Dentalna medicina

SLOVENSKA STROKA

Zdravje zob pri 12-letni mladini v Sloveniji (1987–2013)

Prof. dr. Vito Vrbič, dr. dent. med. s Stomatološke klinike v UKC Ljubljana, je v letih med 1987 in 2013 izvedel šest raziskav, v katerih je zbral podatke o stanju zobnega kariesa pri 12-letnikih. Namen raziskav je bila pridobitev ustreznih podatkov o zobnem zdravju 12-letnikov v Sloveniji.

19. 10. 2015

Ustno zdravje sloni na preventivi

Neustrezno ustno zdravje ima številne posledice in vpliva tudi na ekonomsko ter psihosocialno kakovost življenja ljudi.

16. 10. 2015
SLOVENSKA STROKA

Stanje zob in obzobnih tkiv pri bolnikih s parkinsonovo boleznijo

Na Centru za ustne bolezni in parodontologijo Stomatološke klinike ter v Kliničnem oddelku za bolezni živčevja Nevrološke klinike v Ljubljani so opravili raziskavo, katere namen je bil preveriti hipotezo, da imajo bolniki s Parkinsonovo boleznijo (PB) slabše stanje zob in obzobnih tkiv kot zdravi preiskovanci.

21. 6. 2015

Glivična okužba v ustih ob inhalaciji kortikosteroidov

Kortikosteroide v medicini uspešno uporabljamo za preprečevanje vnetij v pljučih, med neželenimi učinki takšnih inhalacijskih zdravil proti astmi pa so tudi glivične okužbe v ustih.

10. 6. 2015
SLOVENSKA STROKA

Genotipska karakterizacija sevov Aggregatibacter actinomycetemcomitans

Na Katedri za ustne bolezni in parodontologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so raziskovalci v sodelovanju s Katedro za biokemijo na Biotehniški fakulteti opravili presečno raziskavo, katere namen je bil ugotoviti, kako pogosto Aggregatibacter actinomycetemcomitans naseljuje subgingivalni plak slovenskih bolnikov s kroničnim parodontitisom.

1. 4. 2015

Ponavljajoči se aftozni stomatitis

Ponavljajoče se aftozne ulceracije so običajno boleče ranice, ki se lahko pojavljajo kjerkoli na ustni sluznici. Čeprav je njihova prevalenca zelo velika, saj sodijo med najpogostejša obolenja ustne sluznice in za njimi trpi skoraj vsak peti človek, ostajajo vzroki za njihov nastanek še vedno nepojasnjeni.

31. 3. 2015
ŽENSKE BOLEZNI

Hormonska nihanja v življenju ženske vplivajo na zdravje zob

Ženski spolni hormoni imajo pomemben vpliv na oralno zdravje žensk, saj vplivajo na prekrvitev dlesni in imajo pomembno vlogo pri imunskem odzivu organizma na mikrobe.

25. 1. 2015
SLOVENSKA STROKA

Obolevnost za kariesom stalnih zob pri otrocih z vnetjem zobne pulpe mlečnih zob

Raziskava avtorjev Leban T. in Pavlič A., objavljena v Zobozdravstvenem vestniku, je pokazala povezavo med obolevnostjo za kariesom stalnih zob in vnetjem zobne pulpe mlečnih zob pri otrocih.

25. 1. 2015
SLOVENSKA STROKA

Rezultati konservativnega zdravljenja po zlomu sklepnega odrastka spodnje čeljustnice pri otrocih

Na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC v Ljubljani so opravili retrospektivno raziskavo, katere namen je bil oceniti klinično in rentgenološko stanje po konservativnem zdravljenju zloma sklepnega odrastka v otroštvu.

24. 1. 2015

Osteonekroza čeljusti, povzročena z bisfosfonati

Bisfosfonati se že vrsto let predpisujejo za zdravljenje številnih bolezni, v zadnjem obdobju pa se pogosto omenjajo v zvezi z njihovim neželenim učinkom – osteonekrozo čeljusti.

24. 1. 2015

Infekcijski endokarditis in antibiotična zaščita pred posegi

Antibiotično zaščito pred zobozdravstvenimi posegi svetujemo v vseh tistih primerih, ko za pacienta obstaja nevarnost nastanka infekcijskega endokarditisa.

28. 12. 2014
SLOVENSKA STROKA

Zobna pulpa in sluznica dlesni sta oživčeni z morfološko in nevrokemično različnima skupinama nociceptorjev

Raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so opravili raziskavo, katere namen je bil ugotoviti razlike v oživčenju zobne pulpe in sluznice dlesni. Poznavanje teh razlik bi lahko vodilo v boljši pristop k lajšanju bolečine.

28. 12. 2014
SLOVENSKA STROKA

Subgingivalna mikro flora pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1

Raziskava asist. dr. Roka Schare, dr. dent. med., asist. Eve Skalerič, dr. dent. med., in prof. dr. Katje Seme, dr. med., objavljena v Zobozdravstvenem vestniku, je pokazala, da je sladkorna bolezen povezana s povečanjem deleža paradontopatogenih bakterij v subgingivalni mikroflori in s tem s poslabšanjem stanja obzobnih tkiv. Slabše stanje obzobnih tkiv pa se kaže s poslabšanjem sladkorne bolezni.

14. 3. 2014
POLEMIKA

Je endodontski poseg medvedja usluga z dobrim namenom?

Namen endodontskega posega samega je načeloma zelo plemenit. Zobozdravniki se po vseh svojih močeh potrudimo, da bi pacient lahko obdržal zob, ki je zaradi poškodbe, progresivnega kariesa ali zaradi parodontalne bolezni izgubil vitalnost.

14. 3. 2014

Nove igrače v zobozdravstvu

Spremembe v zobozdravstvo prodirajo izjemno hitro. Časa za čakanje ali obračanje nazaj preprosto ni. A novosti za zdaj še niso naš zaveznik, temveč bolj tekmec, ki izziva naše mejne sposobnosti, stalno rast in razvoj novih potencialov.

26. 9. 2013
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Vsak monoklonski zobec še ni diseminirani plazmocitom

26. 6. 2024

Za smiselno in učinkovito obravnavo starejših potrebujemo koncept

26. 6. 2024

Pasivna medicina vodi v kaos

26. 6. 2024

Dentalni amalgam: prepoved uporabe – konec težav?

24. 6. 2024

Pljučna hipertenzija skozi vprašanja

26. 6. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
Slovenija

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.