Ginekologija

VELIKI 4- THE LANCET

Vpliv ravni ščitničnih hormonov med nosečnostjo na razvoj otrokovih možganov

Nizozemska raziskava, objavljena v reviji Lancet Diabetes and Endocrinology, je pokazala, da je tako premočno kot prešibko delovanje ščitnice pri materi pred 14. tednom nosečnosti povezano z manjšim volumnom sive možganovine pri otroku.

21. 10. 2019

Zdravljenje multiple skleroze med nosečnostjo

Odbor za medicinske proizvode za človeško rabo (CHMP) je letos septembra izdal pozitivno mnenje za uporabo interferona beta-1a med nosečnostjo in dojenjem.

21. 10. 2019
NA KRATKO

Za preprečevanje zarastlin

Pogoste neželene posledice abdominalnih kirurških postopkov so zarastline, ki se začnejo oblikovati že v treh urah po operaciji. Priporočila strokovnega sveta za ginekologijo (ANGEL) predlagajo, da kirurgi sprejmejo rutinsko strategijo za zmanjšanje zarastlin vsaj za bolnice, ki so imele operacijo z velikim tveganjem.

21. 10. 2019
ESPID 2019

Slovenske pediatre še vedno skrbi nizka precepljenost

Učinkovitost cepiv in precepljenost populacije je bila ena od tem ESPID 2019, letnega srečanja Evropskega združenja za pediatrične infekcijske bolezni v Ljubljani, ki se ga je udeležilo več kot 2.300 pediatrov, infektologov in mikrobiologov z vsega sveta.

24. 6. 2019
VELIKI 4 - BMJ

Dodatek ribjega olja nosečnicam vpliva na telesno maso otrok pri šestih letih

Dodatek omega-3-maščobnih kislin ženskam v zadnji tretjini nosečnosti vodi do višjega indeksa telesne mase njihovih otrok v starosti do šest let, ob tem pa se delež maščobe v telesu ne poveča, je pokazala randomizirana raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal.

18. 10. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Nosečnostna sladkorna bolezen in dolgoročna srčno-žilna ogroženost

Ženske, ki med nosečnostjo zbolijo za sladkorno boleznijo, imajo pozneje v življenju nekoliko povečano tveganje za srčno-žilne dogodke, a z zdravim načinom življenja lahko to tveganje zmanjšajo, kažejo izsledki obsežne raziskave, objavljeni v reviji JAMA.

29. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018

Gledamo, a ne vidimo

Hidradenitis suppurativa je pri ženskah trikrat pogostejši kot pri moških, najpogostejši pri ženskah med 20. in 49. letom starosti. Ginekologi so zato zelo pomembni za prepoznavanje bolezni, a kot ugotavlja mag. Andrej Zore, dr. med., se velikokrat zgodi, da ti nanjo ne pomislijo.

24. 4. 2018
NA KRATKO

Izgorelost med zdravniki

V Madscapovi raziskavi o pogostnosti izgorelosti in depresije med zdravniki (odgovarjalo je 15 tisoč zdravnikov 29 specialnosti) je o izgorelosti poročalo 42 odstotkov zdravnikov (več žensk kot moških), o bolj ali manj izraženih znakih depresije pa od tri do 12 odstotkov.

21. 3. 2018

Okužba s HCV prinaša tveganje za neplodnost

Nedavna italijanska študija, objavljena v Journal of Hepatology, kaže, da imajo ženske, ki so okužene z virusom hepatitisa C (HCV), med drugim večje tveganje za neplodnost, nosečnostno sladkorno bolezen, preeklampsijo in splav.

24. 10. 2017
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas
© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.