Dentalna medicina

Najpogosteje uporabljana zdravila v zobozdravstvu

Zobozdravniki svojim pacientom največkrat predpisujemo antibiotike (32,6 odstotka), sledijo nesteroidna protivnetna zdravila (23,2 odstotka), vitamini (3,6 odstotka) in antiseptiki, kot sta klorheksidin in listerin, i, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

21. 3. 2018
SLOVENSKA STROKA

Ustno zdravje hemodializnih bolnikov

Strokovnjaki Katedre za ustno zdravje in parodontologijo Medicinske fakultete v Ljubljani so v presečni raziskavi ugotavljali ustno zdravje slovenskih bolnikov na hemodializi ter njegovo povezanost s serumskimi kazalniki vnetja in srčno-žilnih bolezni.

13. 12. 2017

Adherenca v zobozdravstvu

Nesodelovanje pacientov v procesu zdravljenja in nespoštovanje zdravniških navodil je velika težava tudi v zobozdravstvu, saj preprečuje ustrezno skrb za ustno zdravje pacientov. Po študijah, ki so jih naredili v ZDA, ima gingivitis vsaj štirih zob približno polovica prebivalstva, resno parodontalno bolezen pa ima med 65. in 74. letom kar 23 odstotkov ljudi.

12. 12. 2017
SLOVENSKA STROKA

Piercing povezan s poškodbami zobovja in umikom dlesni

Pri mladih z nakitom v jeziku (piercingom) je pogostnost poškodb zobovja več kot dvakrat večja kot pri ostalih, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in objavili v publikaciji Oral Health & Preventive Dentistry.

15. 10. 2017

KVČB in spremembe na ustni sluznici

Ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen sta najpogostejši kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB). Etiologija obeh je neznana, kronične vnetne spremembe pa se izražajo tudi na ustni sluznici, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

15. 10. 2017
SLOVENSKA STROKA

Prehajanje bakterij skozi začasne plombirne materiale

Zagotavljanje tesne koronarne zapore je ključno za uspeh endodontskega zdravljenja, zato je dr. Igor Križnar, dr. dent. med., spec. enodontije, z Medicinske fakultete s sodelavci izvedel raziskavo,kako uspešni so pri preprečevanju prepuščanja mikroorganizmov različni materiali.

20. 6. 2017

Pojav suhih ust – kserostomija

Kserostomija je simptom zmanjšanega ali celo odsotnega izločanja – sekrecije sline. Zaradi številnih vzrokov se pojavlja začasno ali trajno, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

20. 6. 2017
Intervju: Jure Poglajen, dr. dent. med.

Presiti in sestradani na istem planetu

Za poletno številko revije pHARMONIA smo se pogovarjali z zobozdravnikom, katerega dopust se je pred dvema letoma spremenil v humanitarno misijo. Jure Poglajen, dr. dent. med., pomaga, kjer lahko, in odkrito spregovori o vsem.

19. 6. 2017
SLOVENSKA STROKA

Zobozdravnik lahko reši življenje

V Sloveniji na novo odkrijemo 250 rakov ustne votline in žrela na leto, kar 80 odstotkov v zobnih ambulantah. Maja bodo slovenski zobozdravniki ponovno omogočili brezplačen preventivni pregled ustne votline, da bi odkrili zgodnje maligne spremembe.

21. 3. 2017

Z zdravili povzročena gingivalna hiperplazija

Zobozdravniki se v zadnjem obdobju srečujemo z vse večjim številom bolnikov, ki trpijo zaradi gingivalne hiperplazije kot posledico jemanja določenih zdravil. Pri večini zdravil, ki bodo omenjena v prispevku, so ti stranski učinki sicer opisani, pa se vendarle prav vsi vključeni v zdravljenje bolnikov premalo zavedamo resnosti te težave, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

21. 3. 2017
SLOVENSKA STROKA

Vpliv fluorida na zdravje

Metode, ki so privedle do večje izpostavljenosti fluoridom in k zmanjšanju tveganja za karies ter njegove pojavnosti, veljajo za enega največjih dosežkov na področju dentalnega javnega zdravja v 20. stoletju.

12. 12. 2016

»Na jetra mi gre!«

Med glavne spremembe, ki jih lahko zobozdravniki opazimo pri pacientih z obolenji jeter, sodijo: motnje v strjevanju krvi, zadah, vnetja ustne sluznice, gladek jezik, suha usta, bruksizem in perioralni izpuščaj v obliki lichen planusa.

12. 12. 2016

Zobozdravnik naj pomisli tudi na apnejo

Zobozdravniki in ortodonti imajo pomembno vlogo pri prepoznavanju otrok in odraslih s sindromom obstrukcijske apneje v spanju (SOAS) in tudi pri njenem zdravljenju. Nekaterim bolnikom pomagajo po meri narejeni ustni aparati, ki spremenijo položaj spodnje čeljusti in jezika. Pri določenem deležu otrok je z ortodontskimi ukrepi mogoče razvoj te najpogostejše motnje dihanja v spanju celo preprečiti.

13. 10. 2016

Oralne spremembe pri bolnikih s kroničnim ledvičnim obolenjem

Število bolnikov s kroničnim ledvičnim obolenjem drastično narašča, pri teh bolnikih pa se oralne spremembe pojavijo kar v 90 odstotkih. Znaki in simptomi večinoma zajemajo spremembe na mehkem in trdem nebu in so lahko posledica samega obolenja ali pa zdravljenja ledvične bolezni, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

13. 10. 2016
SLOVENSKA STROKA

Kako zmanjšati karies pri otrocih

V Sloveniji ima veliko otrok karies. Pri preprečevanju pojava kariesa v zobnih fisurah in jamicah je še najbolj učinkovito njihovo tesno zalitje (učinkovitejše od topikalne aplikacije fluoridov). Ameriške raziskave kažejo, da se ob zalitju tveganje kariesa zmanjša za polovico.

22. 6. 2016

Biološka zdravila in zobozdravnik

Pomembno je, da zobozdravniki poznamo način delovanja bioloških zdravil in da se zavedamo, da imajo lahko pacienti, ki uporabljajo biološka zdravila, kot posledico tudi okužbe v ustni votlini, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

21. 6. 2016
SLOVENSKA STROKA

Pojavnost zapletov po vstavitvi zobnih vsadkov

Na Centru za ustne bolezni in parodontologijo (CUPB) Stomatološke klinike so opravili presečno raziskavo za oceno kratkoročne uspešnosti vstavljenih zobnih vsadkov.

29. 3. 2016

Hematološka obolenja in spremembe v ustni votlini

Številna hematološka obolenja se lahko že v zelo zgodnji fazi pokažejo prav s spremembami v ustni votlini. Med temi ne moremo mimo krvavitev, okužb, celične infiltracije, bledice ustne sluznice, generalizirane atrofije jezičnih papil in bukalne sluznice, bolečinskih in pekočinskih senzacij zlasti na jeziku, rekurentnih aftoznih ulceracij, difuzne gingivalne hipertrofije, vnetij ustnih kotičkov, pojava glivičnih okužb s Candido albicans, petehij, ehimoz in krvavitev iz dlesni, ulceracij ustnega neba in tudi nekroz, piše dr. Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

29. 3. 2016
SLOVENSKA STROKA

Vzgojene kostne celice za nadomestitev poškodovane obzobne kosti

Skupini prof. dr. Matjaža Rodeta, dr. dent. med., je eni od prvih na svetu uspelo vzgojiti inženirsko pridobljene kostne celice iz odvzetih kostnih celic in ne iz izvornih. Uporabili so jih pri nadomeščanju izgubljene obzobne kosti pri pacientih z napredovalo parodontalno boleznijo.

18. 11. 2015
SLOVENSKA STROKA

Zdravje zob pri 12-letni mladini v Sloveniji (1987–2013)

Prof. dr. Vito Vrbič, dr. dent. med. s Stomatološke klinike v UKC Ljubljana, je v letih med 1987 in 2013 izvedel šest raziskav, v katerih je zbral podatke o stanju zobnega kariesa pri 12-letnikih. Namen raziskav je bila pridobitev ustreznih podatkov o zobnem zdravju 12-letnikov v Sloveniji.

19. 10. 2015
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.