Kardiologija

Uvodnik

Kakšen je danes kardiolog?

Podoba kardiologa – zdravnika s slušalkami, ki lahko izmeri krvni tlak, pogleda EKG in predpiše nekaj zdravil – je še vedno močno zasidrana v našem pojmovanju, vendar je bil ravno v kardiologiji v zadnjih letih dosežen izrazit napredek znanosti in tehnologije, kar je pomembno preoblikovalo jedro te stroke, , piše prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., v uvodniku oktobrske pHarmonije.

19. 10. 2019
Intervju

Na ESC 2019 kar peterica novih smernic

25. 9. 2019
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019
VELIKI 4 - Lancet

Blokatorji beta lahko zmanjšajo tveganje za dekompenzacijo jetrne ciroze

Dolgotrajno zdravljenje z blokatorji beta lahko zmanjša tveganje za dekompenzacijo jetrne ciroze pri bolnikih s klinično pomembno portalno hipertenzijo, in sicer predvsem zaradi manjše pojavnosti ascitesa, so pokazali rezultati randomizirane raziskave, objavljeni v reviji Lancet.

27. 6. 2019
VELIKI 4 - JAMA

Ali je intenzivno zniževanje krvnega tlaka pri kadilcih lahko škodljivo?

Eksplorativna analiza podatkov iz raziskave SPRINT je pokazala, da je bilo med kadilci z izhodiščnim sistoličnim krvnim tlakom, višjim od 144 mmHg, več srčno-žilnih dogodkov ob intenzivnem zniževanju krvnega tlaka kot ob standardnem zdravljenju arterijske hipertenzije. Prispevek o tem je objavila revija JAMA.

27. 6. 2019
SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019
ADA 2019

Dokazana srčno-žilna varnost agonista GLP-1

Na letošnjem kongresu ADA so bili objavljeni dolgo pričakovani rezultati raziskave REWIND, ki je proučevala srčno-žilno varnost agonista GLP-1 dulaglutida. Ta se je izkazal za superiornega v primerjavi s standardnim zdravljenjem v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, v kateri je bila le tretjina bolnikov z že znano SŽ-boleznijo.

24. 6. 2019

KOPB in koronarna bolezen sta nevaren par

Pri bolniku s KOPB in pridruženimi boleznimi se miokardni infarkt lahko »skrije«, saj se zlasti v starosti ali ob pridruženi sladkorni bolezni pogosto pojavi brez značilne bolečine, ki bi delovala kot opozorilni znak, zato je dosledna diagnostika zelo pomembna, opozarja Marko Gričar, dr. med.

24. 6. 2019
DIAGNOZA

Na vrhu tobogana se še lahko obrnemo

Ko izklopimo avtopilota, smo ranljivejši, saj se izognemo ukalupljenemu, običajnemu ravnanju, a hkrati smo močnejši, saj smo bolj dovzetni za to, da prisluhnemo svojim občutkom in tudi bolniku pred nami, je prepričana doc. dr. Tina Bregant, dr. med. Tega nas nauči čuječnost.

20. 6. 2019
NA KRATKO

Najboljši farmacevtski izdelek leta 2018

Zaviralec SGLT2 farmacevtskega podjetja Boehringrer Ingelheim – Jardiance (empagliflozin) je dobil mednarodno priznanje Prix Galien v kategoriji za najboljši farmacevtski izdelek v letu 2018.

21. 3. 2019

Višja glukoza na tešče pri osebah brez sladkorne bolezni in srčno-žilna ogroženost

Povišana koncentracija glukoze v območju, ki še ne velja za diagnostično za sladkorno bolezen, je povezana z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. To so dokazali v veliki ameriški kohorti, ki so jo spremljali od leta 1960 do 2015, v kateri so ugotavljali povezanost glukoze na tešče, ki je še pod diagnostičnim pragom za sladkorno bolezen, s srčno-žilnimi dogodki.

20. 3. 2019
UPORABNA KARDIOLOGIJA

Kakšno vadbo »predpisati«?

Telesno vadbo pri kardiološkem bolniku bi morali obravnavati kot zdravilo, je na letošnjem srečanju Uporabna kardiologija poudarila asist. dr. Tjaša Vižintin Cuderman, dr. med. Kot pri vsakem drugem zdravilu je torej treba dobro poznati indikacije in kontraindikacije, pa tudi, v kakšnem odmerku je za bolnika najbolj varna in učinkovita.

20. 3. 2019

Smernice ADA – novosti v letu 2019

Nove ameriške smernice za zdravljenje sladkorne bolezni imajo dodano poglavje o komunikaciji med zdravstvenim strokovnjakom in osebo s sladkorno boleznijo. V njem poudarjajo, naj bo komunikacija čustveno nevtralna, neobsojajoča, temelječa na dejstvih in usmerjena v načrt zdravljenja.

20. 3. 2019

Delovanje zaviralcev SGLT2 napoveduje spremembe v klinični praksi

Minulo leto je bilo v znamenju številnih raziskav učinkovanja zaviralcev SGLT2. O tem je bil govor tudi v klinični razpravi o izsledkih, zasnovah, metodologiji ter statistiki najbolj branih in citiranih raziskav v letu 2018, v kateri je svoja stališča predstavila priznana nefrologinja prof. dr. Paola Fioretto, dr. med., z Oddelka za medicino DIMED Univerze v Padovi, pogovor pa je usmerjal diabetolog prof. dr. Andrej Janež, dr. med.

20. 3. 2019

Kaj prinašajo ugotovitve o zaviralcih SGLT2

6. 3. 2019

Kako do 130/80 mm Hg v novih smernicah?

31. 1. 2019
NA KRATKO

Srčno-žilni premik v obravnavi sladkorne bolezni

Ameriški kolegij za kardiologijo (ACC) je v svojem novem strokovnem konsenzu o poteh odločanja, podobno kot nedavno v skupnem konsenzu tudi ameriško in evropsko diabetološko združenje (ADA/EASD), priporočil usmerjeno obravnavo srčno-žilne bolezni pri sladkorni bolezni tipa 2, vključno z razmislekom o zdravljenju, ki dokazano zmanjšuje srčno-žilno tveganje.

20. 12. 2018
VELIKI 4 - BMJ

Tveganje za resne neželene učinke ob zdravljenju z zaviralci SGLT

Zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 z zaviralci natrijevih glukoznih koprenašalcev 2 (SGLT2) je v primerjavi z uporabo agonistov receptorja za glukagonu podobni peptid 1 (GLP-1) povezano z dvakrat večjim tveganjem za amputacijo spodnje okončine in diabetično ketoacidozo, je pokazala velika kohortna raziskava, objavljena v reviji British Medical Journal.

17. 12. 2018

Nove smernice zdravljenja arterijske hipertenzije

Konec novembra so bile sprejete nove slovenske smernice zdravljenja arterijske hipertenzije. Te spodbujajo fiksne kombinacije zdravil in doseganje nižjih ciljnih vrednosti krvnega tlaka, saj se tako zmanjšuje pojavnost srčno-žilnih dogodkov, je pojasnila dr. Jana Brguljan Hitij, dr. med.

17. 12. 2018
TAVČARJEVI DNEVI 2018

Priporočila za NOAK pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo

Nova priporočila EHRA (European Heart Rhythm Association) za uporabo NOAK pri bolnikih z atrijsko fibrilacijo, ki pomenijo nadgradnjo smernic iz leta 2016, je na že 60. Tavčarjevih dnevih predstavil Marko Miklič, dr. med., s Kliničnega oddelka za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana.

17. 12. 2018
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Živeti 150 let?

20. 6. 2022

Kako izboljšamo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?

23. 6. 2022

pHARMONIA je praznovala 10 let

21. 6. 2022

Najnovejše orožje proti staranju?

21. 6. 2022

Kako prepoznamo in zdravimo onihomikoze

16. 3. 2022

Kako se izgovori pHARMONIA?

20. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas