Pediatrija

ERS 2019

Vpliv onesnaževalcev na dihala vse bolj pod drobnogledom

Letošnji mednarodni kongres ERS je spet kar nekaj pozornosti namenil vplivu onesnaževalcev na dihala. Izkazalo se je, da so delci PM10, dušikov dioksid (NO2) in žveplov dioksid (SO2) v onesnaženem zraku skupaj povezani S tveganjem za smrt pri dojenčki območji. A to niso edini onesnaževalci, ki nas lahko skrbijo.

20. 10. 2019

Za izkoreninjenje raka je potrebno cepljenje obeh spolov

V Sloveniji zaradi raka materničnega vratu, ki je posledica okužbe z najbolj agresivnimi genotipi humanega papiloma virusa (HPV), še vedno umre 40 do 50 žensk na leto. Ker so tudi moški prenašalci HPV, je nujno cepljenje obeh spolov, opozarja stroka ob 10-letnici celjenja proti HPV v Sloveniji.

25. 9. 2019

Gripa zaradi nizke precepljenosti pomeni stalno grožnjo

Gripa je vsakoletna stalnica povsod po svetu in zaradi nizke precepljenosti pomeni tudi stalno grožnjo javnemu zdravju. Cepivo za novo sezono je bilo treba že naročiti, cepljenje pa se začne oktobra.

27. 6. 2019
ESPID 2019

Slovenske pediatre še vedno skrbi nizka precepljenost

Učinkovitost cepiv in precepljenost populacije je bila ena od tem ESPID 2019, letnega srečanja Evropskega združenja za pediatrične infekcijske bolezni v Ljubljani, ki se ga je udeležilo več kot 2.300 pediatrov, infektologov in mikrobiologov z vsega sveta.

24. 6. 2019

Večina tujkov preide prebavila brez težav

Največ tujkov zaužijejo otroci v starosti od šest mesecev do šestega leta. Med najbolj nevarnimi so ostri in koničasti tujki, gumbne baterije in več magnetov ali magnet in dodaten kovinski tujek. V teh primerih moramo ukrepati takoj, pravi doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., iz UKC Maribor.

24. 6. 2019

Biološka zdravila tudi proti atopijskemu dermatitisu

Pojavnost atopijskega dermatitisa v zahodnih državah narašča. Prizadene do petino otrok in od 2 do 8 % odraslih. V Sloveniji je odraslih bolnikov z atopijskim dermatitisom okoli 2 %, ocenjuje Maja Benko, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

24. 6. 2019

Koža kot ogledalo notranjosti

Kronična avtoimunska kožna bolezen lahko pomeni večje tveganje za razvoj kronične bolezni, po drugi strani pa se marsikatera bolezen notranjih organov kaže tudi s spremembami na koži. V kožno ogledalo smo pogledali s pomočjo asist. dr. Mateje Starbek Zorko, dr. med.

24. 6. 2019
DIAGNOZA

Na vrhu tobogana se še lahko obrnemo

Ko izklopimo avtopilota, smo ranljivejši, saj se izognemo ukalupljenemu, običajnemu ravnanju, a hkrati smo močnejši, saj smo bolj dovzetni za to, da prisluhnemo svojim občutkom in tudi bolniku pred nami, je prepričana doc. dr. Tina Bregant, dr. med. Tega nas nauči čuječnost.

20. 6. 2019

Dodatni dokazi o varnosti cepiva proti ošpicam

Da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) ne povzroča avtizma, je potrdila nova obsežna danska raziskava, objavljena v Annals of Internal Medicine. Kohortna raziskava je zajela podatke več kot 650 tisoč otrok.

1. 6. 2019

Najboljša zaščita proti okužbi je še vedno cepljenje

»Pri dojenčkih in majhnih otrocih ostaja rotavirus najpogostejši povzročitelj akutne črevesne bolezni. Do petega leta starosti se z rotavirusi okuži skoraj vsak otrok. Kljub jasnim priporočilom stroke pa je precepljenost dojenčkov proti rotavirusnim okužbam v Sloveniji še vedno premajhna in znaša v povprečju med 20 in 25 %,« opozarja Denis Baš, dr. med., spec. pediater v Zdravstvenem domu Kamnik.

25. 4. 2019
Intervju

Novo upanje za bolnike s spinalno mišično atrofijo

28. 3. 2019
PREGLEDNICA

Pnevmokokne okužbe in njihovo preprečevanje s cepljenjem

21. 3. 2019
SLOVENSKA STROKA

Slovenski bolniki s kraniofaringiomom

Na Slovenskem endokrinološkem kongresu je doc. dr. Primož Kotnik, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana predstavil retrospektivno raziskavo, v kateri so zajeli 44 slovenskih bolnikov s kraniofaringiomom.

20. 3. 2019
VELIKI 4 - JAMA

Tveganje za ADHD in MAS pri mlajših sorojencih otrok s tema motnjama

Bratje in sestre otrok z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) ali motnjo avtističnega spektra (MAS) imajo povečano tveganje, da dobijo isto ali drugo od obeh motenj. Prispevek o tem je objavila revija JAMA Pediatrics.

20. 3. 2019

Diagnostiko ovira pomanjkanje ustreznih alergenov

Pomlad s cvetenjem prinaša neprijetnosti predvsem bolnikom z alergijskim rinitisom. Dodatne težave tako njim kot zdravnikom pa povzroča to, da niso vsi alergeni, ki smo jim izpostavljeni v zunanjem okolju, dostopni za testiranje, poudarja doc. dr. Mihaela Zidarn, dr. med., z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

19. 3. 2019

Pri presejanju novorojencev je prihodnost genetska diagnostika

Na Pediatrični kliniki v Ljubljani od lani poteka program razširjenega presejanja novorojencev za več kot 20 bolezni, program pa naj bi že v kratkem spet razširili, piše doc. dr. Urh Grošelj, dr. med. Predsimptomatska prepoznava teh bolezni je pogoj za preprečevanje pogosto hudih posledic.

19. 3. 2019
VELIKI 4 - Lancet

Ocena možganske okvare pri encefalopatiji novorojenčka z magnetnoresonančno spektroskopijo

S protonsko magnetnoresonančno spektroskopijo (MRS) talamusa je pri encefalopatiji novorojenčka kmalu po rojstvu mogoče zelo natančno napovedati, kakšen bo nevrološki razvoj otroka v starosti dveh let, so objavili raziskovalci na spletni strani revije The Lancet Neurology.

17. 12. 2018

Za mlade je luskavica še večje psihično breme

Po raziskavah otroci za psoriazo najpogosteje zbolijo med 7. in 11. letom. Zanesljivih podatkov o tem, kolikšen delež otrok, katerih starš oziroma starša sta psoriatika, bo zbolel za luskavico, ni, ugotavlja asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatološke klinike UKC Ljubljana.

29. 11. 2018

Preglejmo tudi »skrite« sklepe

Juvenilni idiopatski artritis se razvije postopoma. Pojavijo se otekline sklepov in omejena gibljivost. Bolečina ni tako izrazita kot pri odraslih in otroci lahko svojo aktivnost presenetljivo dobro prilagodijo, ugotavlja asist. dr. Mojca Zajc Avramovič, dr. med., spec. pediatrije, iz UKC Ljubljana.

29. 11. 2018

Ali KVČB odnese brezskrbno otroštvo?

V klinični praksi opažajo, da se s KVČB najtežje soočajo mladostniki, najstniki, ki imajo lahko že brez bolezni težave z odraščanjem, z razvojem samopodobe in tekmovalno naravnanostjo sodobnega življenja, ugotavlja mag. Darja Urlep Žužej, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, kjer na leto zdravijo po 20 do 35 na novo odkritih bolnikov.

29. 11. 2018
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas