Ginekologija

Kontracepcija

Ustrezno rešitev lahko najdemo za vsako žensko

»Na srečo se je v zadnjih slabih 20 letih tudi na področju kontracepcije uveljavila z dokazi podprta medicina in precej dobro vemo, kaj lahko predpišemo in česa ne,« pravi prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., z Ginekološke klinike na UKC Ljubljana, ki pojasnjuje, da je najpomembneje, da ženskam glede kontracepcije ne zapiramo vrat.

23. 11. 2016
Intervju

Menopavza in srčno-žilna tveganja

15. 11. 2016

Menopavza in spolnost

Pri ženskah pred menopavzo je ocenjena prevalenca spolnih motenj med 25 in 63 odstotki, po menopavzi pa naj bi bilo teh motenj še več – od 68 do 87 odstotkov. Po drugi strani pa nekatere ženske po menopavzi v spolnosti uživajo celo bolj kot prej.

10. 11. 2016

Smernice za hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi

Po izrazitem upadu uporabe, ki je sledil objavam raziskave WHI (Women's Health Initiative), je strokovna javnost hormonskemu nadomestnemu zdravljenju spet bolj naklonjena. Prav vse smernice ga trenutno priporočajo v zgodnji menopavzi za lajšanje značilnih menopavznih simptomov.

10. 11. 2016
Intervju

Hormonsko nadomestno zdravljenje in rak dojke

10. 11. 2016

Bakterijska vaginoza – posledica porušenega ravnotežja v nožnični mikrobioti

Raziskovalci kot ključni dejavnik za bolezensko vztrajanje bakterijske vaginoze (BV) vse bolj prepoznavajo bakterijski biofilm in hkrati iščejo potencialno učinkovite snovi za njegovo razgradnjo. Drugi dejavnik, ki zmanjšuje učinkovitost zdravljenja, so stalne vnovične okužbe, ki jih povzročajo okuženi spolni partnerji, zato je nujna tudi njihova dosledna obravnava.

18. 10. 2016

Vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil

Pri praktičnem delu se velikokrat srečamo z bolnicami, pri katerih je lahko vaginalna okužba posledica neželenih učinkov drugih zdravil. V tem prispevku so navedene skupine zdravil, pri uporabi katerih so bile opisane vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil.

18. 10. 2016
Intervju: Tinkara Srnovršnik, dr. med.

Ob vnetjih nožnice je pomemben tudi pogovor

18. 10. 2016
Intervju: Maja Vukmanič Pohar, dr. med.

Vaginalne okužbe in nosečnost

18. 10. 2016

Neplodnost – kaj je novega

Dogajanje na področju diagnostike in zdravljenja stanj, povezanih z reprodukcijo, je zelo dinamično. Stroka se želi kar najbolj prilagoditi individualnim potrebam para, zato so se med drugim vzpostavile uspešne povezave med zdravniki različnih strok, ki sodelujejo pri obravnavi. Pogovarjali smo se z asist. Vesno Šalamun, dr. med., s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike na UKC Ljubljana.

21. 6. 2016
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas