Ginekologija

SLOVENSKA STROKA

Učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov

Dolgoročna učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) še ni dokazana, razen pri ženskah z moteno glukozno toleranco ali sladkorno boleznijo. Dr. Mojca Jensterle, dr. med., s sodelavci KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je zato slednjo preverjala v raziskavi pri ženskah s PCOS in čezmerno težo ter z normalno glikemijo. Izsledke so objavili v publikaciji Endocrine Connections.

16. 6. 2020
Intervju

Nosečnost in porod v epidemiji COVID-19

Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Prav tako naj bi bila verjetnost prenosa virusa SARS-CoV-2 v nosečnosti in ob porodu malo verjetna. Kako v trenutnih razmerah poteka prilagojena obravnava nosečnic in porodnic, je povedala izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. gin. in por.

9. 4. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020

Česa nas je strah, gripe ali cepljenja?

Razlog, da se po Evropi proti gripi cepi manj kot 10 % nosečnic in majhnih otrok, Milan Rajtmajer, dr. med., iz ZD Celje vidi v tem, da se preveč ljudi (tudi zdravnikov) boji neželenih učinkov cepiv, a strah bi nas moralo biti gripe. Omenjeni skupini prebivalstva namreč težji potek gripe in njeni usodni zapleti še posebej ogrožajo.

4. 11. 2019
VELIKI 4- THE LANCET

Vpliv ravni ščitničnih hormonov med nosečnostjo na razvoj otrokovih možganov

Nizozemska raziskava, objavljena v reviji Lancet Diabetes and Endocrinology, je pokazala, da je tako premočno kot prešibko delovanje ščitnice pri materi pred 14. tednom nosečnosti povezano z manjšim volumnom sive možganovine pri otroku.

21. 10. 2019

Zdravljenje multiple skleroze med nosečnostjo

Odbor za medicinske proizvode za človeško rabo (CHMP) je letos septembra izdal pozitivno mnenje za uporabo interferona beta-1a med nosečnostjo in dojenjem.

21. 10. 2019
NA KRATKO

Za preprečevanje zarastlin

Pogoste neželene posledice abdominalnih kirurških postopkov so zarastline, ki se začnejo oblikovati že v treh urah po operaciji. Priporočila strokovnega sveta za ginekologijo (ANGEL) predlagajo, da kirurgi sprejmejo rutinsko strategijo za zmanjšanje zarastlin vsaj za bolnice, ki so imele operacijo z velikim tveganjem.

21. 10. 2019
ESPID 2019

Slovenske pediatre še vedno skrbi nizka precepljenost

Učinkovitost cepiv in precepljenost populacije je bila ena od tem ESPID 2019, letnega srečanja Evropskega združenja za pediatrične infekcijske bolezni v Ljubljani, ki se ga je udeležilo več kot 2.300 pediatrov, infektologov in mikrobiologov z vsega sveta.

24. 6. 2019
VELIKI 4 - BMJ

Dodatek ribjega olja nosečnicam vpliva na telesno maso otrok pri šestih letih

Dodatek omega-3-maščobnih kislin ženskam v zadnji tretjini nosečnosti vodi do višjega indeksa telesne mase njihovih otrok v starosti do šest let, ob tem pa se delež maščobe v telesu ne poveča, je pokazala randomizirana raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal.

18. 10. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Nosečnostna sladkorna bolezen in dolgoročna srčno-žilna ogroženost

Ženske, ki med nosečnostjo zbolijo za sladkorno boleznijo, imajo pozneje v življenju nekoliko povečano tveganje za srčno-žilne dogodke, a z zdravim načinom življenja lahko to tveganje zmanjšajo, kažejo izsledki obsežne raziskave, objavljeni v reviji JAMA.

29. 6. 2018
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas