Dermatovenerologija

Kirurška obravnava bolnikov s HS

Pri bolnikih s hidradenitisom suppurativo (HS) je velika težava, da predolgo hodijo od zdravnika do zdravnika brez prave diagnoze, je na marčevskem simpoziju o multidisciplinarnem pristopu k zdravljenju HS povedal kirurg Ljupcho Gjorshevski, dr. med., z UKC Ljubljana.

24. 4. 2018
Intervju

Izzivi zdravljenja hidradenitisa suppurative

24. 4. 2018

Zakaj traja sedem let do postavitve diagnoze hidradenitis suppurativa?

Razlogov za slabo prepoznavanje bolezni je več, odgovarja Maruška Marovt, dr. med., z UKC Maribor. Nekateri bolniki simptome skrivajo, zdravniki pa jih včasih sprva zamenjajo za kronično bakterijsko okužbo kože. Z napredovanjem bolezni njeno zdravljenje postane zahtevnejše.

26. 2. 2018

Sistemsko zdravljenje luskavice v korist otroka

Starši se pogosto ustrašijo, ko zdravnik predlaga sistemsko zdravljenje luskavice pri otroku. K pomiritvi strahov najbolj pripomore iskren pogovor, pravi asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

27. 11. 2017
NA KRATKO

Lahko luskavico pozdravimo?

Po podatkih raziskave, ki so jih predstavili na 13. vsakoletnem srečanju dermatologov Maui Derm 2017, morda lahko zaviralec interlevkina-17A sekukinumab pri nekaterih bolnikih omogoči tudi dolgotrajno stanje brez bolezenskih sprememb na koži brez uporabe zdravil.

20. 6. 2017

Vse ambicioznejši cilji zdravljenja luskavice

Bolniki z luskavico med vsemi imunsko pogojenimi vnetnimi boleznimi, ki jih zdravijo z biološkimi zdravili, dosegajo najboljše rezultate zdravljenja, ugotavlja prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

30. 5. 2017

Cunami biosimilarjev

Prvo podobno biološko zdravilo – biosimilar – iz skupine monoklonskih protiteles, ki ga je za trženje odobrila EMA, je bil zaviralec TNF-alfa infliksimab. Kasneje je na evropski trg prišlo še precejšnje število biosimilarjev, ki dopolnjujejo terapevtske možnosti tudi zunaj področja kroničnih vnetnih bolezni. Dinamika razvoja biosimilarjev nekako sledi vzorcu razvoja originalnih protivnetnih bioloških zdravil, vse bolj pa so pod drobnogledom terapevtska monoklonska protitelesa za onkološko zdravljenje.

20. 3. 2017

Slovenska priporočila za zdravljenje HS

Slovenski strokovnjaki so pripravili priporočila za zdravljenje bolnikov s hidradenitisom suppurativo, kronično vnetno imunsko posredovano boleznijo terminalnih dlak. Predstavila nam jih je prof. dr. Mateja Dolenc Voljč, dr. med., z Dermatovenerološke klinike v UKC Ljubljana.

12. 12. 2016

Luskavica pri otrocih: Največjo škodo povzroča nezdravljena

Luskavica se pojavi pri 1 do 1,5 odstotka otrok. Če ni zdravljena (morda zaradi strahu staršev pred zdravili), se zaradi vnetja poveča tveganje nekaterih drugih sistemskih bolezni, opozarja prim. Vlasta Dragoš, dr. med., vodja Otroškega oddelka Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

28. 11. 2016
NA KRATKO

Dolgoročna rešitev za luskavico

Na 25. kongresu Evropske akademije za dermatologijo in venerologijo (EADV) na Dunaju v Avstriji so prvič predstavili podatke, da sekukinumab omogoča zelo dobro izboljšanje kože pri bolnikih z zmerno do hudo obliko luskavice s plaki tudi po štirih letih zdravljenja ob enako varni uporabi.

12. 10. 2016
NA KRATKO

Odobreno podobno biološko zdravilo za adalimumab

Ameriška agencija za zdravila FDA je odobrila podobno biološko zdravilo adalimumab-atto, in sicer za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriaze, psoriatičnega artritisa, ankilozirajočega spondilitisa, Chronove bolezni in ulcerativnega kolitisa ter juvenilnega idiopatskega artritisa. Najbolj resni zabeleženi neželeni učinki zdravila, ki se bo tržilo pod imenom Amjevita, so okužbe in maligne bolezni.

12. 10. 2016
NA KRATKO

Maligni melanom: hitrejše odkrivanje, uspešnejše zdravljenje

Združenje slovenskih dermatovenerologov je letos že deveto leto v okviru evropske kampanje Euromelanoma day opozorilo na pomen zgodnjega odkrivanja malignega melanoma. Letos so se usmerili v ozaveščanje ljudi, naj se moči sonca zavedajo ne le na plaži, ampak tudi med drugimi vsakodnevnimi dejavnostmi.

8. 7. 2016
NA KRATKO

Vse bolj učinkovito zdravljenje luskavice

Na srečanju Ameriške akademije za dermatologijo 2016 so predstavili rezultate študije CLEAR, v kateri so primerjali učinkovitost sekukinumaba in ustekinumaba pri zdravljenju odraslih z zmerno do hudo luskavico s plaki.

8. 7. 2016

Zakaj luskavica ogroža srce

Bolniki z luskavico imajo povečano tveganje za razvoj pridruženih stanj, med drugim srčno-žilnih bolezni. Bolj ogroženi so bolniki s hudo obliko luskavice, nam je povedala Katarina Šmuc Berger, dr. med., iz Splošne bolnišnice Izola.

30. 6. 2016

Cenejša zdravila lahko dobi več bolnikov

S prihodom podobnih bioloških zdravil na trg se je vzporedno s številnimi dilemami o njihovi zamenljivosti odprlo tudi vprašanje, ali lahko s cenovno ugodnejšimi zdravili tako zdravljenje omogočimo večjemu številu bolnikov kot doslej. Tudi o tem so razpravljali na letošnjem kongresu o farmakoekonomskih raziskavah in izidih na Bledu.

21. 6. 2016
Preglednica

Zdravila za sistemsko zdravljenje psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa

15. 6. 2016

PsA: prepoznavanje je dobro

»Nimam vtisa, da bi bil psoriatični artritis pri nas poddiagnosticiran. Družinski zdravniki dobro opravljajo svoje delo in nam pošiljajo prave bolnike,« ugotavlja prof. dr. Sonja Praprotnik, dr. med., s kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

20. 4. 2016

Kako prepoznati znake luskavice

Luskavica je najbolj pogosta kožna bolezen, imata jo približno dva odstotka evropske populacije. Značilni zanjo so vnetna žarišča, plaki, tanke rdečkaste zadebelitve kože, posute s sivkastimi luskami, je na predavanju v organizaciji Slovenskega farmacevtskega društva povedal prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., z Dermatovenerološke klinike v UKC Ljubljana.

29. 3. 2016

Biološka zdravila v nosečnosti

Uporabo bioloških zdravil v nosečnosti in po njej proizvajalci odsvetujejo, ker nadzorovanih raziskav na nosečnicah ni. Kljub temu se zdravniki izjemoma lahko odločijo drugače, saj je včasih tveganje za nosečnico in plod še večje, če zdravljenja ni ali pa poteka z drugimi zdravili.

28. 1. 2016
DERMATOLOŠKI DNEVI 2015

Prihodnost zdravljenja luskavice

Medtem ko zaviralci TNFα že dobivajo tudi prve biosimilarje, se širi nabor bioloških zdravil za zdravljenje luskavice. Od leta 2009 je na evropskem trgu ustekinumab (Stelara), zaviralec IL 12/23, prihajata pa še sekukinumab (Cosentyx, IL 17A) in iksekizumab (IL 17) ter nekaj zaviralcev IL 23.

22. 12. 2015
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas