Diabetologija in endokrinologija

Z ozaveščanjem do pravočasne diagnoze in zdravljenja

Diabetična retinopatija je okvara žil na mrežnici, ki bodisi puščajo bodisi se zamašijo. Diabetični makularni edem (DME) nastane kot posledica puščanja mrežničnih žil in je eden najpogostejših vzrokov za okvaro vida pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

15. 12. 2021
Diagnoza

Tudi debeli so lahko podhranjeni

Po rezultatih raziskav je pri nas prehransko ogroženih 13,5 % splošne populacije in kar 60 % stanovalcev v negovalnih ustanovah. Naj med njimi ne prezremo pacientov s pridruženo debelostjo, opominja vodja Slovenskega združenja za klinično prehrano, specialistka splošne medicine, asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med., iz ZD Ljubljana.

15. 12. 2021

Je kaj novega o zaviralcih SGLT2?

Zaviralci SGLT2 zadnja leta razburjajo diabetološko, kardiološko in nefrološko strokovno javnost in tudi na letošnjih Schrottovih dnevih so odmevala dognanja o njihovih koristih. Njihov mehanizem delovanja in nasvete pri uvajanju v klinični praksi pri sladkorni bolezni tipa 2 je predstavila specialistka interne medicine Maja Navodnik Preložnik, dr. med., iz Splošne bolnišnice Celje.

13. 10. 2021

Prepoznavanje in zdravljenje hipotiroze

Kdaj pomisliti na hipotirozo in kako pomembna je adherenca pri zdravljenju, razlaga specialistka interne in nuklearne medicine prof. dr. Simona Gaberšček, dr. med. Če ima bolnik še nekaj preostale ščitnične funkcije, se po opustitvi zdravljenja spet pojavijo simptomi hipotiroze, poveča se tveganje za srčno-žilne zaplete. Če bolnik nima več preostale ščitnične funkcije, pa se lahko po opustitvi zdravljenja pojavi hipotirotična koma in končno tudi smrt.

13. 10. 2021

Novosti tudi pri zdravljenju debelosti

Debelost je še vedno redko diagnosticirana bolezen in še redkeje zdravljena, kar je škoda, saj zgodnje zdravljenje zmanjša pojav številnih kroničnih bolezni ali zapletov, opozarja specialist interne medicine dr. Mitja Krajnc, dr. med., iz UKC Maribor. Bolniki bodo imeli odslej na voljo tudi novo terapijo.

13. 10. 2021
VIDEO

Za sladkorno boleznijo je lahko skrit tudi rak trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke lahko ostaja skrit za novo diagnosticirano sladkorno boleznijo ali akutnim pankreatitisom, sum nanj lahko zbudi tudi pojav venske tromboze, opozarja prim. Zdenko Kikec, dr. med., iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Specialist interne medicine je predstavil razloge za velikokrat predolgo pot do diagnoze.

23. 6. 2021
SLOVENSKA STROKA

Vpliv zdravljenja parodontalne bolezni na sladkorno bolezen

Znano je, da sladkorna bolezen povečuje tveganje za nastanek parodontalne bolezni, hkrati pa velja tudi obratno, da parodontalna bolezen poslabšuje urejenost glikemije pri osebah s sladkorno boleznijo. Zato so slovenski raziskovalci opravili raziskavo, v kateri so proučevali vpliv popolne dezinfekcije ustne votline pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 in 2.

23. 6. 2021
Veliki 4 - The Lancet

Semaglutid lahko zmanjša telesno težo pri bolnikih s sladkorno boleznijo

V klinični raziskavi tretje faze, ki jo je vodila britanska profesorica Melanie Davies, so ocenjevali učinkovitost in varnost dveh različnih odmerkov semaglutida v primerjavi s placebom pri uravnavanju telesne teže pri odraslih s povečano telesno težo in sladkorno boleznijo tipa 2. Raziskavo je marca letos objavila revija Lancet.

23. 6. 2021

Metabolični vidik nealkoholne zamaščenosti jeter

Nealkoholna zamaščenost jeter (NAFLD) je slabo prepoznana oziroma ji ne pripisujemo zadostnega pomena, čeprav je znano, da imajo napredovale oblike te bolezni pomembne posledice, poudarja diabetologinja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

23. 6. 2021

Cilj: več kot nadzor glikemije

Med novejšimi zdravili za zdravljenje sladkorne bolezni imajo pomembno mesto zaviralci natrij-glukoznih kotransporterjev (SGLT2). Gre za učinkovita in varna zdravila, s katerimi izboljšamo kakovost življenja oseb s sladkorno boleznijo tipa 2, kar ni nezanemarljivo, poudarja diabetologinja Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine, iz Bolnišnice Topolšica.

23. 6. 2021

Kako doseči kar največji izkoristek interakcijskega časa

Vzpostavljanje kakovostnega odnosa in dobra komunikacija imata v trenutni epidemiološki situaciji še pomembnejšo vlogo. Mag. psihologije Maja Mataln, specializantka klinične psihologije iz ZD Ravne na Koroškem, je postavila v ospredje pomen znanja psihologije pri napredovanju v komunikacijskih veščinah s poudarkom na aktivnem poslušanju.

29. 5. 2021
VIDEO

Izzivi pri stopnjevanju zdravljenja v ambulanti družinske medicine

Kje so še možnosti za izboljšavo pri uvajanju in kombiniranju antihiperglikemikov pri sladkorni bolezni tipa 2, razlaga diabetolog doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., z KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Svetuje tudi, kako pogumnejše stopnjevati zdravljenje in kdaj lahko kakšno zdravilo tudi ukinemo.

3. 5. 2021
PREGLEDNICA

Stopnjevanje zdravljenja pri sladkorni bolezni tipa 2

Zgoščene informacije na enem mestu o uvajanju posameznega antihiperglikemika: kdaj pričeti, potencialne omejitve pri uvajanju in kombiniranju ter kako stopnjevati in prilagajati odmerke. Primerjamo tudi vpliv na zniževanje glikiranega hemoglobina, krvnega sladkorja in telesno maso ter ali delujejo zaščitno na srčno-žilno sistem in ledvice.

3. 5. 2021

Kako in kdaj uvajamo agoniste receptorjev GLP-1?

Z agonisti receptorjev GLP-1 lahko učinkovito nižamo hiperglikemijo po jedi, omogočimo bolnikom, da se lažje znebijo odvečne teže, zmanjšamo tveganje za srčno-žilne dogodke, upočasnimo slabšanje ledvične funkcije, ob tem pa jih ne izpostavljamo nevarnosti hipoglikemije. Katera zdravila so na voljo in kako jih uvajati, piše prim. dr. Matjaž Vrtovec, dr. med.

3. 5. 2021

Najpomembnejše je preprečevanje hipoglikemij

Hipoglikemija ob zdravljenju z inzulinom je v realnem življenju veliko pogostejša, kot pričajo randomizirane raziskave, kamor so praviloma vključeni izbrani, bolj motivirani bolniki, poudarja diabetologinja doc. dr. Draženka Pongrac Barlovič, dr. med.

17. 3. 2021
ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021
Na kratko

Pet let po prebojni raziskavi EMPA-REG OUTCOME

Raziskava EMPA-REG OUTCOME, ki je bila do danes citirana že skoraj pettisočkrat, je odprla pot več ducatom drugih kliničnih raziskav in študij o mehanizmu delovanja teh zdravil, ki še naprej dokazujejo presenetljive učinke gliflozinov tudi pri bolnikih, ki nimajo diabetesa.

16. 12. 2020
Na kratko

Izzivi sladkorne bolezni v eri COVID-19

Zveza društev diabetikov Slovenije je pred svetovnim dnevom sladkorne bolezni (to je vsako leto 14. november) predstavila rezultate raziskave Mednarodne zveze diabetikov v Evropi, ki je ugotavljala izzive oseb s sladkorno boleznijo po Evropi v času epidemije.

16. 12. 2020
Preglednica

Kdaj in kako predpisovati zaviralce SGLT2?

16. 12. 2020
SLOVENSKA STROKA

Z redkejšo aplikacijo do primerljivih učinkov in boljše adherence

Ali redkejša aplikacija bazalnega inzulina lahko vodi v boljšo adherenco in sprejemanje zdravljenja med bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, so ugotavljali v mednarodni raziskavi, med glavnimi raziskovalci pa je bil tudi slovenski specialist internist prof. dr. Andrej Janež, dr. med.

16. 12. 2020
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas