Dentalna medicina

Kako doseči kar največji izkoristek interakcijskega časa

Vzpostavljanje kakovostnega odnosa in dobra komunikacija imata v trenutni epidemiološki situaciji še pomembnejšo vlogo. Mag. psihologije Maja Mataln, specializantka klinične psihologije iz ZD Ravne na Koroškem, je postavila v ospredje pomen znanja psihologije pri napredovanju v komunikacijskih veščinah s poudarkom na aktivnem poslušanju.

29. 5. 2021
SLOVENSKA STROKA

Optimizacija parametrov lasersko podprte irigacije

Začetki raziskav laserjev kot dopolnilne metode za izpiranje (irigacijo) koreninskih kanalov pri endodontskem zdravljenju segajo v leto 2009 (1). Pri izpiranju koreninskih kanalov je ključno ravnovesje med učinkovitostjo, ki poveča uspešnost endodontskega zdravljenja, in varnostjo.

17. 3. 2021

Posebnosti gerontostomatologije

Z višjo starostjo se pojavlja več oralnih sprememb. Obravnava starostnikov mora biti usmerjena v natančno razpoznavo oralne patologije in zdravljenje morebitnih sprememb.

17. 3. 2021

Moški spolni hormoni in oralno zdravje

Doslej je bilo zelo malo napisanega o povezavi med reproduktivnim zdravjem moških in njihovim ustnim zdravjem oziroma o nastanku parodontitisa zaradi moških spolnih hormonov. Ob pregledu literature je mogoče opaziti, da je bila tematika precej prezrta in je malo raziskana, nove analize pa kažejo na obstoj povezave.

16. 12. 2020
SLOVENSKA STROKA

Oralno zdravje pri bolnikih s končno ledvično odpovedjo

Cilj presečne študije, ki sta jo izvedli Monika Ferran, dr. dent. med., in Jasmina Karišik, dr. dent. med., pod vodstvom prof. dr. Milana Petelina, dr. dent. med., je bil proučiti povezavo med oralnim zdravjem in serumskimi biooznačevalci med bolniki, ki se zdravijo s hemodializo.

14. 10. 2020

Aktualno o zobozdravstveni oskrbi med nosečnostjo

Zobozdravniki smo pred še ne tako dolgim časom obravnavali nosečnice kot vse druge pacientke. Rek, da vsaka nosečnost terja od nosečnice vsaj en zob, pa je žal prešel kar v ljudsko modrost. Vsekakor omenjena trditev ni resnična in danes obiski nosečnic v zobozdravstvenih ordinacijah ne smejo biti in tudi niso več tabu.

14. 10. 2020

Dermatološke bolezni se kažejo tudi na ustni sluznici

Številne kožne spremembe so močno povezane z lezijami ustne sluznice, vendar pa jih lahko zobozdravniki zaradi pomanjkanja informacij spregledamo ali celo napačno diagnosticiramo. Zato je interdisciplinarni pristop ključnega pomena za obvladovanje bolezni ter izboljšanje celotnega stanja in funkcije obolelih.

19. 7. 2020

Zobozdravniška obravnava nevroloških pacientov

Zobozdravniki se v svojih ordinacijah vsakodnevno srečujemo s pacienti, ki imajo različna nevrološka obolenja in nevrološke motnje. V prispevku bomo predstavili strategije obravnave bolnikov z epilepsijo in dolgoletnimi cerebrovaskularnimi obolenji, ki imajo povečano tveganje za možgansko kap.

23. 6. 2020
SLOVENSKA STROKA

Ali nepopolno zalivanje kočnikov še vedno preprečuje karies?

Zalivanje fisur velja za učinkovit preventivni ukrep proti kariesu, vendar se pogosto postavlja vprašanje, ali tudi nepopolno zalite fisure dajejo zadostno zaščito. Asist. Lenka Likar Ostrc, dr. dent. med., Medicinska fakulteta in UKC Ljubljana, je s kolegicama to preverjala v raziskavi, katere rezultati so bili objavljeni v publikaciji Clinical and Experimental Dental Research.

16. 6. 2020
SLOVENSKA STROKA

Merjenje pacientovega oralnega zdravja

Pri merjenju uspešnosti posamezne vrste zobozdravstvenega zdravljenja je nujno, da se upošteva tudi pacientova ocena. Če zobozdravnik s posegom ni izboljšal kakovosti pacientovega življenja, zdravljenje ni bilo uspešno, meni izr. prof. dr. Ksenija Rener-Sitar, dr. dent. med.

16. 3. 2020

Oralne spremembe pri hematoloških boleznih

Številne hematološke bolezni se kažejo s spremembami na ustni sluznici. Pogosto imajo značilne oralne manifestacije, ki jih zobozdravniki neredko prepoznamo, še preden je bolezen diagnosticirana. Tako lahko paciente pravočasno napotimo k hematologom, ki začnejo zdraviti osnovno bolezen.

16. 3. 2020
SLOVENSKA STROKA

MR za oceno kariesa

Slovenski strokovnjaki so v prvi tovrstni raziskavi in vivo preverjali, ali bi magnetnoresonančno (MR) slikanje zob s kartiranjem relaksacijskega časa T2 zobne pulpe lahko uporabljali za vrednotenje odziva zobne pulpe ob napredovanju kariesa. Izsledke so objavili v reviji Caries Research.

10. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Med zobozdravniki je mišično-skeletna bolečina zelo razširjena

Višja fizioterapevtka mag. Darija Šćepanović je s sodelavci UKC Ljubljana in MF Ljubljana raziskovala pogostnost mišično-skeletne bolečine, kje se bolečina pojavlja in dejavnike tveganja za njen pojav med zobozdravstvenimi delavci v Sloveniji. O vsaj eni mišično-skeletni težavi jih je poročalo 78 %. Raziskava je bila objavljena v publikaciji Workplace, Health & Safety.

21. 10. 2019
ZOBOZDRAVSTVENI KOTIČEK

Endokrine motnje in spremembe v ustni votlini

Simptomi endokrinopatij se kažejo tudi s spremembami v predelu obraza in ust. Včasih lahko zobozdravniki tako posumimo na samo osnovno bolezen in pacienta še pravočasno napotimo k specialistom na nadaljnje preiskave. Če je bolezen že odkrita, pa je treba prilagoditi pristop zobozdravnika k zdravljenju oralne simptomatike.

20. 3. 2019
SLOVENSKA STROKA

Resorpcija kosti ob zobnih vsadkih bolnikov po obsevanju

Kirurški poseg in obsevanje zaradi raka v ustni votlini povzročita tudi izgubo zob. Miha Kočar, dr. dent. med., z oddelka z maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana je na letnem srečanju evropskega združenja za osteointegracijo (EAO) predstavil raziskavo dveletnega spremljanja bolnikov potem, ko so jim vstavili zobne vsadke. Izvedla sta jo skupaj z Aleksandro Polak, dr. dent. med.

17. 12. 2018

Oralno zdravje ima lahko pomembno vlogo pri preprečevanju raka

Zdi se, da imajo bakterije, ki povzročajo periodontitis in bolezni obzobnih tkiv, nadvse pomembno vlogo tudi pri začetku nastanka karcinoma želodca in malignoma trebušne slinavke, so v zadnjih raziskavah odkrili raziskovalci z Univerze v Helsinkih in Karolinskega inštituta iz Švedske ter raziskovalna skupina z Univerzitetnega kolidža za zobozdravstvo v New Yorku.

17. 12. 2018
SLOVENSKA STROKA

35 let dela za boljšo ustno higieno šolarjev

Preventivno Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani (TČZ) je v minulem šolskem letu uspešno izpeljalo že 744 osnovnih šol in šol ter zavodov za otroke s posebnimi potrebami. V 35 letih je ta akcija pomembno pripomogla k izboljšanju ustne higiene osnovnošolcev, ugotavlja vodja tekmovanja prim. Matej Leskošek, dr. dent. med.

21. 10. 2018

Vpliv prehrane na ustno zdravje

Dobro oralno ali ustno zdravje pomeni zdrave zobe, dlesni in ustno sluznico. Pomeni tudi usklajeno delovanje celotne ustne votline, kar nam omogoča, da se normalno prehranjujemo, da lahko govorimo, se smejemo in da je naš zunanji videz estetski.

21. 10. 2018
SLOVENSKA STROKA

Vpliv fotobiomodulacije na dejavnike tveganja za karies

V raziskavi smo ugotovili, da fototerapija s polarizirano polikromatsko svetlobo ali LED-svetlobo zmanjša dejavnike tveganja za karies pri bolnikih z velikim tveganjem. Fotobiomodulacija lahko zmanjša količino kariogenih bakterij v slini in izboljša nekatere lastnosti sline.

20. 6. 2018
SLOVENSKA STROKA

Pogostnost trikoreninskih spodnjih stalnih kočnikov pri Slovencih

Uspeh endodontskega zdravljenja zoba temelji na pravilni določitvi števila korenin in koreninskih kanalov. Med prebivalci Slovenije ima tri korenine 1,32 odstotka spodnjih šestic, 0,25 odstotka spodnjih sedmic in 1,77 odstotka spodnjih osmic, kažejo izsledki raziskave.

21. 3. 2018
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.