Hematologija

Lahko KML nekoč dokončno premagamo?

Kronična mieloična levkemija (KML) je bolezen, kjer je znanost v boju proti raku v zadnjih 15 letih dosegla največji preboj. Danes, ko tarčna zdravila uspešno znižujejo raven levkemičnih celic, je postala kronična bolezen. V teku so študije, ali je mogoče pri nekaterih bolnikih zdravljenje opustiti, ne da bi se bolezen vrnila.

13. 10. 2017
ASH 2016

Nova spoznanja za zdravljenje diseminiranega plazmocitoma

Ena pomembnejših novic z zadnjega letnega srečanja ameriškega hematološkega združenja ASH je, da dodatna konsolidacija s tandemsko presaditvijo ali kemoterapijo pri bolnikih, ki prejmejo vzdrževalno zdravljenje z lenalidomidom, ne izboljša preživetja brez napredovanja bolezni (PFS). Na kratko povzemamo nekaj zanimivejših novic z že 58. dogodka, ki je bil tokrat v San Diegu.

20. 3. 2017
NA KRATKO

Novo upanje za bolnike s težko obvladljivo KLL

Evropska komisija je zdravilu venetoklaks (Venclyxto) odobrila pogojno dovoljenje za promet kot monoterapiji za bolnike s težko obvladljivo kronično limfocitno levkemijo (KLL).

18. 12. 2016

Spoznaj junaka

Roman Pongrac ima hudo obliko hemofilije A, a imate več možnosti, da ga pri njegovih 48 letih srečate na kolesu na kakšnem gorskem prelazu kot udobno zleknjenega na kavici v baru. »Nikoli nisem mogel biti pri miru,« pravi slovenski reprezentant na paraolimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

21. 6. 2016
VELIKI 4 - LANCET

Preizkušanje kombinacij za zdravljenje plazmocitomov

V reviji Lancet Oncology so konec prejšnjega leta objavili raziskavo, v kateri so pri bolnikih z neodzivno obliko ali recidivom diseminiranega plazmocitoma primerjali kombinacijo karfilzomiba in deksametazona s kombinacijo bortezomiba in deksametazona. Prva kombinacija se je izkazala za statistično značilno boljšo, kar zadeva preživetje brez napredovanja bolezni. Raziskava še poteka, vendar ne vključujejo več novih preiskovancev.

29. 3. 2016
HEMATOLOŠKE BOLEZNI

Praktično o anemijah

V ambulantah na primarni ravni se zdravniki pogosto srečajo z bolniki, pri katerih laboratorijski testi kažejo na anemijo. Večkrat gre za sideropenično anemijo, ki je posledica povečanih izgub ob močnih menstruacijah ali nezadostnega vnosa železa s hrano, vendar pa so vzroki za anemijo včasih tudi drugje. V tem prispevku bomo na izmišljenih praktičnih primerih osvetlili nekatere med njimi.

29. 3. 2016
ASH 2015

Vedno bolj agresivno nad krvne bolezni

Na zadnjem srečanju ameriškega združenja hematologov (ASH) so bile objavljene številne novice o raziskavah s področja genskih terapij in podpornih terapij pri krvnih boleznih ter seveda o novih zdravilih na hematološkem področju. Na kratko objavljamo manjši del novic.

25. 3. 2016
HEMATOLOŠKE BOLEZNI

Nova zdravila za zdravljenje ITP

V Sloveniji za zdravljenje primarne imunske trombocitopenije (ITP) že pet let uporabljamo dva agonista trombopoetinskih receptorjev (TPO-RA). Zdravili sta učinkoviti in varni, izziv pa ostajata dolgotrajnost in visoka cena zdravljenja, piše Barbara Skopec, dr. med., s Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana.

25. 3. 2016
HEMATOLOŠKE BOLEZNI

Zdravljenje KML

Zadnjih nekaj let zdravljenje kronične mieloične levkemije (KML) tako zelo napreduje, da so nove smernice ob izidu že skoraj zastarele. Bolniki, ki jih odkrijemo in zdravimo v začetnem, kroničnem obdobju bolezni, lahko pričakujejo enako preživetje kot njihovi zdravi vrstniki, piše doc. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., s Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana.

25. 3. 2016
HEMATOLOŠKE BOLEZNI

Nova orožja v boju s KLL

Nove kombinacije zdravil za kronično limfocitno levkemijo (KLL) in razvoj novih malih molekul dajejo upanje, da bo v prihodnje nekatere bolnike mogoče tudi pozdravili, piše Matevž Škerget, dr. med., s Kliničnega oddelka zahematologijo v ljubljanskem UKC.

25. 3. 2016
HEMATOLOŠKE BOLEZNI

Diseminirani plazmocitom – cena napredka

Povprečno preživetje bolnikov z razsejanim plazmocitomom se približuje sedmim letom, medtem ko so bolniki, zdravljeni pred 15, 20 leti, živeli v povprečju manj kot tri leta. Izjemen napredek je posledica učinkovitejših novih zdravil, ki pa zaradi ultra visokih cen zadnja leta zdravstvenemu sistemu povzročajo precej skrbi.

25. 3. 2016
ASH 2014

Zgodovinsko leto za bolnike s KLL

Na 56. letnem srečanju ameriškega hematološkega združenja, ki je potekalo decembra lani, je bilo po pričakovanjih zelo živahno. Medtem v Sloveniji zdravniki in bolniki nestrpno pričakujejo registracijo kar treh zdravil za zdravljenje kronične limfocitne levkemije – obinutuzumaba, ibrutiniba in idelalisiba.

1. 4. 2015
BOLEZNI STAREJŠIH

Kronična mieloična levkemija – sodobni pristop

Zgodovina zdravljenja kronične mieloične levkemije (KML) pomeni enega najbolj neverjetnih in razburljivih uspehov sodobne medicine – prehod usodne rakave bolezni v kronično bolezen, s katero lahko kakovostno živimo, kaže pa se upanje na popolno ozdravitev večjega števila bolnikov.

1. 9. 2014
REDKE BOLEZNI

Preobremenitev z železom

Ko je železa v telesu preveč, ga telo ne more izločiti. Najprej se kopiči v jetrih, nato v endokrinih žlezah in na koncu v srcu. Govorimo o kronični preobremenitvi z železom in posledično okvari organov.

1. 9. 2014
BIOLOŠKA ZDRAVILA

Podobnost da, zamenljivost ne

Kljub nekaterim strokovnim dilemam o učinkovitosti in varnosti podobnih bioloških zdravil, ta prihajajo na trg v vedno večjem številu. Zdravniki, s katerimi smo se pogovarjali, so si enotni: o zamenljivosti ne moremo govoriti, uporabljali jih bodo pri novih bolnikih. Na drugi strani predstavnik EMA, Christian Schneider, zatrjuje, da ni razlogov za dvom o tako imenovanih biosimilarjih.

14. 3. 2014
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.