Dermatovenerologija

90 odstotkov ponovitev melanoma se zgodi v treh letih po diagnozi

O tem, kako naj poteka spremljanje bolnikov po primarnem melanomu, ni splošnega mednarodnega konsenza, je na 1. mednarodnem kongresu Združenja slovenskih dermatovenerologov z mednarodno udeležbo povedala doc. dr. Liljana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije. Kako to področje urejajo tuje smernice in kako se z njimi primerjamo mi?

19. 6. 2023
ASCO 2023

Pomanjkljivo védenje o zaščiti pred soncem

Ljudje, ki so bili zdravljeni zaradi kožnega raka ali predrakavih sprememb, kažejo večje poznavanje in ustreznejše ravnanje glede potrebe po zaščiti pred soncem v primerjavi s splošno javnostjo, vendar pa je njihova celotna ozaveščenost na tem področju še vedno pomanjkljiva. Kaj so ugotovili v študiji, predstavljeni na letošnjem srečanju Ameriškega združenja za internistično onkologijo?

19. 6. 2023
HITRI TEST

Melanom: pri kom ga iskati in kje ga ne smemo spregledati?

Najpomembneje je, da smo na pojav kožnega melanoma pozorni pri osebah z največjimi tveganji. Katere osebe imajo večje tveganje in kdaj pomisliti na dedno obremenjenost? Katere melanome lahko spregledamo, saj so bolj skriti?

4. 6. 2023
LETO POD DROBNOGLEDOM

Ključne novosti v sistemskem zdravljenju nemelanomskih tumorjev

Kakšen napredek v preživetju prinaša sistemsko zdravljenje pri bolnikih s sluzničnim in uvealnim melanomom ter bazalnoceličnim in ploščatoceličnim karcinomom kože? Predstavljamo ključne novosti zadnjega leta, ki so bile izpostavljene na 19. šoli o melanomu.

1. 6. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

Največ bolnikov s kronično vensko boleznijo (KVB) je tistih v začetnih stanjih in tukaj lahko naredimo največ, da ne bi prišlo do poslabšanja, poudarja prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., spec. dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. Naboru venoaktivnih zdravil se pridružuje učinkovito zdravilo, kalcijev dobesilat.

23. 5. 2023

Dileme v obravnavi keratinocitnih kožnih tumorjev

»Dermatologi bi se morali več ukvarjati z operativo in drugimi vrstami terapije kožnih rakov, če se hočemo ohraniti kot suverena strokovna skupina na področju dermatoonkologije,« je poudaril izr. prof. dr. Igor Bartenjev, dr. med., na 1. kongresu Združenja dermatologov Slovenije z mednarodno udeležbo. Kako in zakaj bi bilo še potrebno spremeniti obravnavo?

24. 4. 2023
19. ŠOLA O MELANOMU

Novosti v sistemskem zdravljenju melanoma

Dopolnilno sistemsko zdravljenje se premika v zgodnejše stadije bolezni, pri katerih obstaja veliko tveganje za ponovitev bolezni. Kako sistemska terapija spreminja preživetja bolnikov? Katere so zadnje novosti v zdravljenju in kakšne spremembe se obetajo v prihodnosti? Piše Katja Leskovšek, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

24. 4. 2023

O dilemi spremljanja bolnikov z melanomom v prihodnje

V pripravi so nova priporočila za obravnavo bolnikov z melanomom. O izzivih prevdvidenih sprememb, predvsem o krajšem času spremljanja bolnikov pri dermatologih, razmišlja dr. Mirjam Rogl Butina, dr. med., spec. dermatovenerologije iz ambulante Dermatologija Rogl Butina.

24. 4. 2023

Kdaj in kako napotiti k dermatologu ob sumu na melanom?

Ker mnogokrat diagnozo melanom lahko postavimo šele po dermatoskopskem pregledu sprememb na koži, je že ob najmanjšem sumu na melanom bolnika treba napotiti k dermatovenerologu. V katerh primerih je smiselna napotitev in kakšna naj bo stopnja nujnosti?

16. 4. 2023
HITRI TEST

Glivične okužbe nohtov: štiri najpogostejša vprašanja

Vprašalnik o onihomikozah je pripravila dr. Marjetka Korpar, mag. farm. in spec. klin. farm., vodja Lekarne Ptuj. Z reševanjem kviza boste poglobili znanje o tem, zakaj pot do ozdravitve nohtov nog s topikalnim zdravljenjem ne more biti krajša od devetih mesecev in kateri so najpogostejši neželeni učinki oziroma interakcije z drugimi zdravili pri sistemski terapiji.

29. 3. 2023
Video

Uporaba napačnih preparatov pri onihomikozah ni redkost

Svetovanje in predpisovanje preparatov, ki niso namenjeni zdravljenju glivičnih okužb nohtov, pač pa kože stopal, je eden v nizu razlogov za neuspešno zdravljenje onihomikoz, pove Katarina Šmuc Berger, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Izola. Kaj še botruje slabi adherenci in trdovratnim, ponavljajočim se okužbam?

29. 3. 2023

Redko z eno tubo zdravila

»Pri pojavu aken se vse bolj zavedamo vpliva, ki ga imajo na kvaliteto življenja bolnika," pove Katarina Šmuc Berger, dr. med., spec. dermatovenerologije iz SB Izola. Z zgodnjim začetkom zdravljenja z lokalnimi terapijami v ambulanti družinske medicine in pravočasno napotitvijo k specialistu lahko obvladujemo hujše oblike, ki pustijo brazgotine na koži in samopodobi.

28. 3. 2023

Kako zdravimo onihomikoze?

Z glivicami okužen noht je stalen vir okužbe, ki se lahko širi na druge dele telesa in druge nohte, zato je to stanje treba zdraviti, poudarja doc. dr. Katarina Trčko, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor. Na katerih dokazih temelji sodobno (samo)zdravljenje onihomikoz? Kako izberemo optimalen antimikotik?

27. 3. 2023

Sindrom VEXAS, veliki posnemovalec

Šele od leta 2020 poznamo novo vnetno bolezen, sindrom VEXAS. Kako se kaže njegova pestra in kompleksna klinična slika? S katerimi hematološkimi, dermatološkimi in revmatskimi bolezni se prekrivajo znaki in simptomi? Njegove značilnosti je predstavila Alojzija Hočevar, dr. med., spec. revmatologije s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Vnetni spomin pri luskavici in implikacije za zdravljenje

S trenutno dostopnimi sistemskimi, predvsem z novejšimi biološkimi zdravili, lahko dosežemo popolno klinično remisijo luskavice, a se po prenehanju zdravljenja psoriatični plaki običajno vrnejo in pojavijo na prvotnih mestih. Kateri so celični mehanizmi, odgovorni za ponovitve, in kaj pomenijo za prihodnost zdravljenja najpogostejšega tipa – luskavice v plakih?

22. 11. 2022
VIDEO

Lahko storimo še kaj več za bolnike?

Specialistka dermatovenerologije doc. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana predstavlja nekaj ključnih ukrepov, s katerimi bi lahko še izboljšali obravnavo odraslih z luskavico s težjo obliko bolezni. Kaj kažejo novejše raziskave o obvladovanju sočasnih bolezni in o zgodnejšem sistemskem zdravljenju za doseganje dolgotrajnejših remisij?

22. 11. 2022

Novi obeti zdravljenja luskavice

Prednosti zgodnjega zdravljenja luskavice postajajo z novimi spoznanji vse očitnejše, je poudaril spec. dermatovenerologije prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana ob izsledkih raziskave GUIDE.

22. 11. 2022
ESMO 2022

Kaj je odmevalo na ESMO?

Tudi letošnji kongres Evropskega združenja za internistično onkologijo (ESMO), ki je potekal v začetku septembra v Parizu, je prinesel mnogo novosti. Povzemamo nekaj najodmevnejših raziskav.

12. 10. 2022

Klinično pomembna povezava med luskavico in NAFLD

Bolniki s kronično luskavico v plakih imajo skoraj dvakrat povečano tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter. Tveganje je večje pri osebah, ki imajo huje prizadeto kožo, najverjetneje pa tudi pri tistih, ki imajo psoriatični artritis, kažeta sistematični pregled in metaanaliza.

20. 9. 2022
VIDEO

Ali lahko spremembe v mikrobiomu povezujemo s kožnimi boleznimi?

Kakšna je vloga mikrobioma pri atopijskem dermatitisu in drugih imunsko pogojenih boleznih, razlaga Olga Točkova, dr. med., iz UKC Ljubljana. Razloži tudi, kaj vse vpliva na mikrobni disbalans in kako lahko z izdelki vplivamo na uravnavanje mikrobioma.

20. 9. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Bo vse to čez eno leto še res?

24. 4. 2024

Od VIP-genov do personaliziranega zdravljenja

27. 3. 2024

Dobrodošla novost za bolnike z migreno

27. 3. 2024

Olimpijskih iger se zaveš, ko je že vsega konec

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.