Gastroenterologija

Diagnoza je na dlani

Za bolnike z redkimi boleznimi je v Sloveniji odlično poskrbljeno. Na voljo imajo praktično vse, kar obstaja. Ob dnevu redkih bolezni se o tem premalo govori, veliko pa je negodovanja, ki je pogosto neupravičeno, je kritičen prof. dr. Samo Zver, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in klinične farmakologije, s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

23. 10. 2023
HITRI TEST

Skrb vzbujajoča rast primerov RDČD pri mladih bolnikih

V primerjavi s starejšimi bolniki raka debelega črevesa in danke (RDČD) pri mlajših pogosteje diagnosticiramo v napredovalih stadijih, agresivna biologija tumorja pa prispeva k slabšemu preživetju. V sodelovanju z Urško Kogovšek, dr. med., spec. kirurgije s KO za abdominalno kirurgijo UKC Ljubljana, smo pripravili kviz, ki usmerja k zgodnejšim diagnozam.

25. 9. 2023

Kateri programi dosegajo najboljše rezultate?

Program Svit se uvršča med najboljše nacionalne programe RDČD v Evropi, obenem pa še vedno zasedamo tretje mesto po incidenci te bolezni. Prof. dr. Bojan Tepeš, dr. med., spec. interne medicine in gastroenterologije, poziva k ohranjanju kakovostne izvedbe programa in spodbujanju neodzivnih posameznikov k vključevanju.

25. 9. 2023
VIDEO

Pomen kontaktnih telefonskih številk na izvidih

Kaj so glavni aduti družinske medicine pri zgodnji diagnostiki rakov prebavil in pri obravnavi neželenih učinkov onkološkega zdravljenja teh bolnikov? Kako se v praksi dopolnjujejo specialnosti, ki so vključene v obravnavo? Odgovarja asist. Žan Trontelj, dr. med., spec. družinske medicine.

25. 9. 2023
Združenje EuropaColon Slovenija

Svojim bolnikom zastavite tri vprašanja

Od prepoznave simptomov in znakov bolezni je odvisno celotno zdravljenje bolnikov z raki prebavil, poudarjajo v Združenju EuropaColon Slovenija in dodajajo, da imajo pri tem izjemno pomembno vlogo specialisti družinske medicine. V združenju si želijo aktivnejšega sodelovanja s stroko.

25. 9. 2023

Iskanje in zdravljenje okužbe, ki povzroča tuberkulozo

Po podatkih, predstavljenih na 6. mednarodnem simpoziju o tuberkulozi na Golniku, je v covidnem letu 2021 zaradi tuberkuloze (TB) na svetu umrlo 1,6 milijona ljudi. V Sloveniji je bilo leta 2021 prijavljenih 80 primerov TB, incidenca pa je bila 3,8 primera TB na 100.000 prebivalcev. Uspeh zdravljenja TB je bil v Sloveniji 84,2-odstoten (2020).

28. 6. 2023
Diagnoza

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

Naraščanje okužb z večkratno odpornimi enterobakterijami, ki so odporne proti karbapenemom – CRE, in enterobakterijami, ki izločajo karbapenemaze – CRE-CPE/CPE, je pomembna javnozdravstvena težava. Odpornost proti karbapenemom je v zadnjih 15 letih postala kritična.

28. 6. 2023

Izpostavljeno na ASCO 2023

Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav o zdravljenju rakavih bolezni, ki so bile predstavljene na letošnjem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO). Pod drobnogled smo vzeli napredek v obravnavi raka pljuč, dojk, prostate in danke ter malignega melanoma.

28. 6. 2023

Kje je še 15 bolnikov z AHP?

Zaradi nespecifičnih simptomov akutno hepatično porfirijo pogosto napačno opredelimo. Bolnikom, ki »tavajo« po urgencah in od specialista do specialista, pripisujemo sindrom razdražljivega črevesja, Crohnovo bolezen, endometriozo, dismenorejo, polinevropatijo ... Izčrpavajoči akutni napadi, ki so lahko smrtno nevarni, so neredko neustrezno zdravljeni, tudi kirurško.

28. 6. 2023
Intervju, Tajda Košir Božič, dr. med.

Če bi bilo potrebno samo znanje, bi bilo zelo lahko

Tajda Košir Božič je zdravnica in specializantka gastroenterologije, ki jo zaznamuje malce ekstravaganten slog z osebno noto. Zelo rada prisluhne starejšim kolegom, Facebooka pa nima že od gimnazije. Študij medicine ji ni prinesel samo poklica, ampak tudi moža, s katerim sta skupaj prejela študentsko Prešernovo nagrado.

28. 6. 2023

Driska ni pogoj za KVČB

Zakaj se pri diagnostiki ulceroznega kolitisa ne gre zanašati na vrednosti CRP in katera je najbolj preprosta razločevalna lastnost med ulceroznim kolitisom in Crohnovo boleznijo? Na letošnjih Kokaljevih dneh je doc. dr. Gregor Novak, dr. med., spec. gastroenterologije s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana, zbral uporabne informacije za olajšano prepoznavo KVČB.

25. 6. 2023
VELIKI 4 - Lancet

Zdravljenje okužbe s H. pylori kot zaščita ob uporabi aspirina

Aspirin se pogosto predpisuje za preprečevanje trombotičnih srčno-žilnih dogodkov, ob čemer pa se poveča tveganje za krvavitve. Randomizirana, dvojno slepa, s placebom nadzorovana raziskava, objavljena v reviji Lancet, ki je zajela starejše bolnike, zdravljene z aspirinom, je pokazala, da izkoreninjenje okužbe s H. pylori preprečuje krvavitve iz peptične razjede.

28. 3. 2023
Diagnoza

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

Koliko dokazov se je nabralo o povezanosti črevesne mikrobiote in kroničnih bolezni? Kako uspešno lahko s prehrano, prebiotiki in probiotiki, antibiotiki in fekalnimi transplantacijami spreminjamo sestavo črevesne mikrobiote pri bolnikih ali zaviramo nastanek bolezni pri navidez zdravih ljudeh? Multidisciplinarno povezovanje postavlja solidne temelje sistemski medicini.

28. 3. 2023

Zgodovinska prelomnica v obravnavi KVČB

Ali lahko registri izboljšajo obravnavo bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB)? Doc. dr. David Drobne, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana pritrjuje. Vključitev slovenskih bolnikov v evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE štejemo za prelomno. Dobili smo težko pričakovano orodje, ki bo sistematično naslavljalo rastoče izzive.

28. 3. 2023
VIDEO

Velika prelomnica v obravnavi slovenskih bolnikov s KVČB

Vključitev Slovenije v Evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE predstavlja pomemben napredek v obravnavi bolnikov. Zakaj je v dobi rastoče incidence in spreminjanja fenotipa te bolezni sistematično, prospektivno spremljanje bolnikov nujnost, je razložil doc. dr. David Drobne, dr. med., spec. gastroenterologije iz UKC Ljubljana.

23. 1. 2023
Diagnoza

Od popularnih do varovalnih diet

Na letošnjih Tavčarjevih dnevih so prof. dr. Borut Jug, dr. med., doc. dr. Sergej Pirkmajer, dr. med., Špela Volčanšek, dr. med., in prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., iskali na znanosti temelječe odgovore o tem, ali imajo lahko diete dolgoročne koristi za zdravje. Kako zdravi so paleolitska, Atkinsonova, Ornisheva dieta in intermitentno postenje v primerjavi z najbolj varovalnim prehranskim režimom?

14. 12. 2022
Intervju

Rak požiralnika: preživetje se podaljšuje

Rak požiralnika je eden od rakov z najslabšo prognozo. Glede na nove rezultate in obetavne raziskave v teku pa lahko upravičeno pričakujemo, da se bo njegova prognoza v prihodnje izboljšala. Nežka Hribernik, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana, je v pogovoru predstavila novosti.

14. 12. 2022

Še bolj učinkoviti v zdravljenju

Nova priporočila za obravnavo bolnikov s karcinomom požiralnika so bila eno od izstopajočih poglavij 12. Šole tumorjev prebavil. Rdeča nit strokovnega dogodka je bila imunoterapija, ki vstopa v zdravljenje vseh vrst rakov prebavil. Podrobnosti je predstavila predstojnica sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu Ljubljana prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., specialistka internistične onkologije.

14. 12. 2022
ASCO 2022

Kaj so letošnje glavne novosti?

Tudi na letošnjem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO) so mednarodno priznani strokovnjaki predstavili nova dognanja na področju zdravljenja raka. Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav.

22. 6. 2022

Ena najpogosteje prezrtih diagnoz

Tudi več let lahko traja, da bolniki pridejo do diagnoze pankreatična eksokrina insuficienca, opozarja gastroenterolog Darko Siuka, dr. med. Ker je klinična slika zabrisana, ob neprepoznavanju bolezni pa usoda bolnikov slaba, je pomembno poznati rizične skupine bolnikov in ključne korake, ki vodijo do diagnoze.

24. 5. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.