Družinska in splošna medicina

Zdravljenje hipofosfatemičnega rahitisa danes in v prihodnje

Kakšne so izkušnje zdravljenja z borosumabom, s katerim etiološko zdravimo bolezen? O izkušnjah zdravljenja otrok in željah za prihodnost je spregovoril izr. prof. dr. Primož Kotnik, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

15. 6. 2023

Statistično ali klinično pomembno?

V medicinskih (kliničnih) raziskavah se pogosto poroča o statistično pomembnih rezultatih oziroma statistično značilnih razlikah med dvema obravnavanima skupinama. Iz statistične pomembnosti same pa ne moremo neposredno sklepati tudi o klinični pomembnosti – kljub pogosto opaženi napačni izmenjujoči se rabi terminov v interpretaciji rezultatov. Kako ju razlikujemo, interpretiramo in pravilno uporabljamo?

5. 6. 2023
KVIZ

Melanom: pri kom ga iskati in kje ga ne smemo spregledati?

Najpomembneje je, da smo na pojav kožnega melanoma pozorni pri osebah z največjimi tveganji. Katere osebe imajo večje tveganje in kdaj pomisliti na dedno obremenjenost? Katere melanome lahko spregledamo, saj so bolj skriti?

4. 6. 2023
LETO POD DROBNOGLEDOM

Ključne novosti v sistemskem zdravljenju nemelanomskih tumorjev

Kakšen napredek v preživetju prinaša sistemsko zdravljenje pri bolnikih s sluzničnim in uvealnim melanomom ter bazalnoceličnim in ploščatoceličnim karcinomom kože? Predstavljamo ključne novosti zadnjega leta, ki so bile izpostavljene na 19. šoli o melanomu.

1. 6. 2023
VIDEO

Neupravičeno osovraženi statini

Statinska terapije je vrsta terapija, ki jo bolniki najpogosteje opuščajo. O razlogih za slabo adherenco in o možnostih, kako bi lahko statini znova zasedli pomembnejše mesto, ki jim pripada pri preventivi bolnikov s hiperlipidemijo, tudi v kombinaciji z novimi naprednimi terapijami, je spregovorila Mateja Verdinek, dr. med., spec. interne medicine iz SB Jesenice.

29. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

Nespečnost je pri rakavih bolnikih pogosta in močno krni kakovost življenja, farmakološki posegi pa prinašajo tveganje za interakcije med zdravili. Je melatonin varnejša, a še vedno učinkovita alternativa? Vprašanje so obravnavali v metaanalizi, osredotočeni na skupino bolnic z rakom dojk, ki jo predstavljamo v nadaljevanju.

23. 5. 2023

Dileme v obravnavi keratinocitnih kožnih tumorjev

»Dermatologi bi se morali več ukvarjati z operativo in drugimi vrstami terapije kožnih rakov, če se hočemo ohraniti kot suverena strokovna skupina na področju dermatoonkologije,« je poudaril izr. prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., na 1. kongresu Združenja dermatologov Slovenije z mednarodno udeležbo. Kako in zakaj bi bilo še potrebno spremeniti obravnavo?

24. 4. 2023
19. ŠOLA O MELANOMU

Novosti v sistemskem zdravljenju melanoma

Dopolnilno sistemsko zdravljenje se premika v zgodnejše stadije bolezni, pri katerih obstaja veliko tveganje za ponovitev bolezni. Kako sistemska terapija spreminja preživetja bolnikov? Katere so zadnje novosti v zdravljenju in kakšne spremembe se obetajo v prihodnosti? Piše Katja Leskovšek, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

24. 4. 2023

O dilemi spremljanja bolnikov z melanomom v prihodnje

V pripravi so nova priporočila za obravnavo bolnikov z melanomom. O izzivih prevdvidenih sprememb, predvsem o krajšem času spremljanja bolnikov pri dermatologih, razmišlja dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., spec. dermatovenerologije iz ambulante Dermatologija Rogl Butina.

24. 4. 2023

Priporočila za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Kako proti klopnemu meningoencefalitisu po običajni ali hitri shemi cepiti otroke ali odrasle osebe in katere so kontraindikacije? Kako naj sledijo poživitveni odmerki? Kako ravnati ob daljših presledkih ali prekinitvah sheme cepljenja in v primeru vboda klopa ob cepljenju?

24. 4. 2023

Kdaj in kako napotiti k dermatologu ob sumu na melanom?

Ker mnogokrat diagnozo melanom lahko postavimo šele po dermatoskopskem pregledu sprememb na koži, je že ob najmanjšem sumu na melanom bolnika treba napotiti k dermatovenerologu. V katerh primerih je smiselna napotitev in kakšna naj bo stopnja nujnosti?

16. 4. 2023

Obeti in učinkovitost podobnih bioloških zdravil

Kakšna sta varnost in učinkovitost ob preklopih med referenčnim in podobnim biološkim zdravilom ter med podobnimi biološkimi zdravili? Kdaj se pojavljajo izolirani primeri neželenih učinkov in kakšni so obeti zdravljenja? Pojasnjuje asist. dr. Jurij Hanžel, dr. med., specialist gastroenterologije, s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana.

14. 4. 2023

Pregled bioloških zdravil

S katerimi referenčnimi in podobnimi biološkimi zdravili lahko zdravimo avtoimune gastroenterološke, revmatološke dermatološke bolezni? Predstavljamo jih z mehanizmom delovanja, farmacevtsko obliko ter indikacijami.

14. 4. 2023
HITRI KVIZ

O bremenu bolezni skozi tri vprašanja

Kako dobro poznate dejavnike tveganja za nastanek pljučnega raka? So pri incidenci kakšne razlike med spoloma? Kako uspešni smo danes pri zdravljenju lokalno omejene in razširjene bolezni? Preverite v kratkem kvizu.

31. 3. 2023

Kako (še) skrajšati čas do zgodnje diagnoze?

S katerimi izzivi se družinski zdravniki srečujejo pri zgodnjem diagnosticiranju pljučnega raka, je razložila doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Ljubljana in s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Je še kje prostor za izboljšavo? Kako bi pri tem lahko pomagalo presejanje?

30. 3. 2023

Fabryjeva bolezen skozi vprašanja

Katera kožna sprememba je še posebej značilna za to bolezen? Kako bolezen potrdimo ter kdaj je indicirano nadomestno encimsko zdravljenje? Odgovore smo nanizali v kratkem kvizu, ki ga je recenzirala pediatrinja doc. dr. Mojca Žerjav Tanšek, dr. med. s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

30. 3. 2023

Vloga družinskega zdravnika pri presejanju za raka pljuč

K uspešnosti presejanja bodo pomembno prispevale ambulante družinske medicine, poudarja nacionalna koordinatorka Državnega programa za obvladovanje raka Sonja Tomšič, dr. med., spec. javnega zdravja z Onkološkega inštituta Ljubljana. Zainteresirane vabi v strokovno skupino za sooblikovanje pilotnega projekta.

29. 3. 2023

Glivične okužbe nohtov: štiri najpogostejša vprašanja

Vprašalnik o onihomikozah je pripravila dr. Marjetka Korpar, mag. farm. in spec. klin. farm., vodja Lekarne Ptuj. Z reševanjem kviza boste poglobili znanje o tem, zakaj pot do ozdravitve nohtov nog s topikalnim zdravljenjem ne more biti krajša od devetih mesecev in kateri so najpogostejši neželeni učinki oziroma interakcije z drugimi zdravili pri sistemski terapiji.

29. 3. 2023
Video

Uporaba napačnih preparatov pri onihomikozah ni redkost

Svetovanje in predpisovanje preparatov, ki niso namenjeni zdravljenju glivičnih okužb nohtov, pač pa kože stopal, je eden v nizu razlogov za neuspešno zdravljenje onihomikoz, pove Katarina Šmuc Berger, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Izola. Kaj še botruje slabi adherenci in trdovratnim, ponavljajočim se okužbam?

29. 3. 2023
VIDEO

Obposteljni ultrazvok v ambulanti družinske medicine

Obposteljna sonografija je v ambulanto družinskega zdravnika vnesla novo dimenzijo kliničnega pregleda. Kakšne so njene prednosti, kje se pojavljajo izzivi ter kakšna bo prihodnost uporabe pojasnjujeta Mojca Žerdin, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Ptuj in asist. dr. Vesna Homar, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Vrhnika.

28. 3. 2023
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas