Kardiologija

INTERVJU

V bližnji prihodnosti bomo stopili korak naprej

»Ne moremo biti zadovoljni s 30 do 40 odstotki urejenih bolnikov po miokardnem infarktu,« opozarja spec. interne medicine in spec. kardiologije asist. dr. Dragan Kovačić, dr. med., predstojnik oddelka za kardiologijo SB Celje, ki pa je optimističen glede prihajajočih novosti.

29. 5. 2021

Izplen priporočil je v praksi nekoliko skromnejši

Četudi imamo na voljo vse bolj učinkovite načine obvladovanja aterosklerotičnih kardiovaskularnih obolenj, izziv še vedno ostaja njihovo udejanjanje – tako na strani zdravstvenih delavcev kot na strani bolnikov, poudarja prof. dr. Borut Jug, dr. med., spec. interne medicine in spec. kardiologije ter vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

29. 5. 2021
INFOGRAFIKA

Učinkovita komunikacija med zdravnikom in bolnikom

Učinkovita komunikacija izboljša odnos in sodelovanje, zmanjša možnost napak, omogoča optimalen izkoristek interakcijskega časa in vodi vodi k izboljšanim rezultatom zdravljenja.

29. 5. 2021
Veliki 4 - British Medical Journal

Telesna zmogljivost bolnikov s KOPB napoveduje tveganje za SŽB

Britanska skupina raziskovalcev je ocenila uporabnost konvencionalnih napovednih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni pri bolnikih s KOPB in preverila napovedno vrednost nekaterih dodatnih označevalcev tveganja. Študija je bila objavljena v reviji British Medical Journal.

17. 3. 2021
Veliki 4 - NEJM

Učinkovitost rilonacepta pri rekurentnem perikarditisu

V tretji fazi klinične raziskave z rilonaceptom, ki spada v skupino zaviralcev interlevkina 1, so dokazali njegovo učinkovitost in varnost pri zdravljenju rekurentnega perikarditisa. Raziskavo je podprla družba Kiniksa Pharmaceuticals, novembra 2020 je bila objavljena v NEJM.

17. 3. 2021

Dva odmerka letno za nadzor nad holesterolom

Evropska agencija za zdravila (EMA) je decembra lani odobrila novo zdravilo za zdravljenje odraslih s primarno hiperholesterolemijo ali mešano dislipidemijo – inklisiran, ki vrednost holesterola LDL znižuje na povsem nov način.

17. 3. 2021
ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021
INTERVJU

Covid in vpliv na proces koagulacije

Vpliv covida na proces koagulacije poteka preko več mehanizmov, posrednih in neposrednih, razlaga spec. kardiologije in vaskularne ter interne medicine dr. Nina Vene Klun, dr. med., s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Pojasni, kako se tveganje za krvne strdke po preboleli okužbi razlikuje med bolniki glede na potek bolezni.

28. 2. 2021
Veliki 4 - NEJM

Evolokumab tudi za pediatrične bolnike?

V mednarodni raziskavi HAUSER-RCT, v kateri je sodeloval tudi KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, so proučevali učinkovitost evolokumaba pri pediatričnih bolnikih s heterozigotno družinsko hiperholesterolemijo, rezultati pa so bili objavljeni v ugledni reviji New England Journal of Medicine (NEJM).

16. 12. 2020

Razslojevanje srčno-žilne ogroženosti sladkornih bolnikov

Z natančnejšim ocenjevanjem srčno-žilne ogroženosti prepoznamo tiste sladkorne bolnike, ki potrebujejo ustrezno diagnostiko, preventivno zdravljenje ali obvladovanje glikemije z zdravili, ki obenem zmanjšujejo tudi srčno-žilno tveganje.

16. 12. 2020

Na pragu prelomnice

Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija je pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, še posebej pri starejši populaciji bolnikov. Do zdaj je bila edina možnost zdravljenja presaditev srca. O odkrivanju bolnikov in prelomni uvedbi specifičnega zdravljenja te redke bolezni je spregovorila dr. Sabina Frljak, dr. med., spec. kardiologije in kardiovaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Novi steber zdravljenja tudi pri srčnem popuščanju

Ne glede na napredek pri zdravljenju srčnega popuščanja prognoza bolnikov še zdaleč ni optimalna, zato potrebujemo nove terapevtske možnosti, so poudarili na septembrskem simpoziju Inovacije in novi načini zdravljenja srčnega popuščanja. Ena takšnih se je pokazala v zaviralcih SGLT2.

14. 10. 2020
ESC 2020

Smernice ESC za atrijsko fibrilacijo

Nove smernice za odkrivanje in obravnavo bolnikov z atrijsko fibrilacijo (AF), ki jih je pripravilo Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) v sodelovanju z Evropskim združenjem za kardio-torakalno kirurgijo (EACTS), temeljijo na integriranem holističnem pristopu, usmerjenem v bolnika.

14. 10. 2020

Podcenjeno vprašanje spola

Medicina spolov, ki uveljavlja posebnosti pri diagnostiki in zdravljenju glede na spol, si le počasi utira pot v kliničnoprakso. Veliko je dokazov, da se moško in žensko telo drugače odzivata, imata drugačen potek bolezni in zahtevata drugačno obravnavo.

14. 10. 2020
INFOGRAFIKA

Najpomembnejša je edukacija

S pravočasno prepoznavo in zdravljenjem Fabryjeve bolezni (FB) se lahko preprečijo ireverzibilne okvare organov več organskih sistemov, zgodnja obolevnost in umrljivost.

23. 9. 2020

Učinkovita zdravila so, treba je poiskati manjkajoče bolnike

Zakaj je pomembno poiskati neodkrite bolnike s Fabryjevo boleznijo? Ker se z zgodnjim zdravljenjem preprečujejo nepovratne okvare na tarčnih organih: na srcu, ledvicah in centralnem živčnem sistemu.

22. 9. 2020
Na kratko

Krvavitve koronarnih bolnikov manjše v monoterapiji s tikagrelorjem

Rezultati analize neodvisne študije TWILIGHT kažejo, da je učinkovina tikagrelor pri visokorizičnih koronarnih bolnikih v monoterapiji zmanjšala tveganje za klinično pomembne krvavitve v primerjavi z uporabo acetilsalicilne kisline skupaj s tikagrelorjem.

19. 6. 2020
Na kratko

Empagliflozin v novi študiji testiran za AMI

Podjetje NYSE:LLY in klinični raziskovalni inštitut Duke (DCRI) sta pred kratkim napovedala novo raziskavo EMPACT-MI, v kateri bodo ugotavljali, ali lahko empagliflozin izboljša okrevanje in prepreči srčno popuščanje po akutnem miokardnem infarktu (AMI) pri odraslih s sladkorno boleznijo ali brez nje.

19. 6. 2020
Veliki 4 - Lancet

Ponovna uporaba CT-slik s pomočjo umetne inteligence

Pri Lancetu je bila v aprilski številki Digital Health objavljena raziskava ameriških znanstvenikov, v kateri so primerjali napovedno vrednost različnih biometričnih podatkov, pridobljenih iz CT-slik abdomna, z napovedno vrednostjo kliničnih parametrov pri napovedovanju srčno-žilnih dogodkov in splošnega preživetja v skupini asimptomatskih odraslih.

16. 6. 2020
Veliki 4 - NEJM

Apiksaban za zdravljenje globoke venske tromboze pri raku

Venska tromboza je pogost vzrok za smrt in zaplete pri bolnikih z rakom. Veliko tveganje za ponovitev trombembolizmov in krvavitve je izziv za antikoagulacijsko zdravljenje. Zadnja priporočila svetujejo razmislek o uvedbi rivaroksabana, pri čemer obstajajo zadržki zaradi povečanega tveganja za krvavitve, predvsem gastrointestinalne, v primerjavi z nizkomolekularnimi heparini, poroča NEJM.

16. 6. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Zastrupitve z analgetiki

24. 1. 2024

Možganska megla

20. 12. 2023

Register redkih nemalignih bolezni RS nov mejnik v obravnavi

20. 12. 2023

Izstopajoči dosežki pri redkih boleznih

20. 12. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.