Ginekologija

NA KRATKO

Nosečniška hipertenzija povezana z debelostjo otrok

Visok krvni tlak med nosečnostjo ogroža tako matere kot otroke, povečuje pa tudi tveganje za debelost otrok, je pokazala nova študija, objavljena v The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

16. 10. 2017
VELIKI 4 - BMJ

Tvegana antidepresivna obravnava v nosečnosti

Obsežna danska raziskava odkriva povezavo med farmakološko obravnavo depresije v nosečnosti in tveganjem za psihiatrične motnje pri otrocih, poroča BMJ.

15. 10. 2017

Endometrioza

Kljub uspešnim načinom zdravljenja endometrioze žal za zdaj še ni idealnega pristopa, ki bi vsem bolnicam omogočil dokončno ozdravitev, piše doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Diagnostičnega centra Bled.

15. 10. 2017

Že pred porodom o kontracepciji po njem

Več neželenih nosečnosti kot pri splošni populaciji je pri ženskah v prvih treh letih po porodu, prav tako pa tudi po splavu, opozarja izr. prof. Bojana Pinter, dr. med., zato jim je o tem treba pravočasno svetovati.

1. 10. 2017
NA KRATKO

Zdravljenje nosečnic z imunosupresivi in okužbe

Tveganje za resno okužbo pri ameriških nosečnicah s kroničnimi imunsko pogojenimi vnetnimi boleznimi je približno enako, če so zdravljene s steroidi, drugimi nebiološkimi zdravili ali pa z zaviralci TNFα. Večje tveganje za okužbe se je v raziskavi, objavljeni v publikaciji BMJ, pokazalo le pri ženskah, zdravljenih z velikimi odmerki steroidov.

20. 3. 2017
Intervju

Kontracepcija: Ne zapirajmo vrat!

24. 11. 2016

Kombinirana hormonska kontracepcija in tveganje za trombembolijo

Uporaba kombiniranih kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo estrogen in progestogen, je povezana s povečanim tveganjem za venske trombembolizme. Z manjšim odmerkom estrogena je to tveganje manjše. Na tveganje za trombembolijo vplivajo tudi značilnosti vsebovanega progestogena.

24. 11. 2016
Kontracepcija

Ustrezno rešitev lahko najdemo za vsako žensko

»Na srečo se je v zadnjih slabih 20 letih tudi na področju kontracepcije uveljavila z dokazi podprta medicina in precej dobro vemo, kaj lahko predpišemo in česa ne,« pravi prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., z Ginekološke klinike na UKC Ljubljana, ki pojasnjuje, da je najpomembneje, da ženskam glede kontracepcije ne zapiramo vrat.

23. 11. 2016
Intervju

Menopavza in srčno-žilna tveganja

15. 11. 2016

Menopavza in spolnost

Pri ženskah pred menopavzo je ocenjena prevalenca spolnih motenj med 25 in 63 odstotki, po menopavzi pa naj bi bilo teh motenj še več – od 68 do 87 odstotkov. Po drugi strani pa nekatere ženske po menopavzi v spolnosti uživajo celo bolj kot prej.

10. 11. 2016
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas
© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.