Družinska in splošna medicina

Ko angioedem ni srbeč, temveč boleč

»Glavna težava bolnikov z dednim angioedemom je, da je bolezen tako redka, da je mnogi ne poznajo. Ko pridejo bolniki v času težav na urgenco, morajo tako pogosto sami opozoriti, da nimajo klasičnega angioedema in da potrebujejo posebna zdravila. Nekateri jih celo prinesejo s seboj.«

23. 6. 2021

Kdaj je pravi čas za dvojno bronhodilatatorno terapijo?

Ali bi bilo smiselno dvojno bronhodilatatorno terapijo pri zdravljenju bolnikov s KOPB uvajati še bolj zgodaj, kot pravijo trenutna priporočila, razmišlja direktor Bolnišnice Topolšica spec. interne medicine Jurij Šorli, dr. med.

23. 6. 2021

Zgodaj ujeti bolezen

Transtiretinska amiloidna kardiomiopatija je sicer počasi napredujoča bolezen, vendar je kronična in v končni fazi povzroča terminalno srčno popuščanje, kar vodi v skrajšanje življenjske dobe bolnika. Z zdravljenjem, ki je na voljo od letos, se pomembno izboljšata preživetje in kakovost življenja, pa tudi funkcionalni status upada bistveno počasneje.

23. 6. 2021

Čakamo napredek za vse bolnike

Specialisti družinske medicine pozdravljajo nove možnosti zdravljenja srčnega popuščanja z zmanjšanim iztisnim deležem. »Žal pa je skupina bolnikov z ohranjenim iztisnim deležem, ki jim z novimi spoznanji še ne moremo tako dobro pomagati, bistveno večja,« ugotavlja spec. družinske medicine prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med.

23. 6. 2021

Novosti o rabi NOAK pri zdravljenju atrijske fibrilacije

Čeprav se je s prihodom neposrednih oralnih antikoagulantov (NOAK) zdelo, da antikoagulantnih ambulant ne bomo več potrebovali, novejši izsledki, predstavljeni na nedavnem kongresu EHRA 2021, kažejo, da je obravnava bolnikov, ki prejemajo NOAK, zahtevna. Piše specialist kardiologije doc. dr. David Žižek, dr. med.

23. 6. 2021

Cilj: več kot nadzor glikemije

Med novejšimi zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni imajo pomembno mesto zaviralci natrij-glukoznih kotransporterjev (SGLT2). Gre za učinkovita in varna zdravila, s katerimi izboljšamo kakovost življenja oseb s sladkorno boleznijo tipa 2, kar ni nezanemarljivo, poudarja diabetologinja Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine, iz Bolnišnice Topolšica.

23. 6. 2021

Miti in dejstva o multipli sklerozi

Vsi simptomi multiple skleroze niso tako izraziti, da bi bolnika hitro pripeljali do zdravnika in zdravnika do diagnoze. Na kaj vse je treba biti pozoren, da se multipla skleroza ne spregleda, razlaga specialistka nevrologije asist. Lina Savšek, dr. med., iz SB Celje

23. 6. 2021

To so zelo učinkovita zdravila

Pred dobrim letom so v klinično rabo uradno prišla monoklonska protitelesa proti molekuli CGRP, ki so prelomna novost v preprečevanju migrenskih glavobolov. Kaj nas je naučilo to obdobje in kako lahko specialisti družinske medicine, ki sicer niso predpisovalci omenjenih tarčnih zdravil, pripomorejo k boljšemu dostopu bolnikov do uspešne preventive migrene?

23. 6. 2021

Nova spoznanja o patofiziologiji in nove terapevtske možnosti

V zadnjih letih oziroma desetletju je bil pri zdravljenju atopijskega dermatitisa (AD) dosežen pomemben napredek tako glede novih spoznanj o patofiziologiji bolezni kot posledično tudi o možnih terapevtskih tarčah.

23. 6. 2021

Do pravočasne diagnoze pri mlajših odraslih z bolečino v križu

Čeprav je izvor bolečine v križu pri mlajših odraslih in odraslih v večini primerov mehanskega izvora, je zelo pomembno, da v tej množici bolnikov prepoznamo, diagnosticiramo in zdravimo tiste, ki potrebujejo pregled pri revmatologu – bolnike, pri katerih je bolečina vnetnega izvora.

23. 6. 2021
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Prelomno leto za kronično ledvično bolezen

26. 11. 2021

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

13. 10. 2021

Kaj prinaša druga širitev presejalnega programa?

13. 10. 2021

Kaj je zares pomembno?

13. 10. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.