Infektologija

Od A do Ž o cepljenju in zdravilih proti covidu

Nastanek zaščitnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2, ki jih organizem tvori po vnosu cepiva, je odvisen od več dejavnikov. Najprej je pomembno fiziološko stanje imunskega sistema organizma, nato vrsta cepiva, pomembno je tudi, ali cepljena oseba jemlje kakršnakoli zdravila, ki vodijo v zmanjšano delovanje imunskega sistema (kortikosteroidi, citostatiki, imunosupresivi ...), piše prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

29. 8. 2021

Začarani krog poslabševanj pri citokinski nevihti

Pri citokinskih nevihtah, ne le pri tistih, ki so posledica okužbe z novim koronavirusom, temveč nasploh, se v telesu v kratkem času lahko zelo poveča koncentracija interlevkinov, predvsem tistih, ki delujejo provnetno, zaradi česar pride do izrazitega vnetnega odgovora na ravni celične in humoralne imunosti, piše doc. dr. Mateja Logar, dr. med.

29. 8. 2021
VIDEO

Označevalec, ki napove tveganje za težek potek covida-19

Ali se lahko med bolniki, ki prebolevajo covid-19, prepozna tiste, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in huda poslabšanja? Specialist interne medicine in infektologije prof. Evangelos Giamarellos-Bourboulis, pravi, da lahko. V videu pove, pri katerih bolnikih je smiselno opraviti kateri test, in kako glede na rezultate obravnavati bolnika.

27. 8. 2021

Lani skokovita rast primerov bolezni, ki jih prenašajo klopi

Lani so na NIJZ prejeli kar za 68 % več prijav primerov klopnega meningoencefalitisa (KME) kot leto prej. Slovenija (poleg Litve, Češke, Estonije in Latvije) sodi med države z največjo obolevnostjo za KME. Specialistka infektologije dr. Petra Bogovič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana predlaga dvig precepljenosti in predstavlja shemo cepljenja.

23. 6. 2021
Uvodnik

Danes nisem preveč huda nase

Večkrat se spomnim začetka lanskega leta. Pospravljala sem posodo v kuhinji, ko je mož, pulmolog, ob prebiranju novic rekel: »A veš, da iz Kitajske poročajo o eni čudni pljučnici!?« Dvignila sem obrvi, vendar podatku nisem posvetila velike pozornosti. Podobno so naredili tudi svetovni odločevalci, zato danes nisem preveč huda nase.

23. 6. 2021
DIAGNOZA

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

Okužbe lahko v nosečnosti potekajo huje in povzročijo resne posledice za nosečnico in plod oziroma novorojenčka. Predstavljamo nekaj okužb v nosečnosti in njihovo obravnavo, preverili smo tudi, v katerih primerih uporabljamo imunoglobuline za pasivno imunizacijo v nosečnosti in pri novorojenčkih.

23. 4. 2021
Intervju: David Zupančič, dr. med.

Boljši pogoji za zdravnika so boljši pogoji za bolnika

»Lenari zase in za svoje bolnike« bi se lahko glasil moto Davida Zupančiča, dr. med., ko je stroka kolektivno bližje izgorelosti kot kadarkoli doslej. Akademsko navdušen nad novim koronavirusom, po človeški plati pa naveličan socialnega distanciranja.

17. 3. 2021

V nasprotju z ženskami okužba pri moških ne izzveni

»Le cepljenje obeh spolov proti okužbam s HPV bo lahko močno prispevalo k zmanjšanju bolezni, ki jih te okužbe povzročajo,« je prepričana specialistka šolske medicine Miroslava Cajnkar Kac, dr. med., iz Slovenj Gradca. Koroška velja za regijo z največjo precepljenostjo tako deklic kot dečkov.

16. 12. 2020
INFOGRAFIKA

Nespecifični znaki okužbe z virusom hepatitisa C

Akutna okužba z virusom hepatitisa C pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov. Kateri so nespecifični simptomi in kdo vse spada v skupino s povečanim tveganjem za okužbo, si oglejte v preglednici.

29. 11. 2020
INTERVJU

Med nespecifičnimi znaki tudi slabo počutje, slabost in utrujenost

V Sloveniji in Evropi si strokovnjaki prizadevajo za eliminacijo okužbe z virusom hepatitisa C, pri čemer smo v Sloveniji zelo uspešni. Na okužbo je treba pomisliti in opraviti presejalno testiranje tudi pri bolnikih z nekaterimi dalj časa trajajočimi nespecifičnimi simptomi, pravi prim. Simona Repar Bornšek, dr. med.

29. 11. 2020

Če bomo uspešni, HCV ne bo več grožnja za javno zdravje

Slovenija zaznamuje 13-letnico uspešne sistematične obravnave okužb z virusom hepatitisa C (HCV) pri skupini z največjim deležem okuženih, tj. pri osebah, ki uporabljajo droge. Specialist psihiatrije doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., opozarja na vrzel v slovenskih zgodbi o uspehu. Veliko neodkritih okužb s HCV ostaja med zaporniki.

21. 10. 2020
Veliki 4 - NEJM

Multisistemski vnetni sindrom pri otrocih in adolescentih

Klinična slika COVID-19 pri otrocih je običajno blaga, pojavila pa so se poročila o redkih hudih potekih bolezni. V raziskovalni skupini pod okriljem nacionalnega centra za razvoj in preprečevanje bolezni v ZDA so skušali opredeliti epidemiologijo in klinični potek multisistemskega vnetnega sindroma ter njegovo časovno povezavo s COVID-19. Študijo je objavil NEJM konec julija letos.

14. 10. 2020
Veliki 4 - JAMA

Vztrajajoči simptomi po akutnem COVID-19

V raziskovalnem prispevku, julija letos objavljenem v spletnem časopisu JAMA, raziskovalna skupina iz Italije poroča, da je bil pri 87,4 % pacientov, ki so bili hospitalizirani zaradi COVID-19 in nato odpuščeni domov, dva meseca po odpustu prisoten vsaj še en simptom bolezni.

14. 10. 2020

Letos ugotavljajo rast pojavnosti KME

Zanimanje za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) se v Sloveniji po podatkih NIJZ v zadnjih letih nekoliko povečuje, vendar je pri nas v primerjavi z Avstrijo delež cepljenih oseb precej manjši, sporoča doc. dr. Marko Pokorn, dr. med., strokovni direktor Pediatrične klinike.

14. 10. 2020

Novosti pri zdravljenju nezapletenih okužb sečil

Izbira antibiotikov za zdravljenje nezapletenih okužb sečil se zaradi naraščajoče odpornosti proti antibiotikom spreminja. Za zdravljenje okužb spodnjih sečil se po smernicah trenutno priporočata fosfomicin in nitrofurantoin, za zdravljenje okužb zgornjih sečil pa fluorokinoloni, za katere pa ni nujno, da bodo učinkoviti.

14. 10. 2020
Na kratko

COVID-19 dvignil statistike precepljenosti

V Sloveniji se je pojavnost invazivnih pnevmokoknih bolezni od leta 2014 zmanjšala skoraj za polovico, s 46,2 na 28,7 primera na 100.000 prebivalcev. A ta številka je še vedno šestkrat večja, kot je evropsko povprečje, 5,6 primera na 100.000 prebivalcev.

19. 6. 2020
Veliki 4 - JAMA

Zdravljenje COVID-19 s konvalescentno plazmo

Uporabo konvalescentne plazme so priporočali kot empirično zdravljenje že pri okužbi z ebolo leta 2014, leta 2015 je bil postavljen tudi protokol za zdravljenje MERS. Metoda se je kot potencialno učinkovita pokazala tudi pri okužbah s SARS-CoV ter virusoma gripe H5N1 in H1N1. Revija JAMA je pod drobnogled vzela plazmo pri COVID-19.

16. 6. 2020

O kombinacijah in varnosti

Glede na razmeroma kratko obdobje poznavanja mehanizma okužbe s SARS-CoV-2 je še prezgodaj, da bi potrdili sume, da nekateri nesteroidni antirevmatiki lahko povečajo verjetnost okužbe oziroma razmnoževanja novega koronavirusa, je v pogovoru o analgetikih poudaril prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

16. 6. 2020

Pomembno je, da govorimo isti jezik

Statistike opravljenih priporočenih in samoplačniških cepljenj pri nas niso niti približno takšne, kot bi si pediatri želeli. Denis Baš, dr. med., spec. pediatrije, poudarja, da moramo delati za ozaveščanje tako laične kot tudi strokovne javnosti oziroma zdravstvenega osebja. »Zelo pomembno je, da govorimo isti jezik in da starši od vseh nas dobijo enotne informacije,« je dejal.

16. 6. 2020
II. del

Naslednji cilj boja proti HIV/aidsu je ozdravitev

Na področju obvladovanja virusa HIV in zdravljenja je napredek ogromen, žal pa temu ne sledi odnos družbe do okužbe. Nedopustno je, da osebe, okužene s HIV, več kot tri desetletja po začetku epidemije še vedno nemalokrat doživljajo diskriminacijo v zdravstvu in javnem življenju.

16. 6. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.