prenašali konvencionalnega zdravljenja ali zdravljenja z biološkim zdravilom oziroma je takšno zdravljenje kontraindicirano.

21. 10. 2019
VELIKI 4 - Lancet

Blokatorji beta lahko zmanjšajo tveganje za dekompenzacijo jetrne ciroze

Dolgotrajno zdravljenje z blokatorji beta lahko zmanjša tveganje za dekompenzacijo jetrne ciroze pri bolnikih s klinično pomembno portalno hipertenzijo, in sicer predvsem zaradi manjše pojavnosti ascitesa, so pokazali rezultati randomizirane raziskave, objavljeni v reviji Lancet.

27. 6. 2019
NA KRATKO

Izzivi več sočasnih avtoimunskih bolezni

Majsko strokovno srečanje o izzivih zdravljenja bolnikov z različnimi ali sočasnimi avtoimunskimi obolenji (ti so danes vse številnejši) je postreglo s kar nekaj zanimivimi primeri bolnikov, pri katerih sta bila težavna tako diagnoza kot zdravljenje. Strokovnjaki so na srečanju v parih različnih strok predstavili več dilem. ■ U. B.

24. 6. 2019
DIAGNOZA

Na vrhu tobogana se še lahko obrnemo

Ko izklopimo avtopilota, smo ranljivejši, saj se izognemo ukalupljenemu, običajnemu ravnanju, a hkrati smo močnejši, saj smo bolj dovzetni za to, da prisluhnemo svojim občutkom in tudi bolniku pred nami, je prepričana doc. dr. Tina Bregant, dr. med. Tega nas nauči čuječnost.

20. 6. 2019

Dvojno presnovno tveganje

Nealkoholna zamaščenost jeter ima poleg jetrno specifičnih zapletov tudi presnovne zaplete. Tisti, ki skrbimo za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, smo še posebej zaskrbljeni, ker sladkorna bolezen tipa 2 poslabšuje njen potek, velja pa tudi nasprotno, piše Špela Volčanšek, dr. med.

19. 3. 2019

Novo orodje za 3D-prikaz revmatoidnega artritisa in kronične vnetne črevesne bolezni

Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., s KO za revmatologijo in prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana sta ocenjevala novo računalniško orodje, s katerim lahko dogajanje v telesu ob revmatoidnem artritisu (RA) ali kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB) zdravnik plastično (3D) in interaktivno prikaže bolniku ter tako morda poveča njegovo motivacijo za zdravljenje.

31. 1. 2019
FAJDIGOVI DNEVI

Vsako okužbo s H. pylori je treba zdraviti

S svojimi zadnjimi priporočili je slovensko Združenje gastroenterologov in hepatologov v prvo linijo boja proti okužbi s Helicobacter pylori postavilo tudi družinske zdravnike, je na Fajdigovih dnevih poudaril prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med.

17. 12. 2018

Spolne in genetske razlike pri nealkoholni maščobni jetrni bolezni

Strokovnjaki iz Centra za funcijsko genomiko in biočipe v Ljubljani ugotavljajo, da imajo moška in ženska jetra različne presnovne sposobnosti, česar ob prognozi nealkoholne maščobne jetrne bolezni in njenem zdravljenju še ne upoštevamo dovolj.

17. 12. 2018

Ali KVČB odnese brezskrbno otroštvo?

V klinični praksi opažajo, da se s KVČB najtežje soočajo mladostniki, najstniki, ki imajo lahko že brez bolezni težave z odraščanjem, z razvojem samopodobe in tekmovalno naravnanostjo sodobnega življenja, ugotavlja mag. Darja Urlep Žužej, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, kjer na leto zdravijo po 20 do 35 na novo odkritih bolnikov.

29. 11. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
VELIKI 4 - BMJ

Pojavnost kronične vnetne črevesne bolezni ob jemanju zaviralcev dipeptidil-peptidaze 4

Britanska populacijska raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal, je pokazala, da imajo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki jemljejo zaviralce dipeptidil-peptidaze 4 (DPP-4), povečano tveganje za pojav kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB).

20. 6. 2018
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.