Infektologija

Gripa zaradi nizke precepljenosti pomeni stalno grožnjo

Gripa je vsakoletna stalnica povsod po svetu in zaradi nizke precepljenosti pomeni tudi stalno grožnjo javnemu zdravju. Cepivo za novo sezono je bilo treba že naročiti, cepljenje pa se začne oktobra.

27. 6. 2019
ESPID 2019

Slovenske pediatre še vedno skrbi nizka precepljenost

Učinkovitost cepiv in precepljenost populacije je bila ena od tem ESPID 2019, letnega srečanja Evropskega združenja za pediatrične infekcijske bolezni v Ljubljani, ki se ga je udeležilo več kot 2.300 pediatrov, infektologov in mikrobiologov z vsega sveta.

24. 6. 2019

Dodatni dokazi o varnosti cepiva proti ošpicam

Da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) ne povzroča avtizma, je potrdila nova obsežna danska raziskava, objavljena v Annals of Internal Medicine. Kohortna raziskava je zajela podatke več kot 650 tisoč otrok.

1. 6. 2019
PREGLEDNICA

Pnevmokokne okužbe in njihovo preprečevanje s cepljenjem

21. 3. 2019
NA KRATKO

Slovenija vztrajno na poti k izkoreninjenju hepatitisa C

V Sloveniji so deležniki na področju prepoznavanja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C, akutnim ali kroničnim vnetjem jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (VHC), odločeni, da to bolezen do leta 2030 izkoreninijo. Cepiva proti tej bolezni sicer ni, je pa na voljo zelo učinkovito zdravilo, ki praktično nima stranskih učinkov.

20. 12. 2018
NA KRATKO

Načeta je zadnja obrambna linija

Študija Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je ocenila breme zaradi petih vrst okužb, ki jih povzročajo bakterije, odporne proti antibiotikom, za javno zdravje v Evropski uniji in Evropskem gospodarskem prostoru (EU/EEA). Avtorji ocenjujejo, da je zaradi okužb z bakterijami, odpornimi proti antibiotikom, leta 2015 umrlo 33.000 ljudi, zaradi slabega zdravja je bilo izgubljenih 874.541 let življenja (DALY).

20. 12. 2018

Prihaja vprašalnik o dejavnikih tveganja za okužbo s HCV

Do letošnjega decembra so v ambulanti za anonimno in brezplačno testiranje na infekcijski kliniki odkrili 19 posameznikov, okuženih z virusom hepatitisa C (HCV). Da bi odkrili in začeli zdraviti še preostalih 3.000 Slovencev, ki naj bi bili okuženi s HCV, pa tega ne vedo, pripravljajo tudi vprašalnik o dejavnikih tveganja, ki ga bodo dobile referenčne ambulante.

19. 12. 2018

Sezona dihalnih okužb se začenja

29. 11. 2018
NA KRATKO

Pozitivno mnenje novemu zdravilu proti okužbi s HIV-1

Evropski Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) je sprejel pozitivno mnenje o vlogi za dovoljenje za promet z zdravilom Biktarvy® (biktegravir/emtricitabin/tenofovir alafenamid).

20. 6. 2018
Herpes zoster

Bolečina, ki bi jo preprečilo cepljenje

Pasovec ali herpes zoster je javnozdravstveni problem, ugotavlja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Med starejšimi se namreč pogosto razvije huda kronična bolečina – postherpetična nevralgija.

20. 6. 2018
SCHROTTOVI DNEVI

Pol okuženih s HCV je neodkritih

Čeprav je hepatitis C ozdravljiv, v svetu smrtnost zaradi okužbe še vedno narašča. Vzrok je v neodkritosti bolnikov. V Sloveniji je uspešnost zdravljenja 98-odstotna, a je tudi pri nas okrog polovica okuženih neodkritih. Je pa Slovenija prva država v Evropi, kjer so zdravniki pozdravili še zadnjega hemofilika s hepatitisom C.

20. 6. 2018
Intervju

Koga še lahko prepričamo v cepljenje?

29. 5. 2018

Gripa popušča, RSV še ne

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo izr. prof. Miroslav Petrovec, dr. med., je že v začetku leta napovedal, da se bo sezona okužb dihal letos zavlekla. Njegove napovedi se potrjujejo. Pred prvomajskimi prazniki ne pričakujemo bolj »mirnega obdobja.«

27. 3. 2018
VELIKI 4 - NEJM

Gripa poveča tveganje za srčni infarkt

Dobro nadzorovana opazovalna raziskava, ki je bila objavljena v reviji NEJM, je pokazala, da je ob okužbi z virusom gripe pojavnost srčnega infarkta šestkrat večja kot običajno.

21. 3. 2018
UPORABNA KARDIOLOGIJA 2018

Osebe, ki živijo s HIV, umirajo zaradi infarktov

Potem ko so okuženi s HIV nehali umirati zaradi aidsa, danes umirajo zaradi pridruženih bolezni, predvsem infarktov. Ti so pri njih za 50 odstotkov pogostejši kot v splošni populaciji, podobni podatki veljajo tudi za Slovenijo, je povedal Tomaž Vovko, dr. med., z UKC Ljubljana.

21. 3. 2018

Tretjina bolnikov ima trajne posledice po prebolelem KME

Slovenija sodi med evropske države z najvišjo stopnjo obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom. Ministrstvo za zdravje in ZZZS se dogovarjata glede ureditve osnovnega cepljenja na stroške zavarovalnice za nekatere skupine ljudi.

21. 3. 2018

Sezona okužb dihal bo segla globoko v pomlad

»Letos se je sezona virusnih okužb glede na prejšnja leta začela precej pozneje,« ugotavlja izr. prof. dr. Miroslav Petrovec, dr. med., predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Trenutno najbolj kroži RSV, pa tudi virusa influence A in B.

25. 1. 2018

Smernice sodobne obravnave hepatitisa B

Na infektološkem simpoziju v Ljubljani je prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., predstavila nove smernice EASL-a za klinično obravnavo oseb, kronično okuženih z virusom hepatitisa B. Smernice so prinesle vrsto novosti glede razvrščanja in obravnave bolnikov.

12. 12. 2017
Preglednica

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam

12. 12. 2017

Sezona okužb pred vrati

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Ogroženi so zlasti majhni otroci, starejši, ljudje s kroničnimi boleznimi in okrnjeno imunostjo, so na tiskovni konferenci z namenom ozaveščanja o pomenu cepljenja proti pnevmokoku povedali strokovnjaki.

12. 12. 2017
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas