Revmatologija

SLOVENSKA STROKA

Učinkovita terapevtska možnost zdravljenja amiloidoze AA

S sodelavci KO za revmatologijo UKC Ljubljana nam je uspelo pokazati, da je morda tocilizumab učinkovita in verjetno varna možnost zdravljenja amiloidoze AA pri bolniku z rezistentno obliko nodoznega poliarteritisa (PAN). Ob tem je bila dosežena tudi remisija PAN, zato se tocilizumab lahko nakazuje tudi kot možnost zdravljenja rezistentne oblike PAN. O primeru bolnika s PAN in amiloidozo AA, ki je zdaj že štiri leta v remisiji, smo pisali v publikaciji Amyloid.

12. 12. 2016
VELIKI 4 - BMJ

Nadzor nad aktivnostjo bolezni pomembno zmanjša zaplete revmatoidnega artritisa

O izjemnem pomenu ustreznega nadzora nad RA govori aktualna raziskava angleških avtorjev, objavljena v BMJ. Potrdila je namreč, da je pravočasen in ustrezen nadzor nad stopnjo aktivnosti bolezni ključen za ohranitev funkcije prizadetega področja, prav tako pa takšen pristop zmanjša potrebo po ortopedskih posegih.

12. 12. 2016

JIA – od diagnostike do bioloških zdravil

Juvenilni idiopatski artritis (JIA) ni ena bolezen, ampak gre za celo skupino, nam je povedala doc. dr. Nataša Toplak, dr. med., iz Pediatrične klinike v Ljubljani. Najpogostejša je oligoartikularna oblika JIA, pri kateri je vnetih manj kot pet sklepov.

28. 11. 2016
Uveitis

Sistemsko vnetje lahko prizadene oči

Otroci z idiopatskim artritisom morajo na očesni pregled na vsake tri mesece do enega leta, razlaga doc. dr. Nataša Vidovič Valentinčič, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana. Pri njih so pogostejša znotrajočesna vnetja, ki lahko potekajo nemo in imajo lahko usodne posledice za vid.

26. 10. 2016
NA KRATKO

Odobreno podobno biološko zdravilo za adalimumab

Ameriška agencija za zdravila FDA je odobrila podobno biološko zdravilo adalimumab-atto, in sicer za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriaze, psoriatičnega artritisa, ankilozirajočega spondilitisa, Chronove bolezni in ulcerativnega kolitisa ter juvenilnega idiopatskega artritisa. Najbolj resni zabeleženi neželeni učinki zdravila, ki se bo tržilo pod imenom Amjevita, so okužbe in maligne bolezni.

12. 10. 2016

EULAR 2016: Motivacijska sporočila in svetovanje izboljšajo zdravje bolnikov z RA

Kombinacija motivacijskih sporočil in individualnega svetovanja bolnike spodbudi k telesni aktivnosti in da ti nato poročajo o boljših kliničnih rezultatih zdravljenja, smo med drugim izvedeli na letošnjem kongresu evropskega revmatološkega združenja EULAR.

30. 6. 2016

Izzivi zdravljenja ankilozirajočega spondilitisa

Pogovarjali smo se s prof. dr. Dominiquom Baetnom, dr. med., z Univerze v Amsterdamu, enim od glavnih raziskovalcev v študijah MEASURE 1 in 2, ki sta dokazali učinkovitost zdravljenja ankilozirajočega spondilitisa (AS) z zaviralcem IL-17 sekukinumabom. O tem je predaval na pomladanskem strokovnem srečanju slovenskih revmatologov.

24. 6. 2016

Cenejša zdravila lahko dobi več bolnikov

S prihodom podobnih bioloških zdravil na trg se je vzporedno s številnimi dilemami o njihovi zamenljivosti odprlo tudi vprašanje, ali lahko s cenovno ugodnejšimi zdravili tako zdravljenje omogočimo večjemu številu bolnikov kot doslej. Tudi o tem so razpravljali na letošnjem kongresu o farmakoekonomskih raziskavah in izidih na Bledu.

21. 6. 2016

Cepljenje otrok na biološki terapiji

Cepljenje otrok, ki se zdravijo z biološkimi zdravili, je učinkovito in varno, kažejo raziskave slovenskih pediatrov. Cepili so jih proti gripi in noricam, nam je povedala doc. dr. Nataša Toplak, dr. med.,s Pediatrične klinike v Ljubljani.

21. 6. 2016
Preglednica

Zdravila za sistemsko zdravljenje psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa

15. 6. 2016

PsA: prepoznavanje je dobro

»Nimam vtisa, da bi bil psoriatični artritis pri nas poddiagnosticiran. Družinski zdravniki dobro opravljajo svoje delo in nam pošiljajo prave bolnike,« ugotavlja prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., s kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

20. 4. 2016
IMID 2016

Pri bioloških zdravilih so prvi izziv okužbe

Na letošnjem srečanju IMID, ki je v organizaciji Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije potekalo v Mariboru – se je izkazalo, da so okužbe še vedno prvi izziv, s katerimi se v svojih ambulantah, ko gre za bolnike na bioloških zdravilih, srečujejo splošni zdravniki.

31. 3. 2016
EULAR 2015

Novice z evropskega revmatološkega kongresa

Zbrali smo nekaj zanimivejših novic z letošnjega kongresa EULAR, ki je največja evropska medicinska konferenca na področju revmatologije. Letos se je v Rimu srečalo več kot 14.000 zdravnikov iz 120 držav.

29. 6. 2015
EULAR 2015

Stroškovna učinkovitost zgodnjega zdravljenja kroničnih bolezni

Raziskava, predstavljena na evropskem revmatološkem kongresu EULAR, je pokazala, da zdravljenje z biološkimi zdravili pri bolnikih z revmatoidnim artritisom pomeni precej manj odsotnosti z dela in tudi manj tako imenovanega prezentizma, ko so ljudje sicer v službi, vendar zaradi bolezni delajo manj oziroma slabše.

29. 6. 2015
IMID 2015

Z izobraževanja zdravnikov družinske medicine o kroničnih imunsko pogojenih vnetnih boleznih

V zvezi s kroničnimi imunsko pogojenimi vnetnimi boleznimi je v zadnjih letih veliko slišati o vlogi pravočasnega diagnosticiranja in zdravljenja. O tem smo skupaj z zdravniki družinske medicine prisluhnili na predavanjih, ki jih je organiziralo Slovensko zdravniško društvo.

27. 5. 2015
BIOLOŠKA ZDRAVILA

Najbolj rastoče področje novih zdravil

Biološkim zdravilom se v javnosti namenja veliko pozornosti tako s stališča novih terapevtskih možnosti kot (ne)varnosti za bolnika in z vidika farmakoekonomike. Zadnja generacija rekombinantnih monoklonskih protiteles je največ novosti prinesla predvsem na področje revmatologije in onkologije.

14. 3. 2014

Kako se danes zdravita revmatoidni artritis in multipla skleroza

Za revmatoidnim artritisom in multiplo sklerozo oboleva po približno odstotek prebivalstva. V Sloveniji se po teh številkah ne razlikujemo od preostalega sveta. Ob pomoči slovenskih specialistov odkrivamo, kakšne so novosti in ovire v zdravljenju teh bolezni.

12. 3. 2013
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas