Diabetologija in endokrinologija

Veliki 4 - The Lancet

Semaglutid lahko zmanjša telesno težo pri bolnikih s sladkorno boleznijo

V klinični raziskavi tretje faze, ki jo je vodila britanska profesorica Melanie Davies, so ocenjevali učinkovitost in varnost dveh različnih odmerkov semaglutida v primerjavi s placebom pri uravnavanju telesne teže pri odraslih s povečano telesno težo in sladkorno boleznijo tipa 2. Raziskavo je marca letos objavila revija Lancet.

23. 6. 2021

Metabolični vidik nealkoholne zamaščenosti jeter

Nealkoholna zamaščenost jeter (NAFLD) je slabo prepoznana oziroma ji ne pripisujemo zadostnega pomena, čeprav je znano, da imajo napredovale oblike te bolezni pomembne posledice, poudarja diabetologinja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

23. 6. 2021

Cilj: več kot nadzor glikemije

Med novejšimi zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni imajo pomembno mesto zaviralci natrij-glukoznih kotransporterjev (SGLT2). Gre za učinkovita in varna zdravila, s katerimi izboljšamo kakovost življenja oseb s sladkorno boleznijo tipa 2, kar ni nezanemarljivo, poudarja diabetologinja Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine, iz Bolnišnice Topolšica.

23. 6. 2021

Kako doseči kar največji izkoristek interakcijskega časa

Vzpostavljanje kakovostnega odnosa in dobra komunikacija imata v trenutni epidemiološki situaciji še pomembnejšo vlogo. Mag. psihologije Maja Mataln, specializantka klinične psihologije iz ZD Ravne na Koroškem, je postavila v ospredje pomen znanja psihologije pri napredovanju v komunikacijskih veščinah s poudarkom na aktivnem poslušanju.

29. 5. 2021
VIDEO

Izzivi pri stopnjevanju zdravljenja v ambulanti družinske medicine

Kje so še možnosti za izboljšavo pri uvajanju in kombiniranju antihiperglikemikov pri sladkorni bolezni tipa 2, razlaga diabetolog doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., z KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Svetuje tudi, kako pogumnejše stopnjevati zdravljenje in kdaj lahko kakšno zdravilo tudi ukinemo.

3. 5. 2021
PREGLEDNICA

Stopnjevanje zdravljenja pri sladkorni bolezni tipa 2

Zgoščene informacije na enem mestu o uvajanju posameznega antihiperglikemika: kdaj pričeti, potencialne omejitve pri uvajanju in kombiniranju ter kako stopnjevati in prilagajati odmerke. Primerjamo tudi vpliv na zniževanje glikiranega hemoglobina, krvnega sladkorja in telesno maso ter ali delujejo zaščitno na srčno-žilno sistem in ledvice.

3. 5. 2021

Kako in kdaj uvajamo agoniste receptorjev GLP-1?

Z agonisti receptorjev GLP-1 lahko učinkovito nižamo hiperglikemijo po jedi, omogočimo bolnikom, da se lažje znebijo odvečne teže, zmanjšamo tveganje za srčno-žilne dogodke, upočasnimo slabšanje ledvične funkcije, ob tem pa jih ne izpostavljamo nevarnosti hipoglikemije. Katera zdravila so na voljo in kako jih uvajati, piše prim. dr. Matjaž Vrtovec, dr. med.

3. 5. 2021

Najpomembnejše je preprečevanje hipoglikemij

Hipoglikemija ob zdravljenju z inzulinom je v realnem življenju veliko pogostejša, kot pričajo randomizirane raziskave, kamor so praviloma vključeni izbrani, bolj motivirani bolniki, poudarja diabetologinja doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med.

17. 3. 2021
ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021
Na kratko

Pet let po prebojni raziskavi EMPA-REG OUTCOME

Raziskava EMPA-REG OUTCOME, ki je bila do danes citirana že skoraj pettisočkrat, je odprla pot več ducatom drugih kliničnih raziskav in študij o mehanizmu delovanja teh zdravil, ki še naprej dokazujejo presenetljive učinke gliflozinov tudi pri bolnikih, ki nimajo diabetesa.

16. 12. 2020
Na kratko

Izzivi sladkorne bolezni v eri COVID-19

Zveza društev diabetikov Slovenije je pred svetovnim dnevom sladkorne bolezni (to je vsako leto 14. november) predstavila rezultate raziskave Mednarodne zveze diabetikov v Evropi, ki je ugotavljala izzive oseb s sladkorno boleznijo po Evropi v času epidemije.

16. 12. 2020
Preglednica

Kdaj in kako predpisovati zaviralce SGLT2?

16. 12. 2020
SLOVENSKA STROKA

Z redkejšo aplikacijo do primerljivih učinkov in boljše adherence

Ali redkejša aplikacija bazalnega inzulina lahko vodi v boljšo adherenco in sprejemanje zdravljenja med bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, so ugotavljali v mednarodni raziskavi, med glavnimi raziskovalci pa je bil tudi slovenski specialist internist prof. dr. Andrej Janež, dr. med.

16. 12. 2020
ESAD 2020

V središču antihiperglikemiki in kako izbrati pravega

Na letošnjem virtualnem EASD smo prisluhnili predstavnikoma dveh različnih pogledov na zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo. Kardiolog prof. Francesco Cosentino s Karolinske je zagovarjal smernice Evropskega kardiološkega združenja, diabetološki pogled, ki se izraža v smernicah ADA, pa je zagovarjal prof. Peter J. Grant iz Združenega kraljestva.

16. 12. 2020

Razslojevanje srčno-žilne ogroženosti sladkornih bolnikov

Z natančnejšim ocenjevanjem srčno-žilne ogroženosti prepoznamo tiste sladkorne bolnike, ki potrebujejo ustrezno diagnostiko, preventivno zdravljenje ali obvladovanje glikemije z zdravili, ki obenem zmanjšujejo tudi srčno-žilno tveganje.

16. 12. 2020

Antiandrogeni povečujejo tveganje za osteoporozo

Terapija za zdravljenje raka prostate z ADT znižuje raven testosterona na kastracijsko vrednost, zaradi česar se izrazito (do 90 %) zniža tako raven testosterona kot estradiola, posledično pa se z dolžino trajanja zdravljenja z ADT povečuje tveganje za sekundarno osteoporozo, opozarja urolog asist. Simon Hawlina, dr. med., s KO za urologijo UKC Ljubljana.

16. 12. 2020

Akromegalija – vzvod za psihološko podporo

Kakovost življenja bolnikov, ki trpijo zaradi te redke bolezni, je izredno okrnjena, za nameček pa nezdravljena bolezen v povprečju za deset let skrajša življenjsko dobo. Prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med. iz KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana, sporoča, da se po uspešnem zdravljenju umrljivost izenači z umrljivostjo preostale populacije.

14. 10. 2020

Test HbA1c brez obiska v ambulanti

V publikaciji Diabetes Research and Clinical Practice so bili objavljeni rezultati slovenske raziskave dr. Karin Kanc, dr. med., iz ordinacije jazindiabetes, ki je v sodelovanju z diabetologinjo Jano Komel, dr. med., iz ZD Koper med epidemijo zelo uspešno preizkusila možnost testiranja HbA1c, pri kateri bolniku ni treba v ambulanto, ampak pošlje vzorec po pošti.

14. 10. 2020

Novi steber zdravljenja tudi pri srčnem popuščanju

Ne glede na napredek pri zdravljenju srčnega popuščanja prognoza bolnikov še zdaleč ni optimalna, zato potrebujemo nove terapevtske možnosti, so poudarili na septembrskem simpoziju Inovacije in novi načini zdravljenja srčnega popuščanja. Ena takšnih se je pokazala v zaviralcih SGLT2.

14. 10. 2020

Zdravljenje z zoledronsko kislino tudi na primarni ravni

Zdravljenje osteoporoze z zoledronsko kislino, najmočnejšim bisfosfonatom, je možno po vsej Sloveniji tudi na primarni ravni, je povedal internist asist. Matej Rakuša, dr. med., in pojasnil, na kaj biti pozoren pred začetkom zdravljenja in med njim.

14. 10. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.