Ginekologija

Multipla skleroza pri nosečnicah

Multipla skleroza razmeroma pogosto prizadene prav ženske v rodnem obdobju. Še pred nekaj desetletji so zdravniki bolnicam nosečnost praviloma odsvetovali, danes pa je stališče stroke drugačno in se številne bolnice odločajo za zanositev, nam je pojasnila asist. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., z Nevrološke klinike v Ljubljani.

21. 6. 2016

Odkrivanje sladkorne bolezni v nosečnosti

Sladkorna bolezen je najpogostejša kronična bolezen, ki se lahko pojavi v nosečnosti. Motnja v metabolizmu glukoze se pokaže v petih do desetih odstotkih nosečnosti, piše dr. Marjeta Tomažič, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana.

22. 3. 2016
Intervju

Vaginalna sterilizacija

2. 7. 2015
VELIKI 4 - LANCET

Ali je dodajanje vitamina D nosečnicam smiselno?

Kot je pokazala najnovejša obsežna raziskava, objavljena v medicinski reviji The Lancet, koncentracija vitamina D pri materi med nosečnostjo ne vpliva na zdravje kosti pri potomcih pozneje v življenju.

29. 6. 2015
VELIKI 4 - LANCET

Hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi in rak jajčnika

Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) ob menopavzi je povezano z značilno večjim tveganjem za dve najpogostejši obliki raka ja jčnika, je pokazala velika metaanaliza, objavljena v reviji The Lancet. Zajela je podatke več kot 21 tisoč žensk (od tega več kot 12 tisoč prospektivno).

31. 3. 2015
na kratko

V zdravljenju prezgodaj rojenih otrok smo med najrazvitejšimi

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1.300 otrok, po skrbi zanje in uspehih zdravljenja pa se uvrščamo med najrazvitejše zahodne države.

28. 12. 2014
ŽENSKE BOLEZNI

Srčne nosečnice

Bolezni srca se pojavljajo pri okoli 0,2 do štirih odstotkih nosečnic, to je približno do 500 bolnic na leto pri nas.

1. 6. 2014
SLOVENSKA STROKA

Okužbe z visoko rizičnimi HPV med Slovenkami

V slovenski program cepljenja je bilo leta 2009 uvedeno cepljenje proti HPV za 11 do 12 let stara dekleta kljub pomanjkanju zanesljivih podatkov o razširjenosti okužb s HPV med Slovenkami. Raziskovalci Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani smo v ugledni mednarodni reviji Vaccine objavili izsledke o prevalenci okužb materničnega vratu z visoko rizičnimi genotipi HPV med Slovenkami, presejanimi za raka materničnega vratu pred uvedbo cepljenja.

14. 3. 2014
3 4 5 6

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas