Diabetologija in endokrinologija

Svetovni prvaki v odkrivanju družinske hiperholesterolemije

Slovenija je edina država na svetu, ki izvaja populacijsko presejanje na družinsko hiperholesterolemijo (DH), tako da to najpogostejšo presnovno motnjo uspešno odkrivamo že pri petletnikih. Doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., opozarja na še en pomemben »stranski učinek« tovrstnega presejanja ...

21. 10. 2019
EASD 2019

Pomen zaviralcev SGLT2 zunaj ustaljene rabe

Na letošnjem srečanju EASD se je veliko govorilo o zaviralcih SGLT2-kanalčkov, predvsem zunaj najbolj ustaljene uporabe,torej o njihovi uporabi pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 1 pa pri zdravljenju srčnega popuščanja tudi pri tistih brez sladkorne bolezni.

20. 10. 2019

Kardiologov pogled na sodelovanje z diabetologi in družinskimi zdravniki

Nova zdravila zapolnjujejo vrzel med sladkorno boleznijo kot metaboličnim fenomenom in njenimi zapleti, zlasti makrovaskularnimi, ki so poglavitni vzrok smrti bolnikov s sladkorno boleznijo. Tako učinke sodobnih zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 komentira dr. Dragan Kovačič, dr. med., iz SB Celje.

20. 10. 2019

Sveže skupne smernice

Ob letošnjem kongresu ESC sta evropsko kardiološko in diabetološko združenje skupaj izdali smernice o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo in prediabetesom. Smernice opredeljujejo nov način ocenjevanja srčno-žilnega tveganja pri tej skupini bolnikov in v nekaterih primerih izrivajo metformin iz prve linije.

20. 10. 2019
SLOVENSKA STROKA

Pametno orodje za prepoznavanje bolezni iz podatkov krvnih preiskav

Na letošnjih Schrottovih dnevih sta dr. Marko Notar, univ. dipl. kem., in prof. dr. Peter Černelč, dr. med., predstavila algoritem Smart Blood Analytics, ki lahko potrdi ali predlaga bolnikovo diagnozo v obliki desetih najverjetnejših bolezni. Za področje nefrologije je bila prava diagnoza med prvimi 10 predlaganimi kar v 96 % primerov, v endokrinologiji v 95 %, kardiologiji v 94 % in hematologiji v 93 % primerov. Orodje (hematološki model) je bilo že lani predstavljeno tudi v reviji Nature.

27. 6. 2019
SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019
ADA 2019

Dokazana srčno-žilna varnost agonista GLP-1

Na letošnjem kongresu ADA so bili objavljeni dolgo pričakovani rezultati raziskave REWIND, ki je proučevala srčno-žilno varnost agonista GLP-1 dulaglutida. Ta se je izkazal za superiornega v primerjavi s standardnim zdravljenjem v široki populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, v kateri je bila le tretjina bolnikov z že znano SŽ-boleznijo.

24. 6. 2019
DIAMIND 2019

Besede lahko ranijo

(Telesna) govorica je pomembna, je bilo glavno sporočilo letošnjega DiaMinda. Ravno zato Američani, Angleži in Avstralci že imajo smernice komuniciranja z osebami z diabetesom. Psihoterapevtka in diabetologinja dr. Karin Kanc, dr. med., iz ordinacije jazindiabetes in prevajalec medicinskih besedil mag. Jaro Lajovic, dr. med., sta opozorila, da bi jih potrebovali tudi v Sloveniji.

24. 6. 2019

Kako zdravnik pridobi bolnikovo zaupanje

24. 4. 2019
NA KRATKO

Najboljši farmacevtski izdelek leta 2018

Zaviralec SGLT2 farmacevtskega podjetja Boehringrer Ingelheim – Jardiance (empagliflozin) je dobil mednarodno priznanje Prix Galien v kategoriji za najboljši farmacevtski izdelek v letu 2018.

21. 3. 2019
SLOVENSKA STROKA

Slovenski bolniki s kraniofaringiomom

Na Slovenskem endokrinološkem kongresu je doc. dr. Primož Kotnik, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana predstavil retrospektivno raziskavo, v kateri so zajeli 44 slovenskih bolnikov s kraniofaringiomom.

20. 3. 2019
VELIKI 4 - BMJ

Je poudarjanje koristi zajtrka samo še en mit o prehrani?

Večina mednarodnih smernic vidi povezavo med manjšo pogostostjo uživanja zajtrka in debelostjo, zato je redno uživanje zajtrka eno od temeljnih priporočil zdrave prehrane. Nova metaanaliza,ki so jo objavili v BMJ, pa je pokazala, da so tisti, ki zajtrka ne uživajo redno, lahko brez slabe vesti.

20. 3. 2019
ZOBOZDRAVSTVENI KOTIČEK

Endokrine motnje in spremembe v ustni votlini

Simptomi endokrinopatij se kažejo tudi s spremembami v predelu obraza in ust. Včasih lahko zobozdravniki tako posumimo na samo osnovno bolezen in pacienta še pravočasno napotimo k specialistom na nadaljnje preiskave. Če je bolezen že odkrita, pa je treba prilagoditi pristop zobozdravnika k zdravljenju oralne simptomatike.

20. 3. 2019

Višja glukoza na tešče pri osebah brez sladkorne bolezni in srčno-žilna ogroženost

Povišana koncentracija glukoze v območju, ki še ne velja za diagnostično za sladkorno bolezen, je povezana z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. To so dokazali v veliki ameriški kohorti, ki so jo spremljali od leta 1960 do 2015, v kateri so ugotavljali povezanost glukoze na tešče, ki je še pod diagnostičnim pragom za sladkorno bolezen, s srčno-žilnimi dogodki.

20. 3. 2019

Smernice ADA – novosti v letu 2019

Nove ameriške smernice za zdravljenje sladkorne bolezni imajo dodano poglavje o komunikaciji med zdravstvenim strokovnjakom in osebo s sladkorno boleznijo. V njem poudarjajo, naj bo komunikacija čustveno nevtralna, neobsojajoča, temelječa na dejstvih in usmerjena v načrt zdravljenja.

20. 3. 2019

Delovanje zaviralcev SGLT2 napoveduje spremembe v klinični praksi

Minulo leto je bilo v znamenju številnih raziskav učinkovanja zaviralcev SGLT2. O tem je bil govor tudi v klinični razpravi o izsledkih, zasnovah, metodologiji ter statistiki najbolj branih in citiranih raziskav v letu 2018, v kateri je svoja stališča predstavila priznana nefrologinja prof. dr. Paola Fioretto, dr. med., z Oddelka za medicino DIMED Univerze v Padovi, pogovor pa je usmerjal diabetolog prof. dr. Andrej Janež, dr. med.

20. 3. 2019
Uvodnik

Quo vadis, endokrinologija?

Endokrinologi, združeni v ESE in ZES, si prizadevamo, da bo endokrinologija v središču medicine, da bo povezovala njene razdrobljene veje na področju zdravstvene oskrbe, znanosti in izobraževanja, kot hormoni v telesu povezujejo in usklajujejo delovanje posameznih organov in organskih sistemov, piše uvodničarka prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med.

19. 3. 2019

Liraglutid lahko izboljšuje možnosti za zanositev

Liraglutid je v primerjavi z metforminom izjemno povečal možnosti za zanositev pri debelih bolnicah s sindromom policističnih ovarijev, vključenih v postopek umetne oploditve (IVF), je pokazala pilotna študija slovenskih strokovnjakov iz UKC Ljubljana.

19. 3. 2019

Nujnost prehoda odraslih z vrojenimi boleznimi presnove v oskrbo za odrasle

Potreba po obravnavi odraslih bolnikov z vrojenimi boleznimi presnove se zaradi izboljšanja preživetja in sodobnejše diagnostike povečuje. Kljub temu večina bolnikov ostaja v obravnavi pediatra tudi več desetletij v odrasli dobi, poudarja Nadan Gregorič, dr. med.

19. 3. 2019

Epidemija demaskulinizacije

Debelost je bolj kot starost pomembna za pojav epidemije pomanjkanja testosterona in kar do 50 % moških s sladkorno boleznijo tipa 2 ima hipogonadizem. Smiselno je, da smo na klinične težave, ki bi lahko bile povezane s pomanjkanjem testosterona pri njih, pozornejši, svetuje dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med.

19. 3. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas