Diabetologija in endokrinologija

ESAD 2020

V središču antihiperglikemiki in kako izbrati pravega

Na letošnjem virtualnem EASD smo prisluhnili predstavnikoma dveh različnih pogledov na zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo. Kardiolog prof. Francesco Cosentino s Karolinske je zagovarjal smernice Evropskega kardiološkega združenja, diabetološki pogled, ki se izraža v smernicah ADA, pa je zagovarjal prof. Peter J. Grant iz Združenega kraljestva.

16. 12. 2020

Razslojevanje srčno-žilne ogroženosti sladkornih bolnikov

Z natančnejšim ocenjevanjem srčno-žilne ogroženosti prepoznamo tiste sladkorne bolnike, ki potrebujejo ustrezno diagnostiko, preventivno zdravljenje ali obvladovanje glikemije z zdravili, ki obenem zmanjšujejo tudi srčno-žilno tveganje.

16. 12. 2020

Antiandrogeni povečujejo tveganje za osteoporozo

Terapija za zdravljenje raka prostate z ADT znižuje raven testosterona na kastracijsko vrednost, zaradi česar se izrazito (do 90 %) zniža tako raven testosterona kot estradiola, posledično pa se z dolžino trajanja zdravljenja z ADT povečuje tveganje za sekundarno osteoporozo, opozarja urolog asist. Simon Hawlina, dr. med., s KO za urologijo UKC Ljubljana.

16. 12. 2020

Akromegalija – vzvod za psihološko podporo

Kakovost življenja bolnikov, ki trpijo zaradi te redke bolezni, je izredno okrnjena, za nameček pa nezdravljena bolezen v povprečju za deset let skrajša življenjsko dobo. Prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med. iz KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana, sporoča, da se po uspešnem zdravljenju umrljivost izenači z umrljivostjo preostale populacije.

14. 10. 2020

Test HbA1c brez obiska v ambulanti

V publikaciji Diabetes Research and Clinical Practice so bili objavljeni rezultati slovenske raziskave dr. Karin Kanc, dr. med., iz ordinacije jazindiabetes, ki je v sodelovanju z diabetologinjo Jano Komel, dr. med., iz ZD Koper med epidemijo zelo uspešno preizkusila možnost testiranja HbA1c, pri kateri bolniku ni treba v ambulanto, ampak pošlje vzorec po pošti.

14. 10. 2020

Novi steber zdravljenja tudi pri srčnem popuščanju

Ne glede na napredek pri zdravljenju srčnega popuščanja prognoza bolnikov še zdaleč ni optimalna, zato potrebujemo nove terapevtske možnosti, so poudarili na septembrskem simpoziju Inovacije in novi načini zdravljenja srčnega popuščanja. Ena takšnih se je pokazala v zaviralcih SGLT2.

14. 10. 2020

Zdravljenje z zoledronsko kislino tudi na primarni ravni

Zdravljenje osteoporoze z zoledronsko kislino, najmočnejšim bisfosfonatom, je možno po vsej Sloveniji tudi na primarni ravni, je povedal internist asist. Matej Rakuša, dr. med., in pojasnil, na kaj biti pozoren pred začetkom zdravljenja in med njim.

14. 10. 2020
INFOGRAFIKA

Simptomi so na dlani, če pomisliš na bolezen

Gaucherjeva bolezen se lahko izrazi že v otroštvu ali pozneje v odrasli dobi – odvisno od hitrosti kopičenja glukocerebrozida v makrofagih in nalaganja v tkiva. Zgodnejši pojav navadno napoveduje težjo obliko bolezni. Kdaj pomisliti na to bolezen?

6. 10. 2020

V pediatrični populaciji je bolezen poddiagnosticirana

Na Pediatrični kliniki vodijo manj kot pet bolnikov z Gaucherjevo boleznijo, glede na incidenco pa bi jih pričakovali okoli deset, pravi spec. pediatrije doc. dr. Urh Grošelj, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki, kjer vodijo bolnike s to boleznijo.

5. 10. 2020
Na kratko

Raziskavo z dapagliflozinom bodo končali predčasno

Po priporočilu odbora za nadzor podatkov (DMC) bodo fazo III raziskave DAPA-CKD za dapagliflozin predčasno končali zaradi ugotovljene velike učinkovitosti. Dapagliflozin je zaviralec SGLT2, ki se je v tej raziskavi izkazal kot zelo uporaben pri kroničnih ledvičnih bolnikih z diabetesom tipa 2 ali brez njega.

19. 6. 2020
SLOVENSKA STROKA

Učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov

Dolgoročna učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) še ni dokazana, razen pri ženskah z moteno glukozno toleranco ali sladkorno boleznijo. Dr. Mojca Jensterle, dr. med., s sodelavci KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je zato slednjo preverjala v raziskavi pri ženskah s PCOS in čezmerno težo ter z normalno glikemijo. Izsledke so objavili v publikaciji Endocrine Connections.

16. 6. 2020

Zdravila za črpalko, cevi in filter

Kdo bi lahko predvidel, da bodo zdravila proti sladkorni bolezni postala tako učinkovita strategija zdravljenja srca in ledvic pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali brez nje, se je v spletnem predavanju vprašal prof. dr. Subodth Verma, dr. med., priznani srčni kirurg in strokovnjak iz Bolnišnice St. Michael v Torontu, in nakazal, da zgodbe, ki se je pred petimi leti začela z raziskavo EMPA-REG OUTCOME, še ni konec.

16. 6. 2020

Zdravljenje hiperglikemije

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

Telemedicinska obravnava kroničnih bolnikov

Na UKC Ljubljana, Kliniki Golnik in v ZD Trebnje so izvedli klinično raziskavo telemedicinske obravnave 144 pacientov s kroničnimi boleznimi, ki naj bi bila podlaga za uvedbo take oskrbe na nacionalni ravni. Preliminarni rezultati so pozitivni, je povedala strokovna vodja projekta Dominika Oroszy, dr. med. iz UKC Ljubljana.

16. 3. 2020
VELIKI 4 - NEJM

Izmenično postenje kot medicinski ukrep?

V NEJM so objavil pregled raziskav z živalmi in (nekaj) z ljudmi, v katerih so proučevali, kako izmenično (intermitentno) kratko postenje vpliva na splošne kazalnike zdravja in staranje. Opisali so najpogostejše sheme periodičnega postenja in z njimi povezane presnovne ter celične spremembe. Prispevek ponuja tudi praktični nasvet, kako bi tako postenje predpisali bolnikom.

16. 3. 2020

Zaviralci SGLT2 še ne pustijo spati

Prof. dr. Paola Fioretto, dr. med., z Univerze v Padovi meni, da so zaviralci SGLT2 dovolj varna zdravila, da jih lahko prepisujejo tudi družinski zdravniki, kot je to poslej mogoče v Sloveniji, medtem ko v Italiji (še) ni. Zdravila še nimajo indikacije za predpisovanje osebam s sladkorno boleznijo tipa 2, pri katerih je OGF pod 60, a strokovnjakinja opozarja, da bi se tudi to že moralo spremeniti. »Imamo dokaze o koristih vse do OGF 30.«

16. 3. 2020

Predpisovanje naj bo preudarno

Prof. dr. Andrej Janež, dr. med., pozdravlja odpravo omejitev za predpisovanje zaviralcev SGLT2, a hkrati poudarja, da se moramo zavedati odgovornosti in jih predpisovati kritično – le tistim, ki jim glede na raziskave taka terapija najbolj koristi. »Pomembno je predvsem to, da imamo zdaj možnost, da jih že zgodaj v dvotirnemu zdravljenju predpišemo tistim, ki jim jih do zdaj nismo mogli, pa bi to zelo potrebovali.«

16. 3. 2020

Nove smernice Ameriškega diabetološkega združenja

Kot vsak začetek leta je ADA tudi tokrat postregla z novimi smernicami. Kot je bilo pričakovati, v terapevtskem algoritmu niso sledili predlogu ESC/EASD, ki je pri aterosklerotični srčno-žilni bolezni celo pred metforminom predlagal uporabo zaviralca SGLT2-kanalčkov oziroma agonista receptorjev GLP-1, so pa smernice usmerjene k razširjanju indikacij za čimprejšnje zdravljenje s tema dvema skupinama zdravil z dokazi za srčno-žilne koristi.

16. 3. 2020
SREČANJE ZDRUŽENJA ENDOKRINOLOGOV SLOVENIJE

Prava terapija pravemu bolniku

Aktualne smernice evropskega kardiološkega in diabetološkega združenja o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo vnašajo pri izboru antihiperglikemika odmevno spremembo. Terapija prvega izbora pri zdravljenju oseb z velikim ali zelo velikim tveganjem za srčno-žilne bolezni je zaviralec SGLT2-kanalčkov ali agonist GLP-1, šele nato metformin.

11. 12. 2019
NA KRATKO

Korist tudi, če ni vse pod nazorom

Ni še konec podatkov, ki jih dobivamo iz analiz raziskave EMPA-REG OUTCOME. Na letoš­njem kongresu EASD so tako objavili še razveseljive informacije, da je zaviralec SGLT2 empagliflozin pri bolnikih s sladkorno boleznijo in srčno-žilno boleznijo pokazal ugodno srčno-žilno delovanje ne glede na to, koliko dejavnikov SŽ-tveganja je bilo pod nadzorom.

21. 10. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas