Revmatologija

NA KRATKO

Upadacitinib v EU prejel dovoljenje za promet

Evropska komisija je izdala dovoljenje za upadacitinib (Rinvoq) za zdravljenje odraslih z zmernim do hudim aktivnim revmatoidnim artritisom, ki so se neustrezno odzvali na eno ali več temeljnih zdravil DMARD (disease modifying antirheumatic drugs).

16. 3. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Kako zgodaj odkrivamo in zdravimo revmatoidni artritis?

Letos je bila ena od izdaj Journal of Clinical Rheumatology slovensko obarvana z vrsto prispevkov slovenske revmatološke stroke. Med drugim so sodelavci Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana predstavili raziskavo, ki je pokazala, da je kljub pomanjkanju zdravnikov obravnava bolnikov z revmatoidnim artritisom (RA) dobra.

21. 10. 2019
SPOMLADANSKO SREČANJE REVMATOLOŠKE SEKCIJE

Tudi neradiografski aksialni spondiloartritis boli

Neradiografski aksialni spondiloartritis s kliničnega vidika ni samo blažja oblika radiografske bolezni, bolnike ravno tako boli in imajo okrnjeno kakovost življenja, pravi Nick Barkham, dr. med., iz Bolnišnice New Cross Wolverhampton. Boli jih, ker je njihova pot do diagnoze predolga, ker zdravila vsem ne pomagajo in ker se večina raziskav ukvarja z radiografsko boleznijo.

24. 6. 2019
NA KRATKO

Izzivi več sočasnih avtoimunskih bolezni

Majsko strokovno srečanje o izzivih zdravljenja bolnikov z različnimi ali sočasnimi avtoimunskimi obolenji (ti so danes vse številnejši) je postreglo s kar nekaj zanimivimi primeri bolnikov, pri katerih sta bila težavna tako diagnoza kot zdravljenje. Strokovnjaki so na srečanju v parih različnih strok predstavili več dilem. ■ U. B.

24. 6. 2019

Lahko preprečimo bolečino pri neradiografskem aksialnem spondiloartritisu?

27. 5. 2019
NA KRATKO

Novo podobno biološko zdravilo za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni

Na voljo je novo podobno biološko zdravilo rituksimab, ki je namenjeno zdravljenju nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni, kot je revmatoidni artritis.

21. 3. 2019

Novo orodje za 3D-prikaz revmatoidnega artritisa in kronične vnetne črevesne bolezni

Prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., s KO za revmatologijo in prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana sta ocenjevala novo računalniško orodje, s katerim lahko dogajanje v telesu ob revmatoidnem artritisu (RA) ali kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB) zdravnik plastično (3D) in interaktivno prikaže bolniku ter tako morda poveča njegovo motivacijo za zdravljenje.

31. 1. 2019
NA KRATKO

Bolnik toži o bolečini, zdravnik pa sprememb ne vidi

Raziskava v okviru projekta EMAS (Evropski zemljevid ankilozirajočega spondilitisa) je pokazala, da ima 58 % slovenskih bolnikov, vključenih v raziskavo, aktivno bolezen (indeks BASDAI nad 4). Povprečna vrednost indeksa pri slovenskih bolnikih je 4,4.

20. 12. 2018

Preglejmo tudi »skrite« sklepe

Juvenilni idiopatski artritis se razvije postopoma. Pojavijo se otekline sklepov in omejena gibljivost. Bolečina ni tako izrazita kot pri odraslih in otroci lahko svojo aktivnost presenetljivo dobro prilagodijo, ugotavlja asist. dr. Mojca Zajc Avramovič, dr. med., spec. pediatrije, iz UKC Ljubljana.

29. 11. 2018

Spondiloartritisi: najprej zdravljenje, potem napotitev

Prepoznavanje tako aksialnega kot psoriatičnega artritisa je danes dobro, ocenjuje prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., s KO za revmatologijo UKC Ljubljana. Pri tem imata pomembno vlogo magnetnoresonančno slikanje (ob pravilni interpretaciji rezultatov) in prisotnost nekaterih pridruženih bolezni, kot je luskavica.

25. 10. 2018
NA KRATKO

Biooznačevalci: prihodnost spremljanja in obravnave multiple skleroze

Biooznačevalci, ki odražajo patofiziološke spremembe pri multipli sklerozi, imajo lahko pomembno vlogo pri diagnosticiranju, oceni napredovanja bolezni in terapevtski uspešnosti zdravljenja, so poudarili strokovnjaki na strokovnem dogodku Biomarkerji in multipla skleroza: Pot do zanesljivosti.

22. 10. 2018
NA KRATKO

Mednarodni natečaj Medis Awards

Strokovna žirija že peto leto zapored razpisuje natečaj International Medis Awards for Medical Research za najboljše aplikativne medicinske dosežke v regiji srednje in jugovzhodne Evrope. Zadnji rok za prijavo (prek spletnega obrazca na www.medis-awards.com) je 15. september 2018.

20. 6. 2018
POBUDA

Optimalna prehranska preskrba bolnikov

Predstavniki številnih društev kroničnih bolnikov smo se konec marca srečali z namenom podpreti evropsko pobudo ONCA (Optimal Nutrition Care for All), ki se zavzema za dostop do optimalne prehrane za vse prebivalce EU. V razpravi smo se strinjali, da na podlagi Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 zahtevamo, da se tudi v Sloveniji poskrbi za optimalno prehransko oskrbo bolnikov na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

18. 6. 2018

Spondiloartritis prepozna zdravnik in ne orodje

Ob veliki preobremenjenosti zdravnikov družinske medicine je včasih težko prepoznati simptome spondiloartritisa, ugotavlja asist. dr. Aleksander Stepanović, dr. med. Bolečina in kožne spremembe pa so med najpogostejšimi razlogi, zakaj bolnik obišče zdravnika družinske medicine.

27. 3. 2018

Nihče ne želi izstopiti!

Ena od oblik podpore bolnikom je telefonsko svetovanje ob zdravljenju. Pogovarjali smo se s svetovalcema v dveh podpornih programih, ki ju finančno podpira farmacevtska družba, izvaja pa podjetje, specializirano za to dejavnost.

12. 12. 2017

Največ podpore bolnik potrebuje na začetku zdravljenja

»Podporni programi za bolnike imajo glede na podatke iz tuje literature in naše izkušnje dodano vrednost,pravi prof. dr. Matija Tomšič, dr. med. Želi pa si, da bi bolniki imeli možnost vključitve takoj ob začetku zdravljenja, ko tako podporo najbolj potrebujejo.

12. 12. 2017
SREČANJE REVMATOLOŠKE SEKCIJE SZD

Nov cilj zdravljenja ankilozirajočega spondilitisa?

Ob majskem srečanju revmatološke sekcije je doc. dr. Hildrun Haibel, dr. med., iz bolnišnice Charite v Nemčiji odprla vprašanje, ali lahko z zdravljenjem ankilozirajočega spondilitisa preprečimo ne le bolečino in vnetja, ampak tudi radiografske spremembe, kot je nakazala raziskava MEASURE.

20. 6. 2017

Prvi podporni program za revmatološke bolnike

Prve izkušnje s podpornim programom za revmatološke bolnike, ki prejemajo biološko zdravilo, kažejo, da so ga ti dobro sprejeli in bi lahko pomenil eno od poti, da se izboljša sodelovanje bolnikov pri zdravljenju, ugotavlja izr. prof. dr. Matija Tomšič, dr. med.

30. 5. 2017
Intervju

Nova diagnostična merila pri spondiloartritisih

30. 5. 2017
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.