Dermatovenerologija

Prva priporočila za zdravljenje ploščatoceličnega raka kože

Konec lanskega leta smo tudi v Sloveniji dobili prva priporočila za zdravljenje ploščatoceličnega raka kože, ki je znatno pogostejši kot melanom, število obolelih pa se vsako leto poveča. Tumorji so običajno lokalno omejeni, obstajajo pa tudi lokalno napredovale in razsejane oblike, pri katerih se je dobro izkazalo sistemsko zdravljenje.

29. 3. 2021

Glavno besedo imajo pridružene bolezni

Nobeno cepivo proti covidu-19 ni kontraindicirano za bolnike z luskavico ne glede na to, s čim so zdravljeni, saj gre za mrtva cepiva. »Bolnikom svetujemo, da se cepijo, predvsem zaradi pogostih pridruženih bolezni, ki so tveganje za okužbo z virusom oziroma za težji potek covida,« pravi specialistka dermatovenerologije Aleksandra Bergant Suhodolčan, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

17. 3. 2021
Na kratko

Koristi pembrolizumaba pri zdravljenju melanoma

Klinična raziskava faze III EORTC1325/KEYNOTE-054 je pokazala, da so bolniki, ki so bili ob kirurško odstranjenem (reseciranem) melanomu III. stopnje z velikim tveganjem adjuvantno zdravljeni s pembrolizumabom (Keytruda), po 3,5 leta spremljanja dosegli ključni sekundarni opazovani dogodek, preživetje brez oddaljenih zasevkov (DMFS).

16. 12. 2020

V ambulanto prihajajo isti bolniki, a povsem drugi ljudje

»Po štirih mesecih od uvedbe zdravljenja na kontrolo pridejo isti bolniki, ki pa so povsem drugi ljudje. Po letih razočaranj, pogostih nepredvidljivih poslabšanjih hudega atopijskega dermatitisa (AD) so bolniki zelo zadovoljni z rezultati zdravljenja z dupilumabom.«

16. 12. 2020

Novi standard zdravljenja nemelanomskih rakov kože

Obravnava napredovalih oblik nemelanomskih rakov kože je s sistemskim zdravljenjem postala učinkovita in varna ter vzpostavlja nov standard za bolnike, razlaga specialistka internistične onkologije prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.

16. 12. 2020
INTERVJU

»Luskavica je izginila, a ni pozabljena«

Velik napredek pri zdravljenju luskavice se kaže tudi tako, da v kliničnih raziskavah učinkovitosti zdravila ne preverjajo več v primerjavi s placebom, temveč z drugim, običajno do tedaj najučinkovitejšim zdravilom, s tem pa se ne zvišujejo le cilji kliničnih raziskav, temveč tudi cilji zdravljenja. O najnovejših dognanjih in dosežkih na tem področju smo se pogovarjali s priznanim dermatologom prof. Diamantom Thaçijem, direktorjem univerzitetne bolnišnice Schleswig-Holstein iz Lübecka.

16. 12. 2020

Če bolnik ne sodeluje, ni uspeha

Naravni potek bolezni hidradenitis suppurativa vodi v poslabšanja in trajne poškodbe kože, ki jih lahko spremljajo hude psihične obremenitve bolnika in slaba kakovost življenja. Gre za eno od bolezni, ki pri obravnavi zahtevajo veliko multidisciplinarnega povezovanja ter tudi sodelovanja bolnika.

14. 10. 2020
Preglednica

Zdravila za sistemsko zdravljenje luskavice

19. 6. 2020

Kaj še manjka v paleti zdravil proti luskavici?

PASI 100 pri okoli 60 % bolnikov in PASI 90 pri več kot 80 % so dosežki zdravljenja, ki spreminja življenje bolnikov z luskavico v plakih (vulgarna luskavica). Še vedno pa ostaja izziv sicer redkejša pustulozna oblika luskavice, opozarja asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana.

16. 6. 2020
INFOGRAFIKA

Atopijski marš

Prisotnost ene alergijske bolezni poveča tveganje za razvoj drugih. Atopijski marš je razvoj alergijskih bolezni, ki imajo skupne nekatere dejavnike tveganja in imunološke značilnosti.

6. 5. 2020

Pomembna sta individualen pristop in vztrajnost

Evropske smernice za zdravljenje atopijskega dermatitisa (AD) svetujejo stopenjsko zdravljenje bolezni, a vedno je treba upoštevati individualno klinično raznolikost in izbrati individualen pristop, svetuje asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatološke klinike UKC Ljubljana.

6. 5. 2020

Obravnava bolnikov z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila

Kako v danih epidemioloških razmerah obravnavati bolnike z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila? Vsebino nedavno posodobljenih priporočil je predstavila predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana prim. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., višja svetnica.

23. 4. 2020
Intervju

Z dopolnilnim zdravljenjem v stadiju 3 do še več ozdravitev

Z nemškim strokovnjakom prof. dr. Dirkom Schadendorfom, dr. med., smo se na 16. šoli melanoma v Ljubljani pogovarjali o napredku v zdravljenju malignega melanoma, kako dolgo deluje in kaj svetovati bolnikom glede neželenih učinkov.

2. 4. 2020

Kožni melanom na pragu ozdravitve

V zadnjih letih so nova zdravila v sistemsko zdravljenje melanoma prinesla veliko optimizma. Vprašanje, ali je bolezen pri skoraj polovici bolnikov na ta način ozdravljena ali zazdravljena, se zdi povsem primerno, se strinja prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana. Dodatno bo k temu pripomoglo sistemsko dopolnilno zdravljenje v 3. stadiju bolezni.

2. 4. 2020

Nekateri so bolj skriti

Danes je cilj dermatologov odkrivanje kožnega raka že, ko so lezije še diskretne in težko prepoznavne, a dobro ozdravljive, je Aleksandra Dugonik, dr. med., spec. dermatovenerologije iz UKC Maribor, opozorila v sklopu že 16. šole malignega melanoma. Med težje opaznimi so svetli rožnati melanomi in melanomi na neznačilnih mestih, tudi na lasišču.

2. 4. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020
NA KRATKO

Psoriaza: primerjalna klinična raziskava

Po 52 tednih je 87 % bolnikov, zdravljenih z risankizumabom, doseglo vsaj 90-odstotno izboljšanje kože glede na izhodišče (PASI90), medtem ko je PASI90 doseglo 57 % bolnikov, ki so prejemali sekukinumab.

16. 3. 2020
DERMATOLOŠKI VIKEND

Cilj se zvišuje

Vse boljše poznavanje zapletene imunologije v ozadju luskavice nas je pripeljalo do vse učinkovitejših bioloških zdravil in velikih sprememb za bolnike, smo izvedeli na Dermatološkem vikendu v Portorožu. Prof. Brian Kirby, dr. med., je v pogovoru z nami poudaril, da imajo najboljše obete tisti bolniki, ki jim na učinkovito zdravljenje ni treba čakati predolgo.

11. 12. 2019
Intervju

Ni več razloga, da bi ljudje z luskavico trpeli

Vsaj za nekatere osebe z luskavico se ob dovolj zgodnjem učinkovitem zdravljenju obeta celo trajna ozdravitev, napoveduje ugledni irski strokovnjak.

23. 10. 2019

V ospredju ostaja kompresijska terapija

Pri zdravljenju hipostazičnega dermatitisa in tromboflebitisa ostaja v ospredju kompresijska terapija, poudarja Katarina Šmuc Berger, dr. med., specialistka dermatovenerologije iz SB Izola.

24. 6. 2019
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.