Infektologija

INFOGRAFIKA

Dolgi covid-19: prepoznavanje in zdravljenje

Kaj je do sedaj znano o dolgem covidu-19? V preglednici smo zbrali strnjene podatke o dejavnikih tveganja, patogenezi, klinični sliki in zdravljenju, ki jih je prof. dr. Bojana Beović, dr. med., spec. infektologije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, predstavila na Fajdigovih dnevih.

10. 12. 2021

Ko bolezen izzveneva, pa še kar ne morejo dihati

Kateri bolniki po prebolelem covidu-19 potrebujejo rehabilitacijo in kakšne oblike obstajajo, pojasnjuje doc. dr. Primož Novak, dr. med. V URI - Soča sprejemajo po vzpostavljenih kriterijih le najtežje bolnike, poleg tega obstajajo še tri možnosti rehabilitacije.

10. 12. 2021
VIR: KOH UKC Ljubljana

»Leto in pol je mimo in ta vrag ni prišel na naš oddelek«

»Iskreno smo ponosni, da smo po letu in pol negativni, da ta vrag ni prišel na naš oddelek,« je na letošnjih Tavčarjevih dnevih dejal specialist hematologije prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik KO za hematologijo UKC Ljubljana. Opisal je, kako jim je to uspelo.

10. 12. 2021
VIDEO

Covid in otroci: hospitaliziranih več kot 200 otrok. Kaj pa cepljenje?

Kaj kažejo klinične izkušnje o covidu-19 pri otrocih? Delta res huje prizadene otroke, kot so jih prvi sevi? Odgovore na to in vse, kar je treba vedeti o cepljenju otrok in mladostnikov, ponuja specialistka pediatrije dr. Tina Plankar Srovin, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

10. 12. 2021
INFOGRAFIKA

Zdravila proti covidu-19 v presojanju pri EMI

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) trenutno presoja sedem zdravil proti covidu-19: tri zdravila so v fazi t. i. tekočega pregleda (ang. rolling review), ki v zdravstvenih krizah omogoča sprotno pregledovanje podatkov za zdravila, ki še ne izpolnjujejo zahtev, da bi lahko zaprosila za dovoljenje za promet, štiri zdravila pa so v fazi presojanja za dovoljenje za promet.

14. 10. 2021

Enoletni izidi pri prebolevnikih covida-19

Dolgoročne posledice covida-19 pri prebolevnikih, ki so bili odpuščeni iz bolnišnice, večinoma še niso znane. Kitajski raziskovalci so opravili do zdaj največjo longitudinalno kohortno raziskavo, objavljeno v reviji Lancet, da bi spoznali dinamiko zdravstvenih posledic covida-19 v obdobju 12 mesecev od pojava simptomov.

14. 10. 2021
VIDEO

Raziskava, ki spreminja obravnavo bolnikov s covidom-19

Vlogo zaviralca interlevkina 1 pri zdravljenju bolnikov s tveganjem za težji potek covida-19 pojasnjuje specialist interne medicine in infektologije profesor Evangelos Giamarellos-Bourboulis. Zdravilo je pri agenciji EMA v procesu presojanja za odobritev dovoljenja za promet, osnova za podano vlogo pa so po besedah profesorja izjemni podatki klinične raziskave faze III.

14. 10. 2021

Napovedi za jesen niso obetavne

Skoraj vsak, ki še ni prebolel covida ali bil cepljen, naj bi se zaradi večje nalezljivosti seva delta do spomladi okužil s to boleznijo, menita specialistki infektologinji doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med., in prof. dr. Bojana Beović, dr. med. Kaj to pomeni za obremenjenost bolnišnic?

29. 8. 2021

Od A do Ž o cepljenju in zdravilih proti covidu

Nastanek zaščitnih protiteles proti virusu SARS-CoV-2, ki jih organizem tvori po vnosu cepiva, je odvisen od več dejavnikov. Najprej je pomembno fiziološko stanje imunskega sistema organizma, nato vrsta cepiva, pomembno je tudi, ali cepljena oseba jemlje kakršnakoli zdravila, ki vodijo v zmanjšano delovanje imunskega sistema (kortikosteroidi, citostatiki, imunosupresivi ...), piše prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

29. 8. 2021

Začarani krog poslabševanj pri citokinski nevihti

Pri citokinskih nevihtah, ne le pri tistih, ki so posledica okužbe z novim koronavirusom, temveč nasploh, se v telesu v kratkem času lahko zelo poveča koncentracija interlevkinov, predvsem tistih, ki delujejo provnetno, zaradi česar pride do izrazitega vnetnega odgovora na ravni celične in humoralne imunosti, piše doc. dr. Mateja Logar, dr. med.

29. 8. 2021
VIDEO

Označevalec, ki napove tveganje za težek potek covida-19

Ali se lahko med bolniki, ki prebolevajo covid-19, prepozna tiste, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in huda poslabšanja? Specialist interne medicine in infektologije prof. Evangelos Giamarellos-Bourboulis, pravi, da lahko. V videu pove, pri katerih bolnikih je smiselno opraviti kateri test, in kako glede na rezultate obravnavati bolnika.

27. 8. 2021

Lani skokovita rast primerov bolezni, ki jih prenašajo klopi

Lani so na NIJZ prejeli kar za 68 % več prijav primerov klopnega meningoencefalitisa (KME) kot leto prej. Slovenija (poleg Litve, Češke, Estonije in Latvije) sodi med države z največjo obolevnostjo za KME. Specialistka infektologije dr. Petra Bogovič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana predlaga dvig precepljenosti in predstavlja shemo cepljenja.

23. 6. 2021
Uvodnik

Danes nisem preveč huda nase

Večkrat se spomnim začetka lanskega leta. Pospravljala sem posodo v kuhinji, ko je mož, pulmolog, ob prebiranju novic rekel: »A veš, da iz Kitajske poročajo o eni čudni pljučnici!?« Dvignila sem obrvi, vendar podatku nisem posvetila velike pozornosti. Podobno so naredili tudi svetovni odločevalci, zato danes nisem preveč huda nase.

23. 6. 2021
DIAGNOZA

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

Okužbe lahko v nosečnosti potekajo huje in povzročijo resne posledice za nosečnico in plod oziroma novorojenčka. Predstavljamo nekaj okužb v nosečnosti in njihovo obravnavo, preverili smo tudi, v katerih primerih uporabljamo imunoglobuline za pasivno imunizacijo v nosečnosti in pri novorojenčkih.

23. 4. 2021
Intervju: David Zupančič, dr. med.

Boljši pogoji za zdravnika so boljši pogoji za bolnika

»Lenari zase in za svoje bolnike« bi se lahko glasil moto Davida Zupančiča, dr. med., ko je stroka kolektivno bližje izgorelosti kot kadarkoli doslej. Akademsko navdušen nad novim koronavirusom, po človeški plati pa naveličan socialnega distanciranja.

17. 3. 2021

V nasprotju z ženskami okužba pri moških ne izzveni

»Le cepljenje obeh spolov proti okužbam s HPV bo lahko močno prispevalo k zmanjšanju bolezni, ki jih te okužbe povzročajo,« je prepričana specialistka šolske medicine Miroslava Cajnkar Kac, dr. med., iz Slovenj Gradca. Koroška velja za regijo z največjo precepljenostjo tako deklic kot dečkov.

16. 12. 2020
INFOGRAFIKA

Nespecifični znaki okužbe z virusom hepatitisa C

Akutna okužba z virusom hepatitisa C pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov. Kateri so nespecifični simptomi in kdo vse spada v skupino s povečanim tveganjem za okužbo, si oglejte v preglednici.

29. 11. 2020
INTERVJU

Med nespecifičnimi znaki tudi slabo počutje, slabost in utrujenost

V Sloveniji in Evropi si strokovnjaki prizadevajo za eliminacijo okužbe z virusom hepatitisa C, pri čemer smo v Sloveniji zelo uspešni. Na okužbo je treba pomisliti in opraviti presejalno testiranje tudi pri bolnikih z nekaterimi dalj časa trajajočimi nespecifičnimi simptomi, pravi prim. Simona Repar Bornšek, dr. med.

29. 11. 2020

Če bomo uspešni, HCV ne bo več grožnja za javno zdravje

Slovenija zaznamuje 13-letnico uspešne sistematične obravnave okužb z virusom hepatitisa C (HCV) pri skupini z največjim deležem okuženih, tj. pri osebah, ki uporabljajo droge. Specialist psihiatrije doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., opozarja na vrzel v slovenskih zgodbi o uspehu. Veliko neodkritih okužb s HCV ostaja med zaporniki.

21. 10. 2020
Veliki 4 - NEJM

Multisistemski vnetni sindrom pri otrocih in adolescentih

Klinična slika COVID-19 pri otrocih je običajno blaga, pojavila pa so se poročila o redkih hudih potekih bolezni. V raziskovalni skupini pod okriljem nacionalnega centra za razvoj in preprečevanje bolezni v ZDA so skušali opredeliti epidemiologijo in klinični potek multisistemskega vnetnega sindroma ter njegovo časovno povezavo s COVID-19. Študijo je objavil NEJM konec julija letos.

14. 10. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas