Kardiologija

Nič ni (več) prepovedano

»Sodobni trendi v prehrani, tudi varovalni prehrani za srce in ožilje, ne izključujejo ničesar,« nas je na realna tla postavil prim. Matija Cevc, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana, ko smo k njemu prišli z vprašanjem, ali so danes bolj kot maščobe osovraženi ogljikovi hidrati. Zakaj ne? »Ker izključevalne diete drastično spremenijo mikrobiom v prebavilih. Zaradi tega se poveča nagnjenost k vnetjem in upade imunska odpornost.«

21. 10. 2019
VELIKI 4 - JAMA

Prekinitev zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulanti ob elektivnem posegu

V prospektivni raziskavi je bila enostavna prekinitev zdravljenja z neposrednimi peroralnimi antikoagulanti (NOAK) ob elektivnem posegu pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo (AF) povezana z majhno pojavnostjo hudih krvavitev in arterijske trombembolije. Prispevek o tem je objavila revija JAMA.

21. 10. 2019
VELIKI 4 - NEJM

Kombinacija tikagrelorja in aspirina pri sladkornih bolnikih s stabilno koronarno boleznijo

Revija New England Journal of Medicine je objavila rezultate raziskave THEMIS, ki so pokazali, da je tikagrelor, dodan aspirinu, pri bolnikih s stabilno koronarno boleznijo in sladkorno boleznijo učinkovito zmanjšal pojavnost ishemičnih srčno-žilnih dogodkov, a hkrati povečal pojavnost hudih krvavitev.

21. 10. 2019
KLINIČNA POT

Klinična pot bolnika s srčnim popuščanjem

21. 10. 2019
NA KRATKO

Korist tudi, če ni vse pod nazorom

Ni še konec podatkov, ki jih dobivamo iz analiz raziskave EMPA-REG OUTCOME. Na letoš­njem kongresu EASD so tako objavili še razveseljive informacije, da je zaviralec SGLT2 empagliflozin pri bolnikih s sladkorno boleznijo in srčno-žilno boleznijo pokazal ugodno srčno-žilno delovanje ne glede na to, koliko dejavnikov SŽ-tveganja je bilo pod nadzorom.

21. 10. 2019
NA KRATKO

Dvotirno proti­trombotično zdravljenje

Randomizirana raziskava AUGUSTUS je pokazala, da je bilo pri bolnikih z AF in nedavnim AKS ali PKI, ki so poleg zaviralca P2Y12 (večinoma klopidogrela) prejemali peroralni antikoagulant apiksaban brez aspirina, manj krvavitev in hospitalizacij ob podobni pojavnosti ishemičnih dogodkov kot pri bolnikih, ki so prejemali zaviralec vitamina K, aspirin ali oboje.

21. 10. 2019

Kardiologov pogled na sodelovanje z diabetologi in družinskimi zdravniki

Nova zdravila zapolnjujejo vrzel med sladkorno boleznijo kot metaboličnim fenomenom in njenimi zapleti, zlasti makrovaskularnimi, ki so poglavitni vzrok smrti bolnikov s sladkorno boleznijo. Tako učinke sodobnih zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 komentira dr. Dragan Kovačič, dr. med., iz SB Celje.

20. 10. 2019

Gripa pomeni tveganje za srčno popuščanje

Gripa je pomembno tveganje za nastanek tako akutnega srčnega popuščanja kot za akutno poslabšanje že znanega kroničnega srčnega popuščanja, poudarja dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. kardiologije, z UKC Ljubljana.

20. 10. 2019

Srčni infarkt pri ženskah ni vedno pravočasno prepoznan

Pri ženskah srčnega infarkta pogosto še vedno ne prepoznamo dovolj zgodaj, poudarja kardiologinja dr. Tjaša Vižintin Cuderman, dr. med. Eden od razlogov je v tem, da ženske velikokrat zanikajo lastne težave, po drugi strani pa je simptomatika lahko nekoliko drugačna kot pri moških.

20. 10. 2019

Sveže skupne smernice

Ob letošnjem kongresu ESC sta evropsko kardiološko in diabetološko združenje skupaj izdali smernice o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo in prediabetesom. Smernice opredeljujejo nov način ocenjevanja srčno-žilnega tveganja pri tej skupini bolnikov in v nekaterih primerih izrivajo metformin iz prve linije.

20. 10. 2019
BRMS 2019

Od genov do srca

Pod srčnim popuščanjem se skriva raznolika skupina bolnikov, ki jih ne opredeljuje le ohranjen ali neohranjen iztisni delež. Nekatere odgovore bo v prihodnje morda dala genetika, že zdaj pa je genetsko testiranje in svetovanje možnost, ki jo tudi v kardiologiji vse več uporabljajo, je povedala doc. dr. Karin Writzl, dr. med., s Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko.

20. 10. 2019
Uvodnik

Kakšen je danes kardiolog?

Podoba kardiologa – zdravnika s slušalkami, ki lahko izmeri krvni tlak, pogleda EKG in predpiše nekaj zdravil – je še vedno močno zasidrana v našem pojmovanju, vendar je bil ravno v kardiologiji v zadnjih letih dosežen izrazit napredek znanosti in tehnologije, kar je pomembno preoblikovalo jedro te stroke, , piše prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., v uvodniku oktobrske pHarmonije.

19. 10. 2019
Intervju

Na ESC 2019 kar peterica novih smernic

25. 9. 2019
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019
VELIKI 4 - Lancet

Blokatorji beta lahko zmanjšajo tveganje za dekompenzacijo jetrne ciroze

Dolgotrajno zdravljenje z blokatorji beta lahko zmanjša tveganje za dekompenzacijo jetrne ciroze pri bolnikih s klinično pomembno portalno hipertenzijo, in sicer predvsem zaradi manjše pojavnosti ascitesa, so pokazali rezultati randomizirane raziskave, objavljeni v reviji Lancet.

27. 6. 2019
VELIKI 4 - JAMA

Ali je intenzivno zniževanje krvnega tlaka pri kadilcih lahko škodljivo?

Eksplorativna analiza podatkov iz raziskave SPRINT je pokazala, da je bilo med kadilci z izhodiščnim sistoličnim krvnim tlakom, višjim od 144 mmHg, več srčno-žilnih dogodkov ob intenzivnem zniževanju krvnega tlaka kot ob standardnem zdravljenju arterijske hipertenzije. Prispevek o tem je objavila revija JAMA.

27. 6. 2019
SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019
ADA 2019

Dokazana srčno-žilna varnost agonista GLP-1

Na letošnjem kongresu ADA so bili objavljeni dolgo pričakovani rezultati raziskave REWIND, ki je proučevala srčno-žilno varnost agonista GLP-1 dulaglutida. Ta se je izkazal za superiornega v primerjavi s standardnim zdravljenjem v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, v kateri je bila le tretjina bolnikov z že znano SŽ-boleznijo.

24. 6. 2019

KOPB in koronarna bolezen sta nevaren par

Pri bolniku s KOPB in pridruženimi boleznimi se miokardni infarkt lahko »skrije«, saj se zlasti v starosti ali ob pridruženi sladkorni bolezni pogosto pojavi brez značilne bolečine, ki bi delovala kot opozorilni znak, zato je dosledna diagnostika zelo pomembna, opozarja Marko Gričar, dr. med.

24. 6. 2019
DIAGNOZA

Na vrhu tobogana se še lahko obrnemo

Ko izklopimo avtopilota, smo ranljivejši, saj se izognemo ukalupljenemu, običajnemu ravnanju, a hkrati smo močnejši, saj smo bolj dovzetni za to, da prisluhnemo svojim občutkom in tudi bolniku pred nami, je prepričana doc. dr. Tina Bregant, dr. med. Tega nas nauči čuječnost.

20. 6. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Dolgi covid: simptomi, omikron in vpliv cepljenja

23. 11. 2022

Personalizirana medicina

12. 10. 2022

Medicina dokončnih odgovorov

12. 10. 2022

Kaj je odmevalo na ESMO?

12. 10. 2022

Veliko potencialnih interakcij, malo zanesljivih podatkov

12. 10. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas