Ginekologija

Vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil

Pri praktičnem delu se velikokrat srečamo z bolnicami, pri katerih je lahko vaginalna okužba posledica neželenih učinkov drugih zdravil. V tem prispevku so navedene skupine zdravil, pri uporabi katerih so bile opisane vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil.

18. 10. 2016
Intervju: Tinkara Srnovršnik, dr. med.

Ob vnetjih nožnice je pomemben tudi pogovor

18. 10. 2016
Intervju: Maja Vukmanič Pohar, dr. med.

Vaginalne okužbe in nosečnost

18. 10. 2016

Neplodnost – kaj je novega

Dogajanje na področju diagnostike in zdravljenja stanj, povezanih z reprodukcijo, je zelo dinamično. Stroka se želi kar najbolj prilagoditi individualnim potrebam para, zato so se med drugim vzpostavile uspešne povezave med zdravniki različnih strok, ki sodelujejo pri obravnavi. Pogovarjali smo se z asist. Vesno Šalamun, dr. med., s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike na UKC Ljubljana.

21. 6. 2016

Multipla skleroza pri nosečnicah

Multipla skleroza razmeroma pogosto prizadene prav ženske v rodnem obdobju. Še pred nekaj desetletji so zdravniki bolnicam nosečnost praviloma odsvetovali, danes pa je stališče stroke drugačno in se številne bolnice odločajo za zanositev, nam je pojasnila asist. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., z Nevrološke klinike v Ljubljani.

21. 6. 2016

Odkrivanje sladkorne bolezni v nosečnosti

Sladkorna bolezen je najpogostejša kronična bolezen, ki se lahko pojavi v nosečnosti. Motnja v metabolizmu glukoze se pokaže v petih do desetih odstotkih nosečnosti, piše dr. Marjeta Tomažič, dr. med., s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni v UKC Ljubljana.

22. 3. 2016
Intervju

Vaginalna sterilizacija

2. 7. 2015
VELIKI 4 - LANCET

Ali je dodajanje vitamina D nosečnicam smiselno?

Kot je pokazala najnovejša obsežna raziskava, objavljena v medicinski reviji The Lancet, koncentracija vitamina D pri materi med nosečnostjo ne vpliva na zdravje kosti pri potomcih pozneje v življenju.

29. 6. 2015
VELIKI 4 - LANCET

Hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi in rak jajčnika

Hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) ob menopavzi je povezano z značilno večjim tveganjem za dve najpogostejši obliki raka ja jčnika, je pokazala velika metaanaliza, objavljena v reviji The Lancet. Zajela je podatke več kot 21 tisoč žensk (od tega več kot 12 tisoč prospektivno).

31. 3. 2015
na kratko

V zdravljenju prezgodaj rojenih otrok smo med najrazvitejšimi

V Sloveniji se vsako leto prezgodaj rodi 1.300 otrok, po skrbi zanje in uspehih zdravljenja pa se uvrščamo med najrazvitejše zahodne države.

28. 12. 2014
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.