Hematologija

Simptomi in sprožilni dejavniki sistemske mastocitoze

Večina simptomov sistemske mastocitoze ob začetnem pojavljanju običajno ne pripelje do pravilne diagnoze. Ob katerih simptomih pomisliti na bolezen in kateri dejavniki lahko sprožijo simptomatiko?

30. 8. 2021

Ponavljajoče se in težje potekajoče okužbe

Ob okužbi, še posebej pa pri težje potekajočih ali ponavljajočih se okužbah, je priporočljivo bolnika napotiti na preiskavo krvi, saj lahko tako pravočasno odkrijemo tudi redke, a hude in hitro potekajoče bolezni krvi, pravi specialistka interne medicine in hematologije asist. dr. Saša Anžej Doma, dr. med., s KO za hematologijo UKC Ljubljana.

29. 6. 2021
Infografika

(Imunska) trombocitopenija

23. 6. 2021

Neprepoznana do prvega invazivnega posega?

Menoragija, sideropenična anemija, potreba po transfuziji po porodu brez jasnega kirurškega razloga, pogoste krvavitve iz nosu ter krvavenje iz dlesni ob ščetkanju zob. Vse našteto lahko vzbudi sum na von Willebrandovo bolezen. Neredko se bolezen diagnosticira šele v odrasli dobi oziroma ob/po prvem invazivnem posegu, ko bolnik prekomerno krvavi.

23. 6. 2021

Kdaj in kako zdraviti trombocitopenijo

Vzrokov za nastanek trombocitopenije je veliko, prav tako se razlikujejo načini zdravljenja. Pa vendar po besedah specialistke interne medicine in hematologije dr. Barbare Skopec, dr. med., iz UKC Ljubljana vsaka trombocitopenija ne zahteva specialistične obravnave ali zdravljenja.

23. 6. 2021
15. mednarodno srečanje MPN&MPNr-EuroNet

Mednarodni kongres tokrat v slovenski organizaciji

Na tridnevnem kongresu so slovenski in mednarodni strokovnjaki predstavili najnovejša dognanja na področju mieloproliferativnih novotvorb in prirojenih bolezni mieloičnega sistema, s področja klinične hematologije, biokemije in molekularne biologije, letošnje posebne teme pa so bile molekularna diagnostika, nove tehnologije in priporočila za obravnavo bolnikov. Pišeta prof. dr. Irena Preložnik Zupan in prof. dr. Nataša Debeljak.

23. 6. 2021
INFOGRAFIKA

Od krvne slike do diagnoze

Kronična mieloična levkemija poteka v treh fazah, ki se lahko kažejo z različnimi simptomi in drugačno krvno sliko. Od najdb je odvisno, s kakšno napotnico boste bolnika napotili k hematologu.

29. 5. 2021

Mejniki v zdravljenju kronične mieloične levkemije

Kako so se zgodovinsko gledano spreminjali cilji zdravljenja kronične mieloične levkemije in kateri so danes mejniki pri doseganju odgovora na zdravljenje, razlaga specialist interne medicine in hematologije doc. dr. Matjaž Sever, dr. med.

29. 5. 2021
VIDEO

Pri več kot polovici bolnikov bolezen odkrijemo naključno

Pregled krvne slike je zelo pomemben in pogosto prvi, ki razkrije kronično mieloično levkemijo, poudarja specialistka hematologije in interne ter intenzivne medicine Karla Rener, dr. med. Predstavila je ključne podatke o tej bolezni in spomnila na pomembnost izvajanja preiskave krvi, ki lahko marsikaj razkrije o zdravstvenem stanju bolnika.

29. 5. 2021
VIDEO

Zdravljenje bolezni, ki jih bolniki s hemofilijo nekoč niso poznali

Kako se je vzpostavila obravnava kardiovaskularnih bolezni, avtoimunih bolezni, diabetesa in raka pri bolnikih s hemofilijo in kako so pri njih lani uspešno izvedli približno 100 velikih ortopedskih operacij, razlaga spec. hematologije izr. prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., iz UKC Ljubljana.

29. 4. 2021
VIDEO

S sodobno tehnologijo do še boljše profilakse

Kako z nekaj meritvami in moderno tehnologijo za vsakega bolnika posebej izračunati najustreznejšo profilakso glede na njegove potrebe, pripoveduje spec. pediatrije doc. dr. Barbara Faganel Kotnik, dr. med., s KO za za otroško hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana.

29. 4. 2021
VIDEO

Bolnik ne krvavi močno, temveč dolgotrajno

Dolgotrajne krvavitve po poškodbi ali operaciji, dolge in močne menstrualne krvavitve s prisotnimi strdki ter ponavljajoče se krvavitve iz nosu so lahko simptomi von Willebrandove bolezni. Kdaj pomisliti na to bolezen, kam poslati bolnika na dodatne preiskave in zakaj je pomembno prepoznati bolnike s to boleznijo, osvetljuje specialistka pediatrije doc. dr. Barbara Faganel Kotnik, dr. med., s KO za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične Klinike.

29. 4. 2021
VIDEO

Cepljenje proti covid-19: svetovna priporočila za bolnike s hemofilijo

Ključne poudarke svetovnih priporočil za obravnavo in cepljenje bolnikov s hemofilijo proti covid-19 je nanizala specialistka hematologije izr. prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., iz UKC Ljubljana. Kakšne so potencialne alergične reakcije, kontraindikacije in varnostni ukrepi pred izvedbo cepljenja in po njem?

29. 4. 2021
INFOGRAFIKA

Pregled zdravil za zdravljenje hemofilije A in B

Bolniki lahko ob pretežno profilaktičnem zdravljenju živijo povsem primerljivo s populacijo brez hemofilije in dosežejo normalno življenjsko dobo celotne populacije. V preglednici predstavljamo pri nas dostopna zdravila za zdravljenje hemofilije A in B.

29. 4. 2021
Hemofilija A in B

Nujna obravnava odraslega bolnika ob krvavitvi

Kljub profilaktičnemu zdravljenju hemofilije A in B bolniki še vedno lahko utrpijo spontane ali sprožene krvavitve, denimo ob poškodbah. V tem primeru je potrebna urgentna obravnava. Specialistka interne in intenzivne medicine ter hematologije Karla Rener, dr. med., iz UKC Ljubljana je s praktičnimi napotki opremila temeljne štiri korake urgentne obravnave.

29. 4. 2021
Preglednica

Urgentne motnje hemostaze, ki niso povezane z zdravili

17. 3. 2021
ESH konferenca

Novosti pri kroničnih mieloproliferativnih boleznih

Na letošnji spletni konferenci ESH (European School of Haematology), drugi po vrsti, je družba Novartis na satelitskem simpoziju predstavila novosti pri zdravljenju kroničnih mieloproliferativnih bolezni: prave policitemije (PV), mielofibroze (MF) in kronične mieloične levkemije (KML).

17. 3. 2021
ASH 2020

Največ napredka pri imunskem zdravljenju

Svetovna pandemija covida-19 je pretresla zdravljenje bolnikov s krvnimi obolenji. Številne zdravstvene ustanove so se znašle pred novimi vprašanji. Največ novosti na zadnjem letnem srečanju ASH je bilo spet predstavljenih pri zdravljenju bolnikov z diseminiranim plazmocitomom, levkemijami in limfomi. Največ napredka je bilo pri imunskem zdravljenju s CAR-T-celicami in bispecifičnimi protitelesi pri teh boleznih, piše asist. dr. Matevž Škerget, dr. med.

17. 3. 2021

Štiri nujna stanja motenj hemostaze

Pojav spontanih in prekomernih krvavitev po poškodbi ali operaciji pri bolniku brez znane anamneze motnje strjevanja krvi in v odsotnosti prejemanja zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi (antikoagulantna in antiagregacijska zdravila), je praviloma urgentno stanje.

17. 3. 2021
Na kratko

Nova knjiga: Preiskave v laboratorijski hematologiji

Z namenom olajšanja izbire pravih laboratorijskih preiskav in s tem hitrejše poti do pravih diagnoz je izšla knjiga z naslovom Preiskave v laboratorijski hematologiji.

16. 12. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.