Pediatrija

Veliki 4 - NEJM

Multisistemski vnetni sindrom pri otrocih in adolescentih

Klinična slika COVID-19 pri otrocih je običajno blaga, pojavila pa so se poročila o redkih hudih potekih bolezni. V raziskovalni skupini pod okriljem nacionalnega centra za razvoj in preprečevanje bolezni v ZDA so skušali opredeliti epidemiologijo in klinični potek multisistemskega vnetnega sindroma ter njegovo časovno povezavo s COVID-19. Študijo je objavil NEJM konec julija letos.

14. 10. 2020

Letos ugotavljajo rast pojavnosti KME

Zanimanje za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) se v Sloveniji po podatkih NIJZ v zadnjih letih nekoliko povečuje, vendar je pri nas v primerjavi z Avstrijo delež cepljenih oseb precej manjši, sporoča doc. dr. Marko Pokorn, dr. med., strokovni direktor Pediatrične klinike.

14. 10. 2020
INFOGRAFIKA

Simptomi so na dlani, če pomisliš na bolezen

Gaucherjeva bolezen se lahko izrazi že v otroštvu ali pozneje v odrasli dobi – odvisno od hitrosti kopičenja glukocerebrozida v makrofagih in nalaganja v tkiva. Zgodnejši pojav navadno napoveduje težjo obliko bolezni. Kdaj pomisliti na to bolezen?

6. 10. 2020

V pediatrični populaciji je bolezen poddiagnosticirana

Na Pediatrični kliniki vodijo manj kot pet bolnikov z Gaucherjevo boleznijo, glede na incidenco pa bi jih pričakovali okoli deset, pravi spec. pediatrije doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki, kjer vodijo bolnike s to boleznijo.

5. 10. 2020

»Brez podatkov iz klinične prakse si prihodnosti medicine ne predstavljam«

»Težko si predstavljam prihodnost medicine, ne da bi zdravniki imeli dober pregled nad populacijami bolnikov, s katerimi se ukvarjamo, pri čemer je register bistvenega pomena,« pravi predstojnik KO za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo, izr. prof. dr. Damjan Osredkar, dr. med.

28. 9. 2020

Pomembno je, da govorimo isti jezik

Statistike opravljenih priporočenih in samoplačniških cepljenj pri nas niso niti približno takšne, kot bi si pediatri želeli. Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije, poudarja, da moramo delati za ozaveščanje tako laične kot tudi strokovne javnosti oziroma zdravstvenega osebja. »Zelo pomembno je, da govorimo isti jezik in da starši od vseh nas dobijo enotne informacije,« je dejal.

16. 6. 2020

Kakovost življenja s hemofilijo

Še pred 70 leti je bila pričakovana življenjska doba osebe s hemofilijo kratka, otrok, rojen po letu 2000, ki je deležen sodobnega zdravljenja, pa ima pričakovano življenjsko dobo enako otroku brez motnje v strjevanju krvi. Razloge za to razkriva doc. dr. Barbara Faganel Kotnik, dr. med., iz UKC Ljubljana.

16. 6. 2020
Intervju: Sanja Zupanič

Stiki so nepogrešljivi

Z mlado zdravnico Sanjo Zupanič smo se pogovarjali v času, ko so bili stiki med ljudmi še zelo omejeni, in jo spraševali, na kaj vse to lahko vpliva – tudi na otroški razvoj? Otroci potrebujejo prav stik in z dotikom raziskujejo svet.

15. 6. 2020
ASCO 2020

Personalizirana medicina tudi za pediatrične bolnike z rakom

Medtem ko je za odrasle bolnike z rakom na voljo veliko novih bioloških označevalcev in tarčnih zdravil, pa pediatrična onkologija pri precizni oziroma personalizirani medicini, v kateri je zdravljenje prilagojeno unikatnemu genomskemu profilu tumorja, zaostaja. Letošnje srečanje Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO), ki je tokrat potekalo virtualno, je poročalo tudi o napredku na tem področju.

4. 6. 2020
VELIKI 4 - BMJ

Kako čas, preživet pred ekrani, vpliva na otroke in adolescente

Več strokovnih skupin pediatrov je v smernicah predlagalo nadzor nad časom, ki ga otroci preživijo pred ekranom. V BMJ objavljen članek je pregledne vrste in predstavlja podatke, zbrane iz elektronskih baz podatkov. Skupina je pregledala 389 člankov in v obdelavo podatkov vključila 13 preglednih člankov.

16. 3. 2020
Intervju

Kaj prinaša cepljenje s 6-valentnim cepivom?

17. 12. 2019
VELIKI 4 - NEJM

Hitrost hranjenja ni povezana s preživetjem ali nevrološkimi motnjami

Raziskava SIFT, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da hitrost večanja dnevnega vnosa mleka pri nedonošenčkih z zelo nizko gestacijsko starostjo ali zelo majhno porodno težo ni vplivala na njihovo preživetje oziroma pojav zmerne ali hude nevrološke razvojne motnje pri starosti 24 mesecev.

11. 12. 2019

Veliko možnosti, da jo spregledamo

Ker jo spremlja nejasna, neznačilna klinična slika in je zelo nepredvidljiva, obstaja veliko možnosti, da invazivno meningokokno bolezen (IMB) spregledamo ali pozno diagnosticiramo. To pa je lahko zelo nevarno, opozarja prim. mag. Breda Zakotnik, dr. med., spec. pediatrije in infektologije.

11. 12. 2019

Odklanjanja zaščite pred RSV je malo

Zaščita proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) se v Sloveniji izvaja že 15. sezono. Izvajanje je zelo uspešno, pa tudi odzivnost je z razmeroma majhnih številom odklonjene zaščite dobra, ugotavlja Helena Mole, dr. med., specialistka pediatrije.

21. 11. 2019
Intervju

RSV – Star virus z izjemno močjo

21. 11. 2019

Česa nas je strah, gripe ali cepljenja?

Razlog, da se po Evropi proti gripi cepi manj kot 10 % nosečnic in majhnih otrok, Milan Rajtmajer, dr. med., iz ZD Celje vidi v tem, da se preveč ljudi (tudi zdravnikov) boji neželenih učinkov cepiv, a strah bi nas moralo biti gripe. Omenjeni skupini prebivalstva namreč težji potek gripe in njeni usodni zapleti še posebej ogrožajo.

4. 11. 2019

Za klopnim meningoencefalitisom lahko zbolijo tudi otroci

Proti klopnemu meningoencefalitisu, virusni bolezni osrednjega živčevja, se v Sloveniji z najmanj enim odmerkom cepi okoli 16 % prebivalcev, redno pa se jih cepi okoli 7 %. Se bo slika z novostjo v cepilnem programu, brezplačnim cepljenjem triletnikov in 49-letnikov, kaj izboljšala?

21. 10. 2019
KONGRES EVROPSKEGA ZDRUŽENJA ZA PEDIATRIČNO NEVROLOGIJO

Dobri rezultati pri zdravljenju spinalne mišične atrofije

Na nedavnem kongresu Evropskega združenja za pediatrično nevrologijo (European pediatric neurology society, EPNS) so se slovenski nevrologi predstavili s kar devetimi posterji, je povedal doc. dr. Damjan Osredkar, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

21. 10. 2019
PREGLEDNICA

Koledar cepljenja otrok

21. 10. 2019

Svetovni prvaki v odkrivanju družinske hiperholesterolemije

Slovenija je edina država na svetu, ki izvaja populacijsko presejanje na družinsko hiperholesterolemijo (DH), tako da to najpogostejšo presnovno motnjo uspešno odkrivamo že pri petletnikih. Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., opozarja na še en pomemben »stranski učinek« tovrstnega presejanja ...

21. 10. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas