Pediatrija

Ozaveščanje se začne v porodnišnici

V porodnišnici so starši dovzetni za informacije o najboljši mogoči zaščiti svojega nebogljenega bitja, je poudarila asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., na letošnjem srečanju Sekcije za preventivno medicino. Zato ima porodnišnica posebno vlogo v preventivi in krepitvi ozaveščanja.

29. 11. 2018

Kaj se zgodi, če starši ne slišijo opozorila

Kot ugotavlja Helena Mole, dr. med., kljub nenehnemu ponavljanju, kateri so preventivni ukrepi za zaščito najmlajših, vsako leto zboli nekaj otrok, ki jim dihalno okužbo prinesejo sorojenci iz vrtca ali necepljeni starši.

29. 11. 2018
NA KRATKO

Zdravilo za preprečevanje migrene pri odraslih

Evropska komisija je odobrila erenumab za preprečevanje migrene pri odraslih, ki imajo štiri ali več migrenskih dni na mesec. V obsežnem kliničnem programu, v katerem je sodelovalo 2.600 bolnikov, so tisti, ki so se zdravili z erenumabom, izkusili pomembno zmanjšanje števila migrenskih dni v mesecu, pri čemer sta bili varnost in prenosljivost zdravila podobni kot pri placebu.

1. 11. 2018
NA KRATKO

Debelost »zraste« že v zgodnjem otroštvu

Najhitrejše pridobivanje telesne teže pri danes debelih mladostnikih se je zgodilo med njihovim drugim in šestim letom starosti, je pokazala raziskava strokovnjakov Centra za raziskave v pediatriji z Univerze v Leipzigu, objavljena v NEJM. Pri večini otrok, ki so bili debeli že v tisti starosti, pa se je debelost ohranila do mladosti.

22. 10. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Uporaba digitalnih medijev in pojav simptomov ADHD pri mladostnikih

Raziskava, nedavno objavljena v reviji JAMA (Journal of the American Medical Association), ki je zajela ameriške srednješolce, je pokazala, da obstaja povezava med pogostejšo uporabo sodobnih digitalnih medijev in pojavom simptomov motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD)

21. 10. 2018

Nekemične zasvojenosti so kot tempirana bomba

Pojavnost nekemičnih odvisnosti med mladostniki narašča, opozarja Miha Kramli, terapevt in vodja Klinike za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, kjer nekemične odvisnosti za zdaj edini v Slovenji obravnavajo kot bolezenska stanja.

21. 10. 2018

Krepi se mreža služb za duševno zdravje

V Sloveniji je posebej slaba dostopnost služb za duševno zdravje otrok in mladostnikov, čeprav vemo, da se polovica vseh duševnih motenj začne do 14. leta, kar tri četrtine pa do 24. leta starosti, ugotavlja dr. Marija Anderluh, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana

21. 10. 2018
VELIKI 4 - BMJ

Dodatek ribjega olja nosečnicam vpliva na telesno maso otrok pri šestih letih

Dodatek omega-3-maščobnih kislin ženskam v zadnji tretjini nosečnosti vodi do višjega indeksa telesne mase njihovih otrok v starosti do šest let, ob tem pa se delež maščobe v telesu ne poveča, je pokazala randomizirana raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal.

18. 10. 2018
Intervju

Razširjeno presejanje novorojenčkov

26. 6. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
DERČEVI DNEVI

Čas za neonatalno presejanje živčno-mišičnih bolezni?

Rdeča nit predavanj o živčno-mišičnih bolezni na letošnjih Derčevih dnevih je bil poudarek, da se v dobi zdravil, ki premagujejo celo genske napake, bolj kot kadarkoli prej »splača« bolnike odkrivati čim prej, še najbolje ob rojstvu.

20. 6. 2018

Multimodalni pristop k obravnavi avtizma

V zadnjih desetletjih ugotavljamo petkratno povečanje primerov avtizma, po nekaterih virih tudi večje. Pri avtizmu gre za kompleksne razvojne nevrološke motnje, za katere pa je značilna tudi disfunkcija v prebavilih in imunskem sistemu.

20. 6. 2018
SINDROM IZGORELOSTI

Ne prezrimo alarmov

Začne se z izčrpanostjo, a ko smo kljub njej še naprej ujeti v nezdrave vzorce delovanja, nas ti pripeljejo do izgorelosti. Ko dokončno omagamo, lahko pot iz sindroma izgorelosti traja več kot dve leti in marsikdo je ne zmore brez pomoči.

21. 3. 2018
Intervju

Trening starševstva za boljše duševno zdravje otrok

26. 2. 2018

Zdravljenje epilepsije s kanabinoidi: zgodba o uspehu

Osrednja tema pomladanske revije pHarmonia je medicinska uporaba kanabinoidov. Kakšni so uspehi njihove uporabe pri zdravljenju trdovratnih epilepsij pri otrocih, nam je zaupal prof. dr. David Neubauer, dr. med.

26. 2. 2018

Do umiritve vnetja že pri 95 odstotkih bolnikov z juvenilnim idiopatskim artritisom

JIA je ena izmed najpogostejših kroničnih bolezni pri otrocih. Trajne okvare sklepov so v obdobju po uvedbi bioloških zdravil redkejše, piše prof. dr. Tadej Avčin, dr. med. Najpogostejša zunajsklepna manifestacija JIA je kronično očesno vnetje.

20. 12. 2017
Redke bolezni

Prva zmaga nad spinalno mišično atrofijo

V Sloveniji z novim revolucionarnim zdravilom zdravimo pet otrok s spinalno mišično atrofijo, ki se je pri težjih oblikah doslej končala s smrtjo v dveh letih, pri milejših pa z življenjem na invalidskem vozičku. Zdaj ni več treba, da je tako, pravi doc. dr. Damjan Osredkar, dr. med.

12. 12. 2017

Od okužbe s HPV do raka

Rakava obolenja, ki jih povzročajo človeški papilomavirusi (HPV), lahko preprečimo s cepljenjem, ki ščiti pred okužbo z najpomembnejšimi genotipi virusov iz te družine. V Sloveniji je od lani na voljo devetvalentno cepivo, precepljenost proti okužbam s HPV pa je, kot na marsikaterem drugem področju, prenizka, nam je povedala doc. dr. Nina Jančar, dr. med., z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

12. 12. 2017

Sezona okužb pred vrati

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Ogroženi so zlasti majhni otroci, starejši, ljudje s kroničnimi boleznimi in okrnjeno imunostjo, so na tiskovni konferenci z namenom ozaveščanja o pomenu cepljenja proti pnevmokoku povedali strokovnjaki.

12. 12. 2017

Sistemsko zdravljenje luskavice v korist otroka

Starši se pogosto ustrašijo, ko zdravnik predlaga sistemsko zdravljenje luskavice pri otroku. K pomiritvi strahov najbolj pripomore iskren pogovor, pravi asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

27. 11. 2017
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas