Kardiologija

ATTR-CM

Ko postavimo sum, je pot do diagnoze enostavna

Neredko imajo bolniki z amiloidno transtiretinsko kardiomiopatijo (ATTR-CM) več let postavljeno napačno diagnozo in so zato tudi neustrezno zdravljeni. Dr. Sabina Frljak, dr. med., s KO za kardiologijo UKC Ljubljana meni, da lahko zdravniki različnih specialnosti danes to spremenijo in bolnikom omogočijo pravočasno, učinkovito zdravljenje.

20. 12. 2022
Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija

Zgodnja diagnoza omogoča učinkovito zdravljenje

Koliko različnih specialistov obišče bolnik, pri katerem še ni postavljen sum na ATTR-CM? Katere so najpogostejše in pogosto neustrezne diagnoze teh bolnikov? Zakaj je treba diagnostiko ATTR-CM še posebej pospešiti? Infografika prispeva kratek pregled ključnih informacij.

19. 12. 2022
Preglednica

Kako postaviti utemeljen sum na HFpEF še pred UZ srca?

Ultrazvok srca, ki zagotavlja dokončno diagnozo srčnega popuščanja, v Sloveniji ni optimalno dostopen. Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je pripravil algoritem, ki mimo čakalnih dob pripelje do utemeljenega suma za srčno popuščanje z ohranjenim iztisnim deležem. Utemeljen sum zadostuje za uvedbo terapije.

14. 12. 2022
KOMORBIDNOSTI

Ena diagnoza, eno zdravilo?

Bolniki, ki imajo po definiciji vsaj dve sočasni kronični bolezni ali bolezenski stanji, preplavljajo zdravstveni sistem. Tradicionalni model medicine, ki temelji na ideologiji ene bolezni, takim bolnikom ne zadošča. Na kaj se lahko naslonimo pri obravnavi, če literatura in klinične študije pogosto ne predvidevajo tolikšne kompleksnosti, pišemo v glavni temi decembrske številke pHARMONIA.

14. 12. 2022

Hitreje do upočasnitve

Ali lahko naredimo več za bolnike s kronično ledvično boleznijo? Doc. dr. Željka Večerić Haler, dr. med., spec. nefrologije, in prim. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske in splošne medicine, pritrjujeta. Zaradi tesnejših multidisciplinarnih povezav in širokega dometa zaviralcev SGLT2 bo v prihodnje boljša obravnava te skupine bolnikov realen cilj.

14. 12. 2022
VELIKI 4 - Lancet

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

Metaanaliza, objavljena v reviji Lancet, je potrdila, da se ob zdravljenju s statini nekoliko poveča verjetnost za pojav mišičnih simptomov, ki so običajno blagi, vendar pa pri več kot 90 % zdravljenih bolnikov statin ni vzrok za omenjene simptome.

14. 12. 2022
Diagnoza

Od popularnih do varovalnih diet

Na letošnjih Tavčarjevih dnevih so prof. dr. Borut Jug, dr. med., doc. dr. Sergej Pirkmajer, dr. med., Špela Volčanšek, dr. med., in prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., iskali na znanosti temelječe odgovore o tem, ali imajo lahko diete dolgoročne koristi za zdravje. Kako zdravi so paleolitska, Atkinsonova, Ornisheva dieta in intermitentno postenje v primerjavi z najbolj varovalnim prehranskim režimom?

14. 12. 2022
VELIKI 4 - British Medical Journal

Umetna sladila ter tveganje za bolezni srca in ožilja

Umetna sladila se danes med potrošniki uveljavljajo kot privlačna alternativa dodanemu sladkorju, saj omogočajo reprodukcijo sladkega okusa z zmanjšano vsebnostjo kalorij iz prostega sladkorja. Nekatere klinične in predklinične raziskave so nakazale potencialno škodljive učinke umetnih sladil na razvoj bolezni srca in ožilja.

14. 12. 2022

Nekardiološke pridružene bolezni pod nadzorom?

Bolniki s srčnim popuščanjem imajo lahko številne pridružene bolezni, nekardiološke pridružene bolezni pa zahtevajo boljšo obravnavo. Nujno je sodelovanje kardiologa, družinskega zdravnika in drugih specialistov, opozarja na širšo problematiko dr. Renata Okrajšek, dr. med., spec. interne medicine, spec. kardiologije in vaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Ob utemeljenem kliničnem sumu na srčno popuščanje ne čakamo

V ambulanti družinske medicine zdravljenje začnemo še pred prejetim izvidom UZ srca. Kdaj lahko postavimo utemeljen sum na srčno popuščanje, ki zadostuje za uvedbo zdravljenja? Katera dva cilja dosežemo, če smo s pravo terapijo pravočasni?

17. 11. 2022
VIDEO

Pomembno je, da bolnikom omogočimo pravočasno zdravljenje

Bolniki s srčnim popuščanjem so z novimi skupinami zdravil v zadnjih letih napredovali bolj kot katerakoli druga skupina kroničnih bolnikov, ocenjuje Alenka Simonič, dr. med., spec. splošne medicine, ki ambulanto vodi v Ormožu. Hitre in enostavne poti do uvedbe teh zdravil pa sistem pogosto ne omogoča.

17. 11. 2022

Srčno popuščanje v ADM

Prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Trebnje, je pripravila kratek kviz, ki razkriva najpogostejše izzive prepoznave in obravnave srčnega popuščanja v ambulanti družinske medicine. Vabljeni k reševanju.

17. 11. 2022

“Kolegi se zelo angažirajo in veliko naredijo sami”

Kako novosti živijo v praksi in kako poteka sodelovanje med specialisti, povezanimi v obravnavo komorbidnih bolnikov s srčnim popuščanjem, je ob pregledu dinamičnega dogajanja zadnjih let povedal prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

25. 10. 2022
VIDEO

Zdravljenje srčnega popuščanja in hiperlipidemije dosega nove razsežnosti

Zadnja dognanja potrjujejo, da prenizke vrednosti serumskega holesterola LDL ne obstajajo več. Nižanje vrednosti pa velikokrat težko dosežemo tudi z najpotentnejšimi statini, je povedal dr. Andraž Cerar, dr. med., iz UKC Ljubljana in predstavil napredne pristope k zdravljenju hiperlipidemije, pridružene srčnemu popuščanju z okrnjenim iztisnim deležem.

25. 10. 2022

Še nikoli tako hitro

Srčno popuščanje, ki dobiva razsežnosti epidemije, prinaša visoko morbidnost in mortaliteto. To breme zdravstvenega sistema pa danes že nekoliko zmanjšujemo po zaslugi terapevtskih prebojev. »V zadnjih letih se klinične raziskave, ki spreminjajo klinično prakso, nizajo s takšno hitrostjo, kot se niso nikoli poprej,« je optimističen prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana.

12. 10. 2022

ATTR-CM: kje vse jo moramo iskati?

Gre za pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, ki terja veliko umrljivost. Od pojava simptomov srčnega popuščanja bolniki živijo še dve do tri leta in imajo zelo slabo kakovost življenja. Zakaj je pomembno, da te bolnike čim prej najdemo in zdravimo, razlaga doc. dr. Gregor Zemljič, dr. med., iz UKC Ljubljana.

12. 10. 2022
Preglednica

Diferencialna diagnoza dispneje

Dispnejo navaja 25 % bolnikov, ki jih pregledamo ambulantno. V specialistični ambulanti pomenijo bolniki s kronično dispnejo 15–50 % tistih, ki jih pregledajo kardiologi, in nekaj manj kot 60 % tistih, ki jih pregledajo pnevmologi.

12. 10. 2022
Intervju, Sara Habjan, dr. med.

Zdravniškega poklica ne bi zamenjala za nobeno kolajno

Bila je vrhunska športnica, danes pa je Sara Habjan, dr. med. iz UKC Ljubljana, z vsem srcem predana specialistka kardiologije in vaskularne medicine, ki včasih razmišlja v italijanščini. Vedno znova jo vleče na Obalo, tako kot vse Primorce, in vedno znova se vrača k trdemu delu, zelo zanimivemu in hkrati polnemu izzivov.

12. 10. 2022
ESC 2022

Vroče teme na ESC 2022

Letos je bilo na kongresu Evropskega kardiološkega združenja v desetih »hot line« sklopih predstavljenih 36 študij, za katere pričakujemo, da bodo pomembno dopolnile področja srčno-žilne preventive, digitalnega zdravstva in umetne inteligence v medicini, srčnega popuščanja, antitrombotične terapije in interventne kardiologije ter covida-19.

12. 10. 2022
VIDEO

Srčno popuščanje in njegove komorbidnosti: kje bi lahko bili boljši?

»Nekardiološke bolezni, pridružene srčnemu popuščanju, niso optimalno zdravljene. Posvečamo jim bistveno manj pozornosti kot kardiološkim pridruženim boleznim,« opozarja dr. Renata Okrajšek, dr. med., spec. interne medicine ter kardiologije in vaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

27. 9. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.