Družinska in splošna medicina

Redko z eno tubo zdravila

»Pri pojavu aken se vse bolj zavedamo vpliva, ki ga imajo na kvaliteto življenja bolnika," pove Katarina Šmuc Berger, dr. med., spec. dermatovenerologije iz SB Izola. Z zgodnjim začetkom zdravljenja z lokalnimi terapijami v ambulanti družinske medicine in pravočasno napotitvijo k specialistu lahko obvladujemo hujše oblike, ki pustijo brazgotine na koži in samopodobi.

28. 3. 2023

Covid-19 in reproduktivno zdravje moških

Nizka raven testosterona vpliva na okužbo s SARS-CoV-2 in je povezana s težjim potekom bolezni. To lahko povzroči izčrpanost Leydigovih in zarodnih celic, kar vodi v funkcionalni hipogonadizem, zmanjšano spermatogenezo in neplodnost, poudarja asist. dr. Kristina Groti Antonič, dr. med., spec. interne medicine iz UKC Ljubljana.

28. 3. 2023
Diagnoza

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

Koliko dokazov se je nabralo o povezanosti črevesne mikrobiote in kroničnih bolezni? Kako uspešno lahko s prehrano, prebiotiki in probiotiki, antibiotiki in fekalnimi transplantacijami spreminjamo sestavo črevesne mikrobiote pri bolnikih ali zaviramo nastanek bolezni pri navidez zdravih ljudeh? Multidisciplinarno povezovanje postavlja solidne temelje sistemski medicini.

28. 3. 2023

Svetlejša prihodnost Fabryjeve bolezni?

Bolniki na diagnozo Fabryjeve bolezni čakajo do 20 let. »Čas je za zgodnejše odkrivanje,« poudarja prim. Bojan Vujkovac, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, vodja Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni. Po njegovih besedah lahko diagnostiko pomembno skrajšamo že na primarni ravni, in to celo enostavneje kot kadarkoli doslej.

28. 3. 2023
Uvodnik

Družinska medicina z vizijo

Soočamo se s spremembami v družbi, ki jih prinašajo staranje prebivalstva, razvoj sodobnih tehnologij, napredek diagnostičnih in terapevtskih možnosti, vse to pa spreminja tudi prioritete v družbi. Kako pa je z vizijo družinske medicine piše prim. prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske in splošne medicine z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

28. 3. 2023

Kako zdravimo onihomikoze?

Z glivicami okužen noht je stalen vir okužbe, ki se lahko širi na druge dele telesa in druge nohte, zato je to stanje treba zdraviti, poudarja doc. dr. Katarina Trčko, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor. Na katerih dokazih temelji sodobno (samo)zdravljenje onihomikoz? Kako izberemo optimalen antimikotik?

27. 3. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Povezava psihosocialnega stresa s tveganjem za akutno možgansko kap

Analiza podatkov, zbranih v raziskavi INTERSTROKE, je potrdila, da je psihosocialni stres povezan s tveganjem za možgansko kap ter da je višji lokus kontrole v domačem okolju in službi povezan z zmanjšanjem zaznave stresa in zmanjšanjem verjetnosti za kap. Članek je bil objavljen v publikaciji JAMA.

25. 3. 2023
SLOVENSKA STROKA

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

Dolgoročni preventivni ukrepi preprečevanja aterosklerotične žilne bolezni pri osebah po srčnem infarktu zajemajo zdravljenje v sklopu sekundarne preventive po srčno-žilnem dogodku in spremembo življenjskega sloga. Zaradi ugodnega vpliva se priporoča sledenje mediteranskemu slogu življenja. Kakšna je pri tem adherenca bolnikov?

24. 3. 2023

Medicinska potrditev spolne identitete

Duševni stiski, ki je posledica neskladja med biološkim spolom, ki je bil posamezniku pripisan od rojstvu, in njegovo spolno identiteto, pravimo spolna disforija. Nekaterim posameznikom zadošča pravna potrditev spola in socialna tranzicija, drugi potrebujejo tudi medicinsko tranzicijo, tj. maskulinizirajočo ali feminizirajočo hormonsko terapijo in kirurški poseg.

23. 3. 2023

Miti in resnice

Ali je pri podobnih bioloških zdravilih sprejemljiva ekstrapolacija terapevtskih indikacij? Izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pripravil kratek kviz, ki poglablja uporabno znanje.

6. 3. 2023
INTERAKTIVNI ČLANEK

Anemija pri KLB: kje smo in kam gremo?

Izrazite znake anemije ima več kot 90 % bolnikov s končno odpovedjo ledvic, če jih pravočasno ne zdravimo. Ti bolniki imajo znatno povečano tveganje za kardiovaskularno smrt in dokazano hitrejše napredovanje bolezni. Uporabna orodja za optimizacijo obravnave bolnikov predstavljamo v interaktivni obliki.

3. 3. 2023

Kako pogosto se srečate z redkimi boleznimi?

Za katere redke bolezni obstajajo terapije, kaj omogoča sodobno zdravljenje, kako je z njihovo obravnavo v Sloveniji in kakšno vlogo igra dednost? Kratek kviz o redkih boleznih je pripravila Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije iz UKC Ljubljana.

22. 2. 2023
SLOVENSKA STROKA

Statini in inzulinska rezistenca med otroki s hiperholesterolemijo

Pri odraslih je terapija s statini povezana s povečano inzulinsko rezistenco, sekrecijo inzulina in tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Podatki o učinkih statinov na homeostazo glukoze pri otrocih in mladostnikih, ki potrebujejo vseživljenjsko zdravljenje hiperholesterolemije, pa so pomanjkljivi.

6. 2. 2023

Ali (pre)poznate spinalno mišično atrofijo?

Kaj omogoča sodobno zdravljenje in katere terapije so na voljo? Kakšna je klinična slika in kaj bo prinesel program presejanja? Kaj vpliva na klinični izid bolezni? Kratek kviz o spinalni mišični atrofiji je recenzirala Eva Vrščaj, dr. med., specializantka pediatrije iz UKC Ljubljana.

22. 12. 2022
KOMORBIDNOSTI

Ena diagnoza, eno zdravilo?

Bolniki, ki imajo po definiciji vsaj dve sočasni kronični bolezni ali bolezenski stanji, preplavljajo zdravstveni sistem. Tradicionalni model medicine, ki temelji na ideologiji ene bolezni, takim bolnikom ne zadošča. Na kaj se lahko naslonimo pri obravnavi, če literatura in klinične študije pogosto ne predvidevajo tolikšne kompleksnosti, pišemo v glavni temi decembrske številke pHARMONIA.

14. 12. 2022

Hitreje do upočasnitve

Ali lahko naredimo več za bolnike s kronično ledvično boleznijo? Doc. dr. Željka Večerić Haler, dr. med., spec. nefrologije, in prim. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske in splošne medicine, pritrjujeta. Zaradi tesnejših multidisciplinarnih povezav in širokega dometa zaviralcev SGLT2 bo v prihodnje boljša obravnava te skupine bolnikov realen cilj.

14. 12. 2022

Okužbe spodnjih dihal pri najranljivejših

»Respiratorne okužbe so v pediatrični populaciji pomemben problem, še posebej med novorojenčki, najranljivejšo pediatrično skupino,« poudarja asist. Sandra Cerar, dr. med., spec. pediatrije s KO za neonatalogijo Pediatrične klinike v Ljubljani. Kakšno je breme okužb spodnjih dihal po izsledkih njihove raziskave in kako je nanj vplivala epidemija covida-19?

14. 12. 2022
VELIKI 4 - Lancet

Tveganje za mišične simptome ob zdravljenju s statini

Metaanaliza, objavljena v reviji Lancet, je potrdila, da se ob zdravljenju s statini nekoliko poveča verjetnost za pojav mišičnih simptomov, ki so običajno blagi, vendar pa pri več kot 90 % zdravljenih bolnikov statin ni vzrok za omenjene simptome.

14. 12. 2022
Diagnoza

Od popularnih do varovalnih diet

Na letošnjih Tavčarjevih dnevih so prof. dr. Borut Jug, dr. med., doc. dr. Sergej Pirkmajer, dr. med., Špela Volčanšek, dr. med., in prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., iskali na znanosti temelječe odgovore o tem, ali imajo lahko diete dolgoročne koristi za zdravje. Kako zdravi so paleolitska, Atkinsonova, Ornisheva dieta in intermitentno postenje v primerjavi z najbolj varovalnim prehranskim režimom?

14. 12. 2022
VELIKI 4 - British Medical Journal

Umetna sladila ter tveganje za bolezni srca in ožilja

Umetna sladila se danes med potrošniki uveljavljajo kot privlačna alternativa dodanemu sladkorju, saj omogočajo reprodukcijo sladkega okusa z zmanjšano vsebnostjo kalorij iz prostega sladkorja. Nekatere klinične in predklinične raziskave so nakazale potencialno škodljive učinke umetnih sladil na razvoj bolezni srca in ožilja.

14. 12. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas