Kardiologija

Na pragu prelomnice

Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija je pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, še posebej pri starejši populaciji bolnikov. Do zdaj je bila edina možnost zdravljenja presaditev srca. O odkrivanju bolnikov in prelomni uvedbi specifičnega zdravljenja te redke bolezni je spregovorila dr. Sabina Frljak, dr. med., spec. kardiologije in kardiovaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Novi steber zdravljenja tudi pri srčnem popuščanju

Ne glede na napredek pri zdravljenju srčnega popuščanja prognoza bolnikov še zdaleč ni optimalna, zato potrebujemo nove terapevtske možnosti, so poudarili na septembrskem simpoziju Inovacije in novi načini zdravljenja srčnega popuščanja. Ena takšnih se je pokazala v zaviralcih SGLT2.

14. 10. 2020
ESC 2020

Smernice ESC za atrijsko fibrilacijo

Nove smernice za odkrivanje in obravnavo bolnikov z atrijsko fibrilacijo (AF), ki jih je pripravilo Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) v sodelovanju z Evropskim združenjem za kardio-torakalno kirurgijo (EACTS), temeljijo na integriranem holističnem pristopu, usmerjenem v bolnika.

14. 10. 2020

Podcenjeno vprašanje spola

Medicina spolov, ki uveljavlja posebnosti pri diagnostiki in zdravljenju glede na spol, si le počasi utira pot v kliničnoprakso. Veliko je dokazov, da se moško in žensko telo drugače odzivata, imata drugačen potek bolezni in zahtevata drugačno obravnavo.

14. 10. 2020
INFOGRAFIKA

Najpomembnejša je edukacija

S pravočasno prepoznavo in zdravljenjem Fabryjeve bolezni (FB) se lahko preprečijo ireverzibilne okvare organov več organskih sistemov, zgodnja obolevnost in umrljivost.

23. 9. 2020

Učinkovita zdravila so, treba je poiskati manjkajoče bolnike

Zakaj je pomembno poiskati neodkrite bolnike s Fabryjevo boleznijo? Ker se z zgodnjim zdravljenjem preprečujejo nepovratne okvare na tarčnih organih: na srcu, ledvicah in centralnem živčnem sistemu.

22. 9. 2020
Na kratko

Krvavitve koronarnih bolnikov manjše v monoterapiji s tikagrelorjem

Rezultati analize neodvisne študije TWILIGHT kažejo, da je učinkovina tikagrelor pri visokorizičnih koronarnih bolnikih v monoterapiji zmanjšala tveganje za klinično pomembne krvavitve v primerjavi z uporabo acetilsalicilne kisline skupaj s tikagrelorjem.

19. 6. 2020
Na kratko

Empagliflozin v novi študiji testiran za AMI

Podjetje NYSE:LLY in klinični raziskovalni inštitut Duke (DCRI) sta pred kratkim napovedala novo raziskavo EMPACT-MI, v kateri bodo ugotavljali, ali lahko empagliflozin izboljša okrevanje in prepreči srčno popuščanje po akutnem miokardnem infarktu (AMI) pri odraslih s sladkorno boleznijo ali brez nje.

19. 6. 2020
Veliki 4 - Lancet

Ponovna uporaba CT-slik s pomočjo umetne inteligence

Pri Lancetu je bila v aprilski številki Digital Health objavljena raziskava ameriških znanstvenikov, v kateri so primerjali napovedno vrednost različnih biometričnih podatkov, pridobljenih iz CT-slik abdomna, z napovedno vrednostjo kliničnih parametrov pri napovedovanju srčno-žilnih dogodkov in splošnega preživetja v skupini asimptomatskih odraslih.

16. 6. 2020
Veliki 4 - NEJM

Apiksaban za zdravljenje globoke venske tromboze pri raku

Venska tromboza je pogost vzrok za smrt in zaplete pri bolnikih z rakom. Veliko tveganje za ponovitev trombembolizmov in krvavitve je izziv za antikoagulacijsko zdravljenje. Zadnja priporočila svetujejo razmislek o uvedbi rivaroksabana, pri čemer obstajajo zadržki zaradi povečanega tveganja za krvavitve, predvsem gastrointestinalne, v primerjavi z nizkomolekularnimi heparini, poroča NEJM.

16. 6. 2020

Zdravila za črpalko, cevi in filter

Kdo bi lahko predvidel, da bodo zdravila proti sladkorni bolezni postala tako učinkovita strategija zdravljenja srca in ledvic pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali brez nje, se je v spletnem predavanju vprašal prof. dr. Subodth Verma, dr. med., priznani srčni kirurg in strokovnjak iz Bolnišnice St. Michael v Torontu, in nakazal, da zgodbe, ki se je pred petimi leti začela z raziskavo EMPA-REG OUTCOME, še ni konec.

16. 6. 2020

Holesterol v LDL: nižje je bolje, ampak …

Glavna ovira, da večina zelo ogroženih oseb ne dosega ciljnih vrednosti holesterola v LDL, je njihovo slabo sodelovanje pri zdravljenju, ugotavlja prim. Matija Cevc, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Zgodnje odkrivanje povišanega holesterola, večkratni pogovor s pacientom, zgodnje zdravljenje in čim pogostejše merjenje holesterola so ključni elementi, da jih obvarujemo povečanega tveganja srčno-žilne bolezni, je prepričan.

16. 6. 2020

Telemedicina povezuje

Čas epidemije je pokazal, da je telemedicina še kako dobrodošla. Specialistki interne medicine prim. Cirili Slemenik Pušnik, dr. med., iz SB Slovenj Gradec, je bilo v veliko olajšanje, da je v času, ko so bili obiski v ambulanti omejeni, po tej poti lahko spremljala težke bolnike s srčnim popuščanjem.

15. 6. 2020
Intervju

Pandemija srčnega popuščanja

Bolnikov s srčnim popuščanjem je bistveno več kot je bolnikov s COVID-19. Srčno popuščanje znamo zdraviti, COVID-19 pa ne. V luči tega bi se morali osredotočiti na tisto, kar v dani situaciji znamo narediti, je poudaril prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med. iz ljubljanskega UKC in opozoril na poslabšano stanje bolnikov po strogem upoštevanju navodila »ostanite doma«.

26. 5. 2020
Preglednica

Koga iščemo in kakšni so cilji zdravljenja hiperholesterolemije

Kdaj pomisliti na družinsko hiperholesterolemijo in kakšne so smernice ESC za zdravljenje dislipidemij?

18. 5. 2020
Intervju

Kje se skriva 6000 bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo?

Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana ocenjuje, da je v Sloveniiji okoli 8000 bolnikov z družinsko hiperholesterolemijo, a večina še ni odkrita. Dobro deluje program presejanja pri otrocih, najti pa moramo tudi ostale. Mladi odrasli z DH imajo do 100-krat večje tveganje za SŽ-bolezen od vrstnikov.

18. 5. 2020

Do kod lahko gremo in kako?

Smernice ESC za obravnavo dislipidemij so pri bolnikih z zelo velikim srčno-žilnim tveganjem (dokumentirano aterosklerozo) za holesterol v delcih LDL postavile nov cilj – vrednost naj bo pod 1,4 milimola na liter. Prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., pa meni, da se tudi tu še ne bomo ustavili. »Morda nam bo že v kratkem uspelo priti do tolikšnega znižanja holesterola v LDL, da bo ateroskleroza morebiti celo usahnila.«

18. 5. 2020
PREGLEDNICA

Klinična pot bolnika s kroničnim srčnim popuščanjem

Pri bolniku posumimo na kronično srčno popuščanje ob najdbi sprememb, sumljivih za srčno popuščanje. Ob jasnem sumu na srčno popuščanje in povišanih vrednostih natriuretičnih peptidov (oziroma če določitev ni izvedljiva)se opraviultrazvočna preiskava srca.

14. 4. 2020
VIDEO

Zdravljenje srčnega popuščanja nujno tudi v času epidemije

Andraž Cerar, dr. med., specialist kardiologije in vaskularne medicine, nam je povedal, kako ločiti med poslabšanjem srčnega popuščanja in COVID-19, kako v danih razmerah poteka bolnišnična obravnava in kakšna so priporočila glede zaviralcev ACE in ARB ter sakubitril/valsartana.

14. 4. 2020

Spremljanje bolnikov s srčnim popuščanjem v času COVID-19

Bolniki s srčnim popuščanjem sodijo v rizično skupino, ko govorimo o okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 in bolezni COVID-19. Kako osebni zdravniki vzdržujejo stik s temi bolniki v času epidemije, je povedala Alenka Simonič, dr. med., specialistka družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ormož.

14. 4. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Živeti 150 let?

20. 6. 2022

Kako izboljšamo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?

23. 6. 2022

pHARMONIA je praznovala 10 let

21. 6. 2022

Najnovejše orožje proti staranju?

21. 6. 2022

Kako prepoznamo in zdravimo onihomikoze

16. 3. 2022

Kako se izgovori pHARMONIA?

20. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas