Kardiologija

Antikoagulacijsko zdravljenje pri atrijski fibrilaciji

Zaplete atrijske fibrilacije, med katerimi je najpogostejša možganska kap, lahko preprečimo z antikoagulacijskim zdravljenjem. Kdaj predpisati terapijo in kakšne so novosti v protitrombotičnem zdravljenju bolnikov z atrijsko fibrilacijo, je na 24. Schrottovih dnevih predstavila specialistka kardiologije in vaskularne medicine dr. Nina Vene, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

13. 10. 2021

Podporno zdravljenje z MRA

Antagonisti mineralokortikoidnih receptorjev (MRA) so še vedno ena od temeljnih skupin zdravil za zdravljenje srčnega popuščanja. V času trenutnega oteženega dostopa do zdravnika pa je zelo pomembno, da posebno pozornost posvetimo prepoznavanju in obvladovanju morebitnih neželenih učinkov tega zdravljenja, poudarja specialist interne medicine prof. dr. Miran Šebeštjen, dr. med., iz UKC Ljubljana.

13. 10. 2021

Ključna sta zgodnja diagnoza in zdravljenje

Čeprav velja za redko, je razširjenost amiloidne transtiretinske kardiomiopatije (ATTR-CM), ki je resna bolezen, verjetno podcenjena, saj pogosto ostane neprepoznana. Klinična slika je heterogena, prekrivajo se simptomi in znaki prizadetosti srca, živčevja in mišično-skeletnega sistema. Bolezen je podobna drugim, pogostejšim boleznim srca in ožilja, kar še dodatno otežuje prepoznavo. Pa vendar lahko zdravnik ob povečanem zavedanju in s pomočjo opozorilnih znakov že zgodaj posumi na ATTR-CM.

13. 10. 2021

Zgodaj ujeti bolezen

Transtiretinska amiloidna kardiomiopatija je sicer počasi napredujoča bolezen, vendar je kronična in v končni fazi povzroča terminalno srčno popuščanje, kar vodi v skrajšanje življenjske dobe bolnika. Z zdravljenjem, ki je na voljo od letos, se pomembno izboljšata preživetje in kakovost življenja, pa tudi funkcionalni status upada bistveno počasneje.

23. 6. 2021

Čakamo napredek za vse bolnike

Specialisti družinske medicine pozdravljajo nove možnosti zdravljenja srčnega popuščanja z zmanjšanim iztisnim deležem. »Žal pa je skupina bolnikov z ohranjenim iztisnim deležem, ki jim z novimi spoznanji še ne moremo tako dobro pomagati, bistveno večja,« ugotavlja spec. družinske medicine prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med.

23. 6. 2021

Novosti o rabi NOAK pri zdravljenju atrijske fibrilacije

Čeprav se je s prihodom neposrednih oralnih antikoagulantov (NOAK) zdelo, da antikoagulantnih ambulant ne bomo več potrebovali, novejši izsledki, predstavljeni na nedavnem kongresu EHRA 2021, kažejo, da je obravnava bolnikov, ki prejemajo NOAK, zahtevna. Piše specialist kardiologije doc. dr. David Žižek, dr. med.

23. 6. 2021
VIDEO

Pogosto neprepoznan, a pomemben vzrok srčnega popuščanja

Transtiretinska amiloidna kardiomiopatija napreduje počasi, a dela nepopravljivo škodo. Prej ko postavimo diagnozo, prej bomo lahko bolnika začeli zdraviti in boljša bo uspešnost zdravljenja, poudarja doc. dr. Gregor Zemljič, dr. med. Pri katerih bolnikih s srčnim popuščanjem pomisliti na to bolezen?

29. 5. 2021
VIDEO

Ključni poudarki priporočil ACC

Ameriško združenje za kardiologijo (ACC) je februarja letos izdalo priporočila za obravnavo srčnega popuščanja z zmanjšanim iztisnim deležem in postavilo temelje evropskim smernicam. O pravočasnem uvajanju najsodobnejših možnosti, tj. ARNI in zaviralcev SGLT2, pa tudi o odločilni vlogi ustrezne titracije, je spregovoril dr. Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

29. 5. 2021
VIDEO

Dva vidika obravnave srčnega popuščanja

Kako so nova spoznanja obravnave srčnega popuščanja z okrnjenim iztisnim deležem uporabna v ambulantah družinske medicine in kako v diabetoloških ambulantah? Komentar sta prispevala prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. druž. medicine iz ZD Trebnje in dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Maribor.

29. 5. 2021

Izplen priporočil je v praksi nekoliko skromnejši

Četudi imamo na voljo vse bolj učinkovite načine obvladovanja aterosklerotičnih kardiovaskularnih obolenj, izziv še vedno ostaja njihovo udejanjanje – tako na strani zdravstvenih delavcev kot na strani bolnikov, poudarja prof. dr. Borut Jug, dr. med., spec. interne medicine in spec. kardiologije ter vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Zdravljenje do cilja

Polovica bolnikov s koronarno boleznijo ima holesterol LDL še vedno v ogrožajočem območju nad 2,3 mmol/L, le slaba tretjina pa pod 1,8 mmol/L. Kaj lahko naredimo?

29. 5. 2021
INTERVJU

V bližnji prihodnosti bomo stopili korak naprej

»Ne moremo biti zadovoljni s 30 do 40 odstotki urejenih bolnikov po miokardnem infarktu,« opozarja spec. interne medicine in spec. kardiologije asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med., predstojnik oddelka za kardiologijo SB Celje, ki pa je optimističen glede prihajajočih novosti.

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Učinkovita komunikacija med zdravnikom in bolnikom

Učinkovita komunikacija izboljša odnos in sodelovanje, zmanjša možnost napak, omogoča optimalen izkoristek interakcijskega časa in vodi vodi k izboljšanim rezultatom zdravljenja.

29. 5. 2021
Veliki 4 - British Medical Journal

Telesna zmogljivost bolnikov s KOPB napoveduje tveganje za SŽB

Britanska skupina raziskovalcev je ocenila uporabnost konvencionalnih napovednih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri bolnikih s KOPB in preverila napovedno vrednost nekaterih dodatnih označevalcev tveganja. Študija je bila objavljena v reviji British Medical Journal.

17. 3. 2021
Veliki 4 - NEJM

Učinkovitost rilonacepta pri rekurentnem perikarditisu

V tretji fazi klinične raziskave z rilonaceptom, ki spada v skupino zaviralcev interlevkina 1, so dokazali njegovo učinkovitost in varnost pri zdravljenju rekurentnega perikarditisa. Raziskavo je podprla družba Kiniksa Pharmaceuticals, novembra 2020 je bila objavljena v NEJM.

17. 3. 2021

Dva odmerka letno za nadzor nad holesterolom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je decembra lani odobrila novo zdravilo za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo ali mešano dislipidemijo – inklisiran, ki vrednost holesterola LDL znižuje na povsem nov način.

17. 3. 2021
ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021
INTERVJU

Covid in vpliv na proces koagulacije

Vpliv covida na proces koagulacije poteka preko več mehanizmov, posrednih in neposrednih, razlaga spec. kardiologije in vaskularne ter interne medicine dr. Nina Vene Klun, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Pojasni, kako se tveganje za krvne strdke po preboleli okužbi razlikuje med bolniki glede na potek bolezni.

28. 2. 2021
Veliki 4 - NEJM

Evolokumab tudi za pediatrične bolnike?

V mednarodni raziskavi HAUSER-RCT, v kateri je sodeloval tudi KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, so proučevali učinkovitost evolokumaba pri pediatričnih bolnikih s heterozigotno družinsko hiperholesterolemijo, rezultati pa so bili objavljeni v ugledni reviji New England Journal of Medicine (NEJM).

16. 12. 2020

Razslojevanje srčno-žilne ogroženosti sladkornih bolnikov

Z natančnejšim ocenjevanjem srčno-žilne ogroženosti prepoznamo tiste sladkorne bolnike, ki potrebujejo ustrezno diagnostiko, preventivno zdravljenje ali obvladovanje glikemije z zdravili, ki obenem zmanjšujejo tudi srčno-žilno tveganje.

16. 12. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Živeti 150 let?

20. 6. 2022

Kako izboljšamo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?

23. 6. 2022

pHARMONIA je praznovala 10 let

21. 6. 2022

Najnovejše orožje proti staranju?

21. 6. 2022

Kako prepoznamo in zdravimo onihomikoze

16. 3. 2022

Kako se izgovori pHARMONIA?

20. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas