Hematologija

Kako se lotimo branja krvne slike

Prvi korak pri pregledu hemograma je, da preverimo, ali so vrednosti celičnih vrst v referenčnem območju. Vsako odstopanje še ne pomeni bolezenskega stanja ali hematološkega obolenja, lahko je posledica življenjskih navad, fizioloških sprememb, stresa, jemanja zdravil ali laboratorijske napake, piše Mojca Dreisinger, dr. med., UKC Maribor.

16. 3. 2020

CAR-T: prelomnica v hematologiji in onkologiji

Inovativno enkratno zdravljenje, ki v boju proti tumorskim celicam uporablja reprogramiranje bolnikovih lastnih celic imunskega sistema, zbuja veliko upanja ne le bolnikom s hematološkimi rakavimi boleznimi, ampak tudi pri zdravljenju solidnih tumorjev.

16. 3. 2020
NA KRATKO

Izboljšano preživetje pri bolnikih z novoodkritim DP

Na kongresu ASH so predstavili rezultate triletnega spremljanja študije ALCYONE, v kateri so pri bolnikih z novoodkritim diseminiranim plazmacitomom (DP), ki niso bili primerni za transplantacijo, dokazali izboljšanje skupnega preživetja ob zdravljenju z daratumumabom (Darzalex) v kombinaciji z bortezomibom, melfalanom in prednizonom (D-VMP) v primerjavi z VMP.

16. 3. 2020
Uvodnik

Najboljše šele pride

Vse moči smo usmerili v zdravljenje s celicami CAR-T, limfociti. Aparat Prodigy, ki je za to potreben, bomo umestili v naš novi laboratorij, kjer imamo zanj pripravljen prostor. To pa je šele začetek. Za zdaj pogrešamo glas onkološke stroke v Sloveniji, ki bo za tumor specifične limfocite CAR-T prav tako uporabljala. V teku so številne klinične raziskave. Voljo in znanje imamo.

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019
VELIKI 4 - NEJM

Andeksanet alfa učinkovit pri bolnikih s hudo krvavitvijo

Andeksanet alfa je novo zdravilo, ki nevtralizira antikoagulacijski učinek zaviralcev faktorja Xa. Revija New England Journal of Medicine je objavila podatke iz raziskave ANNEXA-4 o dobri učinkovitosti andeksaneta alfa pri bolnikih, ki so ob zdravljenju z zaviralci faktorja Xa doživeli hudo krvavitev.

27. 6. 2019
NA KRATKO

Od preživetja do življenja po krvnem raku

Ob vse uspešnejšem zdravljenju krvnih rakov postaja vse bolj otipljiv cilj pozdraviti vse bolnike, je ob izidu knjižice »Spregovorimo o krvnih rakih« povedal prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik KO za hematologijo v UKC Ljubljana.

24. 6. 2019
NA KRATKO

Primerjalna študija dveh rFVIII

Na letnem kongresu Evropskega združenja za hemofilijo in sorodne motnje (EAHAD) so bili objavljeni rezultati prve študije, v kateri so neposredno primerjali dva rekombinant­na faktorja VIII (rFVIII) s podaljšanim razpolovnim časom in pokazali farmakokinetične razlike med njima.

21. 3. 2019
NA KRATKO

Novo podobno biološko zdravilo za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni

Na voljo je novo podobno biološko zdravilo rituksimab, ki je namenjeno zdravljenju nekaterih vrst krvnega raka in avtoimunskih bolezni, kot je revmatoidni artritis.

21. 3. 2019
ASH 2018

Hitri napredek v hematologiji

Na 60. letnem kongresu ameriškega hematološkega združenja ASH je bilo kot prejšnja leta veliko novosti na področju diseminiranega plazmocitoma in kronične limfocitne levkemije, prvič pa se klinične raziskave in nove molekule vrstijo tudi na področju akutne mieloične levkemije, piše Matevž Škerget, dr. med.

20. 3. 2019
NA KRATKO

Zmanjšano število zdravljenih krvavitev

Na 60. letnem srečanju ameriškega združenja za hematologijo (American Society of Hematology – ASH) so predstavili podatke iz primarne analize ključne raziskave faze III (HAVEN 2) za oceno profilakse z emicizumabom pri otrocih, mlajših od 12 let, s hemofilijo A in zaviralci za FVIII.

20. 12. 2018
NA KRATKO

Prsni vsadki povezani z rakom

Ženske s prsnimi vsadki imajo tveganje za razvoj s prsnimi vsadki povezanega anaplastičnega velikoceličnega limfoma, na svoji spletni strani piše Ameriški urad za prehrano in zdravila (FDA). Javnosti ob tem pojasnjujejo, da ne gre za raka dojk, ampak za vrsto ne-Hodgkinovega limfoma

22. 10. 2018
NA KRATKO

Brez adherence ni uspešnega zdravljenja

V Sloveniji je okoli 250 bolnikov s kronično mieloično levkemijo (KML). Za zdravljenje so že 15 let na voljo učinkovita tarčna zdravila, ki preprečujejo pojav akutne levkemije in smrti. A niti strah pred tako usodnimi posledicami bolezni ni zagotovilo za bolnikovo adherenco. Letos je zaradi opustitve terapij s tirozinkinaznimi zaviralci ena bolnica umrla.

22. 10. 2018
NA KRATKO

Izboljšano zdravljenje hemofilije A z inhibitorji

Evropska agencija za zdravila je odobrila emicizumab (Hemlibra) za rutinsko profilakso krvavitev pri bolnikih s hemofilijo A z inhibitorji (aloprotitelesi) za koagulacijski faktor VIII. To je po dveh desetletjih prvo novo zdravilo za zdravljenje bolnikov s hemofilijo A z inhibitorji v Evropi.

21. 3. 2018
NA KRATKO

Trojni »optimizem«

Dodajanje pomalidomida (Pomalyst/Imnovid) zdravilu bortezomib in majhnemu odmerku deksametazona je pokazalo statistično in klinično pomembno podaljšanje preživetja brez napredovanja bolezni pri bolnikih s ponavljajočim se neodzivnim diseminiranim plazmocitomom v primerjavi z zgolj dvojnim zdravljenjem.

21. 3. 2018
ASH 2017

Napredek pri zdravljenju napredovalega Hodgkinovega limfoma

Na letnem srečanju Ameriškega hematološkega združenja (ASH) so predstavili zadnja odkritja na področju zdravljenja krvnih rakov in drugih krvnih bolezni.

21. 3. 2018

ASH: Novosti v zdravljenju krvnih rakov

Zadnja odkritja na področju zdravljenja krvnih rakov in drugih krvnih bolezni so predstavili na letnem srečanju Ameriškega hematološkega združenja. Po treh desetletjih je denimo prišlo do napredka v prvi liniji zdravljenja napredovale oblike Hodgkinovega limfoma (HL).

27. 1. 2018
NA KRATKO

Emicizumab za zdravljenje hemofilije A

Izidi raziskave HAVEN1 so pokazali, da protitelo emicizumab pri odraslih in mladostnikih s hemofilijo A in zaviralci faktorja VIII zniža stopnjo krvavitev za 87 odstotkov v primerjavi z zdravljenjem s premostitvenimi zdravili po potrebi.

16. 10. 2017

Lahko KML nekoč dokončno premagamo?

Kronična mieloična levkemija (KML) je bolezen, kjer je znanost v boju proti raku v zadnjih 15 letih dosegla največji preboj. Danes, ko tarčna zdravila uspešno znižujejo raven levkemičnih celic, je postala kronična bolezen. V teku so študije, ali je mogoče pri nekaterih bolnikih zdravljenje opustiti, ne da bi se bolezen vrnila.

13. 10. 2017
ASH 2016

Nova spoznanja za zdravljenje diseminiranega plazmocitoma

Ena pomembnejših novic z zadnjega letnega srečanja ameriškega hematološkega združenja ASH je, da dodatna konsolidacija s tandemsko presaditvijo ali kemoterapijo pri bolnikih, ki prejmejo vzdrževalno zdravljenje z lenalidomidom, ne izboljša preživetja brez napredovanja bolezni (PFS). Na kratko povzemamo nekaj zanimivejših novic z že 58. dogodka, ki je bil tokrat v San Diegu.

20. 3. 2017
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas